Gdzie zamontować hebel
Moderator: Misiek Bielsko
- lisisko
-
- Kontaktowanie:
Gdzie zamontować hebel
Jak w temacie. Jestem w trakcie lepienia zderzaka i zastanawiam się gdzie będzie optymalne miejsce na wyłącznik prądu. Widziałem już wiele rozwiązań, jakie będzie najlepsze?
Pajero II 2,5 TD '94r
Re: Gdzie zamontować hebel
W kabinie tak zebys mial dostep do niego w razie gdy przekazniki sie skleja i bedzie ciagla bez opamietania mozesz ja wylaczyc
LJ 70
montujesz tam gdzie będziesz miał dostęp podczas pracy z wyciągarką - sterujesz z kabiny - montujesz w kabinie. Ja tam mam - tyle, ze włącznik też na przekaźniku więc nie było potrzeby ciągnąć grubych kabli i montować kilogramowego ustrojstwa
- lisisko
-
- Kontaktowanie:
No właśnie wolałbym hebla, bo pewniejszy. A przekaźnik jak to przekaźnik, może odmówić współpracy w najmniej odpowiednim momencie.
Pajero II 2,5 TD '94r
Ja mam pod maską, wysoko, blisko przodu i blisko nadkola. Przed użyciem otwieram machę, potem zamykam, ale tylko na raz w razie jakby co to żeby nie lecieć do kabiny.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
No ale to jest wylacznik do przekaznika, a nie hebel.
Ja mam w schowku przed pasażerem.
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
A ja swój chyba przeniosę w najbliższą okolice wyciągarki.
- Lukaszek :)
-
Witam
Chciałem zauważyć że im dłuższe przewody tym większe straty prądu.
Pozdro
Pozdro
-
-
A zwiększając ich przekrójLukaszek :) pisze:Witam
Pozdro

- sebastian2357
Fajnie mieć tez przy wyciągarce jakby postanowiła czyjeś paluchy skonsumować.
TRJ120 '07 jest
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
Samurai '93 rdzewieje pod domem
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
To może lepiej założyć 2 heble ? Jeden przy wyciągarce, drugi w kabinie ? Przecież to na jednym kablu można puścić.
Szalony konstruktor, spawacz artysta 

-
-
Potrzebuję pomysłu, jak a raczej czym (linka/pręt) wysterować hebel z kabiny, który jest zamontowany pod maską
.
Czyli hebel se siedzi gdzieś w komorze silnika a do kabiny wchodzi mi przedłużka, którą hebel obsłużę.
Jakieś koncepcje
, bo właśnie motałem se takie przewody i trochę z dupy pomysł wchodzić 35mm do kabiny pod hebel i nazad.

Czyli hebel se siedzi gdzieś w komorze silnika a do kabiny wchodzi mi przedłużka, którą hebel obsłużę.
Jakieś koncepcje

- sebastian2357
Może hebel w formie przekaźnika sterowany z kabiny plus drugi reczny w okolicach wyciągarki. Wtedy do kabiny pusciłbys tylko kabelki sterujące przekaźnikiem.
TRJ120 '07 jest
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
-
-
Hebel sterowany przekaźnikiem już mi pasuje, mimo że nie wiem jak do końca to działa.
Dwa heble to już za dużo.
Wczoraj pogoglowałem chwilę i wpadło mi coś takiego w oczy: LINK.
Myślę że dałoby radę to zrobić na jakiejś sprężynie, która wyłączała by hebel a linką załączałbym - pozostaje tylko zabezpieczenie przed powrotem hebla w stan wyłączony
.
Albo dwie linki.
Dwa heble to już za dużo.
Wczoraj pogoglowałem chwilę i wpadło mi coś takiego w oczy: LINK.
Myślę że dałoby radę to zrobić na jakiejś sprężynie, która wyłączała by hebel a linką załączałbym - pozostaje tylko zabezpieczenie przed powrotem hebla w stan wyłączony

Albo dwie linki.
- Szarbia
-
- Kontaktowanie:
Zalacznik J wymaga hebla sterowanego z kabiny i na zewnatrz tak wiec hebel z linką to standard:

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=59 ... ule_id=201
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=59 ... ule_id=201
-
-
Tak, tak.
Wygoglowałem te heble z linkami.
Średnie to rozwiązanie, myślę cały czas i chyba coś zmotam na sztywnej dźwigni z najwyżej jednym przegubem jeśli będzie trzeba. Hebel jako taki będzie pod maską a drugi jako atrapa i sterowanie dźwignią tego właściwego.
Problem mam też z płytą bo nie wiem czy montowanie wyciągarki tak nisko to szczęśliwy pomysł i czy nie przenieść jej trochę wyżej - płyta na ramie a nie pod.
Wygoglowałem te heble z linkami.
Średnie to rozwiązanie, myślę cały czas i chyba coś zmotam na sztywnej dźwigni z najwyżej jednym przegubem jeśli będzie trzeba. Hebel jako taki będzie pod maską a drugi jako atrapa i sterowanie dźwignią tego właściwego.
Problem mam też z płytą bo nie wiem czy montowanie wyciągarki tak nisko to szczęśliwy pomysł i czy nie przenieść jej trochę wyżej - płyta na ramie a nie pod.
Oba rozwiązania mają wady i zalety, ale można te zalety połączyć i dać windę nisko, oraz zostawić do niej jak najlepszy dostęp.
-
-
O dostęp mi raczej nie chodzi - biorę z powiększonym bębnem i szmacianką żeby zminimalizować ryzyko zakleszczenia liny, i z dźwignią hamulca działającą góra dół i zrobię na przedłużce. W teorii nie muszę mieć po zamontowaniu pod zderzak dostępu do niej.
Boję się tylko o to że może być moczona - i to cała. Nie będzie to zbyt często bo zamoczenie jej całej równa się z wjechaniem w wodę powyżej kolan, czyli do progów.
Mogę też "płytę" dać na ramę a nie pod - różnica pewnie z 10cm, a to sporo jednak wtedy gdy lina będzie zwinięta to nie zamaskuję wyciągarki tak by była całkowicie niewidoczna
.
Boję się tylko o to że może być moczona - i to cała. Nie będzie to zbyt często bo zamoczenie jej całej równa się z wjechaniem w wodę powyżej kolan, czyli do progów.
Mogę też "płytę" dać na ramę a nie pod - różnica pewnie z 10cm, a to sporo jednak wtedy gdy lina będzie zwinięta to nie zamaskuję wyciągarki tak by była całkowicie niewidoczna

Na uj ma być niewidoczna?
Zawsze jak ktoś miał tak ukrytą windę to były jakieś problemy z jej użyciem. Ja tam wolę widzieć urządzenie.
Zawsze jak ktoś miał tak ukrytą windę to były jakieś problemy z jej użyciem. Ja tam wolę widzieć urządzenie.
-
-
- Brzydzę się białymi napisami na oponach gdy są na zewnątrz - zamontowałem je do wewnątrzjradek pisze:Na uj ma być niewidoczna?
- Dostaję mdłości na samą myśl że za chwilę zamontuję snorkla - ale muszę to przeżyć bo lepsze to niż remont silnika
- Nie ma nic gorszego jak dyndająca lina od wyciągarki - u mnie będzie zasłonięty ślizg rejestracją odchylaną w górę
Tak, znaczki Hyundai z samochodu też obdrapałem (jak z każdego samochodu) i szyby ściemniłem żeby mnie widać nie było

Każdy ma jakieś odchyły, mniejsze lub większe