Apropopo rozwiązania które bardzo mi się spodobało
Moderator: Misiek Bielsko
Re: Apropopo rozwiązania które bardzo mi się spodobało
Ale że to kawałek aluminium jeden, pełny, lity? Dobrze widzę?
Nie oglądam z dźwiękiem więc nie bardzo kumam jaka jest intencja filmu. Pokazuje, że niby jak bloczek, tylko gorsze.
Nie oglądam z dźwiękiem więc nie bardzo kumam jaka jest intencja filmu. Pokazuje, że niby jak bloczek, tylko gorsze.
W założeniu bloczek 20t o wadze 2kg
to raczej ślizg nie bloczek, skąd zatem aż 20 ton?
Nie bardzo rozumiem idei tego krążka, jeżeli ma to być ślizg to musi dawać cholerny opór dla windy.
Lekkość jako zaleta?
Ktoś cos więcej z tego łapie?
Nie bardzo rozumiem idei tego krążka, jeżeli ma to być ślizg to musi dawać cholerny opór dla windy.
Lekkość jako zaleta?
Ktoś cos więcej z tego łapie?
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania
18 ton na zrywanie, to amelinowe jest. Założenie to redukcja masy i bezpieczeństwo - bloczek może pęknąć, a jego pozostałości wybrać się w podróż. Zaś z tego lina ma się zsunąć. W zależności od faz Księżyca czasami będzie się obracać, czasami stać na dębowo i robić jako statyczny ślizg. W obu przypadkach dodaje dużo oporu... Podobno konkurencja ma wersje pokrytą teflonem.
Chyba, że by to inaczej zamontować, tak aby lina pracująca przechodziła przez oczko.
Chyba, że by to inaczej zamontować, tak aby lina pracująca przechodziła przez oczko.
Ostatnio zmieniony czw lut 13, 2020 11:34 am przez Quentil, łącznie zmieniany 1 raz.
Position between East and West makes it ideal for a home base while travelling around the world...
Gdyby działało było by super 
Idea zaczerpnięta z jachciarstwa

Idea zaczerpnięta z jachciarstwa
Taki montaż chyba by robił lepiej https://www.youtube.com/watch?v=eiN8Xw ... e=youtu.be
Mniejsza powierzchnia, po której pracuje lina to mniejszy opór.
Position between East and West makes it ideal for a home base while travelling around the world...
Patent ma polegać na użyciu miękkiej szekliQuentil pisze: ↑czw lut 13, 2020 11:38 amTaki montaż chyba by robił lepiej https://www.youtube.com/watch?v=eiN8Xw ... e=youtu.be
miękka szekla czasem bywa wygodna, ale rezygnować z bloczka z obrotowym krążkiem na rzecz ślizgu?
Nie czuję sensu
Nie czuję sensu

ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania
Niech by była ta miękka szekla. Ale nie można by w dziurkę dać łożyska jakiegoś z dużą dziurą, łagodnie wyprofilowaną? Przez to niech miękka szekla przechodzi i będzie z grubsza to samo, ale się będzie jednak kręciło a nie tarło o linę.
Może niezawodność już nie ta, komplikacja większa, ale nie idzie 1/3 energii w ciepło o-\ A jak łożysko szlak trafi to się zamieni w wersję przedstawioną samoczynnie o-)
Może niezawodność już nie ta, komplikacja większa, ale nie idzie 1/3 energii w ciepło o-\ A jak łożysko szlak trafi to się zamieni w wersję przedstawioną samoczynnie o-)
jakoś tego nie widzę w błocie z piaseczkiem, ale stary jestem i niechętny nowością

-
temat ,, rzeka ,, w arborystyce
VITARA 2.0 V6-24v. sprzedana
mitsubishi L200 2.5 TDI sprzedane
obecnie nissan navara 2.5 tdi
mitsubishi L200 2.5 TDI sprzedane
obecnie nissan navara 2.5 tdi
Na szybko obejrzałem bez dźwięku.
Pan ma wskaźnik obciążenia wyciągarki.
Najmniejsze obciążenie (500 jednostek) jest na klasycznym obrotowym bloczku.
Potem pojawia się wykres, gdzie wygrywa aluminiowy krążek. Cud marketingowy... kupujcie natychmiast
Pan ma wskaźnik obciążenia wyciągarki.
Najmniejsze obciążenie (500 jednostek) jest na klasycznym obrotowym bloczku.
Potem pojawia się wykres, gdzie wygrywa aluminiowy krążek. Cud marketingowy... kupujcie natychmiast

Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
Chyba jednak powinieneś z dźwiękiem bo konkluzje masz mylną

Ciekawe, że lina przeciągnięta przez zwykłą szeklę pokazała tyle samo kg co normalny bloczek.
Tylko trochę liny szkoda...
Tylko trochę liny szkoda...
A możesz zdradzić jaka jest poprawna?
Bo?
bo mniejszy od bloczka i może ktoś se go podoła wsadzić do owej, czego nie da się zrobić z bloczkiem... jak sądzę
Bardzo fajne rozwiązanie z oczywistymi wadami i zaletami 

https://www.youtube.com/watch?v=f_4R5xrpqt4
"Autoktóreniepływajestjakłódkabezskrzydeł"
"Autoktóreniepływajestjakłódkabezskrzydeł"