Wyciągarka z allegro

elektryczne, mechaniczne i wynalazki domowej roboty...

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
Bart03

Post autor: Bart03 » ndz lut 04, 2007 10:43 pm

Tapeworm pisze:te wyciągarki to jakiś taki fetysz straszny, wszyscy chcą je mieć... ludzie wy jeździjcie zamiast się wichować :)21
jak bys mial taka robote ze codziennie walisz uazem po polach i sie co jakis czas kopiesz to byc inaczej mowil a off road dawno by ci obrzydl 8)
UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień

Awatar użytkownika
Szupryk46

Kontaktowanie:

Post autor: Szupryk46 » ndz lut 04, 2007 10:44 pm

Czasami są niezbędne :lol: :)2
Super Patrol Super :)21
Blue Jimny 1.3 :)21

Awatar użytkownika
Tapeworm

Post autor: Tapeworm » ndz lut 04, 2007 11:35 pm

Bart03 pisze:
Tapeworm pisze:te wyciągarki to jakiś taki fetysz straszny, wszyscy chcą je mieć... ludzie wy jeździjcie zamiast się wichować :)21
jak bys mial taka robote ze codziennie walisz uazem po polach i sie co jakis czas kopiesz to byc inaczej mowil a off road dawno by ci obrzydl 8)
moja wypowiedź odnosiła się do tego co w tym temacie przeczytałem :wink:

Jakbym miał taką robotę, to do Serii orginalnego mechanika bym zapodał :)21
SeriaIII made by craftsmen-driven by psychos

Awatar użytkownika
Igor V8

Post autor: Igor V8 » ndz lut 04, 2007 11:50 pm

Tapeworm pisze: Jakbym miał taką robotę, to do Serii orginalnego mechanika bym zapodał :)21
Po jaką cholerę Ci ten mechanik ??
Ja dla siebie ani w Defie ani w Patrolu nie widzę zastosowania :wink:
Mechanik pracuje jak działa silnik :roll:
Idee Lenina wiecznie żywe ... komunista , chwilowo w konspiracji ... :)21

Awatar użytkownika
BABCIA I

Post autor: BABCIA I » ndz lut 04, 2007 11:57 pm

W K-160 mam Superwinch EP 15 / 6800kg /. Działa bardzo dobrze, ale nie jest szybka.
Jurek tel: (602) 632 093
VW T - 3 Syncro x 2
Suza Viertarka......4x4 !

Awatar użytkownika
Igor V8

Post autor: Igor V8 » ndz lut 04, 2007 11:59 pm

BABCIA I pisze:W K-160 mam Superwinch EP 15 / 6800kg /. Działa bardzo dobrze, ale nie jest szybka.
Sprawdzałeś może jaki faktycznie ma uciąg ??

Awatar użytkownika
Tapeworm

Post autor: Tapeworm » pn lut 05, 2007 12:00 am

A dlaczego miał by niedziałać ?? :wink:
Jak strzele boka, to zawsze mam tirfora :)21
Zresztą, używany mechanik do Serii wychodzi taniej od dobrego elektryka :wink:

Zresztą wiesz def ma blokade centralnego dyfra, patrol blokade, Seria takich bajerow niema, zwykły załączany przód i reduktor :wink:

Awatar użytkownika
Igor V8

Post autor: Igor V8 » pn lut 05, 2007 12:02 am

Tapeworm pisze: Zresztą, używany mechanik do Serii wychodzi taniej od dobrego elektryka :wink:
....i to jest jedyny argument :wink:

Awatar użytkownika
Tapeworm

Post autor: Tapeworm » pn lut 05, 2007 12:09 am

Wiesz co Igor do Serii mechanik jest jedynie słusznym rozwiązaniem :)21
jak niewierzysz to pogadaj z kimś kto widział Serie z mechanikiem w akcji :wink:
Pozatym kupno pożądnego akumulatora i wyciągarki stanowiło by około powłowy wartości samochodu...dla mnie to się z sensem mija :roll: :)3

Awatar użytkownika
N2O

Post autor: N2O » pn lut 05, 2007 12:09 am

przecież na elektryku przy wyłączonym silniku długo sie i tak nie pociągasz :)3 Zeby działać sprawnie to każda wyciągarka wymaga działającego silnika, bo elektryk bez ładowania, szczególnie przy słabym aku to lipa :lol:
RR 2.5 DSE, Nissan Patrol 160 SD33T, Suzi LJ80
GG: 3215824
http://picasaweb.google.com/paweldabster

Awatar użytkownika
Igor V8

Post autor: Igor V8 » pn lut 05, 2007 12:14 am

Widziałem jednego mechanika w akcji
W Bieszczadach mają na Starach 66
Wyciągają się z lasu
Fajnie to pracuje ale jakoś nie widzę zastosowania w moim wypadku :roll:

Awatar użytkownika
Tapeworm

Post autor: Tapeworm » pn lut 05, 2007 12:49 am

eh Igor ile ty masz koni pod maską, a ile ma moja Seria, z silnikiem który technologicznie jest w połowie lat piędziesiątych ?? :roll: :wink:
Na bucie z blokadą przejedziesz , Seria albo da radę technicznie (bokiem, na skos lub skacząc z drzewa na drzewo :)21 ), albo winda :)
Dajmy na to @Krecika, jego gela ma tyle mocy co większa kosiarka, a dzięki mechanikowi, fabrycznym blokadą i sporemu doświadczeniu zajmuje niezłe lokaty w klasie ekstremalnej :)2
Podobnie @montru: Seria II mechanik i elektryk do asekuracji na pace, u Kercika zresztą też :wink:

Ja w ekstremie startować niezamierzam, więc elektryka do asekuracji mi nie potrzeba, pozatym będe jeździł na prawie :wink: fabrycznych oponach więc bez problemu będe mogł startować w wyczynie :)21

Awatar użytkownika
mik

Post autor: mik » pn lut 05, 2007 5:30 am

Igor909 pisze:Po jaką cholerę Ci ten mechanik ??
Ja dla siebie ani w Defie ani w Patrolu nie widzę zastosowania :wink:
Największą wadą mechanika jest to, że go nie widać tak jak elektryka :)21

Awatar użytkownika
BABCIA I

Post autor: BABCIA I » pn lut 05, 2007 8:12 am

Igor999
Dwa miesiące temu ważącą około osiem ton ciężarówka wróciła na drogę dzięki EP 15. To był dla mnie wystarczający test jej mocy.
Kiedyś zrobię w Parchu:
Przód: mechanik, a tył: elektryk.
Ostatnio zmieniony pn lut 05, 2007 10:50 am przez BABCIA I, łącznie zmieniany 1 raz.
Jurek tel: (602) 632 093
VW T - 3 Syncro x 2
Suza Viertarka......4x4 !

Awatar użytkownika
XJeep

Post autor: XJeep » pn lut 05, 2007 8:26 am

te winde z allegro niedawno zamontował moj znajomy na autolawecie... !! targal mojego WJ wazcego ok 2,5t ... !!

robiła w sumie OK , ale wydając przy tym jazgot straszny... nawet przez zblocze... !! moze to kwestia jak sie trafi (znaczy sie jak "kitajec" zmontowal) podobnie jak z monthanami czy T-maxami... ??

acha... !! lina praktycznie od razu do wymiany bo nie nadaje sie do niczego... sztywna jak na mrozie -30... :)21
"G" -> G-UNIT - producentka adrenaliny...
LC J200 V8 '11 -> dupowozik...

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » pn lut 05, 2007 8:36 am

Tapeworm pisze:
ta.....juz widze....za jakies 15 000zl....

:lol:

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » pn lut 05, 2007 8:38 am

Tapeworm pisze:
Zresztą wiesz def ma blokade centralnego dyfra, patrol blokade, Seria takich bajerow niema, zwykły załączany przód i reduktor :wink:

Dyletant....

