Najlepsza pompa do hydraulika MM12000...

elektryczne, mechaniczne i wynalazki domowej roboty...

Moderator: Misiek Bielsko

powa

Post autor: powa » ndz paź 12, 2008 9:54 am

rort_ pisze:Na pewno o to chodzi? Po co w tuningowej większa wydajność czy ciśnienie na wyższych obrotach? To znaczy nie kumam jak sie to ma do pracy wspomagania.

Ponawiam pytanie.
no teraz ja nie kumam chyba.

Standardowa pompa wspomagania ma wydajność niezależną od obrotów - jest w nią wbudowany "ogranicznik". Czyli jakbyś nie pycił i tak masz z grubsza tyle samo co na wolnych obrotach. Ta cecha jest nieprzydatna w przypadku zasilania nią wyciągarki zatem ogranicznik się wywala. I wtedy wydajność zależy od obrotów silnika - rośnie wraz z ich wzrostem. Czyli ile pociśniesz tyle masz.

Awatar użytkownika
rort_

Post autor: rort_ » ndz paź 12, 2008 1:19 pm

Czyli mozna przenieść ogranicznik z pompy i dać go dopiero po rozgałęzieniu na wyciągarkę (wiem, że nie ten z pompy). Pod warunkiem że pompa ma wydajność odpowiednią dla wyciągarki. Ale jak dam dwa 'odbiorniki', czyli wspomaganie i wyciągarkę, to jak się to ma do wydajności tej pompy? Powinna mieć wydajnośc razy dwa? Da się to jakoś policzyć? Głównie chodzi o brak miejsca pod maska dla dodatkowej pompy i chcę to napedzić z jednej.
Jak coś, to dzwoń: 609 539 773

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyciągarki”