wyciągarka z możliwością odłączenia/przeniesienia

elektryczne, mechaniczne i wynalazki domowej roboty...

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
gkozi

wyciągarka z możliwością odłączenia/przeniesienia

Post autor: gkozi » wt sty 04, 2005 5:41 pm

gdzieś czytałem/widziałem o takim patencie : wyciągarka jeździ na pace a w razie potrzeby jest podczepiana z przodu lub z tyłu auta do specjalnych zamocowań

1. każdą wyciągarkę [elektryczną] można tak mocować ?
2. jak bardzo specjalne musi to być mocowanie? nie ma z tym problemów (poza samym przenoszeniem wyciągarki) nie urywa się?
3. widział ktoś zdjęcia/opisy takiego mocowania?

Awatar użytkownika
Paweł Cybulski

Post autor: Paweł Cybulski » wt sty 04, 2005 5:59 pm

poczytaj w ostatnim o-r (nie wiem czy ostatni, ale ten na grudzien) tam jest to jako-tako opisane i pokazane fotki

Awatar użytkownika
gkozi

Post autor: gkozi » wt sty 04, 2005 6:45 pm

Paweł Cybulski pisze:poczytaj w ostatnim o-r (nie wiem czy ostatni, ale ten na grudzien) tam jest to jako-tako opisane i pokazane fotki
o - właśnie tam o tym przeczytałem :)

ale ciągle mi mało :D (no i za mało widać na zdjęciach)
[ceny, skomplikowanie montażu ...]

Awatar użytkownika
Marcin-Kraków

Kontaktowanie:

Post autor: Marcin-Kraków » wt sty 04, 2005 9:16 pm

Popatrz na strony Warna i innych producentow. Prawie kazdy robi taki mulitimounting
Y60 +4'' 34'' SS LTB -> Y61 +2'' 35'' KL-71 :)21 - w trakcie motania

Awatar użytkownika
gkozi

Post autor: gkozi » śr sty 05, 2005 12:30 am

właśnie poczytałem co nieco

jedna z wad jest taka, że wytrzymałośc elementu do którego się mocuje jest mniejsza od uciągu wyciągarki [rzeczywiście na zdjęciach wygląda słabo ale ponoć można to poprawić robiąc lepsze mocowania], druga taka,że trzeba nosić 50 kg często przez trudny teren

ale ma też zalety - nie obciąża przodu kiedy nie jest potrzebna, przenośność

Awatar użytkownika
Krecik

Post autor: Krecik » śr sty 05, 2005 2:10 pm

Kwestia rozwiązania mocowania jest sprawą otwartą, widziałem G która ma wzmocniony zderzak standardowy i własciciel zapina wyciągarkę na hak normalnie (w G jest hak z przetyczką). Nie zrobił mocowania z tyłu, ale nie jeździ na codzień z wyciągarką wiec jak nie potrzebna to zdejmuje i trzyma w garażu.

Ja bym sie bardziej martwił o połączenia elektryczne, długie kable to raz, i zrobienie jakiegos rozsądnego wysokoprądowego połączenia to drugie.
Krzysiek

Życie jest piękne - jeśli dobrze wybierzesz środki antydepresyjne...

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » śr sty 05, 2005 5:11 pm

Paweł Cybulski pisze:poczytaj w ostatnim o-r (nie wiem czy ostatni, ale ten na grudzien) tam jest to jako-tako opisane i pokazane fotki
Opisany Pick up Nissana był u mnie na rajdzie - nomem omen zdjecia sam robiłem :)2 Wadą jest to ze na tym szybko złaczu wyciągraka jest mocno wysunieta do przodu na wyskosci zdrzeka co ogranicza kąt zejścia ale to chyba jedyna wada. Adam włascicel nissana zakladal ja tylko kiedy była potrzeba nigdy z nia nie jezdzil bo o uszkodzenia na trasie rajdu bylo łatwo..( jak wspomniałem byla ona wysunieta na 40 cm przed zderzak ) zaleta jest to ze można ja wypiąc i zalozyc na tyl jak sie ma drugie szybko złacze lub na hak ..ale trzeba pamietac ze haki cholownicze maja ograniczone możliwości.... Na tym samym rajdzie był LC 95 równiez z tym samym systemem montarzu...ogulnie caly pomysł robi :)2 Jest estetyczny, funkcionalny drogi w przy padku WARN i jak i sama wyciagraka