Seria ma przod na stale z tylem jak ruszysz wajcha zolta albo czerwona wiec po jaka cholere jej blokada centralnego dyfra? :o
Czasem przeczytaj co psizesz :)21

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » pn lut 05, 2007 8:40 am

XJeep pisze:te winde z allegro niedawno zamontował moj znajomy na autolawecie... !! targal mojego WJ wazcego ok 2,5t ... !!

robiła w sumie OK , ale wydając przy tym jazgot straszny... nawet przez zblocze... !! moze to kwestia jak sie trafi (znaczy sie jak "kitajec" zmontowal) podobnie jak z monthanami czy T-maxami... ??
na lawecie to on mial wyciagniete pol metra liny z bebna i stad nie mial w ogole uciagu...,bo niby skad go mial miec jak najwiekszy uciag ma na pierwszym zwoju a nie na ostatnim...

Awatar użytkownika
Miskiller

Post autor: Miskiller » pn lut 05, 2007 8:43 am

LR_Olek pisze:na lawecie to on mial wyciagniete pol metra liny z bebna i stad nie mial w ogole uciagu...
no... doczytaj moze dokladnie .... przez zblocze ... dlugosc lawety... troche luzu to polowa liny z windy...
4-ta REAKTYWACJA.Zrobie sobie PTO do Quada...a co ? umiem..

Awatar użytkownika
Tapeworm

Post autor: Tapeworm » pn lut 05, 2007 9:13 am

LR_Olek pisze:
Tapeworm pisze:
ta.....juz widze....za jakies 15 000zl....

:lol:
3-3.5k Olo ty to chyba w średniowieczu żyjesz :)21

Awatar użytkownika
Krecik

Post autor: Krecik » pn lut 05, 2007 9:35 am

N2O pisze:przecież na elektryku przy wyłączonym silniku długo sie i tak nie pociągasz :)3 Zeby działać sprawnie to każda wyciągarka wymaga działającego silnika, bo elektryk bez ładowania, szczególnie przy słabym aku to lipa :lol:

Elektryk przy normalnym aku działać będzie około 5-10 minut wytężonej pracy, aby mu ulżyć zakłądasz bloczek i jedzie wtedy z mniejszym poborem prądu. To obliczenie oparte na praktyce nie matematyce. Przy założeniui że akumulator jest działający a nie śmietnik.

5 minut powinno wystarczyć żeby postawić auto na koła. lub doprowadzić do jako takiej stabilizacji.

Przy mechaniku nawet tych 5 minut nie masz...

Wyciągałem kiedys zatopionego po dach gazika...
silnik nie działał
elektryk działał
wystarczyło na 10 metrów pod wodą i wciągnięcie na stromy brzeg. Potem zdechło. Trzeba było pływac obok z pilotem w ręku ;) A trzeba sie było ciągnąć przez głęboką wodę (bo gazik stanął jak woda do maski dochodziła) bo winda była tylko z przodu....
Po tym doszedłem do wniosku ze pierwszego wincha trzeba montować z tyłu, jak sama nazwa wskazuje "Recovery winch" służy do Recovery a nie do wciągania sie w jeszcze większe szambo :)

@Tapeworm - mechanik w serii - zgadzam sie że jest to w tym przypadku jedyne słuszne rozwiązanie, i tanie, dlaczego ? Bo jest to jedno z niewielu aut firmowo przystosowanych do posiadania mechanika, da się go kupić za 'stosunkowo' niewielkie pieniędze' i założyć bez konieczności pocięcia połowy auta. Ot, jest komplet 'wyciągarka mechaniczna' sztuk jeden i zakładasz nawet mając o spawaniu, cięciu i innych cudach niewielkie pojęcie, pracy przy tym ciut wiecej niż z elektrykiem, ale niewiele. Przystawka, wał, i winde na zderzaku przykręcić. Zrozum prosze jednak jedną rzecz, nie każde auto jest tak przystosowane do posiadania mechanika jak seria, i nie do każdego auta koszt instalacji mechanika wychodzi tak niski. W G to niestety koszt ok. 8 tysięcy złotych, wliczając w to częsci i pracę dwóch osob zeby to założyc, wiadomo, jak zrobisz sobie sam, pominiesz kilka kosztowniejszych przeróbek, to założysz za ok. 5 tysi.
Elektryk wychodzi ciut taniej.

