Wyciągarka XDYNA 12000 - kto ma ??
Moderator: Misiek Bielsko
Re: Wyciągarka XDYNA 12000 - kto ma ??
Nie. Chcielismy tym handlować ale na szczęście się w tego wycofaliśmy. Jedyny importer własnie robi wyprzedaż i juz nie będzie sprowadzał bowiem producent xdyny od miesiaca atakuje naszą firmę z tym towarem.
tel. 509700949
https://www.escape4x4.pl/
Mam tą wyciągarke, już ze dwa razy ciężko robiła, GRata w glucie pod górkę wyciągałem i koledzy się też załapali i co ?
narazie jest OKI
symprtomów zawałowych też nie wykazuje
więc za tą cenę
i to szybkie zwijanie i rozwijanie jest OK
wcześniej zajeździłem Dragona i międzyczasie kilka reanimacji generalnie w sumie wyszła mega drogo i padała w trakcie
narazie jest OKI

symprtomów zawałowych też nie wykazuje

i to szybkie zwijanie i rozwijanie jest OK
wcześniej zajeździłem Dragona i międzyczasie kilka reanimacji generalnie w sumie wyszła mega drogo i padała w trakcie

Góral
No właśnie ... z tą windą jest tak - użytkownicy chwalą, reszta odradza, i nikt czytający nie wie o co chodzi
Sam zastanawiam się czy warto dopłacać te 4 stówy do xtr-a ...

Sam zastanawiam się czy warto dopłacać te 4 stówy do xtr-a ...
JEEP GRAND CHEROKEE WG 4.7
Lift 4" oponki 32"
Lift 4" oponki 32"
Używam xtr-a zgodnie z przeznaczeniem,wg mnie warto dołożyc kilka stów.
4x4
- sebastian2357
Ja bym szedł sprawdzoną drogą, jak Ci się winda rozkraczy po środku niczego albo nie będą chcieli przyjąć gwarancji to ci się te cztery stówy pe el en czkawką odbiją.
Mam windę Zibiego od roku, zadowolonym.
Mam windę Zibiego od roku, zadowolonym.
TRJ120 '07 jest
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
Samurai '93 rdzewieje pod domem
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
Samurai '93 rdzewieje pod domem
Skoro do xdyny nie ma, czy tam lada chwila nie będzie części, to nad czym tu gdybać
Jak coś padnie to winda nada się co najwyżej na gustowny przycisk do papieru

Jak coś padnie to winda nada się co najwyżej na gustowny przycisk do papieru

SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Jak nie macie na co kasy wydawać to dajcie ją mi.Wyciągarka tak tragiczna w wykonaniu że słów brak.A możecie mi uwierzyć od czasu jak weszły na rynek naprawiałem ten szajs tyle razy i tyle sztuk że nie macie nawet pojęcia.
No rzeczywiście nie mamy !kirjeni pisze:Jak nie macie na co kasy wydawać to dajcie ją mi.Wyciągarka tak tragiczna w wykonaniu że słów brak.A możecie mi uwierzyć od czasu jak weszły na rynek naprawiałem ten szajs tyle razy i tyle sztuk że nie macie nawet pojęcia.
za to ja ją mam i chodzi jeszcze-nawet nieźle, obaczym co będzie dalej, ale jak tak mówicie to w wolnej chwili zaglądnę profilaktycznie i wtedy się wypowiem konkretnie !
Góral
-
- jestem tu nowy...
Czy ktoś wie jak sie ustawia ogranicznik siły uciągu?Gdzie sie on znajduje?alientm pisze:
Dodatkowo jest "automatyczny ogranicznik siły uciągu, z możliwością ustawienia jej wartości, zapobiega przeciążeniu i uszkodzeniu wyciągarki", jeszcze sie nim nie bawiłem, ale chyba w przypadku dosc lekkiej Vitary nie bedzie takiej koniecznosci.
.
to ogranicznik zadziałał

-
- jestem tu nowy...
prawdo podobnie jutro bede dzwonił do firmypinc6x6 pisze:to ogranicznik zadziałał![]()
![]()
ogranicznik jest obok rozłącznika sprzęgła ale nie polecałbym go dotykać jeden niewłaściwy ruch i po ograniczniku a działa w 10% wyciągarek
ps.szybko sprzedać wyciągarkę puki rdza nie zacznie jej zjadać
He he. Czyżbyś miał niedobre doświadczenie? Od kilku dni robimy właśnie z xdyną na warsztacie. Tragedia. Mamy zrobioną dokumentację fotograficzną więc pewnie za niedługo powstawiam. Szczerze to się załamałem bo myślałem, ze mimo wszystko to ciut lepsze jest.kirjeni pisze:ogranicznik jest obok rozłącznika sprzęgła ale nie polecałbym go dotykać jeden niewłaściwy ruch i po ograniczniku a działa w 10% wyciągarek
tel. 509700949
kumpel w parchu do topienia którego używa też do pracy (w ciężkim terenie) jest z xdyny bardzo zadowolony. Sam widziałem ile ta winda przeszła. Mój pierwszy chinol o nazwie Ironman już dawno leży na złomie a xdyna ciągle lata.
Zresztą swego czasu sprzedawca z Terenowca opowiadał mi jak to na Politechnice Krakowskiej robili porównania wyciągarek i Xdyna z wszystkich chinoli wypadła najlepiej. Prawie jak Superwinch.
ile w tym prawdy nie wiem ale moje doświadczenia z EP9 są jak najbardziej pozytywne.
Zresztą swego czasu sprzedawca z Terenowca opowiadał mi jak to na Politechnice Krakowskiej robili porównania wyciągarek i Xdyna z wszystkich chinoli wypadła najlepiej. Prawie jak Superwinch.

Pajero II 3,5 V6 lift 4" SIMEX 36"
Y61 3,0 Long Lift +3" Kumho KL71 35"
Y61 3,0 Long Lift +3" Kumho KL71 35"
taaaaa, brzmi podobnie jak "inżynierowie z firmy DW produkują wyciągarki w 7 zakładach na całym świecie". Nie chciałem tego robić ale w takim razie wstawiam kilka fotek z xdyny.
Silnik po otwarciu od strony bębna. Widoczny elemktromagnetyczny hamulec oraz woda w rdzawym kolorze.

Uploaded with ImageShack.us
Tak wyglada hamulec - czyli dwa pierścienie z plastiku i metalowa płytka przyciagana przez elektromagnes. Pierścień oczywiście już pęknięty.

Druga strona silnika. Spójrzcie proszę na śruby mocujące dekiel. To ampole 3mmx60, które jeśli zardzewieją stają się nieodkręcalne. Tak też zresztą było w tym przypadku - właściciel próbując odkręcić rozjechał głowki i pozostałe je rozwiercić.

Płyn i kolor mówi sam za siebie. Przypominam, że silnik otoczony jest elektromagnesem szczególnie narażonym na wilgoć.

Wirnik oczywiście rdzawy i widać, ze szczotki od dłuższego czasu chodzily mokre. Jakość wykonania wirnika więcej niż marna.

Hamulec elektromagnetyczny po wyjęciu. Po prawej u góry widać, że uzwojenie zabezpieczone jest jedynie plastrem ! Wszędzie woda.

Szczotkotrzymacz. Jak to podają w reklamie? bezuciskowy? czy jakoś tak z skarpetkami mi się kojarzył.

Po otwarciu okazuje się, ze nie tylko jest to zwykły szczotkotrzymacz na zasadzie sprężynki ale w dodatku plastikowy z metalową rurką prowadzącą ( widoczna w plastiku u dolu zdjecia) przez którą przechodzą śruby ampolowe 3 mm. Rureczki zardzewiały i szczotki przestały działać.

Na zdjeciu widoczne łożysko w deklu. Oczywiście totalnie zatarte przez rdzę.

Nie wiem co tam podają o przekaźniku ale w każdym razie jest o mocy 350 amper.
Silnik ożywiłem i zrobiłem. Jednak zauważyłem potęzną wadę. Masowanie hamulca jest wiecej niż słabe - wykorzystuje do tego wirnik. Tyle, ze wirnik pomiędzy punktem poboru masy a miejscem oddania ma 2 łożyska, które wyraźnie ją osłabiają. Efekt jest taki, że przy słabym prądzie "masa" nie dolatuje do hamulca i najpierw rusza wirnik a dopiero póżniej hamulec. W efekcie silnik przez pewien czas idzie pod pełnym obciążeniem. Robiliśmy kilkadziesiąt prób i niestety problem okresowo występował poniżej 12 volt.
Silnik po otwarciu od strony bębna. Widoczny elemktromagnetyczny hamulec oraz woda w rdzawym kolorze.

Tak wyglada hamulec - czyli dwa pierścienie z plastiku i metalowa płytka przyciagana przez elektromagnes. Pierścień oczywiście już pęknięty.

Druga strona silnika. Spójrzcie proszę na śruby mocujące dekiel. To ampole 3mmx60, które jeśli zardzewieją stają się nieodkręcalne. Tak też zresztą było w tym przypadku - właściciel próbując odkręcić rozjechał głowki i pozostałe je rozwiercić.

Płyn i kolor mówi sam za siebie. Przypominam, że silnik otoczony jest elektromagnesem szczególnie narażonym na wilgoć.

Wirnik oczywiście rdzawy i widać, ze szczotki od dłuższego czasu chodzily mokre. Jakość wykonania wirnika więcej niż marna.

Hamulec elektromagnetyczny po wyjęciu. Po prawej u góry widać, że uzwojenie zabezpieczone jest jedynie plastrem ! Wszędzie woda.

Szczotkotrzymacz. Jak to podają w reklamie? bezuciskowy? czy jakoś tak z skarpetkami mi się kojarzył.

Po otwarciu okazuje się, ze nie tylko jest to zwykły szczotkotrzymacz na zasadzie sprężynki ale w dodatku plastikowy z metalową rurką prowadzącą ( widoczna w plastiku u dolu zdjecia) przez którą przechodzą śruby ampolowe 3 mm. Rureczki zardzewiały i szczotki przestały działać.

Na zdjeciu widoczne łożysko w deklu. Oczywiście totalnie zatarte przez rdzę.

Nie wiem co tam podają o przekaźniku ale w każdym razie jest o mocy 350 amper.
Silnik ożywiłem i zrobiłem. Jednak zauważyłem potęzną wadę. Masowanie hamulca jest wiecej niż słabe - wykorzystuje do tego wirnik. Tyle, ze wirnik pomiędzy punktem poboru masy a miejscem oddania ma 2 łożyska, które wyraźnie ją osłabiają. Efekt jest taki, że przy słabym prądzie "masa" nie dolatuje do hamulca i najpierw rusza wirnik a dopiero póżniej hamulec. W efekcie silnik przez pewien czas idzie pod pełnym obciążeniem. Robiliśmy kilkadziesiąt prób i niestety problem okresowo występował poniżej 12 volt.
tel. 509700949
- Fiba
-
- Kontaktowanie:
Świetny wykład obrazujący jakości wyciągarek . 

Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
- daniła
- Kontaktowanie:
no w końcu po dwóch latach ktoś raz coś sensownie napisał!!Fiba pisze:Świetny wykład obrazujący jakości wyciągarek .
Przekaźniki pożal się Panie Boże, rdzewieją jeszcze w magazynie a jak je rdza chwyci to po pierwszym uruchomieniu robią taki fajny myk ze nie można rozłączyć po uruchomieniu jak ktoś nie ma hebla to po zawodach.można je reanimować ale trzeba je poskładać na silikon a do środka wlać olej transformatorowy do pełna.Na jakiś czas posłuży puki olej nie wycieknie.
A taka ciekawostka przy spalonym elektromagnesie pobór prądu wynosi jedynie 860A
Piękny pobór, może wynika z zablokowanego hamulca na silniku?kirjeni pisze:A taka ciekawostka przy spalonym elektromagnesie pobór prądu wynosi jedynie 860A
tel. 509700949
tak ale jak ktoś tego nie wychwyci to po silniku i przekaźnikach a elektromagnesy lubią się palić albo centralnie gnije połączenie elektryczne .
Jeżeli ktoś jest w stanie przeoczyć pobór prądu rzędu 0,5kA to raczej nie powinien mieć wyciągarkikirjeni pisze:tak ale jak ktoś tego nie wychwyci to po silniku i przekaźnikach a elektromagnesy lubią się palić albo centralnie gnije połączenie elektryczne .

ps
Możesz rozwinąć zwrot "centralnie gnije połączenie elektryczne"?
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
mogę,po kilkukrotnym utopieniu silnika ba nawet po kilkukrotnej jeździe w mocny deszcz do silnika dostaje się woda,połączenie elektromagnesu z stykiem A nie jest na tyle zabezpieczone żeby wytrzymało taką atmosferę pracy, do tego dochodzi podwyższona temperatura pracy elektromagnesu i po przewodach.Po kilkukrotnym lekkim przegrzaniu elektromagnesu przewody kruszą się w palcach.Jeżeli ktoś kupił jedne z pierwszych wyciągarek które trafiły do polski to takie wyciągarki pracują do dziś a znam jednego jegomościa który xdyną 17000 robi takie rzeczy co niejeden mechanik nie dałby rady,ale to jest jedna na 1000.(albo i więcej). Jedyna rada to puki jeszcze działa hamulec to przerobić kable wewnątrz silnika(zastąpić łączenie elektromagnesu grubszym drutem) i porządnie je zaizolować.