hamulec do stara
Moderator: Misiek Bielsko
-
- Kontaktowanie:
Mi sie kilka razy rozwinela lina przelamujac przkeladnie i wiem ze musze zmotac hamulec na wale teraz. Mysle o tarczy i zacisku z poloneza bo akurat posiadam 4 komplety.
WWW.FCSERWIS.PL ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA, USUWANIE FAP DPF EGR, IMMOBILIZERY
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL
jak sie liczy przełożenia w slimakach ?Drako pisze:podobno jest tak
sa dwie przekladnie
1/18 i 1/22
ta druga jest bardziej samohamowalna , ile w tym prawdy to nie wiem.
to co mam u siebie dzis zostało rozebrane, 22 zęby na kole wałka z bębnem, i pięć zwojów na ślimaku.
trzeba przyznać ze ząbki są konkretne

Krzysiek
Życie jest piękne - jeśli dobrze wybierzesz środki antydepresyjne...
najlepiej pokręcić i policzyć ile obrotów robi wyjście ( bęben) na jeden obrót wejścieKrecik pisze:jak sie liczy przełożenia w slimakach ?Drako pisze:podobno jest tak
sa dwie przekladnie
1/18 i 1/22
ta druga jest bardziej samohamowalna , ile w tym prawdy to nie wiem.
to co mam u siebie dzis zostało rozebrane, 22 zęby na kole wałka z bębnem, i pięć zwojów na ślimaku.
trzeba przyznać ze ząbki są konkretne
Defekter 90 mosty Patrol Worn 8274 i Star
dokładnie takNamdan pisze:Racja. Jesli zebatka ma 22 zeby to mozesz miec przelozenie 22:1 lub 44:1 lub 66:1 itd bo slimak moze byc jednozwojny lub dwuzwojny lub 3... itd.
przy jednozwojowym - jeden obrót slimaka = przesunięcie kola zębatego z bębnem o jeden ząbek
a innych nie miałem jeszcze okazji zbadać organoleptycznie (albo nie byłem tego świadom)
Defekter 90 mosty Patrol Worn 8274 i Star
- Namdan
-
Sklamalem. Przy 2 zwojach na slimaku przelozenie bedzie 11:1 dla 22 zebow.Namdan pisze:Racja. Jesli zebatka ma 22 zeby to mozesz miec przelozenie 22:1 lub 44:1 lub 66:1 itd bo slimak moze byc jednozwojny lub dwuzwojny lub 3... itd.
Krecik jak wlozysz palucha w slimaka i trzymajac go w rowku przejedziesz 360 stopni to w jednozwojnym slimaku wyladujesz w rowku obok. A gdyby zwoje byly dwa to przeszedlbys dwa rowki dalej. Ale wielozwojowy slimak to rzadkosc... Zabija idee slimaka

Nazywam się Gordon, Gordon Shumway
Albert_N pisze:ech te inzyniery, wszystko ze wzoru byscie chcieli sobie wyliczyc
patrzylem na Twojego bigstara dzisiaj i sie zastanawialem ile to cudo bedzie dodawalo kilogramow do panzerwagena
pewnie tyle samo lub bardzo niewiele więcej co elektryk 15000lb (Warn - 63kg plus płyta), choc, moze nawet wyjdzie mniej

Krzysiek
- Namdan
-
A propos wagi: Trafił mi się fajny ramsey na ślimaku z walniętym silnikiem hydraulicznym. waga 60 kg z liną a bez silnika. nominalnie z hydraulikiem dawał 4.5 tony. Tak sobie go przymierzam i pasuje mi na centralnego mechanika do 90ki. Przełożenie 29:1. Ma ktoś cos podobnego juz założonego?
Nazywam się Gordon, Gordon Shumway
Drako pisze:wazylem na wadze lazienkowej - wiec moze byc pokopane.
wałek orginalny ( z zebatka<6kg> i jedna " zaslepka"<2,5> ) 22-24 kg -
beben ( bez sprzegla) 17
obudowa gora 6 dol 14
slimak 6
inny szpej ok 6 kg
plus lina 10mm 0,4 kg metr
nooo, czyli mamy tak wałek obcięty o 1/3 wiec powiedzmy 18kg
bęben obcięty o niecałą połowę, powiedzmy 13kg
obudowa ze slimakiem bez zmian zostaje 26kg
inne 6kg
63kg plus lina i rama

w stówce sie zmiesci
wywale ławeczke tylną i wyjdzie na to samo (kto dzwigał tylną ławeczke w G ten wie

Krzysiek
http://img490.imageshack.us/my.php?image=img25882zg.jpg
moj 16 , ale chyba jednak zrobie nowy - bo chcew miec sprzeglo
moj 16 , ale chyba jednak zrobie nowy - bo chcew miec sprzeglo