czesci zamienne - TMAX - o co chodzi ??

elektryczne, mechaniczne i wynalazki domowej roboty...

Moderator: Misiek Bielsko

wodzoo

Post autor: wodzoo » wt lut 07, 2006 11:55 am

Mini'ak sie nie odzywa ,a dobrze by bylo zeby wreszcie ktos nas uswiadomil co do podrobek ,bo to chyba istotny element tego tematu... :roll:
DII

Awatar użytkownika
Bikl

Kontaktowanie:

Post autor: Bikl » wt lut 07, 2006 12:07 pm

Mini'ak pisze: Dlaczego nie są sprzedawane - a to dlatego iż :
1 - Nie tylko ten importer sprowadza T-max'a do polski , ale tylko ten zapewnia servis i części i to za własne pieniądze i nie widzi specjalnie powodu dlaczego tylko on ma wydawać kasę na utrzymanie magazynu części zamiennych dla innych importerów ?! - ztąd wszystkie sprowadzone wyciągarki są oznaczone i zewidencjonowane i tylko takie są serwisowane i to również po okresie gwarancjnym .
2 - Istnieje kilka podrób T-max'a na naszym rynku które są wykonane gorzej i sypią się przy pierwszym urzyciu , ale ponieważ są kopiami to części pasują i specjalnie niema powodu żeby budować renomę innej konkurencyjnej firmy w której wymieni się wszstkie podzespoły na org. T-max'a tylko logo zostanie z tej innej .
3 - Często niestety się zdarza że napawy w tzw. własnym zakresie nie są wykonywane właściwie i później idzie fama że to z powodu samej wyciągarki . ( w ramach własnego zkresu można wymienić przekaźniki i tylko , wszystko co wymaga rozkręcenia samej wyciągarki jest dokonywane w servisie - do tego zobowiązał się importer w umowie z T-max'em )
4 - Aby uzyskać ewentualny zwrot od producenta urzytych części , musi być podany numer i uszkodzenie ze zdjęciami włacznie ! ( dot. napraw gwarancyjnych )
5 - Sprzedarz części jest nie opłacalna w servisie są one dostępne poniżej kosztów , a w detalu kosztowałyby dużo drożej .
6 - Nikt nikogo nie zmusza do zakupu T-max'a - reguły są proste i nie są one tajemnicą - ale należy o nie spytać sprzedawcę przed zakupem , a nie robić dym już po .

I to tyle co mam do powiedzenia w tym temacie - HOWK !
No to pozwól że się odniosę do Twoich podpunktów

1. Problem opisywany dotyczy zwijarki kupionej właśnie z Waszego importu . Jeśli sprzedaż części po obecnej cenie jest nieopłacalna to może trzeba zwiększyć marże?
2.Czy naprawde uważasz że ktoś będzie inwestował w szajsa całość bebechów tylko po to żeby zostawić obudowe z czyimś logo i "budować markę" - nie żartuj - po wymianie tylko 30% części koszty przekroczyłby zakup innego sprzętu
3.Wybacz ale zwijarka to nie dajmy na to silnik TDI - większość normalnych ludzi potrafi toto prawidłowo rozłożyć i złożyć. Co do famy że awaria jest z powodu wyciągarki to chyba raczej powinniście się obawiać sytuacji w której z braku odpowiednich części zamiennych ludzie będą do nich pchać jakieś zmoty albo dostępne części od tanich podróbek. I co wtedy z poprzednim podpunktem nt. "budowania marki"?
4. nie dotyczy awarii pozagwarancyjnych więc nie wiem po co to podnosić - tak jest wszędzie i ze wszystkim
5. To może właśnie pomyśleć o detalu ku zadowoleniu klientów , przywiązaniu do importera i marki ? Konkurencje tępi się lepszymi warunkami i szeroką ofertą a nie "hermetyczną polityką"
6. Masz rację i z większości opinji wynika że osoby zainteresowane czują się już w tej chwili nieprzymuszone do zakupu kolejnej sztuki oraz polecania marki kolejnym potencjalnym nabywcom - jeżeli o to Wam chodziło to gratulacje - udało się :)21

Proponuje się zastanowić jeszcze nad jedną sprawą - naprawa w serwisie oznacza 2-krotną wysyłkę niellekiego w końcu sprzetu co daje koszty więcej niż wymierne - często znacznie wyższe niż koszt części potrzebnych do naprawy . Na koszta te narażenie są naprawiający - to nie wróży ich zbytniego zadowolenia i nie "buduje marki"

Każda szanująca się firma dilująca jakimś sprzetem na poważnie ma do dyspozycji EPC i ściąga klientom nawet najmniejszą śrubkę - szczególnie dobrze to widac na przykładzie AGD - wejdź do jakiegoś serwisu ARISTONA , WHIRPOOLA albo choćby POLARA - podajszesz numer seryjny sprzęta i masz co chcesz - wiem o czym mówie bo mój teść się tym zajmuje.
Mini'ak pisze:I to tyle co mam do powiedzenia w tym temacie - HOWK !
Sądzisz że tak powinno się rozmawiać z klientami ?? :o - GRATULACJE
Bo chyba nie sądzisz że osoby które tu pisały to nie są KLIENCI ??

PS
Nie mam i nie planuję (już) zakupu T-Maxa .
Mam X-9 którego zanabyłem (niestety) uszkodzonego ale jakoś nie miałem NAJMNIEJSZYCH kłopotów z dokupieniem hamulaca i szczotkotrzymacza :D
G300TD;2xDisco 32";Freel;Pajero 33";Feroza
Tam gdzie konczy sie asfalt zaczyna sie DROGA

Awatar użytkownika
Bikl

Kontaktowanie:

Post autor: Bikl » wt lut 07, 2006 12:41 pm

A tak przy okazji - wiecie jaka jest definicja "jednorazówki" ?

"Jednorazówka" to sprzet nienaprawialny z przyczyn obiektywnych lub subiektywnych w tym z powodu dostępnych częsci zamiennych - ergo ............

Polecam do przemyślenia ludziom dbającym o wizerunek T-Maxa

Awatar użytkownika
seburaj

Post autor: seburaj » wt lut 07, 2006 12:50 pm

Bikl pisze:"Jednorazówka" to sprzet nienaprawialny z przyczyn obiektywnych lub subiektywnych w tym z powodu dostępnych częsci zamiennych - ergo ............

cichoooooooooo, bo zaraz padnie riposta:

"Nikt nikogo nie zmusza do zakupu T-max'a - reguły są proste i nie są one tajemnicą - ale należy o nie spytać sprzedawcę przed zakupem , a nie robić dym już po"

:lol: :lol: :lol:

dżizas, ja już naprawde nigdy i nigdzie nic do timaksa nie kupie...
jestem po tych złośliwościach skazany na ostracyzm importersko-serwisowy :D

kto wie - moze jak bede chcial kupic nastepnego timaksa "na czesci" to tez dostane szlaban? :o

seb
robok rzępoli w harapuciu

Awatar użytkownika
zbig

Post autor: zbig » wt lut 07, 2006 12:50 pm

Bikl pisze:A tak przy okazji - wiecie jaka jest definicja "jednorazówki" ?

"Jednorazówka" to sprzet nienaprawialny z przyczyn obiektywnych lub subiektywnych w tym z powodu dostępnych częsci zamiennych - ergo ............

Rozpędzasz się..
Jest serwis gwarancyjny i pogwarancyjny.. problem jest jak widać z częściami do samodzielnej naprawy. Ale weź pod uwagę, że naprawdę nie wszyscy chcą się brać za to samemu..
Jak to mówią: z każdym dniem nieuchronnie wzrasta liczba osób, które mogą mnie pocałować w dupę

Maq

Post autor: Maq » wt lut 07, 2006 12:56 pm

zbig pisze:Rozpędzasz się..
Jest serwis gwarancyjny i pogwarancyjny.. problem jest jak widać z częściami do samodzielnej naprawy. Ale weź pod uwagę, że naprawdę nie wszyscy chcą się brać za to samemu..
Parę osób w tym temacie może rzeczywiście się trochę rozpędziło, ale czy w moim przypadku (na poprzedniej stronie) autoryzowany diler naprawdę nie mógł dokręcić tego durnego kabelka? Czy powinienem być zadowolony z serwisu, który wymaga do każdej najmniejszej pierdółki płacenia za przecyłkę ciężkiego elementu?
LR2 - jej
LR3 - jego

Awatar użytkownika
zbig

Post autor: zbig » wt lut 07, 2006 1:17 pm

Maq pisze:Parę osób w tym temacie może rzeczywiście się trochę rozpędziło, ale czy w moim przypadku (na poprzedniej stronie) autoryzowany diler naprawdę nie mógł dokręcić tego durnego kabelka? Czy powinienem być zadowolony z serwisu, który wymaga do każdej najmniejszej pierdółki płacenia za przecyłkę ciężkiego elementu?
Zdecydowanie TAK, tym bardziej że nie miałeś tego sam rozkręcać.
To przecież logiczne, drobiazg-poprawiacie, coś poważnego-jedzie do serwisu.
Ale kolega Miniak najwyraźniej nie ma jednoznacznej wizji interesu. Co prawda to jego sprawa ale argument nieopłacalności hadlowania częściami (bo są poniżej kosztów ! :o ) jest absurdalny..

:)21
Jak to mówią: z każdym dniem nieuchronnie wzrasta liczba osób, które mogą mnie pocałować w dupę

Awatar użytkownika
seburaj

Post autor: seburaj » wt lut 07, 2006 1:19 pm

Maq pisze:Parę osób w tym temacie może rzeczywiście się trochę rozpędziło, ale czy w moim przypadku (na poprzedniej stronie) autoryzowany diler naprawdę nie mógł dokręcić tego durnego kabelka? Czy powinienem być zadowolony z serwisu, który wymaga do każdej najmniejszej pierdółki płacenia za przecyłkę ciężkiego elementu?
haratnąłem sobie już troche waleriany - bardziej przyjaźnie patrze na świat - KOOOOCHAAAM Was wszystkich :D :D :D

ale do rzeczy - Maq - wszedlem na pikną strone http://www.tmax.pl/index.php?p=678
i jakos nie widze tam "autoryzowanego dilera" w katowicach :) warszawa, warszawa, szczecin, pruszków - otrębusy tez w GOP jeszcze nie leżą

kajś to kupił w kato, chopie? ;)

seb

Awatar użytkownika
Bikl

Kontaktowanie:

Post autor: Bikl » wt lut 07, 2006 1:39 pm

zbig pisze: Rozpędzasz się..
Nie rozpedzam się bo nic nie mam do tego tematu.
Wkrętka była natury ogólnej a nie szczególnej , miała tylko uświadomić fakt że "... jak Cię widzą tak Cię piszą ...." osobom którym powinno na tym "pisaniu" szczególnie zależeć i było to absolutnie apropos "budowania marki przez opinię użytkowników" :wink:
Wielu sprzedawców niestety tego nie rozumie i stąd te problemy .

Maq

Post autor: Maq » wt lut 07, 2006 2:31 pm

sebastian dziurdzik pisze:ale do rzeczy - Maq - wszedlem na pikną strone http://www.tmax.pl/index.php?p=678
i jakos nie widze tam "autoryzowanego dilera" w katowicach
Nie pisałem, że w Katowicach. Na PW poszło, bo na ogólnym forum to pewnie znowu wyszedłby dym.....
LR2 - jej
LR3 - jego

Awatar użytkownika
seburaj

Post autor: seburaj » wt lut 07, 2006 2:47 pm

tam gdzie napisales na PW tez nie ma autoryzowanego dilera (wg. oficjalnej strony T-Max)

seb

Awatar użytkownika
Bart03

Post autor: Bart03 » wt lut 07, 2006 3:14 pm

sebastian dziurdzik pisze: i jakos nie widze tam "autoryzowanego dilera" w katowicach :) warszawa, warszawa, szczecin, pruszków - otrębusy tez w GOP jeszcze nie leżą

kajś to kupił w kato, chopie? ;)

seb
wiesz czemu na Slasku tego nie kupisz ani nikt tego nis sprowadza- bo prawdziwego gornika w ciula nie da sie zrobic :)21
UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień

Awatar użytkownika
Mini'ak
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Mini'ak » wt lut 07, 2006 10:24 pm

No cóż - przedstawiłem szanownym panom tylko i wyłącznie powody takiej a nie innej polityki , abyście nie niszczyli klawiatur bez celu .
Można się z nimi zgadzać lub nie - to wolny kraj ( podobno ) .
Na dzień dzisiejszy stan jest taki że części są wszystkie - ale wyłącznie dla potrzeb servisu .
Importer zobowiązał się do prowadzenia servisu - co też czyni .
Importer handluje WYCIĄGARKAMI , a nie częściami do wyciągarek .

Co do stwierdzenia że nikt nie wymieni 30% wyciągarki zostawiając nalepkę - niestety takie wypadki już miały miejsce i to nie była jednostkowa sprawa .

Strasznie przepraszam tych kolegów co się poczuli urarzeni , ale z przyczyn podanych wcześniej i jeszcze kilku innych stan jest taki i póki co takim pozostanie .

W tajemnicy mogę jeszcze powiedzieć iż dowiedziałem się od zawiadowcy tegoż forum jak i strony , że istnieją inne servisy T-max'a - to może tam ?

A co do przykładów z życia od jakiegoś czasu próbuję pozyskać zasilacz do scanera ( co mi wzioł i wybuchł ) - jak najbarrdziej renomowanej firmy HP i cóż - powiem tyle oni mają identyczną politykę , wiem że to może być przyczyną wielu flustracji co po niektórych słabych organizmów , ale niestety do puki część kolegów będzie uprawiać zagrywki poniżej pasa - polityka będzie wzorowana na HP i temu podobnych , może w tym kraju poprostu tak trzeba , bo utrzciwość i lojalność jest raczej w zaniku .

Życzę owocnych debat i pozdrawiam serdecznie - niech moc będzie z wami .
Mini'ak

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » wt lut 07, 2006 10:28 pm

Mini'ak pisze:- niech moc będzie z wami .
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
Mini'ak
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Mini'ak » wt lut 07, 2006 10:30 pm

P.S.
Co do tej wyciągarki z kabelkiem - trzeba sprecyzować iż dany kabelek znajdował się dość błęgoko w tejże wyciągarce i dopiero po całkowitym rozkręceniu została ustalona przyczyna uszkodzenia , ze wstępnych ustaleń tel. wynikało iż jest to poważna awaria .
Mini'ak

Awatar użytkownika
Bart03

Post autor: Bart03 » wt lut 07, 2006 10:32 pm

co ty opowiadasz - ja mialem problemy ze sknerem 4HP i czesci dostalem bezproblemowo,

A co do zasilaczy to sa to zasilacze impulsowe tak jak w drukarkach i np. zasilacz do drukarki HP kosztuje tyle co nowa drukarka - dlatego serwis nie chce wciskac na sile zasilaczy bo klient moze miec potem do nich pretensje !!
UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień

Awatar użytkownika
Jerry

Post autor: Jerry » wt lut 07, 2006 10:34 pm

Bart03 pisze:co ty opowiadasz - ja mialem problemy ze sknerem 4HP i czesci dostalem bezproblemowo,

A co do zasilaczy to sa to zasilacze impulsowe tak jak w drukarkach i np. zasilacz do drukarki HP kosztuje tyle co nowa drukarka - dlatego serwis nie chce wciskac na sile zasilaczy bo klient moze miec potem do nich pretensje !!
Rozmawiamy o wyciagarkach czy o HP ??
Disco 300 ES

Awatar użytkownika
Bart03

Post autor: Bart03 » wt lut 07, 2006 10:36 pm

a czemu mi to pytanie zadajesz - ja nie podalem tego "przykladu z zycia wzietego"

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » wt lut 07, 2006 10:42 pm

polityka polityką a prawo prawem.
nie jest przypadkiem tak, że ustawa narzuca obowiązek sprzedaży części zamiennych?
#noichuj

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » wt lut 07, 2006 10:42 pm

klucz13 pisze:
No sęk w tym, że MOC jakiś czas temu nas opuścił
:)20

Awatar użytkownika
jezus

Post autor: jezus » wt lut 07, 2006 10:50 pm

polityka polityką a prawo prawem.
nie jest przypadkiem tak, że ustawa narzuca obowiązek sprzedaży części zamiennych?
Obowiązek jest.......a części nie ma.......a prawo idzie na lewo . :wink:
bądz twardy ........ i odpuść sobie!!!!!

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » wt lut 07, 2006 10:53 pm

lewo już było...teraz prawo idzie w prawo
#noichuj

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » wt lut 07, 2006 10:55 pm

leon zet pisze:
klucz13 pisze:
No sęk w tym, że MOC jakiś czas temu nas opuścił
:)20
Cała zabawa że to można odczytać na kilka sposobów :)2 aczkolwiek olewajace :)21
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
Mini'ak
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Mini'ak » śr lut 08, 2006 1:00 am

Właśnie wpadłem na genialny pomysł - panowie możecie sobie kupić części np :
hamulec do EW 9500 Lbs - cena 2500 zł . w promocji otrzymacie pozostałe podzespoły wraz z pudełkiem i gwarancją ( w przeciwieństwie do HP ) .

A co do zawołania na zakończenie poprzedniego postu to gratuluje - widzę że nawed z czerwonego kapturka zrobicie mordecę , a Jasia i Małgosi parę zboczeńców , ale no cóż ... eeehhh .

Generalnie widzę że co tu nie napisać to i tak będzie źle , wszelkie moje posty zostały umieszczone gwoli wyjaśnienia i tylko wyjaśnienia !

Powodzenia w niszczeniu klawiatur - BEZ ZAWOŁANIA ! ( żeby znowu ktoś nie interpetował opacznie )

Pozdrawiam
Mini'ak

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » śr lut 08, 2006 1:07 am

Mini'ak pisze:Właśnie wpadłem na genialny pomysł - panowie możecie sobie kupić części np :
hamulec do EW 9500 Lbs - cena 2500 zł . w promocji otrzymacie pozostałe podzespoły wraz z pudełkiem i gwarancją ( w przeciwieństwie do HP ) .

A co do zawołania na zakończenie poprzedniego postu to gratuluje - widzę że nawed z czerwonego kapturka zrobicie mordecę , a Jasia i Małgosi parę zboczeńców , ale no cóż ... eeehhh .

Generalnie widzę że co tu nie napisać to i tak będzie źle , wszelkie moje posty zostały umieszczone gwoli wyjaśnienia i tylko wyjaśnienia !

Powodzenia w niszczeniu klawiatur - BEZ ZAWOŁANIA ! ( żeby znowu ktoś nie interpetował opacznie )

Pozdrawiam
I jest postęp !!!!! zaczyna trybić jak jest na forum to i może powoli te dinksy do windy się znajda :)21
Ewolucja przebiega powoli ale nieuchronnie :)20 :)20

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyciągarki”