wyciągarka z możliwością odłączenia/przeniesienia
Moderator: Misiek Bielsko
wyciągarka z możliwością odłączenia/przeniesienia
gdzieś czytałem/widziałem o takim patencie : wyciągarka jeździ na pace a w razie potrzeby jest podczepiana z przodu lub z tyłu auta do specjalnych zamocowań
1. każdą wyciągarkę [elektryczną] można tak mocować ?
2. jak bardzo specjalne musi to być mocowanie? nie ma z tym problemów (poza samym przenoszeniem wyciągarki) nie urywa się?
3. widział ktoś zdjęcia/opisy takiego mocowania?
1. każdą wyciągarkę [elektryczną] można tak mocować ?
2. jak bardzo specjalne musi to być mocowanie? nie ma z tym problemów (poza samym przenoszeniem wyciągarki) nie urywa się?
3. widział ktoś zdjęcia/opisy takiego mocowania?
- Paweł Cybulski
- Marcin-Kraków
-
- Kontaktowanie:
właśnie poczytałem co nieco
jedna z wad jest taka, że wytrzymałośc elementu do którego się mocuje jest mniejsza od uciągu wyciągarki [rzeczywiście na zdjęciach wygląda słabo ale ponoć można to poprawić robiąc lepsze mocowania], druga taka,że trzeba nosić 50 kg często przez trudny teren
ale ma też zalety - nie obciąża przodu kiedy nie jest potrzebna, przenośność
jedna z wad jest taka, że wytrzymałośc elementu do którego się mocuje jest mniejsza od uciągu wyciągarki [rzeczywiście na zdjęciach wygląda słabo ale ponoć można to poprawić robiąc lepsze mocowania], druga taka,że trzeba nosić 50 kg często przez trudny teren
ale ma też zalety - nie obciąża przodu kiedy nie jest potrzebna, przenośność
Kwestia rozwiązania mocowania jest sprawą otwartą, widziałem G która ma wzmocniony zderzak standardowy i własciciel zapina wyciągarkę na hak normalnie (w G jest hak z przetyczką). Nie zrobił mocowania z tyłu, ale nie jeździ na codzień z wyciągarką wiec jak nie potrzebna to zdejmuje i trzyma w garażu.
Ja bym sie bardziej martwił o połączenia elektryczne, długie kable to raz, i zrobienie jakiegos rozsądnego wysokoprądowego połączenia to drugie.
Ja bym sie bardziej martwił o połączenia elektryczne, długie kable to raz, i zrobienie jakiegos rozsądnego wysokoprądowego połączenia to drugie.
Krzysiek
Życie jest piękne - jeśli dobrze wybierzesz środki antydepresyjne...
Życie jest piękne - jeśli dobrze wybierzesz środki antydepresyjne...
Opisany Pick up Nissana był u mnie na rajdzie - nomem omen zdjecia sam robiłemPaweł Cybulski pisze:poczytaj w ostatnim o-r (nie wiem czy ostatni, ale ten na grudzien) tam jest to jako-tako opisane i pokazane fotki

....ja bym sobie osobiscie nie zamontował ...nie ma nic lepszego w przypadku elektryka ja solidny stalowy zderzak a nim wysko

Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
Re: wyciągarka z możliwością odłączenia/przeniesienia
Prawie wszystkie terenówki na islandii mają takie mocowanie wyciągarek, a poziom zaawansowania technicznego tych maszyn nie snił się nam w europie. wprawdzie trochę inne warunki w terenie (np jazda po lodowcu flaajokul:D), ale nie można zarzucić wikingom, że nie wiedzą co robią:Dgkozi pisze:gdzieś czytałem/widziałem o takim patencie : wyciągarka jeździ na pace a w razie potrzeby jest podczepiana z przodu lub z tyłu auta do specjalnych zamocowań
Zalety takiego rozwiązania:
- jedna wyciągarka na przód i tył, a jak kto chce to i na boki (1 osobowa asekuracja na trawersach

- wyciągarka nie syfi się tak kurzem, błotem i wodą co ma znaczenie w przypadku wyciągarek niewodoszczelnych (czyli większości)
- można schować w garażu jak nie offroadzisz -nie ukradną tak łatwo (nie ma to znaczenia na isladnii gdzie jest najniższy wskaźnik przestępczości na świecie)
- nie walniesz wyciągarką w czasie wypadku
- w przypadku obecności kwadratowego mocowania do haka w amerykańskich furach trzeba tylko podciągnąć w jego pobliże kable z taką fajną wielką wtyką i już. Niektóre fury mają to też fabrycznie z przedu (np H2)
Wady:
-chyba łatwiej ukraść z bagażnika niż przykręconą
-po założeniu wystaje bardziej niż wbudowania
- w przypadku obciążania w skos do osi mocowania (kwadratu) występują siły gnące mocowanie - ale można temu zapobiec tak wykonując mocowanie by wyciągarka nie odstawała od samochodu wisząc na kwadracie, tylko opierała się szeroko o jakąś płytę ( ew. jakieś kołki stabilizujące po bokach).
opisane jest na stronie Warna i nazywa się multimont
nie widzę powodów by niedało się zamocować w ten jakiejkolwiek_elektrycznej_ wyciągarki. Z hydraulikiem i mechanikiem mogły by być większe problemy

Michał "Majkello"
UAZ -expect the unexpected....
UAZ -expect the unexpected....
Re: wyciągarka z możliwością odłączenia/przeniesienia
z hydraulikiem zaden poprostu kupójesz dwa szybkozłacza do weży hydraulicznych po 50 zł sz i montujesz na wężach jedną część szybkozłacza a na wyciągarce drugąMajkello pisze: Z hydraulikiem i mechanikiem mogły by być większe problemy
tylko zbiornik z olejem raczej na stałe musiał by być zamontowany rozdzielacz i pompa też
Defekter 90 mosty Patrol Worn 8274 i Star