....ja bym sobie osobiscie nie zamontował ...nie ma nic lepszego w przypadku elektryka ja solidny stalowy zderzak a nim wysko !! zamontowana wyciagraka... koszt tego patentu WARN szybko złacze kable z wtyczkami plyta do mocnowania wyciagraki na pace czy w bagarzniku jest prawie poruwnywalana ze stalowym solidnym zderzakiem jaki mam Zbig ...
Dżip z lebiodką :)21
GSM 501 44 66 33

Awatar użytkownika
Majkello

Re: wyciągarka z możliwością odłączenia/przeniesienia

Post autor: Majkello » czw sty 06, 2005 12:17 am

gkozi pisze:gdzieś czytałem/widziałem o takim patencie : wyciągarka jeździ na pace a w razie potrzeby jest podczepiana z przodu lub z tyłu auta do specjalnych zamocowań
Prawie wszystkie terenówki na islandii mają takie mocowanie wyciągarek, a poziom zaawansowania technicznego tych maszyn nie snił się nam w europie. wprawdzie trochę inne warunki w terenie (np jazda po lodowcu flaajokul:D), ale nie można zarzucić wikingom, że nie wiedzą co robią:D

Zalety takiego rozwiązania:
- jedna wyciągarka na przód i tył, a jak kto chce to i na boki (1 osobowa asekuracja na trawersach :D)- trzeba tylko zamocować tam mocowania
- wyciągarka nie syfi się tak kurzem, błotem i wodą co ma znaczenie w przypadku wyciągarek niewodoszczelnych (czyli większości)
- można schować w garażu jak nie offroadzisz -nie ukradną tak łatwo (nie ma to znaczenia na isladnii gdzie jest najniższy wskaźnik przestępczości na świecie)
- nie walniesz wyciągarką w czasie wypadku
- w przypadku obecności kwadratowego mocowania do haka w amerykańskich furach trzeba tylko podciągnąć w jego pobliże kable z taką fajną wielką wtyką i już. Niektóre fury mają to też fabrycznie z przedu (np H2)

Wady:
-chyba łatwiej ukraść z bagażnika niż przykręconą
-po założeniu wystaje bardziej niż wbudowania
- w przypadku obciążania w skos do osi mocowania (kwadratu) występują siły gnące mocowanie - ale można temu zapobiec tak wykonując mocowanie by wyciągarka nie odstawała od samochodu wisząc na kwadracie, tylko opierała się szeroko o jakąś płytę ( ew. jakieś kołki stabilizujące po bokach).

opisane jest na stronie Warna i nazywa się multimont
nie widzę powodów by niedało się zamocować w ten jakiejkolwiek_elektrycznej_ wyciągarki. Z hydraulikiem i mechanikiem mogły by być większe problemy :D
Michał "Majkello"
UAZ -expect the unexpected....

Awatar użytkownika
syll
Kontaktowanie:

Re: wyciągarka z możliwością odłączenia/przeniesienia

Post autor: syll » pt sty 07, 2005 12:37 am

Majkello pisze: Z hydraulikiem i mechanikiem mogły by być większe problemy :D
z hydraulikiem zaden poprostu kupójesz dwa szybkozłacza do weży hydraulicznych po 50 zł sz i montujesz na wężach jedną część szybkozłacza a na wyciągarce drugą
tylko zbiornik z olejem raczej na stałe musiał by być zamontowany rozdzielacz i pompa też
Defekter 90 mosty Patrol Worn 8274 i Star

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyciągarki”