jak pęka lina?
Moderator: Misiek Bielsko
jak pęka lina?
pytanie może nieco dziwne ale nigdy nie widziałem
więc:
-jak pęka lina stalowa ? nagle brzdęk i już dwie połówki podążają w przeciwnych kierunkach? czy może jak na filmach - powoli się rozplata i w pewnym momencie ...
czy rodzaj rdzenia jaki posiada lina może decydować o jej "bezpieczeństwie" ? tzn. że lina właściwie pęknie i się podzieli na dwie części ale rdzeń nie pęknie i powstrzyma je przed lotem?
-czy inaczej jest z linami niestalowymi i taśmami?
więc:
-jak pęka lina stalowa ? nagle brzdęk i już dwie połówki podążają w przeciwnych kierunkach? czy może jak na filmach - powoli się rozplata i w pewnym momencie ...
czy rodzaj rdzenia jaki posiada lina może decydować o jej "bezpieczeństwie" ? tzn. że lina właściwie pęknie i się podzieli na dwie części ale rdzeń nie pęknie i powstrzyma je przed lotem?
- heniu w berecie
-
ta albo zawinac sie w bialy calun i wsadzic se w dupe dowod osobisty zeby latwo zwloki zidentyfikowackUBI pisze:...rozrywa sie i tnie wszystko na swojej drodze...a co gorsze nie ostrzega,ze jej sie chce rozerwac...Ponoc prostym sposobem ochrony przed rozrywająca sie liną jest przewieszenie na linie koca , ale nie wiem czy to działa bo szczęście miałem i lina mnie nigdy nie pękła

- heniu w berecie
-
Re: jak pęka lina?
Przede wszystkim lin stalowych nie używa się do wyciągania dynamicznego czyli szarpania. Do tego służy kinetyk (lina) lub taśma.gkozi pisze:pytanie może nieco dziwne ale nigdy nie widziałem
więc:
-jak pęka lina stalowa ?
Natomiast lina w wyciągarce najperw trzeszczy, później pękają poszczególne nitki, potem lina się urywa w całości i leci kawałek ale nie jest źle, nie zaperdziela tak co by mogła głowę urwać.
Da się to zaobserwować.
Natomiast liny niestalowe są sprężyste i pękają "przeważnie"

Mikołaj co urwał kilka lin stalowych i zwykłych.
Czysta dusza, silna ręka.
Pamiętaj, żelazo nie klęka!!! V8
Pamiętaj, żelazo nie klęka!!! V8

- El Modzello
Re: jak pęka lina?
dokładnie tak... rozlata sie na dwa kawałki ale bez dramatu, końce przelecą pare metrów...Mikołaj pisze:[Natomiast lina w wyciągarce najperw trzeszczy, później pękają poszczególne nitki, potem lina się urywa w całości i leci kawałek ale nie jest źle, nie zaperdziela tak co by mogła głowę urwać.
.
- Misiek Bielsko
-
- Kontaktowanie:
mi strzeliła lina kinetyczna i przy okazji rozwaliła tylną lampe i światło cofania tylną szybe a raczej plexi i walneła naszczęście w mój zagłowek ale udeżenie zagłówkaw w głowe przez dwa dni czułem (nic przyjemnego)
naszczęście na jej końcu nie było żadnego haka ani szekli bo pewnie już bym z wami tu nie gadał
naszczęście na jej końcu nie było żadnego haka ani szekli bo pewnie już bym z wami tu nie gadał
Defekter 90 mosty Patrol Worn 8274 i Star
jeszcze jedno - jak gdzie czytałem , że kogoś walnęła lina stalowa ,lina stalowa przebiła szybę ,... to mogę założyć, że chodziło o wyrywanie , tak?
nikt nie słyszał/widział żeby lina przy winchowaniu zrobiła krzywdę ?
a jak z syntetycznymi linami do wyciągarek - jeśli się nie rozciągają i mają mniejszą mase to powinny być jeszcze mniej niebezpieczne, tak?
nikt nie słyszał/widział żeby lina przy winchowaniu zrobiła krzywdę ?
a jak z syntetycznymi linami do wyciągarek - jeśli się nie rozciągają i mają mniejszą mase to powinny być jeszcze mniej niebezpieczne, tak?
na sopot trophy w 2003 gość gazikiem wyciągał wklejonego Gr-a gazik stał na twardym i miał bardzo dobra trakcje przez co szarpał bardzo mocno do tego stopnia ze nagle urwał sie zaczep z patrola i razem z szekla uderzył w tył gazika z lampy zpstały tylko gołe kable bez szczatków jakiegokolwiek plastyku zgieło dosc powaznie tył i zrobiło wyrazne wgiecie w pałąku bezpieczenstwa który wyglądał na solidnie zzrobiony z konkretnych rur

WARMIŃSKO-MAZURSKA GRUPA OFF ROAD
Ostatnia zabawa nad wisłą.
Uaz szarpie G-wagena na linie(kinetyku prawie)
Przezornie usunołem się w krzaczki na bok. Nagle Jebut! i widze ze coś mi przeleciało tak z 40 cm przed nogami. Sobie myśle lina pękła albo sie odczepiła-spoko.
Okazuje się ze w G niema haka (tak na oko z 10 kilo żelaza).
Znaleźliśmy go tak z 30 metrów od auta. Fart niesamowity bo omineło mnie i uaz'a. Ale tego wieczora to sie spiłem ostro
Morał.
Jak niemasz dobrego zaczepu to i lina profesjonalna gówno warta. A najlepiej to być jak najdalej za czymś twardym.
Uaz szarpie G-wagena na linie(kinetyku prawie)
Przezornie usunołem się w krzaczki na bok. Nagle Jebut! i widze ze coś mi przeleciało tak z 40 cm przed nogami. Sobie myśle lina pękła albo sie odczepiła-spoko.
Okazuje się ze w G niema haka (tak na oko z 10 kilo żelaza).
Znaleźliśmy go tak z 30 metrów od auta. Fart niesamowity bo omineło mnie i uaz'a. Ale tego wieczora to sie spiłem ostro

Morał.
Jak niemasz dobrego zaczepu to i lina profesjonalna gówno warta. A najlepiej to być jak najdalej za czymś twardym.
A ja myślałem, że G to taki wszędołazKuszman pisze:I to niewdzięczny faszysta. Chwile wczesniej własnymi ręcami pomagałem wykręcać świece żarowe jak wode zassał.

Wracając do liny -zawsze coś co się urwie może zrobic krzywdę. Nie należy zakładać, że jak przy winchowaniu to spoko. Na pierwszym miejscu zawsze powinien być rozsądek. Ja się naoglądałem urwanych lin i pseudo kinetyków i stwierdzam, ze w 90 procentach był to skutek ludzkiej głupoty lub zaniedbania.
no w pierwszej kolejności zrywają liny początkujący w drugiej starzy rutyniarze.Mikołaj pisze:99%Kylon pisze: stwierdzam, ze w 90 procentach był to skutek ludzkiej głupoty lub zaniedbania.

młody nie ma liny albo nie wie gdzie ją podczepić staremu się nie chce i podpina gdzie popadnie już dwa razy jełopy by mi pilota zabiły a ja dopiero raz na niego zapolowałem