No może małe podsumowanie tego co już zostało napisane.
Wyciągarki dzielimy na:
-elektryczne
-mechaniczne
-hydrauliczne
Wyliczając potrzebny uciąg wyciągarki, bierzemy zakładany ciężar samochodu razy:
-1,5 dla bardzo lekkiego terenu,
-2 polecany i bezpieczny współczynnik,
-2,5 jak potrzebuję czegoś więcej.
Niektórzy producenci podają kilka wartości uciągu, niestety nie jest jasne co przez to rozumieją. Kilka wartości utrudnia również porównywanie modeli różnych producentów.
Należy także pamiętać o tym że w zależności od ilości liny na bębnie cechy wyciągarki się zmieniają.
Prędkość wyciągania dla zwykłej turystyki nie powinna mieć znaczenie.
Obecnie rozpoznałem następujące marki:
- Escape
Wyciągarki chińskie, tanie, zdarzają się negatywne opinie ale wiele osób sobie chwali. Prawdopodobnie producent ma problemy z utrzymaniem stałej jakości. Wydaje się że największym plusem (poza ceną) jest serwis, szeroko chwalony na forum. Warto również wiedzieć, że Zibi jest ich importerem.
- Dragon Winch
Wyciągarki chińskie, tanie, raczej małe zaufanie, użytkownicy sugerują iż informacje podawane przez eksportera są mało wiarygodne.
- Xtreme
Na razie mało informacji poza tym że ich importerem jest m.wilk.
- T-Max
Jeżeli dobrze zrozumiałem to również chiński wyrób tyle że już okrzepł się na rynku.
- WARN
Marka amerykańska, trzeba więcej zapłacić, uznawana za dobrą, pojawiają się informacje o awariach. Nie wiem jak jest z serwisem.
- ARB
- Goodwinch
- KingOne
- Superwinch
- Houp
Cały czas szukam informacji o markach.
Będę wdzięczny jeżeli dyskusja nie przerodzi się w walkę pomiędzy dwoma importerami i ich zwolennikami, póki co nie jest źle

.
Jeżeli chodzi o marketing to cóż opisane przykłady nie były dla mnie czymś nowym. Tak się składa że firma mojego brata również ma taką usługę w swojej ofercie. Jednak nie pochwalam takiego marketingu.