Podobnie bedzie sie miała sytuacja z Patrolami (i 160 i Y60), też winch mechaniczny to rząd wielkości 6-8 tysięcy w zaleznosci od kosztu pracy człowieka ktory bedzie to wkładał, bo samemu sie nie da nie mając warsztatu wlasnego. No i dostępu do PTO.

Niestety jesli ktos liczy koszt mechanika jako samo PTO (1.5-2.5zł) i wyciągarki (700zł) to musi to jeszcze conajmniej x 2 przeliczyc, jest ciut wiecej rzeczy potrzebnych :) W patrolu jest o tyle łatwiej że rama szeroka , wiec na upartego mozna ładować wyciagarke jak leci, bez zwężania, w G trzeba wyciąć ok. 20 centymetrów całości :) To kosztuje bo robota ciut precyzyjna :(

I jeszcze raz trzeba podkreślić jedno, różna bedzie cena instalacji mechanika u osoby ktora ma warsztat, i osoby ktora warsztatu nie ma i musi prace zlecic. Jeszcze nie spotkałem takiej, ktora chwaląc sie ze mechanika włożyła do swojego auta za 3 tysiące złotych, zgodziła sie na to żeby za tę samą kwotę zrobić to komuś innemu... zaraz sie zaczyna marudzenie ze tyle pracy, ze dzieci wykarmić, że to, śmo, tamto i owamto. Ja to oczywiscie rozumiem, bo człowiek z czegoś musi żyć, ale niech w takim razie bajek nie opowiada, bo faktycznie koszt 3 tysiące to wyszło za częsci, nie licząc roboty wlasnej....

Tandem mechanik/przód i elektryk/tył sprawdza sie doskonale :)

Żadko kiedy do tyłu potrzebujesz 15.000lb uciągu, bo na ogół ciągniesz sie po swoich wlasnych wyoranych śladach gdzie już nie ma karp wielkości auta, korzeni pod darnią, kamieni itd, bo to wszystko przestawiłeś ciągnąć się do przodu :) 9.5XP u mnie wystarcza, ba, M8000 robiło bez wiekszych problemów tylko profilaktycznie na bloczku :) do przodu ciągniesz sie jak masz po co :) jak masz zalany silnik, to najwyższy znak ze pora sie wycofac :)

Ale mi elaborat wyszedł :)
Krzysiek

Życie jest piękne - jeśli dobrze wybierzesz środki antydepresyjne...

Awatar użytkownika
skorek

Post autor: skorek » pn lut 05, 2007 10:20 am

:)27 :)2 :)21
off road jest jak chodzenie po bagnach, WCIĄGA.

Awatar użytkownika
Chrząścik Tomasz

Krecik

Post autor: Chrząścik Tomasz » pn lut 05, 2007 10:44 am

wykonałeś krecią robotę, wyjaśniłeś nam tu wszystko doskonale... przez chwilę poczułem się, jak na studiach na ciekawym wykładzie... :)21
CHRZĄSZCZU TEAM
dos tres diamentos
gg 7660070
komóra 24h 604-41-70-37

Awatar użytkownika
Krecik

Post autor: Krecik » pn lut 05, 2007 10:59 am

:oops:
Krzysiek

Życie jest piękne - jeśli dobrze wybierzesz środki antydepresyjne...

Awatar użytkownika
maristez
Kontaktowanie:

Post autor: maristez » pn lut 05, 2007 3:24 pm

:)2

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyciągarki”