wyciągarka w Gazie

elektryczne, mechaniczne i wynalazki domowej roboty...

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
zaq

wyciągarka w Gazie

Post autor: zaq » czw gru 22, 2005 11:21 pm

Pytanie jest na razie czysto teoretyczne. Mam w planach montaż wyciągarki elektrycznej do Gaza. Wiem, że wyciągarka powinna być zamontowana na płycie montażowej, która z koleji jest przymocowana do ramy. Dostęp do ramy w Gazie jest bardzo dobry-wystarczy zdjąć zderzak. Mój problem polega na umiejscowieniu tejże płyty i samej wyciągarki. Zależy mi na zachowaniu oryginalnego wyglądu samchodu i nie chcę ciąć grilla. Jednocześnie nie chcę wystawiać wyciągarki do przodu, aby nie narażać jej na uszkodzenia i nie zmniejszać kąta natarcia. Wpadłem więc na pomysł, aby schować wyciągarkę wraz z płytą pod grillem, między dwoma częściami ramy , a od przodu przykryć dorobionym zderzakiem przypominającym oryginalny tyle że z wycięciem na rolki prowadzące linę. W związku z tym chciałem zapytać, czy przerabiał ktoś taki pomysł w praktyce??? Jakie są wady tak zabudowanej wyciągarki??
GAZ 69 EVO II - zmota się mota
Daihatsu Feroza - zemsta Yakuzy

Awatar użytkownika
Miskiller

Post autor: Miskiller » pt gru 23, 2005 12:17 am

raczej zalety...
4-ta REAKTYWACJA.Zrobie sobie PTO do Quada...a co ? umiem..

Awatar użytkownika
zaq

Post autor: zaq » pt gru 23, 2005 1:13 am

Czyli koncepcja jest słuszna? :lol: No to nie pozostaje mi nic innego, jak zacząć prace projektowe.

Awatar użytkownika
Krecik

Post autor: Krecik » pt gru 23, 2005 8:45 am

dobry, pod warunkiem ze nie planujesz tej wyciagarki używać

poważnie mówie

w momencie kiedy ci sie lina zaklinuje (a pytanie brzmi nie 'czy sie zaklinuje' tylko 'kiedy to zrobi') to tragicznie sie w tak zabudowanym winczu cokolwiek robi.

Kiedys miałem nieprzyjemnosc używania wincha zabudowanego w zderzaku, to co prawda gazik nie był, ale dostęp do wincha był li tylko przez rolki, tragedia :(

pomysl czy by sie nie przemóc, i, biorąc drugi nosek, nie przyciąć go ciutek

podobnie jak ja to u siebie zrobiłem, tylko moze troche ładniej, bo u mnie mialo byc funkcjonalne a niekoniecznie ładne.
Ostatnio widziałem gazika z tak zamontowanym winczem bardzo ładnie sie to komponowało mimo wszystko :)
Krzysiek

Życie jest piękne - jeśli dobrze wybierzesz środki antydepresyjne...

Awatar użytkownika
Krecik

Post autor: Krecik » pt gru 23, 2005 8:49 am

Obrazek

Tak to u mnie wyszło, u ciebie i tak bys musiał nosek ciąć
bo - maksymalnie opuszczona wyciagarka w ramie nadal wystaje ponad ramę o jakies 5-7 centymetrów. Ja u siebie miałem lift budy zrobiony, wiec u ciebie te 5-7 centymetrów noska bedzie i tak do wycięcia :(

no i problem z tym czy sie wyciągarka między podłużnice zmieści, moze byc problem, ale to oczywiscie zalezy od wyciagarki (tu na zdjęciu Superwinch X9, T-max 12500 juz tak nie wejdzie).

No i pamiętaj o dostepie do sprzęgła, czyli napewno cięcie noska...
Krzysiek

Awatar użytkownika
zaq

Post autor: zaq » śr gru 28, 2005 11:35 pm

Czuję się rozdarty :)21 Estetyka kontra funkcjonalność.

Krecik: A czy kąt natarcia bardzo się zmiejszy jesli wysunąć by wyciągarkę do przodu tak aby nie ciąć noska?

Awatar użytkownika
Krecik

Post autor: Krecik » śr gru 28, 2005 11:56 pm

25 centymetrów trzeba wysunąć żeby noska nie ruszac...

dodaj do tego jeszcze 5 cm rolek

wychodzi wyjątkowo paskudnie :( też o tym kombinowałem dawno temu jak to robiłem, jak jest maksymalnie wciśnięta to nadal rolkami sie czasem przychacza.

Ja bym jednak pociął nosek, ale ladnie to wykończył :) i wtedy bedzie i ladnie i funkcjonalnie.
Krzysiek

Awatar użytkownika
luckymen
Kontaktowanie:

Post autor: luckymen » pn sie 06, 2007 8:48 pm

Witam!

odświeże troche temat ja aktualnie jestem w trakcie montowania wyciągarki do swojego GAZ69M, mi nie zależało na zachowaniu oryginalnego wyglądu bo i tak już mam mocno powycinanego, co dla niektórych jest profanacją, no ale cóż mój Gaz to ma tylko już rame od GAZa :lol:

Też miałem dylematy czy wystawić wyciągarke przed rame, ale mój styl jazdy czyli mocny teren, woda do tego spadki na drzewa i całowanie zderzakiem w lesie drzewek źle by sie zakończyło dla wyciągarki. Do tego wydłużenie mu "dzioba" :P nie jest dobrym pomysłem. Chowanie wyciągarki ze względu na naprawy oraz splątanie też kiepski pomysł.8)

W końcu po 3 godzinach przymiarek i mierzenie podjąłem decyzje że przerobie GAZowi przód tzn: wytne grill !! do 1/3 i przyspawam dół odcięty (wygląda ładnie) tylko że krótszy. wyciągnąłem zderzak do przodu o jakieś 11 cm ale wyciągarke i rolki mam za zderzakiem. Rozwiązanie akurat dla mnie dobre bo nie zniszcze jej chociaż uderzeniami, kto wie o spaleniu :P Minusem że na pewno kont nataracia mam gorszy, ale zmieniam opony na 16 i wysokie na 80 cm zobaczymy.

dla zobrazowania sytuacji pokazuje zdjęcia (jakoś zła bo to z telefonu komórkowego:

montaż płyty i wycięty przyspawany grill:
Obrazek
---------------------------------------------------------------

a tu widok wpasowanej wyciągarki i spawany dół grilla (niepomalowany jeszcze):
Obrazek
z innego widoku wpasowana wyciągarka:
Obrazek
a to już 80 % roboty nie przykręcone i bez haków:
Obrazek
Obrazek