CO TO JEST ???

elektryczne, mechaniczne i wynalazki domowej roboty...

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Re: CO TO JEST ???

Post autor: Zibi » wt gru 13, 2011 8:44 pm

Oczywiście - reasumując - nie ma tu zadnej tajemnej nauki ze zbloczmi. Jedno służy jako zblocze, dwa jako element zmieniajacy kierunek liny.

rokfor32

Post autor: rokfor32 » wt gru 13, 2011 11:14 pm

Dokładnie. Przy czym te dwa to użytkowe minimum (poza zbloczem na haku). Więcej nie zaszkodzi :wink:

Ideał to "wyprostowanie" liny w osi auta - czyli po jednym bloczku w miejscu kotwienia liny (za autem, wtedy układ sił jest najlepszy) i na wprost. Ale trzeba jakoś auto ominąć, więc min. jedno do zrobienia układu w trójkąt. Ale dwa, do zrobienia w trapez tez nie zaszkodzą ... :wink:

Absolutne minimum to dwa zblocza (jedno na haku z tyłu i jedno na drzewie przed autem) - ale wtedy line trzeba przeciągnąć pod autem, co niekoniecznie jest dobrym pomysłem jak auto wtopione głęboko ... :)21
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl

Awatar użytkownika
Wojtek

Post autor: Wojtek » śr gru 14, 2011 8:12 am

rokfor32 pisze:... ale wtedy line trzeba przeciągnąć pod autem, co niekoniecznie jest dobrym pomysłem jak auto wtopione głęboko ... :)21
:)21 :)21 :)21 Zawsze można "na wsiakij pożarnyj słuczaj" jeździć ze sznureczkiem przewleczonym pod żelazem :wink: Wówczas przyczepiamy hak do sznureczka, przeciągamy pod autem i :D Dodatkowy efekt to podnoszenie auta do góry, jak się lina napręży :wink:
Tylko trzeba uważać, autka to nie linoskoczki i można zrobić z tego boka :lol: :lol: :lol: :)21
Generalnie: NISSAN

..jeszcze tylko parę wiosen, jeszcze parę przygód z losem..

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » śr gru 14, 2011 9:07 am

A ja dalej ni uja nie rozumiem :)21

Moze mi ktos rozrysowac jak to powinno wygaldac? Bo probowalem, ale za te bazgroly ne beda chyba dzialac. :)21
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

Awatar użytkownika
Wojtek

Post autor: Wojtek » śr gru 14, 2011 9:43 am

Wojtek_W pisze:A ja dalej ni uja nie rozumiem :)21
1.Weź deseczkę, parę gwoździ, nitkę (sznurek) i pudełko
2.Do pudełka przymocuj z jednej strony nitkę - np. taśmą samoprzylepną
3.Połóż pudełko na desce
4.Z przodu i z tyłu pudełka wbij gwoździki - w odległości np. 5 cm od pudełka
5.Następne dwa gwoździe wbij z boku pudełka tak, aby gwoździe wyznaczyły rogi prostokąta a pudełko leżało na dłuższym boku tego prostokąta
6.Opasz powstały prostokąt nitką przymocowaną do pudełka i wróć z nią do tyłu pudełka
7. Jeśli teraz przymocujesz nitkę (napiętą) do pudełka na stałe (np. taśmą klejącą) to będziesz mógł przesuwać pudełko po desce od gwoździa z przodu do gwoździa z tyłu i nic nie będzie się działo - nitka się nie skróci/wydłuży a pudełko będzie mogło zmieniać położenie po boku prostokąta
8.Teraz odczep nitkę od tyłu pudełka, zrób tam dziurkę i przewlecz przez nią nitkę
9.Przesuń pudełko do gwoździka z przodu
10.Przymocuj koniec nitki (tej od tyłu, którą przewlokłeś przez otwór w pudełku) do tylnego gwożdzika
11.Odczep nitkę z przodu pudełka i pociągnij za ten koniec
12.Pudełko przesunie się do tyłu

To uproszczenie, można jeszcze się pobawić (dla skonstruowania rzeczywistego układu) w umieszczenie z przodu pudełka korbki z drutu nawijającej nitkę - wówczas odwzorujesz windę :wink:

Jeśli ominiesz punkty 10 i 11 a od razu pociągniesz za koniec nitki przewleczonej przez otwór w tyle pudełka, będzie ten sam efekt - chodzi o skracanie nitki (nawijanie liny na bęben windy)

Pudełko - samochód
Gwoździe - drzewa ze zbloczami
Nitka - lina wyciągarki
Ciągnięcie nitki - nawijanie na bęben windy

:)21 :)21 :)21
Generalnie: NISSAN

..jeszcze tylko parę wiosen, jeszcze parę przygód z losem..

Awatar użytkownika
Wowos

Kontaktowanie:

Post autor: Wowos » pn gru 19, 2011 10:24 pm

Wojtek_W pisze:A ja dalej ni uja nie rozumiem :)21

Moze mi ktos rozrysowac jak to powinno wygaldac? Bo probowalem, ale za te bazgroly ne beda chyba dzialac. :)21
Proszę:
Obrazek

:)21
Jest ze mnie artysta :)12
y60 autobus, czerwony.

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » wt gru 20, 2011 9:27 am

Dzieki Picasso! :)2 :)21

Czy jest jakas zaleznosc miedzy glogosciami lin?
Znaczy,ze ktoras powinna byc dluzsza, a ktoras krotsza,zeby to dzialalo? Czy to kolejnosc bloczkow decyduje?
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

Awatar użytkownika
Wowos

Kontaktowanie:

Post autor: Wowos » wt gru 20, 2011 12:00 pm

Myślę, że nie ma to większego znaczenia....
Zależy jeszcze od tego ile Ci zostało liny na bębnie, ale to chyba wiesz :wink:
y60 autobus, czerwony.

Awatar użytkownika
gebels

Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej

Post autor: gebels » sob gru 24, 2011 2:33 pm

widać że nikt z kolegów nie bawi się w żeglarstwo, jedno zblocze zawraca line a dwa robią za wielokrążek czyli podnoszą uciąg z tyłu, czyli mimo że wyciągarka zwija line normalnie z tyłu jest większy uciąg niż w wyciągarce i auto jest wyciągane do tyłu
Czwarte serce :cry:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyciągarki”