Mała winda na rufie.
Moderator: Misiek Bielsko
Mała winda na rufie.
Jak dobrać wyciągarkę na tył auta?
Ma być tak bezczelnie przewymairowana jak przednia?
Czy wyciągarka od quada np 3500 lbs (mała i tania) ma sens w turystyce?
Ma być tak bezczelnie przewymairowana jak przednia?
Czy wyciągarka od quada np 3500 lbs (mała i tania) ma sens w turystyce?
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
Re: Mała winda na rufie.
Spokojnie wystarczy , wjedziesz w gnój to się lekko wyciągniesz . Te przewymiarowane to tylko do przodu bo prawdziwy twardziel nigdy się nie cofa.
Mam taką 3500 i z lekkiego gnoju daje radę, o jakiejś kotwicy pomyśl . Wiesz jak to jest w turystyce , nie zakopiesz się w lesie tylko na jakiejś łące lub na piasku przy morzu. Trapy też siakieś , mam te wojskowe i dają radę przez rowy .

Mam taką 3500 i z lekkiego gnoju daje radę, o jakiejś kotwicy pomyśl . Wiesz jak to jest w turystyce , nie zakopiesz się w lesie tylko na jakiejś łące lub na piasku przy morzu. Trapy też siakieś , mam te wojskowe i dają radę przez rowy .
Jakie trapy wojskowe?piotrck pisze: ↑pn paź 09, 2017 5:38 pmSpokojnie wystarczy , wjedziesz w gnój to się lekko wyciągniesz . Te przewymiarowane to tylko do przodu bo prawdziwy twardziel nigdy się nie cofa.![]()
Ja se sam popełniłem.
80% wklejek turysycznych to raczej delikatne są. Czasem wystarczy dygnąć auto o metr i jedziemy dalej.
Przodem to się wyciąga ambitnych partolowców.
Miesiąc temu ciągnąłem Y61z 50 metrów w koleinach po koparce. W Parchu nie gadał silnik. Dobrą godzinkę mi to zajęło, ale winda Escape mocowana prze ze mnie i aku Yuasa dała radę.
Więc sam widzisz że na tył wystarczy mniejsza..,............o kotwicy pomyśl
Ale mniejsza to 3500, czy 6500?
Starczy te 3500?
taka zabawkowa się wydaje.
Auto to krótkie Pajero 2,5 na 31" 2000 kG MW
Starczy te 3500?
taka zabawkowa się wydaje.
Auto to krótkie Pajero 2,5 na 31" 2000 kG MW
przeca to kosztuje tyle samo..
po co kupować za słabe i potem 4 zblocza używać?
moim zdaniem - w turystyce - częściej używam tylnej windy niż przedniej. Kupiłbym normalną, najlepiej taką samą jak przód aby przewody i przekaźniki mieć zamienne.
po co kupować za słabe i potem 4 zblocza używać?
moim zdaniem - w turystyce - częściej używam tylnej windy niż przedniej. Kupiłbym normalną, najlepiej taką samą jak przód aby przewody i przekaźniki mieć zamienne.
Kiedys miałem taki patent,ze przenosiłem sobie moment z przodu na tył,czyli miałem jedną 
Miałem spec fundament.

Miałem spec fundament.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
Kombinuje mala zeby najmniej przeszkadzala w korzystaniu z bagaznika.
Małą możesz na dachu zamontować, pod warunkiem że w miarę mocny bagażnik
ja mam jedną i adapter z przodu i tyłu więc wpinam tam gdzie akurat potrzeba tu jest opisany hydrałlik http://www.off-road.com/aimages/article ... ticle.html a aj mam elektryka
lodz4x4.weebly.com
d23 pickup
790-71-74-74
d23 pickup

790-71-74-74
przepinanie w błocie po jajka jest dość średnie
nie mówiąc już o nieudanej próbie pokonania rowu 

mnie do turystyki takie rozwiązanie wystarcza , a i w błocie też do ogarnięcia , w bagno po klamki się nie pakuje , a za nim gdzieś się wgłębiej mam wpakować to idę na zwiad ,
lodz4x4.weebly.com
d23 pickup
790-71-74-74
d23 pickup

790-71-74-74
to proponuję rozbierzcie taką 3500 po 3 użyciach i spójrzcie na elementy. Skoro cos jest na 3500 lbs na pierwszym zwoju to na tyle jest. Talerze w wiekszosci są ze stopu a powierzchnia zebów to jakieś 10% powierzchni zebów wyciagarki 8000 lbs. Wytrzyma więc kilka wyciagań - nie więcej.
tel. 509700949
https://www.escape4x4.pl/
https://www.escape4x4.pl/
- sebastian2357
Turystyka polega na tym że się myśli zanim sie wjedzie w bagno
Czyli teoretycznie jak już wjedziemy to znaczy że nie było innego wyjscia i zamierzamy przedostać sie na druga stronę używając windy z przodu.
Jak ktoś się upiera to zasugerowałbym wozić ze sobą tirfor...

TRJ120 '07 jest
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
Samurai '93 rdzewieje pod domem
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
Samurai '93 rdzewieje pod domem
Zibi , kto do turystyki używa dwóch wyciągarek ? Można załadować auto dodatkowymi 2 tonami ...........tylko po co . Radkowi się nudzi więc zadaje idiotyczne pytania ...........więc kasztanimy .Zibi pisze: ↑wt paź 10, 2017 11:54 amto proponuję rozbierzcie taką 3500 po 3 użyciach i spójrzcie na elementy. Skoro cos jest na 3500 lbs na pierwszym zwoju to na tyle jest. Talerze w wiekszosci są ze stopu a powierzchnia zebów to jakieś 10% powierzchni zebów wyciagarki 8000 lbs. Wytrzyma więc kilka wyciagań - nie więcej.

Musiałeś wszystko popsuć
ja, ale ja jeżdżę głownie sam, a ciągle wydaje się mi, że potrafię tyle, ze wszędzie mogępiotrck pisze: ↑wt paź 10, 2017 2:13 pmZibi , kto do turystyki używa dwóch wyciągarek ? Można załadować auto dodatkowymi 2 tonami ...........tylko po co . Radkowi się nudzi więc zadaje idiotyczne pytania ...........więc kasztanimy .Zibi pisze: ↑wt paź 10, 2017 11:54 amto proponuję rozbierzcie taką 3500 po 3 użyciach i spójrzcie na elementy. Skoro cos jest na 3500 lbs na pierwszym zwoju to na tyle jest. Talerze w wiekszosci są ze stopu a powierzchnia zebów to jakieś 10% powierzchni zebów wyciagarki 8000 lbs. Wytrzyma więc kilka wyciagań - nie więcej.![]()
Musiałeś wszystko popsuć

turystyka wymaga dwóch
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania
jeżeli dla Ciebie turystyka to bagno to znaczy, że nie wiesz o czym piszesz, albo swoją "turystykę" możesz spokojnie sejczentem zaliczyćsebastian2357 pisze: ↑wt paź 10, 2017 12:09 pmTurystyka polega na tym że się myśli zanim sie wjedzie w bagnoCzyli teoretycznie jak już wjedziemy to znaczy że nie było innego wyjscia i zamierzamy przedostać sie na druga stronę używając windy z przodu.

ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania
na dalsze wyjazdy nie obciążam auta rzeczami zbędnymi .........rodzinka już nie bardzo stosuje się do tego
yyyypiotrck pisze: ↑wt paź 10, 2017 2:13 pmZibi , kto do turystyki używa dwóch wyciągarek ? Można załadować auto dodatkowymi 2 tonami ...........tylko po co . Radkowi się nudzi więc zadaje idiotyczne pytania ...........więc kasztanimy .Zibi pisze: ↑wt paź 10, 2017 11:54 amto proponuję rozbierzcie taką 3500 po 3 użyciach i spójrzcie na elementy. Skoro cos jest na 3500 lbs na pierwszym zwoju to na tyle jest. Talerze w wiekszosci są ze stopu a powierzchnia zebów to jakieś 10% powierzchni zebów wyciagarki 8000 lbs. Wytrzyma więc kilka wyciagań - nie więcej.![]()
Musiałeś wszystko popsuć
ja też

Masz z tym problem?
Owszem, czasem mi sie nudzi, ale czasem chcialbym sie czegos dowiedziec. Dla Twojej informacji: mniej wiecej polowa moich wyjazdow to wypady solo. Dosc czesto staje przed dylematem czy pakowac sie w kaluze czy odpuscic. Majac winde na rufe pewnie zadziej bym odpuszczal. Cos jest w tym zlego? Nielogicznego?
przydaje się też jak się jedzie w dwa auta - szczególnie jak drugie jest bez wyciągarki. Ja częściej używam tylnej windy.
toteż proponowałem Ci przesiadkę na seiczento, na co co wlec reduktor, przedni most i resztę tego szpeja

jest: żadziej" nie przez erzetjradek pisze: ↑wt paź 10, 2017 4:43 pmMasz z tym problem?
Owszem, czasem mi sie nudzi, ale czasem chcialbym sie czegos dowiedziec. Dla Twojej informacji: mniej wiecej polowa moich wyjazdow to wypady solo. Dosc czesto staje przed dylematem czy pakowac sie w kaluze czy odpuscic. Majac winde na rufe pewnie zadziej bym odpuszczal. Cos jest w tym zlego? Nielogicznego?

....... każdy jeździ czym chce. Nie potrzebuję wyciągarek , trap i innych na wyjazdach ..........ty potrzebujesz twoja sprawa. Ja staram się nie obciążać auta czymś co użyje raz lub wcale.............wszędzie się znajdzie ktoś z traktorem lub z koniem pociągowym. Ale faktycznie w takiej Rumunii można się pchać w mocniejszy teren , laweta do Polski nie będzie aż tak droga. Ale już z takiej dalszej Rosji może to być mało opłacalne lub zdecydowanie drogie.
Ps. Czytamy i sprawdzamy........ nie mojej skromnej osobie proponowałeś Seicento..............nie w formie widzę.