Wyciągarka do ciężkiego auta

elektryczne, mechaniczne i wynalazki domowej roboty...

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Re: Wyciągarka do ciężkiego auta

Post autor: Zibi » sob gru 15, 2018 7:53 pm

Nigdzie, nie napisałem że pierwsze liny były złe, Poza farbą czy różną grubością były ok. Bo przede wszystkim liczy się włókno. A jeśli używasz syntetyka to dobrze wiesz, ze czasami wystarczy jedno złe wyciąganie i lina jest na śmietnik. Podobnie jak pozostawienie liny na bębnie w zimę mokrej bo każde "duże" zamrożenie może ją osłabić o kilka procent. Wystarczy więc jej nie przykryć pokrowcem lub też wjechać do rzeki i dać zamrozić aby włókna poszarpały się od wewnątrz. Lub rozwijanie liny zamrożonej. Tu jest tak dużo zmiennych że nie da się łatwo określić która lina lepsza.

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » sob gru 15, 2018 8:09 pm

Zibi pisze:
sob gru 15, 2018 7:53 pm
Nigdzie, nie napisałem że pierwsze liny były złe, Poza farbą czy różną grubością były ok. Bo przede wszystkim liczy się włókno. A jeśli używasz syntetyka to dobrze wiesz, ze czasami wystarczy jedno złe wyciąganie i lina jest na śmietnik. Podobnie jak pozostawienie liny na bębnie w zimę mokrej bo każde "duże" zamrożenie może ją osłabić o kilka procent. Wystarczy więc jej nie przykryć pokrowcem lub też wjechać do rzeki i dać zamrozić aby włókna poszarpały się od wewnątrz. Lub rozwijanie liny zamrożonej. Tu jest tak dużo zmiennych że nie da się łatwo określić która lina lepsza.
ależ ja nie określam, ja bazuję na doświadczeniu, że tak powiem empirycznym ;) stąd wywodzę swoje przekonanie która (dla mnie najlepsza) a gdy ktoś pyta to go (one przekonanie) prezentuję.

A skoro o tym rozmawiamy (liny) to co byś polecił ze swoich do windy tej którą ostatnio nabyłem (9t)
mam zamiar zastosować 14 (rozważałem 16 ale - chyba - to było by do przesady) z wspomnianej firmy, ale... może masz coś lepszego?
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » sob gru 15, 2018 8:21 pm

Lepsze pewnie tak ale nie tańsze. U mnie lina certyfikowana na 14 mm ma faktycznie milimetrów 16. Ja sprzedaję wg. certyfikatu a nie wg, pomiaru suwmiarką :) I na pewno mam orginał dyneemy.
Ale jesteś pewien, ze potrzebujesz aż tak grubą? w 80-tce mam od wielu wielu lat 12 mm ( czyli faktyczne 14) i mimo, że w cięzkim błocie ciorana to działa cały czas. Nie sądzę, abyś kampera mógł zakopać tak jak ja 80-tkę z 3 blokadami.

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » sob gru 15, 2018 8:22 pm

Zibi pisze:
sob gru 15, 2018 8:21 pm
Lepsze pewnie tak ale nie tańsze. U mnie lina certyfikowana na 14 mm ma faktycznie milimetrów 16. Ja sprzedaję wg. certyfikatu a nie wg, pomiaru suwmiarką :) I na pewno mam orginał dyneemy.
Ale jesteś pewien, ze potrzebujesz aż tak grubą? w 80-tce mam od wielu wielu lat 12 mm ( czyli faktyczne 14) i mimo, że w cięzkim błocie ciorana to działa cały czas. Nie sądzę, abyś kampera mógł zakopać tak jak ja 80-tkę z 3 blokadami.
wiesz ale ten kamper waży bez bagażu 7.5 tony. 80 raczej nie stanowi materiału porównawczego.
12 którą mam na dyliżansie ma jakieś 13-14 przy bardzo mocnym obciążeniu schodzi do 13-12 ale po odpuszczeniu wraca
to zresztą kolejna charakterystyczna dla tej liny rzecz, nie robi się z niej wieczna sznurówka po obciążeniu
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » sob gru 15, 2018 8:31 pm

ma rozciągliwosć na poziomie 4% dlatego pozwoliłem sobie domniemywać, ze to bedzie włókno spectra. Dyneema SK75 ma rozciągliwość na poziomie 2%.
7 ton to fakt dużo. To w sumie można wstawić na bęben grubego syntetyka w ilości kilkunastu metrów a do reszty wykorzystać pas. No chyba, ze masz nieograniczony budżet :)

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » sob gru 15, 2018 8:39 pm

Zibi pisze:
sob gru 15, 2018 8:31 pm
ma rozciągliwosć na poziomie 4% dlatego pozwoliłem sobie domniemywać, ze to bedzie włókno spectra. Dyneema SK75 ma rozciągliwość na poziomie 2%.
7 ton to fakt dużo. To w sumie można wstawić na bęben grubego syntetyka w ilości kilkunastu metrów a do reszty wykorzystać pas. No chyba, ze masz nieograniczony budżet :)
liny na bęben daję na maksa i zawsze przez bloczek (no chyba, że gilgotki na mokrej łące), winda wygląda na sporą ale jaka jest to się okaże w praktyce, to jednak tylko 9T (czyli tyle co DMC Fanaberii) po co ja przeciążać.
Lina w tym projekcie, to kwota pomijalna ;)

Adamo

Post autor: Adamo » sob gru 15, 2018 10:43 pm

bert pisze:
sob gru 15, 2018 11:12 am
to zależy bardziej od tego jaki syntetyk a nie od oplotu. Jeśli badziew, w oplocie poleci jeszcze szybciej
Taka
https://www.escape4x4.pl/pl/p/Lina-synt ... ausza/1788

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » sob gru 15, 2018 11:03 pm

osobiście 10 nie uznaję za użyteczne ;)

Adamo

Post autor: Adamo » sob gru 15, 2018 11:06 pm

To do auta turystycznego i nie topionego za bardzo :)21
Do mechanika bym takiej nie zakładał :)21

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyciągarki”