Jak dobrać wyciągarkę? - ogólne wskazówki

elektryczne, mechaniczne i wynalazki domowej roboty...

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Re: Jak dobrać wyciągarkę? - ogólne wskazówki

Post autor: LR_Olek » wt lis 24, 2009 2:47 pm

dzizas.... ale sieczka, po co to tak bredzic?

kup wyciagarke jaka chcesz 1,5 x masa auta lub dla spokoju ducha 2x masa auta, tylko bierz pod uwage,ze trzeba umiec ja obsluzyc i wiedziec,ze najwiekszy uciag ma na pierwszym zwoju liny...
dodatkowo musisz miec sprawny akumumulator i alternator

aha i miec rozum

koniec przekazu :)21

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » wt lis 24, 2009 4:15 pm

Popieram stanowisko kolegi Nahen. Zakładanie kolejnych bezsensownych tematów przez nowych userów powinno lekko mówiąc zostać ograniczone. Dlaczego? powiem tak. Conajmniej 2 razy w miesiącu dostaję propozycje typu: "interesuje mnie z pana oferty to, to i jeszcze to, prosze o 30% rabatu a w zamian przez miesiąc będę wychwalał pana firmę i towar na wszelkich forach offroadowych." Albo - "prowadzimy dużą firmę PR, proponujemy panu kontrolę i wpisy na 10 najpopularniejszych forach off road, laweciarzy i atv. Raporty wpisów do wglądu na koniec miesiąca. Opłata miesięczna 200 złotych brutto, wystawiamy fakturę. Abonament obejmuje wpisy 4 niezależnych userów".

Awatar użytkownika
bigos

Post autor: bigos » wt lis 24, 2009 4:51 pm

Zibi pisze:Popieram stanowisko kolegi Nahen. Zakładanie kolejnych bezsensownych tematów przez nowych userów powinno lekko mówiąc zostać ograniczone. Dlaczego? powiem tak. Conajmniej 2 razy w miesiącu dostaję propozycje typu: "interesuje mnie z pana oferty to, to i jeszcze to, prosze o 30% rabatu a w zamian przez miesiąc będę wychwalał pana firmę i towar na wszelkich forach offroadowych." Albo - "prowadzimy dużą firmę PR, proponujemy panu kontrolę i wpisy na 10 najpopularniejszych forach off road, laweciarzy i atv. Raporty wpisów do wglądu na koniec miesiąca. Opłata miesięczna 200 złotych brutto, wystawiamy fakturę. Abonament obejmuje wpisy 4 niezależnych userów".
:o
Jimny :)21

Awatar użytkownika
A.F.

Post autor: A.F. » wt lis 24, 2009 4:52 pm

Co się tak ciśnieniujecie ?
Kolega zapytał - wolno mu.
DEMOKRACJA !!
Nie pasi - nie odpowiadać :)21
VW T4 syncro, 2.4D, long :)13

Awatar użytkownika
m.wilk

Kontaktowanie:

Post autor: m.wilk » wt lis 24, 2009 7:12 pm

Zibi pisze:Popieram stanowisko kolegi Nahen. Zakładanie kolejnych bezsensownych tematów przez nowych userów powinno lekko mówiąc zostać ograniczone. Dlaczego? powiem tak. Conajmniej 2 razy w miesiącu dostaję propozycje typu: "interesuje mnie z pana oferty to, to i jeszcze to, prosze o 30% rabatu a w zamian przez miesiąc będę wychwalał pana firmę i towar na wszelkich forach offroadowych." Albo - "prowadzimy dużą firmę PR, proponujemy panu kontrolę i wpisy na 10 najpopularniejszych forach off road, laweciarzy i atv. Raporty wpisów do wglądu na koniec miesiąca. Opłata miesięczna 200 złotych brutto, wystawiamy fakturę. Abonament obejmuje wpisy 4 niezależnych userów".

