Zarabianie końcowek - kable 25mm2

elektryczne, mechaniczne i wynalazki domowej roboty...

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
Prest

Post autor: Prest » pt maja 30, 2008 2:15 pm

Jak by komuś koło Lublina trzeba było zacisnąć kabla (tylko bez głupich podtekstów proszę :)21 ) to serdecznie służę pomocą , znaczy się praską :D
FZJ80

Awatar użytkownika
Karolek_C

Post autor: Karolek_C » pn cze 02, 2008 2:37 pm

Witam,

mam analogiczną zagwozdkę z Superwinchem EP 9 czy jakoś tak. Muszę przenieść puszkę z przekaźnikiem w inne miejsce i potrzebuję kupić kable z zaprasowanymi końcówkami, tylko nie wiem jakie. Oryginalnie są tam miedziane blaszki zagięte i zaizolowane ale jak taką blaszkę przeliczyć na grubość kabla to nie wiem. Do pradu czarny i czerwony mają opis 105 stopni i 600V - nie ma napisane czy to 35mm2 czy 50mm2 czy może jeszcze coś innego. Czy ktoś wie jakie kable powinienem kupić - długość każdego jakieś 50-60cm. Z tym zarobieniem końcówek to najlepiej do elektryka pojechać czy są może jakieś sklepy, które to robią. Pytanie może głupie ale jestem zielony w tym temacie.

Dzięki, Karolek
-------------
Disco II było, Disco III było, Terrano II było, teraz Freelander 2 2.2 automat

Awatar użytkownika
kaczorgsm
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kaczorgsm » pn cze 02, 2008 9:54 pm

Karolek_C pisze:Witam,

mam analogiczną zagwozdkę z Superwinchem EP 9 czy jakoś tak. Muszę przenieść puszkę z przekaźnikiem w inne miejsce i potrzebuję kupić kable z zaprasowanymi końcówkami, tylko nie wiem jakie. Oryginalnie są tam miedziane blaszki zagięte i zaizolowane ale jak taką blaszkę przeliczyć na grubość kabla to nie wiem.
A może przypomnieć sobie wzór na pole koła ??
Zmierzysz średnicę (samej miedzi - bez izolacji) i policzysz jakie masz :P
Do pradu czarny i czerwony mają opis 105 stopni i 600V - nie ma napisane czy to 35mm2 czy 50mm2 czy może jeszcze coś innego. Czy ktoś wie jakie kable powinienem kupić - długość każdego jakieś 50-60cm.
Pomyśl ile chcesz przedłużyć ( czemu tak dużo ) to Ci pewnie ktoś policzy straty na tej przedłużce.
Z tym zarobieniem końcówek to najlepiej do elektryka pojechać czy są może jakieś sklepy, które to robią. Pytanie może głupie ale jestem zielony w tym temacie.
Przy odrobinie zdolności manualnych zrobisz to używając imadła/młotka/przecinaka/punktaka itd...

W sklepach raczej ciężko - lepiej "spotkać" enargetyków od sieci - za "flaszeczkę" to Ci nawet oczka dorzucą :P
4Runner 3.0 TD
GG: 102030

Awatar użytkownika
sys-kom
Kontaktowanie:

Post autor: sys-kom » pn cze 02, 2008 11:06 pm

ja mam praskę jak by ktoś potrzebował to zapraszam do UK Rugby ,

a tak na poważnie to nie ma jak lutowanie . tylko dobre końcówki trzeba kupić

nie aluminiowe nie stalowe tylko miedziane , i nie ma co patrzeć na kolor bo ja mam miedziane a są powlekane jakimś srebrnym czymś i nie jest to cyna ani ocynk
Off Road to choroba przenoszona przez błoto

HERBU BIEDRONKA

Awatar użytkownika
Igi.Jeep

Post autor: Igi.Jeep » ndz cze 22, 2008 9:34 am

jeśli potrzeba coś zaprasować do 120mm2 w okolicach Łodzi to służę pomocą :D mam taką praskę, połączenie wcale nie jest gorsze niż lutowane. najlepsze są końcówki miedziane powlekane, bo na te żółte wchodzi śniedź i robi się kiepski styk.

Awatar użytkownika
Igi.Jeep

Post autor: Igi.Jeep » ndz cze 22, 2008 9:40 am

W sklepach raczej ciężko - lepiej "spotkać" enargetyków od sieci - za "flaszeczkę" to Ci nawet oczka dorzucą

praski mają kablowcy, sieciowcy i pogotowie energetyczne łatwo ich znaleźć, więc jak mowi kaczorgsm to najprostsze rozwiązanie.

Awatar użytkownika
Liroz

Post autor: Liroz » ndz cze 22, 2008 8:33 pm

sys-kom pisze:ja mam praskę jak by ktoś potrzebował to zapraszam do UK Rugby ,

a tak na poważnie to nie ma jak lutowanie . tylko dobre końcówki trzeba kupić

nie aluminiowe nie stalowe tylko miedziane , i nie ma co patrzeć na kolor bo ja mam miedziane a są powlekane jakimś srebrnym czymś i nie jest to cyna ani ocynk
Stalowych wogole nie ma chyba że mówisz o końcówkach do linek a nie elektrycznych, są miedziane cynowane i ewentualnie aluminiowe do jakichś starych kabli
a co do lutowania, takich przekrojów się zdecydowanie NIE lutuje, chyba że w ramach jakiegoś druciarstwa :)
L E D for off-road

Technika idzie do przodu...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyciągarki”