Jak ten ślizg

elektryczne, mechaniczne i wynalazki domowej roboty...

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
messix

Jak ten ślizg

Post autor: messix » pt kwie 09, 2021 8:48 pm

Czesc, moze glupie pytanie ale nie znalazlem odpowiedzi a w instrukcji nie ma. Jak ma byc zamontowany ten slizg aluminiowy? Bo podobno ma nie byc przykrecony do wyciagarki. A chyba nie uda mi sie tak zamontowac plyty wyciagarki zeby winda byla w zderzaku. (pajero 1)
Ma byc przykrecony przez zderzak do płyty? A jak wyciagarka bedzie kawalek dalej to nie przeszkadza? Co z tymi otworami z przodu wyciagarki, maja byc wolne czy cos dorobic jakas belke?

Obrazek
8)

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Re: Jak ten ślizg

Post autor: bert » pt kwie 09, 2021 10:07 pm

ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

Awatar użytkownika
messix

Post autor: messix » sob kwie 10, 2021 1:45 am

Nie wiem wlasnie, gdzies taka informacje na necie znalazlem.
Tylko wlasnie u mnie wyciagarka bedzie chyba troche z tylu- i co z ta odlegloscia kraniec plyty/zderzaka a wyciagarka. Jakies dystanse dorobic czy cus
8)

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » sob kwie 10, 2021 6:32 am

messix pisze:
sob kwie 10, 2021 1:45 am
Nie wiem wlasnie, gdzies taka informacje na necie znalazlem.
Tylko wlasnie u mnie wyciagarka bedzie chyba troche z tylu- i co z ta odlegloscia kraniec plyty/zderzaka a wyciagarka. Jakies dystanse dorobic czy cus
jasnowidza w ten sposób pytaj bo pojęcia: "chyba trochę z tyłu" itd nie są pojęciami do których można się odnosić.
Oczekujesz, że ktoś Ci coś poradzi w sprawie o której nic nie wie, bo co może wiedzieć w oparciu o: "chyba trochę z tyłu" ?

Nic nie stoi na przeszkodzie by ślizg był na windzie, po to tam są te dziury. To można stwierdzić. Odległości, montaż indywidualny to oddzielna kwestia la każdego pojazdu/marki inna, a koncepcji tyle ile montujących.
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

Awatar użytkownika
messix

Post autor: messix » sob kwie 10, 2021 4:00 pm

Dobra ale mi chodzi o to ze jak wyciagarka bedzie z tylu to slizg ma byc do niej przykrecony przeznjakis dystans czy jak? Czy go tylko przykrecic do plyty/zderzaka a te dziury zostawic wolne? Jakie to ma teraz znaczenie czy wyciagarka bedzie 15 albo 21,37 cm z tylu?
8)

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » sob kwie 10, 2021 7:41 pm

Ma znaczenie. Ślizg ma byc tak zamontowany aby gdy wyciągniesz średnią ilośc liny, lina byla pośrodku ślizgu.

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » sob kwie 10, 2021 9:19 pm

ale on pyta o głębokość montażu windy od linii zderzaka.
Bez wymiarów i jakiegoś rysunku nikt nie odpowie na Twoje pytanie inaczej niż: jedź do warsztatu
Na czuja można powiedzieć, przykręć ślizg do windy i zobacz w jakim zakresie będzie możliwa praca liną na boki. Jeśli nie ma obcierki liny po wyjściu z prowadnicy/ślizgu o żadne elementy zderzaka to zostaw. Jak jest kolizja to musisz oddalić slizg od windy na taka odległość by tej kolizji nie było. Wówczas ślizg przykręcasz do "stworzonej" w tym celu konstrukcji.
Nie kombinuj z dystansami wsadzanymi miedzy wyciągarkę (otwory montażowe ślizgu) a sam ślizg, wyłamie pewnie obudowę bębna.

Awatar użytkownika
messix

Post autor: messix » ndz kwie 11, 2021 12:26 pm

No kumam.
Wlasnie mi o to chodzilo na co zwrocic uwage.
No tak bo jak by ciagnal w bok na takim dyatansie to by zrobilo dzwignie miedzy zderzakiem a windą i powyrywalo :)2

Dzieki za odpowiedzi i podpowiedzi :D
8)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyciągarki”