elektryczne, mechaniczne i wynalazki domowej roboty...
Moderator: Misiek Bielsko
-
gkozi
-

nie wiem skąd mi takie pomysł przyszedł do głowy ale skoro już to się podzielę [zaznaczam, że mam wątpliwości, czy to się nadaje do jakiejkolwiek poważnej kategorii na forum]
no więc:
czy ktoś już się gdzies spotkał, słyszał albo pomyślał o wykorzystaniu koła [dwóch kół] jako wyciągarki (mechanicznej)
czyli jakieś adaptery z bębnami na linę zakładane na koła jednej osi [żeby było symetrycznie] , jak koła się kręcą to lina się zwija [pomijam tu przypadki wklejenia w błocie po szyby]
zapewne byłby problem z przełożeniami (nie do pokonania za pomocą odpowiednio cienkiego bębna)
jak ktoś ma ochotę poteoretyzować ...
-
Eskapada
-

autor: Eskapada » ndz sty 09, 2005 7:58 pm
gkozi drugi temat i drugi raz zastanawiam sie co Ty za ziolo dzis palisz

Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33
-
Tołdi

MTZ-ty mają przy tylnych kołach jedną nakrętkę z oczkiem do zaczepienia liny. Dalej lina nawija się nie na bęben tylko na ośkę która jest długa i wystaje za obrys koła
-
anatol

samo życie , wyciągaliśmy tak kiedyś stara z rzeki , jest tylko jeden problem musisz mieć blokadę .
-
MOC

-
Kontaktowanie:
Eskapada pisze:gkozi drugi temat i drugi raz zastanawiam sie co Ty za ziolo dzis palisz

tez jestem ciekawy bo jazdy po tym sa widze nieziemskie..
A tak ogolnie to pomyslales o tym ze wycagari uzywa sie wlasnie wowczas kiedy juz auto jest utopione po burty, niby jak chcesz majac samochod w 1.5 m bagnie nurkowac i zakladac nakolo ta "przystawke" latwiej juz dziwg zamowic

MOC&OFFROAD-GOOD IDEA

CHYBA UAZ V8 6.2
PREZES KLUBU NOCNYCH KASZTANIARZY 4x4

-
Eskapada
-

autor: Eskapada » ndz sty 09, 2005 8:21 pm
Tołdi pisze:MTZ-ty mają przy tylnych kołach jedną nakrętkę z oczkiem do zaczepienia liny. Dalej lina nawija się nie na bęben tylko na ośkę która jest długa i wystaje za obrys koła
Miałem MTZ i na nim pierwsze kroki off robiłem ale zeby tą nakretke tak wykozystac

line mozna nawinac na beben a nie na oskie bo by z niej spadła to raz

a dwa ze ona ma raptem 15 cm pod warunkiem ze kola sa schowane do srodka
Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33
-
Tołdi

Eskapada pisze:Tołdi pisze:MTZ-ty mają przy tylnych kołach jedną nakrętkę z oczkiem do zaczepienia liny. Dalej lina nawija się nie na bęben tylko na ośkę która jest długa i wystaje za obrys koła
Miałem MTZ i na nim pierwsze kroki off robiłem ale zeby tą nakretke tak wykozystac

line mozna nawinac na beben a nie na oskie bo by z niej spadła to raz

a dwa ze ona ma raptem 15 cm pod warunkiem ze kola sa schowane do srodka
Napisałem o tym co można na szbko wykorzystać a nie żeby się przekomażać i wymyślać bęben i schowane koła, skoro na ogół są one schowane. Jak chcemy sobie utrudniać, to możemy założyć na WOM BIGSTARA i będzie jeszcze lepiej
-
Piotrek M
-

-
Kontaktowanie:
autor: Piotrek M » ndz sty 09, 2005 9:40 pm
Za pomocą takiej "wyciągarki" ratował się kierowca w filmie Cena strachu [w pierwszej wersji] wyjeżdżając z lagru ciążarówką GMC taką z czasów II wojny [miała z tyłu bliżniaki] koleś namotał linę pomiędzy bliżniaki załączył blokadę i się wywlekł. Więc jest to możliwe.
-
+MaRciN+
-

-
Kontaktowanie:
autor: +MaRciN+ » ndz sty 09, 2005 10:35 pm
Hmm w.g mnie to by ci kola pupier..... albo powyginalo a na gemoertie musial bys jechac co "Wyciaganie"
Jeep WK 4.7 v8
-
MOC

-
Kontaktowanie:
Piotrek M pisze:Za pomocą takiej "wyciągarki" ratował się kierowca w filmie Cena strachu [w pierwszej wersji] wyjeżdżając z lagru ciążarówką GMC taką z czasów II wojny [miała z tyłu bliżniaki] koleś namotał linę pomiędzy bliżniaki załączył blokadę i się wywlekł. Więc jest to możliwe.
A ty we wszystko co w telewizji zobaczysz uwierzysz

MOC&OFFROAD-GOOD IDEA

CHYBA UAZ V8 6.2

-
Eskapada
-

autor: Eskapada » ndz sty 09, 2005 11:16 pm
a według mnie ktos wrescie wymsił temat którego nie mozna skasztanic

obojetenie kto co by napisał bedzie na temat nawet jak fakty beda sie mieszac z fantazja twórców z holyłodu

Baa nawet Czesław -prowokator nic tu nie namiesza

Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33
-
Discotheque
-

autor: Discotheque » ndz sty 09, 2005 11:34 pm
Taki temat juz byl i mial chyba ze 4 strony.
-
Drako
-

-
Kontaktowanie:
widziałem gdzies nawet na polskich stronach taka forme " wciagarki" na kola.
a bedac juz przy patentach na felge, mam w jakiejsc landrowerowej gazecie taki fajny motyw. jak seria II przejezdza nad rzeka po linach stalowych ( miala dokrecane do felg takie minifelgi/prowadnice) fajny motyw

-
Piotrek M
-

-
Kontaktowanie:
autor: Piotrek M » pn sty 10, 2005 8:56 am
MOC pisze:Piotrek M pisze:Za pomocą takiej "wyciągarki" ratował się kierowca w filmie Cena strachu [w pierwszej wersji] wyjeżdżając z lagru ciążarówką GMC taką z czasów II wojny [miała z tyłu bliżniaki] koleś namotał linę pomiędzy bliżniaki załączył blokadę i się wywlekł. Więc jest to możliwe.
A ty we wszystko co w telewizji zobaczysz uwierzysz

"Zasadniczo-pobieżnie" to nie wierze !
Ale to był film hamerykański, a oni nie oszukują widza

-
Paweł Cybulski

autor: Paweł Cybulski » pn sty 10, 2005 2:42 pm
anatol pisze:samo życie , wyciągaliśmy tak kiedyś stara z rzeki , jest tylko jeden problem musisz mieć blokadę .
Nie zgodze sie z toba, poniewaz bebny jak dasz na oba kola, to wtedy na jeden sie wiecej nawinie i tyle...
A mam takei pytanie do autora-czy to tobie sie sprzegło wysypało na przedostatniej kaszubi?
-
gkozi
-

Paweł Cybulski pisze:anatol pisze:samo życie , wyciągaliśmy tak kiedyś stara z rzeki , jest tylko jeden problem musisz mieć blokadę .
Nie zgodze sie z toba, poniewaz bebny jak dasz na oba kola, to wtedy na jeden sie wiecej nawinie i tyle...
A mam takei pytanie do autora-czy to tobie sie sprzegło wysypało na przedostatniej kaszubi?
z całą pewnością nie - w temacie udziału w rajdach i zlotach jestem ... dziewiczy

-
Paweł Cybulski

autor: Paweł Cybulski » pn sty 10, 2005 8:29 pm
Bo wlasnie na kaszubie mialem przyjemnosc rozmawiac z czlowiekiem na ten temat, ktory sie nad tym zastanawiał, ale on mial wiele pomyslow (te rolki do kol chcial zrobic przyczepiane na jakies magiczne zaczepy), a klatke zrobil z profili, ale jak go wyciagalismy to juz nie przypominala klatki

A wracajac do tematu, to uwazam, ze patent nie wrt zachodu, poniewaz taniej sie wyjdzie mechanik, a w ten sposob kolo upier...

-
MOC

-
Kontaktowanie:
no to juz po klatce widzisz ile jego pomysly sa warte....

MOC&OFFROAD-GOOD IDEA

CHYBA UAZ V8 6.2

-
Biga
-

A ja mysle, ze taki pomysl jest do zrealizowania i nawet kiedys cos takiego zrobilem do plackowatego Passata syncro
Bebny byly przykrecone na tylnych kolach. Syncro mial blokade tylnego dyfra. Jezdzilem przez zaspy sniezne i nieraz sie zdarzlo zawiesic na podlodze. Dalo sie tym wyciagnac auto, choc rozwiazanie ma bardzo duzo wad. Po pierwsze beben wystaje okrutnie. Musi miec duze flansze zeby lina nie spadla. Jest problem z jej zakladaniem a konkretnie z dlugoscia. Mozna zrobic otwor w boku bebna i line przeciagac regulujac dlugosc, ale zagina sie w tym miejscu. Trudno jest to "obsluzyc" w jedna osobe. Po wyciagnieciu jest problem z odwinieciem liny. Jest problem z katem pod jakim sie ciagnie zeby lina o auto nie tarla, a nie zawsze pasuje kat do najblizszego drzewa. Generalnie jest mozliwe zrobienie czegos takiego ale nie jest to ani wygodne, ani praktyczne i tak sobie skuteczne. Ilosc wad jest zbyt duza w stosunku do funkcjonalnosci.
Auto musialo by miec blokady dyfrow, a beben powinien byc latwo zakladalny na kolo to chyba bedzie drozsze niz tirfor a ten jest prosty i skuteczny.
To co piszę jest wyłącznie moim PRYWATNYM zdaniem i nie ma związku z niczym poza tym. Jasne?
-
Mikołaj
-

