Syntetyk na wyciągarce

elektryczne, mechaniczne i wynalazki domowej roboty...

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
pilmar

Re: Syntetyk na wyciągarce

Post autor: pilmar » śr kwie 20, 2016 9:57 am

sebastian2357 pisze:Okej, czyli podsumowując, wyciągarka może sie grzać pod obciążeniem nawet jak ma dostateczne zasilanie, a spadek napiecia spowodowany rozładowanym aku bedzie skutkował tylko spowolnieniem jej pracy.
A spadek napięcia nie spowoduje wzrostu natężenia?

Awatar użytkownika
gebels

Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej

Post autor: gebels » śr kwie 20, 2016 10:21 am

pilmar pisze:
sebastian2357 pisze:Okej, czyli podsumowując, wyciągarka może sie grzać pod obciążeniem nawet jak ma dostateczne zasilanie, a spadek napiecia spowodowany rozładowanym aku bedzie skutkował tylko spowolnieniem jej pracy.
A spadek napięcia nie spowoduje wzrostu natężenia?

w teorii tak ale w teorii żródło masz idealne

w praktyce jak aku się rozładowuje to elektrody się "obsiarczaja" i prąd jaki aku może dac maleje

przy standardowym wzorze P=U*I tego pod uwagę nie bierzesz :)21

teoria mówi że moc jest stała i jest iloczynem prądu i napięcia, i tak jest pod warunkiem że jak napięcie spadnie to źródło może dac większy prąd, ale akumulator to źródło tak nie do końca doskonałe
Czwarte serce :cry:

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » śr kwie 20, 2016 12:33 pm

To ja dopiszę że faktycznie wyciągarka się grzeje - ale od strony hamulca :)21 . Silnik się zagrzewa ale musi sporo popracować.

Awatar użytkownika
gebels

Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej

Post autor: gebels » śr kwie 20, 2016 12:47 pm

Marcingalloper pisze:To ja dopiszę że faktycznie wyciągarka się grzeje - ale od strony hamulca :)21 . Silnik się zagrzewa ale musi sporo popracować.

Może twoja się grzeje :)21 moja się grzeje ani hamulca ani od silnika :)21 no ale są WYCIĄGARKI i wyciagarki :)21

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » śr kwie 20, 2016 12:55 pm

Q=I^2 * R * t

Q to ilość wydzielonego ciepła.
Dajcie już spokój z tą legendą o grzaniu wyciągarek rozładowanym aku :)3
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » śr kwie 20, 2016 1:00 pm

gebels pisze:
Marcingalloper pisze:To ja dopiszę że faktycznie wyciągarka się grzeje - ale od strony hamulca :)21 . Silnik się zagrzewa ale musi sporo popracować.

Może twoja się grzeje :)21 moja się grzeje ani hamulca ani od silnika :)21 no ale są WYCIĄGARKI i wyciagarki :)21
Zagrzała się, z tym że ja przeciągałem do siebie drugi brzeg :)21 .

Mów co chcesz, wiem że mam chińczyka ale zadowolony jestem bardzo :)2 . Złego słowa powiedzieć nie mogę choć teraz mimo tego co pisaliśmy w innym temacie zamontował bym ją lekko niżej (pod a nie nad ramą). W grząskim gruncie sporo pcham mimo że wysoko się łapię liną - a częściej się tarzam w błocie niż pływam w wodzie.
Ogólnie z wszystkiego jestem zadowolony, to chyba najszczęśliwszy mój zakup od samego zakupu samochodu :)21 . Nad Bugiem zrobiła taką robotę że sam z niej jestem dumny :)2 . Wyciągnęła mnie przez ponad 30m gnoju momentami pchałem zderzakiem błoto, później przeciągnęła Vitarę a na koniec pomagała na dwie wyciągarki przeciągnąć Patrola. Ponad 1,5h mniej lub bardziej pracowała :)2 . Z liny też jestem bardzo zadowolony, trochę się postrzępiła ale to chyba normalne patrząc na liny u kumpli. Koloru też zgubiła ale w porównaniu ze stalą to dzień a noc :)2 . Powiększone miejsce nad bębnem też bardzo fajna sprawa i mogę praktycznie bez zaglądania ściągać na jedną stronę ponad połowę liny i nic się nie zakleszczy :)2 .

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » pn paź 10, 2016 11:24 pm

Bystry jestem to i zauważyłem pewnie jako jeden z nielicznych że zbliża się zima :)21 .
Zimą syntetyk zasługuje na jakieś szczególne traktowanie ?? . Np. gdy będę wyciągał się z wody i zwinę mokrą linę a w nocy przyciśnie powiedzmy -10C, to czy następnego dnia mogę liczyć na to że windy da się użyć ?? . Czy lina najzwyczajniej zamarznie tak jak stalówka - w zeszłym roku podgrzewaliśmy palniczkiem bo nie szło jej rozwinąć, ale z syntetykiem niezbyt szczęśliwy pomysł.
Nie pęknie taka zmrożona szmacianka przy dużym mrozie ?? .