Noo , patrząc na to , można różnie sobie pomyśleć :lol: :
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f= ... &start=100

,a admin to toleruje ... :roll:
Xtreme Off Road Team
692 490 694

Awatar użytkownika
bigos

Post autor: bigos » wt lis 24, 2009 7:14 pm

m.wilk pisze:

Noo , patrząc na to , można różnie sobie pomyśleć :lol: :

z Twoich wyciągarek nikt nie jest zadowolony? :)13
Jimny :)21

Awatar użytkownika
Misiek Bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: Misiek Bielsko » wt lis 24, 2009 7:31 pm

m.wilk pisze: Noo , patrząc na to , można różnie sobie pomyśleć :lol: :

Widzisz... tak się składa, że znam mniej lub bardziej osobiście osoby, które zabierają głos. Żadna z nich nie jest wirtualnym tworem nasłanym przez firmę świadczącą usługi tzw. PR.
Czyżby bolały pozytywne opinie o konkurencji? Może popracuj nad swoim, a nie cudzym się oburzaj... polska mentalność, kurna.

Awatar użytkownika
kosa20
Kontaktowanie:

Post autor: kosa20 » wt lis 24, 2009 7:47 pm

m.wilk pisze: Noo , patrząc na to , można różnie sobie pomyśleć :lol: :

jest tam coś niezgodnego z regulaminem lub dobrym obyczajem? Nie kumam...

Awatar użytkownika
seburaj

Post autor: seburaj » wt lis 24, 2009 7:52 pm

Zibi pisze: Albo - "prowadzimy dużą firmę PR, proponujemy panu kontrolę i wpisy na 10 najpopularniejszych forach off road, laweciarzy i atv. Raporty wpisów do wglądu na koniec miesiąca. Opłata miesięczna 200 złotych brutto, wystawiamy fakturę. Abonament obejmuje wpisy 4 niezależnych userów".
ale jaja :o poważnie ? czyli to zjawisko istnieje jednak w realu...
Misiek Bielsko pisze: Widzisz... tak się składa, że znam mniej lub bardziej osobiście osoby, które zabierają głos. Żadna z nich nie jest wirtualnym tworem nasłanym przez firmę świadczącą usługi tzw. PR.
Czyżby bolały pozytywne opinie o konkurencji? Może popracuj nad swoim, a nie cudzym się oburzaj... polska mentalność, kurna.
w rzeczy samej
taki opłacony user bedzie miał ekstremalnie krótki staż na forum i nie bedzie znany w środowisku
czyli - nie przymierzając - autor tego wątku :)21

ja w każdym razie Zibiego chwalę bo ma dobry produkt i jest kontaktowym gościem, w dupie mam rabat via forum - uzyskam go po raz kolejny w czasie spotkania i rozmowie z nim samym :D
robok rzępoli w harapuciu

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » wt lis 24, 2009 8:08 pm

zobaczycie - jeszcze parę lat i nie będzie mowy o niezależnym internecie.. Tak jak teraz nie ma niezależnej prasy czy tv

Awatar użytkownika
seburaj

Post autor: seburaj » wt lis 24, 2009 8:13 pm

eeetam :wink:
po prostu na forach skrajne opinie bedą filtrowane, i to znacznie mocniej niz dzis... pozostanie tylko core :)21
robok rzępoli w harapuciu

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » wt lis 24, 2009 8:19 pm

seburaj pisze:eeetam :wink:
po prostu na forach skrajne opinie bedą filtrowane,

zejde do podziemia :)21

Adamo

Post autor: Adamo » wt lis 24, 2009 8:45 pm

m.wilk pisze:Noo , patrząc na to , można różnie sobie pomyśleć :lol: :

Co niby jest nie tak z tym wątkiem ?? ?? ??
Luzie chwalą Zibiego za dobry serwis. Wypowiada się pozytywnie kilka osób zorientowanych w temacie więc zapewne tak jest i sobie na to zapracował. Takich wpisów widziałem już wiele na różnych forach.
Może zamiast próbować nieudolnie podważać opinie innych poświęć czas na dopracowanie swojego serwisu żeby kiedyś ktoś tak też o Tobie napisał :roll:

Awatar użytkownika
ZoltanBerg
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ZoltanBerg » wt lis 24, 2009 10:42 pm

No może małe podsumowanie tego co już zostało napisane.

Wyciągarki dzielimy na:
-elektryczne
-mechaniczne
-hydrauliczne

Wyliczając potrzebny uciąg wyciągarki, bierzemy zakładany ciężar samochodu razy:
-1,5 dla bardzo lekkiego terenu,
-2 polecany i bezpieczny współczynnik,
-2,5 jak potrzebuję czegoś więcej.

Niektórzy producenci podają kilka wartości uciągu, niestety nie jest jasne co przez to rozumieją. Kilka wartości utrudnia również porównywanie modeli różnych producentów.
Należy także pamiętać o tym że w zależności od ilości liny na bębnie cechy wyciągarki się zmieniają.

Prędkość wyciągania dla zwykłej turystyki nie powinna mieć znaczenie.

Obecnie rozpoznałem następujące marki:

- Escape
Wyciągarki chińskie, tanie, zdarzają się negatywne opinie ale wiele osób sobie chwali. Prawdopodobnie producent ma problemy z utrzymaniem stałej jakości. Wydaje się że największym plusem (poza ceną) jest serwis, szeroko chwalony na forum. Warto również wiedzieć, że Zibi jest ich importerem.
- Dragon Winch
Wyciągarki chińskie, tanie, raczej małe zaufanie, użytkownicy sugerują iż informacje podawane przez eksportera są mało wiarygodne.
- Xtreme
Na razie mało informacji poza tym że ich importerem jest m.wilk.
- T-Max
Jeżeli dobrze zrozumiałem to również chiński wyrób tyle że już okrzepł się na rynku.
- WARN
Marka amerykańska, trzeba więcej zapłacić, uznawana za dobrą, pojawiają się informacje o awariach. Nie wiem jak jest z serwisem.

- ARB
- Goodwinch
- KingOne
- Superwinch
- Houp

Cały czas szukam informacji o markach.

Będę wdzięczny jeżeli dyskusja nie przerodzi się w walkę pomiędzy dwoma importerami i ich zwolennikami, póki co nie jest źle ;).
Jeżeli chodzi o marketing to cóż opisane przykłady nie były dla mnie czymś nowym. Tak się składa że firma mojego brata również ma taką usługę w swojej ofercie. Jednak nie pochwalam takiego marketingu.
Marek

UAZ 469B (r.1981)
silnik Ford 2,3 granada
Kopia Simexa
LPG/Benzyna

Awatar użytkownika
decc
Lokalizacja: Radziejowice - okolice, Patrol Y60 '89 krótki, RD28T'98 TD-6 intercooler, OME+2" @MT33"

Post autor: decc » wt lis 24, 2009 11:09 pm

Mroczny pisze:zobaczycie - jeszcze parę lat i nie będzie mowy o niezależnym internecie.. Tak jak teraz nie ma niezależnej prasy czy tv
Już dawno nie ma niezależnego internetu. Na forach*) opłacane trolle, na portalach artykuły sponsorowane, wyszukiwarki znajdują jakieś szity nie na temat pozycjonowane przez cwaniaków, ze spamem nikt nie jest w stanie zrobić porządku, połowa zarejestrowanych domen poblokowana jest przez innych cwaniaków próbujących na tym zarobić, a do tego od niedawna istnieje możliwość anonimowego rejestrowania domen na dane firm oferujących takie usługi. Tego ostatniego nie kumam zupełnie - przecież to zaproszenie różnego rodzaju typów spod ciemnej gwiazdy do prowadzenia szemranych interesów. To tak jakby umożliwić zakładanie anonimowych kont bankowych albo zakładanie firm na anonimowe dane. Internet wymknął się spod kontroli... :evil:

*) z wyłączeniem tegoż oczywiście :wink:
"Nic od Was nie można się dowiedzieć (każdy dla siebie, zakłamane chamy)"

Awatar użytkownika
decc
Lokalizacja: Radziejowice - okolice, Patrol Y60 '89 krótki, RD28T'98 TD-6 intercooler, OME+2" @MT33"

