Kult Dragon Winch?

elektryczne, mechaniczne i wynalazki domowej roboty...

Moderator: Misiek Bielsko

piotr bobowiec

Re: Kult Dragon Winch?

Post autor: piotr bobowiec » pt paź 30, 2009 12:06 pm

Witam

Czy ktos ma jakies jeszcze doswiadczenia odnosnie tej wyciagarki.
Dobrze jest dostac jakis info niezalezne.

Dzieki za pomoc

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » pt paź 30, 2009 12:43 pm

miałem ,, przyjemność'' obsługiwać takiego smoka ale nie długo bo remont control doprowadził mnie do białej gorączki.

:)21
Dżip z lebiodką :)21
GSM 501 44 66 33

piotr bobowiec

Post autor: piotr bobowiec » pt paź 30, 2009 3:30 pm

Ale co myślisz, że warto za taka cene .
No wiesz na ostrych przeprawówkach nie chce używać ale w terenie oczywiscie

Awatar użytkownika
Bef
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Bef » pt paź 30, 2009 3:34 pm

Używam Dragona 12000 i za te pieniądze uważam, że to rewelacja. Od roku jeszcze mnie nie zawiódł ( używam średnio intensywnie).

piotr bobowiec

Post autor: piotr bobowiec » pt paź 30, 2009 5:19 pm

A ma ktoś jakieś masakryczne doświadczenia z tymi wyciągarkami

Dzięki za info !!!

Awatar użytkownika
suzus1995

Kontaktowanie:

Post autor: suzus1995 » śr lis 04, 2009 1:55 pm

piotr bobowiec pisze:A ma ktoś jakieś masakryczne doświadczenia z tymi wyciągarkami

Dzięki za info !!!
Dociąża mocno przód Vitary :)21
Ale jak trzeba to wszystko ładnie ciągnie... :)2
Futrzak->Vitka '89->Vitka'95 -> GV2000->
Vitka'95 1,6 16V + 0,5T jakiegoś badziewia :)

Awatar użytkownika
GrzechoS

Post autor: GrzechoS » śr lis 11, 2009 9:13 pm

Ponieważ od nie dawna jestem posiadaczem Nissan, sam szukam wyciągarki. Do tej pory udzielałem się w quadach dla tego myślę, że moderator nie zabije mnie jak podam linka do innego forum gdzie jest długa dyskusja na temat tej wyciągarki:
http://www.atvpolska.pl/forum/viewtopic ... 26&t=11786
Lepiej mieć spokój niż rację. 8)
Parchol Y61 LONG 2,8TDi

Awatar użytkownika
suzus1995

Kontaktowanie:

Post autor: suzus1995 » pt lis 13, 2009 12:33 pm

Wyciągarkę quada chcesz wsadzić do Nysy? :)21
Nikt Ci w sumie nie broni, ale chyba grzyby w lesie tym będziesz wyciągać... :wink:
Futrzak->Vitka '89->Vitka'95 -> GV2000->
Vitka'95 1,6 16V + 0,5T jakiegoś badziewia :)

Awatar użytkownika
GrzechoS

Post autor: GrzechoS » pt lis 13, 2009 6:57 pm

suzus1995 pisze:Wyciągarkę quada chcesz wsadzić do Nysy? :)21
Nikt Ci w sumie nie broni, ale chyba grzyby w lesie tym będziesz wyciągać... :wink:
Trochę nie wiem czemu tak sądzisz :o
Jest to popularna obecnie wyciągarka w quadach, a w miejscu w którym wskazałem są opinie o niej. Jeżeli poczytasz to będziesz miał jakiś obraz o serwisie i o samym produkcie.
Lepiej mieć spokój niż rację. 8)
Parchol Y61 LONG 2,8TDi

piotr bobowiec

Post autor: piotr bobowiec » pt lis 27, 2009 6:57 pm

A czy ktoś może jeszcze skomentowac prace oraz awaryjność tej wyciagarki .
Dzięki za wszystkie info :roll: :roll:

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » pt lis 27, 2009 7:05 pm

piotr bobowiec pisze:A czy ktoś może jeszcze skomentowac prace oraz awaryjność tej wyciagarki .
Dzięki za wszystkie info :roll: :roll:
Praca grrrrrr gruuuu grrrrr

Awaryjność BUM TRZASK LUP

GSM 501 44 66 33

Awatar użytkownika
seburaj

Post autor: seburaj » pt lis 27, 2009 8:08 pm

Prezes, jak tam moje gumki :)21
robok rzępoli w harapuciu

Awatar użytkownika
zucks
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: zucks » sob lis 28, 2009 8:54 pm

Oj ludki ludki piszecie 3 strony bzdur - pytam się po co? Mialo być na temat Dragon Wincha.

Otóż DW jest wyjebista w kosmos wyciągara z trybiczkami dokładnie tymi samymi które są w waszych warnach po 6tys. możecie sobie powymieniać na zmiane tryb od dw tryb od warna bo pasują idealnie do siebie - czy to mozliwe? tak to możliwe bo DW to dokładna kopia Warna - i robiona tak samo jak warn w chinach. Różnica w cenie? Definitywnie płaci sie Warnowi za markę a nie za jakość. Dragon Winch - pozytywnie zweryfikowany przez wielu użytkowników - wystarczy po rajdach pojeździć i zobaczyć kto co ma uczepione na przodzie :). Ktoś tam pisał o siedzibie firmy - może i wczesniej jeszcze nie mieli w krk (niewiem) wiem natomiast to że na Grzegórzeckiej mają swją halę sklep-serwis i można śmiało jechać i to sprawdzić. Kupując DW macie 2 lata gwarancji i bez problemu ją firma realizuje - nie trzeba nigdzie wysyłać odsyłać i cudować jak to jest w przypadku warna.

Jednym słowem DW rządzi i kto woli dać 4 razy wiecej za to samo jest idiotą.
Dziękuje i bez obrazy oczywiście.

Awatar użytkownika
seburaj

Post autor: seburaj » sob lis 28, 2009 10:06 pm

zucks pisze:Dziękuje i bez obrazy oczywiście.
proszę

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » sob lis 28, 2009 10:09 pm

zucks pisze:Oj ludki ludki
zucks pisze:Jednym słowem DW rządzi i kto woli dać 4 razy wiecej za to samo jest idiotą.
aha

Awatar użytkownika
tybero

Post autor: tybero » ndz lis 29, 2009 10:09 am

chyba jednak ktos popracowal nad jego psychika... :)21
nowoczesne techniki sprzedazy? :)
Mistrzow uprasza sie o spokoj

onasz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: onasz » ndz lis 29, 2009 11:07 am

[quote="zucks"]Oj ludki ludki piszecie 3 strony bzdur - pytam się po co? Mialo być na temat Dragon Wincha.

Otóż DW jest wyjebista w kosmos wyciągara z trybiczkami dokładnie tymi samymi które są w waszych warnach po 6tys. możecie sobie powymieniać na zmiane tryb od dw tryb od warna bo pasują idealnie do siebie - czy to mozliwe? tak to możliwe bo DW to dokładna kopia Warna - i robiona tak samo jak warn w chinach. Różnica w cenie? Definitywnie płaci sie Warnowi za markę a nie za jakość. Dragon Winch - pozytywnie zweryfikowany przez wielu użytkowników - wystarczy po rajdach pojeździć i zobaczyć kto co ma uczepione na przodzie :). Ktoś tam pisał o siedzibie firmy - może i wczesniej jeszcze nie mieli w krk (niewiem) wiem natomiast to że na Grzegórzeckiej mają swją halę sklep-serwis i można śmiało jechać i to sprawdzić. Kupując DW macie 2 lata gwarancji i bez problemu ją firma realizuje - nie trzeba nigdzie wysyłać odsyłać i cudować jak to jest w przypadku warna.

Jednym słowem DW rządzi i kto woli dać 4 razy wiecej za to samo jest idiotą.
Dziękuje i bez obrazy oczywiśc
........................................................................................................................................................

Witam,mam DW 13500 lbs od kwietnia i używam go może trochę częściej niż sporadycznie ale nie na rajdach , jeżeli chodzi o jego moc to jest wystarczająca dla mnie no i serwis rzeczywiście jest Ok i tyle dobrego. W ciągu tego czasu była 4 razy w naprawie ; pierwszy raz przy wciąganiu pod górę puścił hamulec a jak wcisnąłem szybko powtórne wciąganie to roz..... trybiki i obudowę -ponoć moja wina 400zł :)11 ,drugi raz przy wyciąganiu kolegi z błota zmieliło tryby-gwarancja, trzeci raz poszedł stycznik - gwarancja, czwarty raz spalił sie styczni i stopił pilot bezprzewodowy i jakiś przekażnik- gwarancja. Serwis wysyła na swój koszt to dobrze ale za każdym razem jest kupa roboty ze zdemontowaniem albo całej wyciągarki albo jej części kupa straconego czasu ,energii,nerwów i kasy.Zatem powiem tak -może jest podróba WARN-a ale taka sama jak większość rzeczy z CHIN -jaka cena taka jakość :)3
KZJ 70
http://kingonewinch.pl/
BIGTEAM 4x4

onasz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: onasz » śr gru 23, 2009 1:17 pm

A ostatnio nie chciała sie wyłączyć i urwała ucho w zderzaku .Tak że jak kogoś nie lubicie to mu polećcie DRAGON WINCH-a :)21
KZJ 70
http://kingonewinch.pl/
BIGTEAM 4x4

Adaś A
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Adaś A » czw lip 01, 2010 10:45 pm

Mamy dwa chniole, wstyd się przyznawać, ale też jakby wartość 2 wyciągarek przekraczała wartość samochodu, to byłby większy jeszcze wstyd.

Co do podobieństwa do Warna - jest, sprawdzone ze znajomymi.
Co do niezawodności - nie ma, każda wyciągarka jest zawodna, jakoś wszyscy wiecznie wszystko palą, a my póki co chinola jeszcze nie zjaraliśmy w żadnym stopniu
Co do ceny - atrakcyjna
Co do serwisu - jest, działa, lecz trochę niekompetentny
Co do prędkości - zadowala
Jakość wykonania - jeśli WARNy są takie same tj. jakościowo itp, nie tylko rozmiarowo, to pozostaje mi bać się o wasze życia. Trybiki strasznie cienkie, wałeczki jak ołówki itp. itd. Kiepskawo spasowane, bez rewelacji. To wszystko dotyczyło DW, bo mimo podobieństw Warn oczywiście jest 'lepsiejszy'.

Mamy też drugiego chińczyka, nazywa się KingOneWinch, król jednego winchowania w tłumaczeniu. Ten bije smoka na głowe, bo elementy w przeciwieństwie do ww. nie ścierają się zauważalnie(nie to, że zamiast oleju wlaliśmy wody, po prostu się wyrabiają wyraźnie), są masywniejsze, pełniejsze, lepiej dopasowane, lecz wyciągara wolniej ciągnie. A niby są prawie identyczne.

Mamy też jednego starego Superwincha, kupiony okazyjnie od kogoś za 500 zł. To dopiero klasa - wszystko działa jak w zegarku i nie łamie się na wietrze! Sprzęt do noszenia we dwóch z racji gabarytów i masy, lecz środek jak marzenie - lepszy niż te wszystkie Warny razem wzięte. A całość ma chyba z 15 lat i wygląda niebulwarowo z racji bycia pomalowaną na strażacki czerwony.

Te chinole nie są złe - co prawda do asekuracji ani wiszenia na nich nie polecam, bo się może ten wewnętrzny kijek zrolować bądź złamać. Co prawda to samo może się stać z Warnem jak ktoś nie ma wyobraźni, ale za taką cenę to dla wszystkich okazyjnie latających w teren jest to okej sprzęt według mnie. Na pewno dobry na początek - lepiej spalić 'przypadkiem' DW.

Ogólnie nie jestem z kultem, ale to nie jest takie złe jak się gada, że się spali przy wyciąganiu plaskacza z rowu.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » pt lip 02, 2010 5:31 pm

ple ple ple
ktoś chce mieć dobrze, cicho i na lata to kupuje warna, ramseya, superwincha
jak ktoś nie chce lub używa b. rzadko i bez wtapiania po klamki to kupuje chinola - i nieważne czy escape, dragon winch czy inną wymyślną nazwę, bo wszystkie idą z tej samej fabryki, są z tego samego katalogu i kosztują tyle samo, zależnie czy kupisz 5, 10, 20 czy 50 sztuk :)21 a nakleić w PL to są możesz nawet nalepkę z własnom dupom :P

wyższa linia cenowa z innej fabryki to T-maxy, KingOne itd.
nota bene mam T-maxa od 2005 roku i za te pieniądze nie jest zły (a ja płaciłem jeszcze ponad 3 tys. zł)
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » pt lip 02, 2010 7:03 pm

Damian pisze:
wyższa linia cenowa z innej fabryki to T-maxy
)
:)2

Dobra i rozpoznawalna na całym świecie marka w przeciwieństwie do wszystkich wydumanych lokalnych pseudo marek obojętnie czy to ryj byka, smocza winda, ucieczka z montany ( podczas ) tajfun

GSM 501 44 66 33

Awatar użytkownika
seburaj

Post autor: seburaj » pt lip 02, 2010 8:02 pm

Damian, a ile Ty chińskich wyciągarek miałeś ? tak z palcem na sercu, własnych - a nie u kolegi ? :)21
Eskapad, a Ty ?

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » sob lip 03, 2010 7:16 am

seburaj pisze:Damian, a ile Ty chińskich wyciągarek miałeś ? tak z palcem na sercu, własnych - a nie u kolegi ? :)21
Eskapad, a Ty ?
Na swoim aucie dwie - no name od Liandy oraz Tmax.
Ponad 6 lat temu zaimportowałem pierwszą partię wyciągarek z chin. Z biznesowego punktu wiedzenia to były dobre czasy. Wyciągarki kosztowały w zakupie mniej niż teraz a sprzedawało się je 2x lub 3x drożej niż dziś Dragon Winch. Z technicznego punktu wiedzenia było już gorzej. Nie które modele pod podłączeniu na krótko do auta, już wymagały drobnych napraw.W dzisiejszych konstrukcjach robionych dla MORE4x4 ESCAPE DRAGON WINCH widać powolny ale postęp technologiczny. Postępu nie widać w jakości obróbki stali. Wyciągarki rzeżą dwa razy głośniej niż mój Super Winch. Większego postępu też nie widzę w jakości rolek, lin stalowych że o mocno gównianej jakości lin syntetycznych nie wspomnę. W Tmax jest lepiej, ogólnie cała jakość wykonania estetyka jest o kilka lat do przodu.

Biorąc pod uwagę stosunek jakości do ceny to chińczykom najlepiej wyszły kopie wlotów powietrza Safari. Na drugim miejscu są wyciągarki i dziękujmy chińczykom za spopularyzowanie off roadu w polsce :)21
GSM 501 44 66 33

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » sob lip 03, 2010 10:26 am

seburaj pisze:Damian, a ile Ty chińskich wyciągarek miałeś ? tak z palcem na sercu, własnych - a nie u kolegi ? :)21
Eskapad, a Ty ?
poza T-maxem na szczęście żadnej :D sporo z nich działa u znajomych i przy lajtowym sporadycznym użytkowaniu działają raczej bez problemów, choć trzeba mieć jaja ze stali żeby spokojnie słuchać tego rzężenia ;) (T-max też rzęzi, taka uroda)
ale pomyśl, jaka to musi być jakość, skoro w chinach cena sprzedażowa takiego dragona/more/escape itd itp wynosi mniej niż 200 dolarów za 12500lbs :)21
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

kornik21

Post autor: kornik21 » sob cze 25, 2011 10:22 am

Ja mam DW 12000 na parchu krótkim. Ostatnio próba przejazdu zakończyła się 30 minutową pracą wyciągarki. Non stop pod górę ok 45" jakieś 100m .Nie było możliwości pomagać napędem bo opona spadła. Wyciągarka dość znacznie się nagrzała ale dała radę. za taką kasę się opłaca.mam po 1200 zeta;)
Y60 2.8 SWB lift 2"OME,285/75r16 SIMEX copy. Winch .Podcięty. Snorkel,Stal przód i tył, MBC

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyciągarki”