A spadek napięcia nie spowoduje wzrostu natężenia?sebastian2357 pisze:Okej, czyli podsumowując, wyciągarka może sie grzać pod obciążeniem nawet jak ma dostateczne zasilanie, a spadek napiecia spowodowany rozładowanym aku bedzie skutkował tylko spowolnieniem jej pracy.
Syntetyk na wyciągarce
Moderator: Misiek Bielsko
Re: Syntetyk na wyciągarce
- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
pilmar pisze:A spadek napięcia nie spowoduje wzrostu natężenia?sebastian2357 pisze:Okej, czyli podsumowując, wyciągarka może sie grzać pod obciążeniem nawet jak ma dostateczne zasilanie, a spadek napiecia spowodowany rozładowanym aku bedzie skutkował tylko spowolnieniem jej pracy.
w teorii tak ale w teorii żródło masz idealne
w praktyce jak aku się rozładowuje to elektrody się "obsiarczaja" i prąd jaki aku może dac maleje
przy standardowym wzorze P=U*I tego pod uwagę nie bierzesz

teoria mówi że moc jest stała i jest iloczynem prądu i napięcia, i tak jest pod warunkiem że jak napięcie spadnie to źródło może dac większy prąd, ale akumulator to źródło tak nie do końca doskonałe
Czwarte serce 

-
-
To ja dopiszę że faktycznie wyciągarka się grzeje - ale od strony hamulca
. Silnik się zagrzewa ale musi sporo popracować.

- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
Marcingalloper pisze:To ja dopiszę że faktycznie wyciągarka się grzeje - ale od strony hamulca. Silnik się zagrzewa ale musi sporo popracować.
Może twoja się grzeje

Czwarte serce 

Q=I^2 * R * t
Q to ilość wydzielonego ciepła.
Dajcie już spokój z tą legendą o grzaniu wyciągarek rozładowanym aku
Q to ilość wydzielonego ciepła.
Dajcie już spokój z tą legendą o grzaniu wyciągarek rozładowanym aku

Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
-
-
Zagrzała się, z tym że ja przeciągałem do siebie drugi brzeggebels pisze:Marcingalloper pisze:To ja dopiszę że faktycznie wyciągarka się grzeje - ale od strony hamulca. Silnik się zagrzewa ale musi sporo popracować.
Może twoja się grzejemoja się grzeje ani hamulca ani od silnika
no ale są WYCIĄGARKI i wyciagarki

Mów co chcesz, wiem że mam chińczyka ale zadowolony jestem bardzo

Ogólnie z wszystkiego jestem zadowolony, to chyba najszczęśliwszy mój zakup od samego zakupu samochodu

-
-
Bystry jestem to i zauważyłem pewnie jako jeden z nielicznych że zbliża się zima
.
Zimą syntetyk zasługuje na jakieś szczególne traktowanie
. Np. gdy będę wyciągał się z wody i zwinę mokrą linę a w nocy przyciśnie powiedzmy -10C, to czy następnego dnia mogę liczyć na to że windy da się użyć
. Czy lina najzwyczajniej zamarznie tak jak stalówka - w zeszłym roku podgrzewaliśmy palniczkiem bo nie szło jej rozwinąć, ale z syntetykiem niezbyt szczęśliwy pomysł.
Nie pęknie taka zmrożona szmacianka przy dużym mrozie
.
Pytam bo mam i stalówkę, mogę dokupić ślizg żeliwny i na zimę taki zestaw założyć.

Zimą syntetyk zasługuje na jakieś szczególne traktowanie

Nie pęknie taka zmrożona szmacianka przy dużym mrozie

Pytam bo mam i stalówkę, mogę dokupić ślizg żeliwny i na zimę taki zestaw założyć.
-
-
Chwila minęła, i ta od tej dyskusji, a i z godzinę mi zeszło z odszukaniem tego tematu (szukajka nie działa). Ale zawzięty jestemgebels pisze:Marcingalloper pisze:To ja dopiszę że faktycznie wyciągarka się grzeje - ale od strony hamulca. Silnik się zagrzewa ale musi sporo popracować.

Warn Zeon 12 (nóweczka, pierwsze użycie) po ok.15min ciągania Y60 jest bardzo wyraźnie ciepła od strony silnika.
Kingone 12000lbs ten sam dystans ale przeciągała Disco II - silnik wyciągarki był o wiele cieplejszy niż Warna.
To samo Escape evo12500 ciągnąca Y61, też była wyraźnie ciepła.
PS: po prostu musiałem to napisać

- gebels
-
Marcingalloper pisze:Chwila minęła, i ta od tej dyskusji, a i z godzinę mi zeszło z odszukaniem tego tematu (szukajka nie działa). Ale zawzięty jestemgebels pisze:Marcingalloper pisze:To ja dopiszę że faktycznie wyciągarka się grzeje - ale od strony hamulca. Silnik się zagrzewa ale musi sporo popracować.
, jeszcze bardziej pamiętliwy i pamiętałem o tym temacie.
Warn Zeon 12 (nóweczka, pierwsze użycie) po ok.15min ciągania Y60 jest bardzo wyraźnie ciepła od strony silnika.
Kingone 12000lbs ten sam dystans ale przeciągała Disco II - silnik wyciągarki był o wiele cieplejszy niż Warna.
To samo Escape evo12500 ciągnąca Y61, też była wyraźnie ciepła.
PS: po prostu musiałem to napisać.
nie pindol już tu
kup se ślimaka nic ci się grzało nie będzie

a najlepiej taką

Czwarte serce 

-
-

Tak w ogóle to ten Zeon niekiepsko się prezentuje, bo wyciągnął jak pozostałe

No ale kosztuje tyle że ho ho

No a w surowej zimie w ogóle ktoś syntetyków używa???
Na rajdy to tak - waga, szybkość i pozwijać się da jak winda stanie/...
Poza tym to chyba tylko stalówki chodzą. Czy nie?
Na rajdy to tak - waga, szybkość i pozwijać się da jak winda stanie/...
Poza tym to chyba tylko stalówki chodzą. Czy nie?
Y60 TD42T+PTO high-roof
Y60 TD42T+PTOx3 Pick-up, LWB+42cm
Y60 TD42T+PTOx3 Pick-up, LWB+42cm
- gebels
-
Zenon to Zenon a Ramsey to RamseyMarcingalloper pisze:![]()
Tak w ogóle to ten Zeon niekiepsko się prezentuje, bo wyciągnął jak pozostałe.
No ale kosztuje tyle że ho ho

Czwarte serce 

- kpeugeot
-
- Kontaktowanie:
lekko zwilżony syntetyk zamarza na maksa i nie ma szans rozwinąć 

TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!
-
-
Pytałem o to wcześniej, cisza do tej pory.
Stalówka zwinięta mokra w mróz następnego dnia daje się rozwinąć tylko drugim samochodem.
Ujnia się gdzieś wkleić i nie móc rozwinąć liny
.
Stalówka zwinięta mokra w mróz następnego dnia daje się rozwinąć tylko drugim samochodem.
Ujnia się gdzieś wkleić i nie móc rozwinąć liny

- sebastian2357
Jeśli winda jest założona w zderzaku przed chłodnicą to po krótkiej jezdzie i rozgrzaniu maszyny lina rozmarza
TRJ120 '07 jest
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
Samurai '93 rdzewieje pod domem
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
-
-
No niewydajemniesię, nie w każdym samochodzie.
Zasysające wisko będzie skutecznie wysysało ciepło.
Ja na zimę zamontuję stalówkę.
Zasysające wisko będzie skutecznie wysysało ciepło.
Ja na zimę zamontuję stalówkę.
- Fiba
-
- Kontaktowanie:
Szukam wyciągarki i takie cus znalazłem http://allegro.pl/25m-syntetyk-wyciagar ... 04472.html . Warto nad tym pomyśleć do Patrola Y60 ?
Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
- sebastian2357
Mam dokładnie taka do Toyoty J95, ciągnie jak trzeba ale nie topie zanadto samochodu. Od dwóch lat nie było nią problemu, używana sporadycznie. Podobno lepiej uszczelniona niż inne modele.Fiba pisze:Szukam wyciągarki i takie cus znalazłem http://allegro.pl/25m-syntetyk-wyciagar ... 04472.html . Warto nad tym pomyśleć do Patrola Y60 ?
EDIT: Nie wiem czy sie cos zmieniło w tej kwestii ale slizg bardzo szybko zaczął sie utleniac, wystarczyło troche pojezdzic w zimie. Przeszlifowałem go i jakos smiga ale warto kupic cos lepszego
TRJ120 '07 jest
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
ślizgi już sa inne, malowane sie nie sprawdzają ( mimo, że niektórzy sie upierają nad czarnym czy innym kolorem). Wyciagarka jest bardzo dobrze uszczelniona, w końcu ma normę IP68.
tel. 509700949
https://www.escape4x4.pl/
https://www.escape4x4.pl/
- Fiba
-
- Kontaktowanie:
Zibi a kiedy będą u Ciebie dostępne ?
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Żeby coś miało IP68, warunki eksploatacji muszą być uzgodnione między producentem a użytkownikiem.Zibi pisze:ślizgi już sa inne, malowane sie nie sprawdzają ( mimo, że niektórzy sie upierają nad czarnym czy innym kolorem). Wyciagarka jest bardzo dobrze uszczelniona, w końcu ma normę IP68.
Śmiem wątpić aby coś takiego miało miejsce. Tak więc radosny marketing trwa, podobnie jak było z silnikami dającymi zylion koni z minimalnym poborem prądu...
Żeby nie było, że hejtuję:
Jeżeli ktoś mi udowodni, że ten sprzęt spełnia chociaż IP67 (słabsze wymagania niż IP68), to kupuję dwie sztuki.
Dla ułatwienia - ma być wewnątrz sucho po czymś takim:
IP67 - ochrona przed skutkami krótkotrwałego zanurzenia w wodzie (30 min na głębokość 0,15 m powyżej wierzchu obudowy lub 1 m powyżej spodu dla obudów niższych niż 0,85 m)
IP68 - ochrona przed skutkami ciągłego zanurzenia w wodzie (obudowa ciągle zanurzona w wodzie, w warunkach uzgodnionych między producentem i użytkownikiem, lecz surowszych niż według cyfry 7)
EDIT:
Szóstka w numerze wymaga:
- ochrona przed dostępem do części niebezpiecznych drutem
- ochrona pyłoszczelna
To pierwsze jest z założenia nie spełnione nawet dla jedynki...

https://pl.wikipedia.org/wiki/IP_%28sto ... ochrony%29
Myślisz że jak ktoś wyrzuci tysiaka na supersyntetyksuper, to potem przyzna że są też plusy ujemne?Marcingalloper pisze:Pytałem o to wcześniej, cisza do tej pory.

-
-
Czym rzesz jest jeden tysiak w utrzymaniu terenówkiKostuch pisze:Myślisz że jak ktoś wyrzuci tysiaka na supersyntetyksuper, to potem przyzna że są też plusy ujemne?Marcingalloper pisze:Pytałem o to wcześniej, cisza do tej pory.

Podejmując decyzję zakupu łincza wziąłem pod uwagę to że linę trzeba będzie wymieniać - jej życie określiłem na jeden rok (łincza na trzy

Domyślałem się że zimą mogą być z nią problemy, dlatego dokupiłem stalówkę (370zł za 30m - tak, teraz wiem że są trzykrotnie tańsze

- Fiba
-
- Kontaktowanie:
Taka wyciągarkę ktoś używa http://allegro.pl/wyciagarka-elektryczn ... 63270.html czy jednak http://escape4x4.pl/produkt/wyciagarka- ... yntetyczna
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8