Pytam bo mam i stalówkę, mogę dokupić ślizg żeliwny i na zimę taki zestaw założyć.

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » ndz paź 16, 2016 9:15 pm

gebels pisze:

Chwila minęła, i ta od tej dyskusji, a i z godzinę mi zeszło z odszukaniem tego tematu (szukajka nie działa). Ale zawzięty jestem :)21, jeszcze bardziej pamiętliwy i pamiętałem o tym temacie.

Warn Zeon 12 (nóweczka, pierwsze użycie) po ok.15min ciągania Y60 jest bardzo wyraźnie ciepła od strony silnika.
Kingone 12000lbs ten sam dystans ale przeciągała Disco II - silnik wyciągarki był o wiele cieplejszy niż Warna.
To samo Escape evo12500 ciągnąca Y61, też była wyraźnie ciepła.

PS: po prostu musiałem to napisać :)21 .

Awatar użytkownika
gebels

Post autor: gebels » ndz paź 16, 2016 9:55 pm

Marcingalloper pisze:
gebels pisze:

Chwila minęła, i ta od tej dyskusji, a i z godzinę mi zeszło z odszukaniem tego tematu (szukajka nie działa). Ale zawzięty jestem :)21, jeszcze bardziej pamiętliwy i pamiętałem o tym temacie.

Warn Zeon 12 (nóweczka, pierwsze użycie) po ok.15min ciągania Y60 jest bardzo wyraźnie ciepła od strony silnika.
Kingone 12000lbs ten sam dystans ale przeciągała Disco II - silnik wyciągarki był o wiele cieplejszy niż Warna.
To samo Escape evo12500 ciągnąca Y61, też była wyraźnie ciepła.

PS: po prostu musiałem to napisać :)21 .

nie pindol już tu

kup se ślimaka nic ci się grzało nie będzie :)21 a i zapomniałbym kup Ramsey :)21

a najlepiej taką
Obrazek

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » ndz paź 16, 2016 10:46 pm

:)21

Tak w ogóle to ten Zeon niekiepsko się prezentuje, bo wyciągnął jak pozostałe :lol: .
No ale kosztuje tyle że ho ho :)21

Awatar użytkownika
Starck

Post autor: Starck » ndz paź 16, 2016 10:51 pm

No a w surowej zimie w ogóle ktoś syntetyków używa???
Na rajdy to tak - waga, szybkość i pozwijać się da jak winda stanie/...
Poza tym to chyba tylko stalówki chodzą. Czy nie?
Y60 TD42T+PTO high-roof
Y60 TD42T+PTOx3 Pick-up, LWB+42cm

Awatar użytkownika
gebels

Post autor: gebels » ndz paź 16, 2016 11:20 pm

Marcingalloper pisze::)21

Tak w ogóle to ten Zeon niekiepsko się prezentuje, bo wyciągnął jak pozostałe :lol: .
No ale kosztuje tyle że ho ho :)21
Zenon to Zenon a Ramsey to Ramsey :)21 a Ślimak i Ramsey to już wiesz..

Awatar użytkownika
kpeugeot

Kontaktowanie:

Post autor: kpeugeot » pn paź 17, 2016 6:51 am

lekko zwilżony syntetyk zamarza na maksa i nie ma szans rozwinąć :)21
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » pn paź 17, 2016 9:55 am

Pytałem o to wcześniej, cisza do tej pory.

Stalówka zwinięta mokra w mróz następnego dnia daje się rozwinąć tylko drugim samochodem.
Ujnia się gdzieś wkleić i nie móc rozwinąć liny :)21 .

Awatar użytkownika
sebastian2357

Post autor: sebastian2357 » pn paź 17, 2016 9:59 am

Jeśli winda jest założona w zderzaku przed chłodnicą to po krótkiej jezdzie i rozgrzaniu maszyny lina rozmarza
TRJ120 '07 jest
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
Samurai '93 rdzewieje pod domem

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » pn paź 17, 2016 10:44 am

No niewydajemniesię, nie w każdym samochodzie.
Zasysające wisko będzie skutecznie wysysało ciepło.

Ja na zimę zamontuję stalówkę.

Awatar użytkownika
Fiba

Kontaktowanie:

Post autor: Fiba » pn paź 17, 2016 11:29 am

Szukam wyciągarki i takie cus znalazłem http://allegro.pl/25m-syntetyk-wyciagar ... 04472.html . Warto nad tym pomyśleć do Patrola Y60 ?
Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.

Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8

Awatar użytkownika
sebastian2357

Post autor: sebastian2357 » pn paź 17, 2016 1:48 pm

Fiba pisze:Szukam wyciągarki i takie cus znalazłem http://allegro.pl/25m-syntetyk-wyciagar ... 04472.html . Warto nad tym pomyśleć do Patrola Y60 ?
Mam dokładnie taka do Toyoty J95, ciągnie jak trzeba ale nie topie zanadto samochodu. Od dwóch lat nie było nią problemu, używana sporadycznie. Podobno lepiej uszczelniona niż inne modele.
EDIT: Nie wiem czy sie cos zmieniło w tej kwestii ale slizg bardzo szybko zaczął sie utleniac, wystarczyło troche pojezdzic w zimie. Przeszlifowałem go i jakos smiga ale warto kupic cos lepszego
TRJ120 '07 jest
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
Samurai '93 rdzewieje pod domem

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » pn paź 17, 2016 3:44 pm

ślizgi już sa inne, malowane sie nie sprawdzają ( mimo, że niektórzy sie upierają nad czarnym czy innym kolorem). Wyciagarka jest bardzo dobrze uszczelniona, w końcu ma normę IP68.

Awatar użytkownika
Fiba

Kontaktowanie:

Post autor: Fiba » pn paź 17, 2016 3:46 pm

Zibi a kiedy będą u Ciebie dostępne ?

Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » pn paź 17, 2016 3:50 pm

masz pw.

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » pn paź 17, 2016 6:30 pm

Zibi pisze:ślizgi już sa inne, malowane sie nie sprawdzają ( mimo, że niektórzy sie upierają nad czarnym czy innym kolorem). Wyciagarka jest bardzo dobrze uszczelniona, w końcu ma normę IP68.
Żeby coś miało IP68, warunki eksploatacji muszą być uzgodnione między producentem a użytkownikiem.
Śmiem wątpić aby coś takiego miało miejsce. Tak więc radosny marketing trwa, podobnie jak było z silnikami dającymi zylion koni z minimalnym poborem prądu...

Żeby nie było, że hejtuję:
Jeżeli ktoś mi udowodni, że ten sprzęt spełnia chociaż IP67 (słabsze wymagania niż IP68), to kupuję dwie sztuki.

Dla ułatwienia - ma być wewnątrz sucho po czymś takim:
IP67 - ochrona przed skutkami krótkotrwałego zanurzenia w wodzie (30 min na głębokość 0,15 m powyżej wierzchu obudowy lub 1 m powyżej spodu dla obudów niższych niż 0,85 m)

IP68 - ochrona przed skutkami ciągłego zanurzenia w wodzie (obudowa ciągle zanurzona w wodzie, w warunkach uzgodnionych między producentem i użytkownikiem, lecz surowszych niż według cyfry 7)

EDIT:
Szóstka w numerze wymaga:
- ochrona przed dostępem do części niebezpiecznych drutem
- ochrona pyłoszczelna

To pierwsze jest z założenia nie spełnione nawet dla jedynki... :)21
https://pl.wikipedia.org/wiki/IP_%28sto ... ochrony%29

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » pn paź 17, 2016 6:36 pm

Marcingalloper pisze:Pytałem o to wcześniej, cisza do tej pory.
Myślisz że jak ktoś wyrzuci tysiaka na supersyntetyksuper, to potem przyzna że są też plusy ujemne? :)21

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » pn paź 17, 2016 6:59 pm

Kostuch pisze:
Marcingalloper pisze:Pytałem o to wcześniej, cisza do tej pory.
Myślisz że jak ktoś wyrzuci tysiaka na supersyntetyksuper, to potem przyzna że są też plusy ujemne? :)21
Czym rzesz jest jeden tysiak w utrzymaniu terenówki :)21, odpowiadam - niczym.
Podejmując decyzję zakupu łincza wziąłem pod uwagę to że linę trzeba będzie wymieniać - jej życie określiłem na jeden rok (łincza na trzy :)21 ), a ta trzyma się zaskakująco dobrze :)2 .
Domyślałem się że zimą mogą być z nią problemy, dlatego dokupiłem stalówkę (370zł za 30m - tak, teraz wiem że są trzykrotnie tańsze :)3 ), do tego trzeba doliczyć ślizg żeliwny (mam wbudowaną w zderzak i rolki nie wchodzą w grę), który kosztuje koło 150zł. Teraz tak sobie myślę że mogłem wziąć jakąś chińską syntetyczną za pińćset i miałbym wszystko w dupie :)21 .

Awatar użytkownika
Fiba

Kontaktowanie:

Post autor: Fiba » wt paź 18, 2016 6:53 pm

Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyciągarki”