wyciągarka w Gazie
Moderator: Misiek Bielsko
wyciągarka w Gazie
Pytanie jest na razie czysto teoretyczne. Mam w planach montaż wyciągarki elektrycznej do Gaza. Wiem, że wyciągarka powinna być zamontowana na płycie montażowej, która z koleji jest przymocowana do ramy. Dostęp do ramy w Gazie jest bardzo dobry-wystarczy zdjąć zderzak. Mój problem polega na umiejscowieniu tejże płyty i samej wyciągarki. Zależy mi na zachowaniu oryginalnego wyglądu samchodu i nie chcę ciąć grilla. Jednocześnie nie chcę wystawiać wyciągarki do przodu, aby nie narażać jej na uszkodzenia i nie zmniejszać kąta natarcia. Wpadłem więc na pomysł, aby schować wyciągarkę wraz z płytą pod grillem, między dwoma częściami ramy , a od przodu przykryć dorobionym zderzakiem przypominającym oryginalny tyle że z wycięciem na rolki prowadzące linę. W związku z tym chciałem zapytać, czy przerabiał ktoś taki pomysł w praktyce??? Jakie są wady tak zabudowanej wyciągarki??
GAZ 69 EVO II - zmota się mota
Daihatsu Feroza - zemsta Yakuzy
Daihatsu Feroza - zemsta Yakuzy
dobry, pod warunkiem ze nie planujesz tej wyciagarki używać
poważnie mówie
w momencie kiedy ci sie lina zaklinuje (a pytanie brzmi nie 'czy sie zaklinuje' tylko 'kiedy to zrobi') to tragicznie sie w tak zabudowanym winczu cokolwiek robi.
Kiedys miałem nieprzyjemnosc używania wincha zabudowanego w zderzaku, to co prawda gazik nie był, ale dostęp do wincha był li tylko przez rolki, tragedia
pomysl czy by sie nie przemóc, i, biorąc drugi nosek, nie przyciąć go ciutek
podobnie jak ja to u siebie zrobiłem, tylko moze troche ładniej, bo u mnie mialo byc funkcjonalne a niekoniecznie ładne.
Ostatnio widziałem gazika z tak zamontowanym winczem bardzo ładnie sie to komponowało mimo wszystko
poważnie mówie
w momencie kiedy ci sie lina zaklinuje (a pytanie brzmi nie 'czy sie zaklinuje' tylko 'kiedy to zrobi') to tragicznie sie w tak zabudowanym winczu cokolwiek robi.
Kiedys miałem nieprzyjemnosc używania wincha zabudowanego w zderzaku, to co prawda gazik nie był, ale dostęp do wincha był li tylko przez rolki, tragedia

pomysl czy by sie nie przemóc, i, biorąc drugi nosek, nie przyciąć go ciutek
podobnie jak ja to u siebie zrobiłem, tylko moze troche ładniej, bo u mnie mialo byc funkcjonalne a niekoniecznie ładne.
Ostatnio widziałem gazika z tak zamontowanym winczem bardzo ładnie sie to komponowało mimo wszystko

Krzysiek
Życie jest piękne - jeśli dobrze wybierzesz środki antydepresyjne...
Tak to u mnie wyszło, u ciebie i tak bys musiał nosek ciąć
bo - maksymalnie opuszczona wyciagarka w ramie nadal wystaje ponad ramę o jakies 5-7 centymetrów. Ja u siebie miałem lift budy zrobiony, wiec u ciebie te 5-7 centymetrów noska bedzie i tak do wycięcia

no i problem z tym czy sie wyciągarka między podłużnice zmieści, moze byc problem, ale to oczywiscie zalezy od wyciagarki (tu na zdjęciu Superwinch X9, T-max 12500 juz tak nie wejdzie).
No i pamiętaj o dostepie do sprzęgła, czyli napewno cięcie noska...
Krzysiek
25 centymetrów trzeba wysunąć żeby noska nie ruszac...
dodaj do tego jeszcze 5 cm rolek
wychodzi wyjątkowo paskudnie
też o tym kombinowałem dawno temu jak to robiłem, jak jest maksymalnie wciśnięta to nadal rolkami sie czasem przychacza.
Ja bym jednak pociął nosek, ale ladnie to wykończył
i wtedy bedzie i ladnie i funkcjonalnie.
dodaj do tego jeszcze 5 cm rolek
wychodzi wyjątkowo paskudnie

Ja bym jednak pociął nosek, ale ladnie to wykończył

Krzysiek
Witam!
odświeże troche temat ja aktualnie jestem w trakcie montowania wyciągarki do swojego GAZ69M, mi nie zależało na zachowaniu oryginalnego wyglądu bo i tak już mam mocno powycinanego, co dla niektórych jest profanacją, no ale cóż mój Gaz to ma tylko już rame od GAZa
Też miałem dylematy czy wystawić wyciągarke przed rame, ale mój styl jazdy czyli mocny teren, woda do tego spadki na drzewa i całowanie zderzakiem w lesie drzewek źle by sie zakończyło dla wyciągarki. Do tego wydłużenie mu "dzioba"
nie jest dobrym pomysłem. Chowanie wyciągarki ze względu na naprawy oraz splątanie też kiepski pomysł.
W końcu po 3 godzinach przymiarek i mierzenie podjąłem decyzje że przerobie GAZowi przód tzn: wytne grill
do 1/3 i przyspawam dół odcięty (wygląda ładnie) tylko że krótszy. wyciągnąłem zderzak do przodu o jakieś 11 cm ale wyciągarke i rolki mam za zderzakiem. Rozwiązanie akurat dla mnie dobre bo nie zniszcze jej chociaż uderzeniami, kto wie o spaleniu
Minusem że na pewno kont nataracia mam gorszy, ale zmieniam opony na 16 i wysokie na 80 cm zobaczymy.
dla zobrazowania sytuacji pokazuje zdjęcia (jakoś zła bo to z telefonu komórkowego:
montaż płyty i wycięty przyspawany grill:

---------------------------------------------------------------
a tu widok wpasowanej wyciągarki i spawany dół grilla (niepomalowany jeszcze):

z innego widoku wpasowana wyciągarka:

a to już 80 % roboty nie przykręcone i bez haków:

być może komuś się to przyda.
odświeże troche temat ja aktualnie jestem w trakcie montowania wyciągarki do swojego GAZ69M, mi nie zależało na zachowaniu oryginalnego wyglądu bo i tak już mam mocno powycinanego, co dla niektórych jest profanacją, no ale cóż mój Gaz to ma tylko już rame od GAZa

Też miałem dylematy czy wystawić wyciągarke przed rame, ale mój styl jazdy czyli mocny teren, woda do tego spadki na drzewa i całowanie zderzakiem w lesie drzewek źle by sie zakończyło dla wyciągarki. Do tego wydłużenie mu "dzioba"

W końcu po 3 godzinach przymiarek i mierzenie podjąłem decyzje że przerobie GAZowi przód tzn: wytne grill

dla zobrazowania sytuacji pokazuje zdjęcia (jakoś zła bo to z telefonu komórkowego:
montaż płyty i wycięty przyspawany grill:
a tu widok wpasowanej wyciągarki i spawany dół grilla (niepomalowany jeszcze):
z innego widoku wpasowana wyciągarka:
a to już 80 % roboty nie przykręcone i bez haków:
być może komuś się to przyda.