Post autor: decc » wt lis 24, 2009 11:15 pm

ZoltanBerg pisze: - Escape
Wyciągarki chińskie, tanie, zdarzają się negatywne opinie ale wiele osób sobie chwali. Prawdopodobnie producent ma problemy z utrzymaniem stałej jakości. Wydaje się że największym plusem (poza ceną) jest serwis, szeroko chwalony na forum. Warto również wiedzieć, że Zibi jest ich importerem.
- Dragon Winch
Wyciągarki chińskie, tanie, raczej małe zaufanie, użytkownicy sugerują iż informacje podawane przez eksportera są mało wiarygodne.
- Xtreme
Na razie mało informacji poza tym że ich importerem jest m.wilk.
- T-Max
Jeżeli dobrze zrozumiałem to również chiński wyrób tyle że już okrzepł się na rynku.
- WARN
Marka amerykańska, trzeba więcej zapłacić, uznawana za dobrą, pojawiają się informacje o awariach. Nie wiem jak jest z serwisem.
Nie wiem czemu, ale mam wrażenie, że zaraz się zacznie... :wink:
"Nic od Was nie można się dowiedzieć (każdy dla siebie, zakłamane chamy)"

Awatar użytkownika
gri74

Post autor: gri74 » wt lis 24, 2009 11:19 pm

pewnie tak :lol:
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl

i wiele innych )

Awatar użytkownika
m.wilk

Kontaktowanie:

Post autor: m.wilk » śr lis 25, 2009 7:16 am

Adamo pisze: Może zamiast próbować nieudolnie podważać opinie innych poświęć czas na dopracowanie swojego serwisu żeby kiedyś ktoś tak też o Tobie napisał :roll:
Nie wiem co wg Ciebie znaczy słowo nieudolnie .
W temacie "wyciągarki" od zawsze jest mocna grupa klakierów firmy Escape , zasypująca forum negatywnymi , czasami obraźliwymi opiniami na temat innych firm o podobnym profilu - co widać wyraźnie ( wiekszość z bliskich okolic Wadowic ) , między innymi w tym temacie staram sie pisać jak najmniej , a jeżeli się to stanie reakcja jest przewidywalna.
Zibi , i jego komentarze to temat zupełnie na inny topic .
Mój serwis ? Im mniej ludzie mówią o serwisie , tym lepiej - znaczy to , że sprzęt tam rzadko trafia .
Xtreme Off Road Team
692 490 694

Awatar użytkownika
A.F.

Post autor: A.F. » śr lis 25, 2009 7:34 am

ZoltanBerg pisze: Niektórzy producenci podają kilka wartości uciągu, niestety nie jest jasne co przez to rozumieją.
Imo to akurat jest jasne.
W oznaczeniu modelu podawany jest max. uciąg na pierwszym zwoju, w przypadku samochodu toczącego się na kołach, w poziomie.
Czyli jak wyciągarka nazywa się np. Mocarz12000 :)21 to tyle funtów max. uciągnie w idealnych warunkach.
A ile uciągnie w warunkach nieidealnych, to jest napisane w instrukcji.
Co nie znaczy, że wszystko co tam napisane jest prawdą :)21
VW T4 syncro, 2.4D, long :)13

Awatar użytkownika
kosa20
Kontaktowanie:

Post autor: kosa20 » śr lis 25, 2009 8:02 am

m.wilk pisze: W temacie "wyciągarki" od zawsze jest mocna grupa klakierów firmy Escape , zasypująca forum negatywnymi , czasami obraźliwymi opiniami na temat innych firm o podobnym profilu - co widać wyraźnie ( wiekszość z bliskich okolic Wadowic ) , między innymi w tym temacie staram sie pisać jak najmniej , a jeżeli się to stanie reakcja
jak szukałem informacji o wyciągarkach, to raczej nie zauważyłem tego o czym piszesz. Owszem rejestruję jakiś jeden topic, gdzie był "dym", ale to chyba za mało, żeby pisać takie rzeczy. Poza tym nie wydaje mi się, żeby Escape był faworyzowany na forum - tu panuje kult WARN i częściowe uznanie zyskały sobie, mozolnie, marki typu T-Max. Natomiast faktycznie Escape zbiera pochwały, w tym również moje za serwis i nie widzę powodu, żebym miał nie pisać jeśli jestem z czegoś zadowolony. Podobnie pisałem dobre rzeczy np. o "dobrymwarsztacie" który pomógł mi kupić auto i wykonał pierwsze naprawy. I nadal będę pisał pozytywne opinie o warsztatach i towarach z których jestem zadowolony.
m.wilk pisze: Zibi , i jego komentarze to temat zupełnie na inny topic .
Posty Zibiego wg mnie są jak najbardziej OK i są zdecydowanie merytoryczne. Nie widzę tu żadnej nachalności, wręcz widzę chęć pomagania użytkownikom również innych marek, vide topic o uszkodzonym WARNie, założony bodajże przez Fibę.

I żeby uprzedzić Twój kolejny "wyjazd" informuję Cię, że nie mam nawet 1% rabatu w firmie Zibiego, po prostu jestem zadowolony z serwisu i zakupów :)2

Adamo

Post autor: Adamo » śr lis 25, 2009 9:39 am

m.wilk pisze: W temacie "wyciągarki" od zawsze jest mocna grupa klakierów firmy Escape , zasypująca forum negatywnymi , czasami obraźliwymi opiniami na temat innych firm o podobnym profilu - co widać wyraźnie ( wiekszość z bliskich okolic Wadowic ) , między innymi w tym temacie staram sie pisać jak najmniej , a jeżeli się to stanie reakcja jest przewidywalna.
Zibi , i jego komentarze to temat zupełnie na inny topic .
Mój serwis ? Im mniej ludzie mówią o serwisie , tym lepiej - znaczy to , że sprzęt tam rzadko trafia .
Raz kupiłem wyciągarkę Escapa (nawet nie wiedziałem, że kupuję od Zibiego :)21 , bo potrzebowałem pilnie dwa dni przed rajdem i kupiłem przez Aledrogo)
Winda mi się rozpadła i mieliśmy z Zibim sporą różnicę zdań co do przyczyny awarii... ale nigdzie w swoich postach nie ukrywam zarówno faktu, że winda się rozpadła jaki i tego, że uszkodzona część dostałem najszybciej jak to możliwe i to GRATIS (mimo, że się z kolegą Zibim raczej nie lubimy :roll: )

Awatar użytkownika
ZoltanBerg
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ZoltanBerg » śr lis 25, 2009 9:44 pm

Jak widać w tym wątku wiele nowego nie powstało. Dlatego szukałem w innych wątkach, skupiłem się na Xtreme ale niestety nie znalazłem zbyt wielu wypowiedzi. Poza tym że ktoś wie że inni są nie zadowoleni.

Może jakiś posiadacz wyciągarki Xtreme mógłby opowiedzieć o swoich doświadczeniach?

P.S. Na szczęście obawy moje i kilku innych osób były niesłuszne i nie rozpętała się wojna, za co dzięki.
Marek

UAZ 469B (r.1981)
silnik Ford 2,3 granada
Kopia Simexa
LPG/Benzyna

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » czw lis 26, 2009 10:21 am

czy jak kupujesz robota kuchennego,to tez tak rozmyslasz i analizujesz ?

Awatar użytkownika
Nahen

Post autor: Nahen » czw lis 26, 2009 11:10 am

Czy Ty Olo wiesz ilu jest producentów i ile typów robotów kuchennych? Te czsy minęły kiedy się sżło do jedynego słusznego sklepu i się kupowało robota kuchennego ;)
mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo ;) )

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » czw lis 26, 2009 11:19 am

Nahen pisze:Czy Ty Olo wiesz ilu jest producentów i ile typów robotów kuchennych? Te czsy minęły kiedy się sżło do jedynego słusznego sklepu i się kupowało robota kuchennego ;)

co nie zmienia postaci rzeczy ze dorosły chłop w XXI wieku powinien umiec samodzielnie podjąć decyzje :)21

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyciągarki”