Ile liny syntetycznej na beben grzechotnika?
Moderator: Misiek Bielsko
Ile liny syntetycznej na beben grzechotnika?
Wyglada ze nadszedl czas zeby dorosnac i kupic syntetyka ...
Mysle o linie 10mm. Wejdzie mi na zwykly beben 40m ?

Re: Ile liny syntetycznej na beben grzechotnika?
A na taki odchudzony wejdzie 60? Czy lepiej dać 50?
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
No beben grzechotnika odchudzony. Mam beden z pneumatycznym sprzeglem, ktory ma mniejsza srednice niz oryginal, wiec wiecej liny wejdzie.Michał4x4 pisze:Ale co odchudzony?
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Czesc,Placek^ pisze:No beben grzechotnika odchudzony. Mam beden z pneumatycznym sprzeglem, ktory ma mniejsza srednice niz oryginal, wiec wiecej liny wejdzie.Michał4x4 pisze:Ale co odchudzony?
Mozna wiedziec gdzie takie cuda zakupiles? Oryginal czy samorobka czyjas? Co do liny, zakupilem 40metrow liny 10mm. W przyszly weekend bede chciec nawinac bo narazie nie mam czasu. Ale nawet jak masz mniejsza srednice bebna to i tak cos czuje ze duzo wiecej nie wejdzie. , co najwyzej 1 zwoj, wiec to na poczatku bedzie pare metrow tylko. Tak mi sie zdaje. Jak masz winde z przodu to tez nie da sie na full nawijac.
-
-
Pytałem gdzie indziej, ale zapytam i tu.
Jak używacie syntetyków to zdarza Wam się używać zblocza
, bo jeśli tak to mam pytanie.
Mamy kilka bloczków, ale w każdym pomiędzy rolką a ramionami jest przerwa - mniejsza lub większa. Przerwa ta jest na tyle duża że jak nie naciągnę liny i nie ustawię w rowku rolki to lina może się dostać (i raz się już dostała) właśnie pomiędzy rolkę a ramiona - i jak się tego nie zauważy to lina do śmieci.
Przy stalowej nie ma tego problemu, bo jest sztywna.
Macie jakieś inne zblocza
, czy tylko uważacie by się tam lina nie dostała.
Jak używacie syntetyków to zdarza Wam się używać zblocza

Mamy kilka bloczków, ale w każdym pomiędzy rolką a ramionami jest przerwa - mniejsza lub większa. Przerwa ta jest na tyle duża że jak nie naciągnę liny i nie ustawię w rowku rolki to lina może się dostać (i raz się już dostała) właśnie pomiędzy rolkę a ramiona - i jak się tego nie zauważy to lina do śmieci.
Przy stalowej nie ma tego problemu, bo jest sztywna.
Macie jakieś inne zblocza

Ja mam własnej konstrukcji zblocze gdzie odstęp wynosi może z 2-3 mm.
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
Pacmano, bęben to Delta-Tek kupiony w sklepie forumowym. Kupiłem standardową szerokość, można też wybrać szerszy o 50mm. Kupiłem 50m liny, najwyżej po prostu ją skrócę 

Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Na giglepina z duuzym bębnem - zresztą Placku sam widziałeś jakim - miało wejść 100m 12ki w/g "obiegowej opinii".
Kupiliśmy 70m zeby był zapas na windowanie pod kątem. Weszło ale na styk. Finalnie mamy 50m + 20m zakute w zapasie.
Jak na razie tylko raz nam starczyło liny na styk. Nie było sytuacji zeby 50m było mało.
Kupiliśmy 70m zeby był zapas na windowanie pod kątem. Weszło ale na styk. Finalnie mamy 50m + 20m zakute w zapasie.
Jak na razie tylko raz nam starczyło liny na styk. Nie było sytuacji zeby 50m było mało.
Szukam drugiej połówki... (może być 0,7l
)

Placek^ pisze:Pacmano, bęben to Delta-Tek kupiony w sklepie forumowym. Kupiłem standardową szerokość, można też wybrać szerszy o 50mm. Kupiłem 50m liny, najwyżej po prostu ją skrócę

Dokładnie, najwyżej ją trochę skrócisz, choć jak masz wyciągarkę z tyłu to może nie być takiej potrzeby.
Dzika Koza
Są zblocza z rolką plastikową właśnie do syntetyka http://www.sklep4x4.pl/sklep/produkt/14/5331.htmlMarcingalloper pisze:Macie jakieś inne zblocza, czy tylko uważacie by się tam lina nie dostała.
Może warto w coś takiego zainwestować.
Dzika Koza
-
-
Mamy w zbloczu plastikową rolkę a i tak pomiędzy nią a ramiona może się dostać lina.Michał4x4 pisze:Są zblocza z rolką plastikową właśnie do syntetyka http://www.sklep4x4.pl/sklep/produkt/14/5331.htmlMarcingalloper pisze:Macie jakieś inne zblocza, czy tylko uważacie by się tam lina nie dostała.
Może warto w coś takiego zainwestować.
Chyba trzeba coś po swojemu zrobić i zmniejszyć tą szparę

Może sprzedaj te co masz i kupno jedno dobre na lata.
Dzika Koza
-
-
Swoje zblocze mam jedno (drugie budowlaneMichał4x4 pisze:Może sprzedaj te co masz i kupno jedno dobre na lata.

Na te ARB kosztujące prawie cztery paczki się nie zdecyduję, ale wygooglałem jakieś produkcji Polskiej i filmik nawet

To co wy macie za wyciągarki, że ciągle zbloczy używacie?
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
-
-
Wysokowyspecjalizowaneiniezajebliwe ChińczykiPlacek^ pisze:To co wy macie za wyciągarki, że ciągle zbloczy używacie?

A tak na poważnie to ostatnio często wspomagający wyciąganie samochód staje z boku - powiedzmy pod kątem prostym bo od przodu nie ma jak podjechać i wtedy bez zblocza (choć zdarzyło się linę przez szeklę puścić

W sobotę chłopaki tek wjebali w gnój Patrola że na dwie wyciągarki nie było mowy o wyjęciu. W Patrolu robiła Escape Evo 12500lbs a w XJ Dragon 9000lbs. Do momentu mojego przyjazdu z pomocą w Patrolu rozwalili przedni napęd a po wyciągnięciu ((które trochę trwało) okazało się że hebel uległ stopieniu

Wiesz jak jest gdy Janusze ofrołdu z gorącymi głowami wjadą w błoto

- miastek
-
- Kontaktowanie:
A nie słyszeliście że syntetyka można zaplatać i dalej działa. Mi po takiej właśnie akcji zajęło to 30 min a robiłem to pierwszy raz i lina działa do dzisiaj.Marcingalloper pisze:
(i raz się już dostała) właśnie pomiędzy rolkę a ramiona - i jak się tego nie zauważy to lina do śmieci.
http://www.4x4.szczecin.pl/
Vitara->Samurai->GR->GRII
-
-
Wiem że można zaplatatać
A Tobie pękła w zbloczu?
A Tobie pękła w zbloczu?
Jakby ktoś był ciekaw, to dałem podkładki 2cm i spokojnie weszło 50 metrów 

Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
od razu mi się jedne Mazowieckie Bezdroża przypominają jak dostaliśmy telefon żeby wyciągnąć wtopionego patrola. Podjeżdżamy ze znajomym na miejsce a tam zapięte 2 mechaniki do tego patrola. Auto siedzi po zderzak, koła zaparte o burte. Rozstaw osi już skrócony o jakieś 15 cmMarcingalloper pisze:...
W sobotę chłopaki tek wjebali w gnój Patrola że na dwie wyciągarki nie było mowy o wyjęciu. W Patrolu robiła Escape Evo 12500lbs a w XJ Dragon 9000lbs. Do momentu mojego przyjazdu z pomocą w Patrolu rozwalili przedni napęd a po wyciągnięciu ((które trochę trwało) okazało się że hebel uległ stopieniu. Ja w śmieciu mam XTR13500lbs i też gdy ciągnęliśmy go w trzy wyciągarki wszystko trzeszczało - samochody mieliśmy podopinane do drzew
.
Wiesz jak jest gdy Janusze ofrołdu z gorącymi głowami wjadą w błoto.

Powiedzieliśmy żeby poodpinali liny, wciągneliśmy go dalej w błoto, trapy pod koła i jednym mechanikiem wyszedł na twarde.
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
-
-
Ech, zero polotu i finezji.Adam.Ż pisze:od razu mi się jedne Mazowieckie Bezdroża przypominają jak dostaliśmy telefon żeby wyciągnąć wtopionego patrola. Podjeżdżamy ze znajomym na miejsce a tam zapięte 2 mechaniki do tego patrola. Auto siedzi po zderzak, koła zaparte o burte. Rozstaw osi już skrócony o jakieś 15 cmMarcingalloper pisze:...
W sobotę chłopaki tek wjebali w gnój Patrola że na dwie wyciągarki nie było mowy o wyjęciu. W Patrolu robiła Escape Evo 12500lbs a w XJ Dragon 9000lbs. Do momentu mojego przyjazdu z pomocą w Patrolu rozwalili przedni napęd a po wyciągnięciu ((które trochę trwało) okazało się że hebel uległ stopieniu. Ja w śmieciu mam XTR13500lbs i też gdy ciągnęliśmy go w trzy wyciągarki wszystko trzeszczało - samochody mieliśmy podopinane do drzew
.
Wiesz jak jest gdy Janusze ofrołdu z gorącymi głowami wjadą w błoto.
![]()
Powiedzieliśmy żeby poodpinali liny, wciągneliśmy go dalej w błoto, trapy pod koła i jednym mechanikiem wyszedł na twarde.
Ja bym dopinał tego trzeciego mechanika

- miastek
-
- Kontaktowanie:
Tak w zbloczu. Przy próbie wyciągnięcia 8 tonowej Tatry na baji. Pilot Tatry nie ogarnął tematu i lina weszła pomiędzy kółko a ramie w zbloczu.Marcingalloper pisze:Wiem że można zaplatatać
A Tobie pękła w zbloczu?
Mam tą linę do dziś i robi.
http://www.4x4.szczecin.pl/