tymczasowe skracanie liny syntetycznej
Moderator: Misiek Bielsko
tymczasowe skracanie liny syntetycznej
będzie cuś jakoś ?
Re: tymczasowe skracanie liny syntetycznej
najlepiej po skróceniu i zrobieniu oczka zapleść , mnie kiedyś pokazywał kolega ale już nie pamiętam jak to zrobić , bo jak zrobisz supeł to się zerwie w tym miejscu
lodz4x4.weebly.com
d23 pickup
790-71-74-74
d23 pickup

790-71-74-74
mi chodzi o tymczasowe skrócenie podczas wyciągania,
poszukaj sobie obrazków pt szplajsowanie liny
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania
ja Ci pisałem że jak słupeł o się zerwie ,może nie odrazu ale prawo murfiego zadziała , dobrze dać zblocze wolnie ale pewniej

lodz4x4.weebly.com
d23 pickup
790-71-74-74
d23 pickup

790-71-74-74
Złożenie na pół najlepsze. Ale jak musisz tymczasowo, a nie masz na czym zawinąć to możesz użyć węzła dziewiątki (bardziej zawinięta wersja ósemki) - stracisz najwyżej jakieś 30% wytrzymałości, ale jeśli masz linę z zapasem to spokojnie da radę. Oczywiście tylko na grubej linie. Tylko obejrzyj na YT jak poprawnie ten węzeł związać - ważne jest ułożenie liny wychodzącej.
https://youtu.be/5EaK4mpR5eQ
o takie działanie mi chodzi
o takie działanie mi chodzi
Czyli zawijanie - gruby pierścień i kołek znaleziony w lesie zrobi to samo. Byle nie zawijać liny na małych promieniach.
Ten patent z filmu to metoda na skaranie linek namiotowych i hamakowych tylko powiększona. Są i bardziej zaawansowane płytki: https://factor55.com/uncategorized/inte ... -recovery/
Ten patent z filmu to metoda na skaranie linek namiotowych i hamakowych tylko powiększona. Są i bardziej zaawansowane płytki: https://factor55.com/uncategorized/inte ... -recovery/
te Factora mają ostre kanty zewnętrzneHenry_k pisze: ↑pn sie 30, 2021 7:38 amCzyli zawijanie - gruby pierścień i kołek znaleziony w lesie zrobi to samo. Byle nie zawijać liny na małych promieniach.
https://www.red-winches.com/product/red ... =1&slide=0Henry_k pisze: ↑pn sie 30, 2021 7:38 amCzyli zawijanie - gruby pierścień i kołek znaleziony w lesie zrobi to samo. Byle nie zawijać liny na małych promieniach.
taki krążek i kawałek rurki d40 powinno robić robotę?

ale po co to?
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania
,. 

Ostatnio zmieniony pn sie 30, 2021 10:58 am przez pinc6x6, łącznie zmieniany 1 raz.
Pewnie żeby mieć mniej na bębnie i mieć większy moment, ale liny jest za mało żeby zwinąć na pół i użyć bloczka? Taki pierścień powinien być ok.
praktyka uczy raczej, że liny często jest za mało, ale...
stopień komplikowania spraw prostych można rozwijać w nieskończoność
średnia ilość liny na bębnie w przeciętnej wyciągarce to ca 30 m z czego te 3 może 4 zwoje zostają na bębnie.
Biorąc do tych 3-4 zwojów jeden zwój na bloczku to w przypadku użycia bloczka na w pełni rozwinięciu (możliwym rozwinięciu) liny robi się ca 14 m. Co i po co tu jeszcze skracać?
Oczywiście można na bęben napachać więcej jakiejś cienizny typu fi 10 (osobiście mam po jakieś 28 m liny fi 14 i od kiedy takiej używam nie zdarzyło się bym line zerwał nawet kilkuletnią) z 34-36 m.Ale nadal na pół przez bloczek to żadna długość której nie da się podzielić na sensowne części bloczkiem Dobra zaś winda z możliwością zamówienia dużego bębna nie ma problemów z ciągnięciem z stosowna mocą na pierwszym i na 5 czy 6 zwoju.
średnia ilość liny na bębnie w przeciętnej wyciągarce to ca 30 m z czego te 3 może 4 zwoje zostają na bębnie.
Biorąc do tych 3-4 zwojów jeden zwój na bloczku to w przypadku użycia bloczka na w pełni rozwinięciu (możliwym rozwinięciu) liny robi się ca 14 m. Co i po co tu jeszcze skracać?
Oczywiście można na bęben napachać więcej jakiejś cienizny typu fi 10 (osobiście mam po jakieś 28 m liny fi 14 i od kiedy takiej używam nie zdarzyło się bym line zerwał nawet kilkuletnią) z 34-36 m.Ale nadal na pół przez bloczek to żadna długość której nie da się podzielić na sensowne części bloczkiem Dobra zaś winda z możliwością zamówienia dużego bębna nie ma problemów z ciągnięciem z stosowna mocą na pierwszym i na 5 czy 6 zwoju.
chodzi o zastosowanie Spanish Burtonabert pisze: ↑pn sie 30, 2021 5:44 pmpraktyka uczy raczej, że liny często jest za mało, ale...