autor: Mikołaj » wt sty 11, 2005 11:01 am
no i do tego musisz jeszcze porównać zawieszenie się osobówką na brzuchu w zaspie śniegu i wklejenie terenówki w kilkudziesięcio-centymerowym lagrze gdzie często od wyciągarek liny strzelają...

Czysta dusza, silna ręka.
Pamiętaj, żelazo nie klęka!!! V8

-
Biga
-

Jasne.
Napisalem tylko to co przetrenowalem

to bylo kilka dobrych lat temu i wtedy to jeszcze nie mialem pojecia co to jest samochod terenowy i jak wyglada prawdziwa wkleja

ale pare razy sie przydalo w gorach

To co piszę jest wyłącznie moim PRYWATNYM zdaniem i nie ma związku z niczym poza tym. Jasne?
-
Mikołaj
-

autor: Mikołaj » wt sty 11, 2005 11:13 am
Generalnie pomysł tego pseudo wincha do offroadu rozumianego w moim pojęciu odpada.
Owszem zawsze to jakieś awaryjne wyjście jest przy lekkiej wtopie niewypasionym (w moim pojęciu) bulwarem i braku jakiejkolwiek pomocy.
Czysta dusza, silna ręka.
Pamiętaj, żelazo nie klęka!!! V8

-
Muchozol

autor: Muchozol » wt sty 11, 2005 12:48 pm
[quote="Paweł Cybulski"][quote="anatol"]samo życie , wyciągaliśmy tak kiedyś stara z rzeki , jest tylko jeden problem musisz mieć blokadę .[/quote]
Nie zgodze sie z toba, poniewaz bebny jak dasz na oba kola, to wtedy na jeden sie wiecej nawinie i tyle...[/quote]
Jak zwykle zablysnales Pawelku wyobraznia i wiedza techniczna
Blokada po to jest potrzebna przy takim rozwiazaniu, zeby Ci czasem kolo ktore ciagnie line nie stanelo np. lapiac wykrzyz i zebys nie musial rozkrecac jednogo kola i zap.ierdalac na druga strone zeby beben przykrecic do drugiego, i tak w kolko Macieja, panial

-
gkozi
-

Muchozol pisze:Paweł Cybulski pisze:anatol pisze:samo życie , wyciągaliśmy tak kiedyś stara z rzeki , jest tylko jeden problem musisz mieć blokadę .
Blokada po to jest potrzebna przy takim rozwiazaniu, zeby Ci czasem kolo ktore ciagnie line nie stanelo np. lapiac wykrzyz i zebys nie musial rozkrecac jednogo kola i zap.ierdalac na druga strone zeby beben przykrecic do drugiego, i tak w kolko Macieja, panial

odchodząc od tego jak bardzo takie rozwiązanie jest skuteczne i działające
to wyobrażałem sobie 2 bebny na jednej osi, połączone jedną liną przechodzącą przez zblocze przy drzewie albo cuś [no i jakieś prowadnice na narożnikach żeby nie upiłowało nadwozia przy różnych kątach]
więc wtedy blokady chyba nie były by konieczne
-
Biga
-

gkozi pisze:Muchozol pisze:Paweł Cybulski pisze:

odchodząc od tego jak bardzo takie rozwiązanie jest skuteczne i działające
to wyobrażałem sobie 2 bebny na jednej osi, połączone jedną liną przechodzącą przez zblocze przy drzewie albo cuś [no i jakieś prowadnice na narożnikach żeby nie upiłowało nadwozia przy różnych kątach]
więc wtedy blokady chyba nie były by konieczne
A jak zamierzasz odwinac tak nawinieta line ? Jadac tyle samo do tylu ? Przeciez z tamtad wlasnie sie wyciagnoles ! Jadac dalej wciaz nawijasz. Zdejmowanie nawinietej na beben stalowki bedzie powodowalo jej skrecanie, a jak wiadomo nie jest z gumy nie bardzo jej to wychodzi

jak tylko pare zwojow to da rade ale jak bedzie tego sporo to bedzie trudno. Musialbys miec mozliwosc sciagniecia bebna albo zewnetrznej flanszy, zeby line zsunac. Calosc zaczyna byc dosc skomplikowana w wykonaniu.
Jesli juz tak to dwa bebny ale i dwie oddzielne liny, bez bloczka.