ktoś próbował użyć wyciągarki z 2 zbloczami?
Moderator: Misiek Bielsko
ktoś próbował użyć wyciągarki z 2 zbloczami?
skoro 1 zblocze podwaja siłę wyciągarki to 2 zblocza powinny ją potroić
ktoś kiedyś używał wyciągarki w ten sposób?
ktoś kiedyś używał wyciągarki w ten sposób?
dołóż jeszcze jedno i będziesz mógł włączyć wyciągare wieczorkiem rozłożyć namiocik i się przespać a rano jak wstaniesz to sprawdz czy już wyciągla ci syfa z laszla
aczkolwiek jak na jednym bloczku nie daje rady to można mu podczepić jeszcze jeden lepsze to niż zjaranie silnika w wyciągarce

aczkolwiek jak na jednym bloczku nie daje rady to można mu podczepić jeszcze jeden lepsze to niż zjaranie silnika w wyciągarce
Defekter 90 mosty Patrol Worn 8274 i Star
tak na "chłopski rozum"Kostuch pisze:A nie zwiększyć poczwórnie czasem? (I czterokrotnie zmniejsza prędkość ciągania...)
Jak chcesz się ciągać wyciągarką od quada i dwoma bloczkami, to nie wróżę sukcesu. A przy wyciągarce dobranej do wagi auta jeden bloczek na ogół starcza.
bez bloczka : 20m do drzewa prędkość x1 siła x1
1 zblocze : 20m do drzewa ale 40 m liny do wciągnięcia czyli prędkość x0,5 siła x2
2 zblocza: 20m do drzewa ale 60m liny do wciągnięcia czyli prędkość x0,33 siła x3
Da się i tak i tak.
Jak połączyć dwa zblocza "równolegle", to siła wzrośnie trzykrotnie.
Jak je połączyć "szeregowo", to czterokrotnie. Ale w tym ostatnim przypadku pokonamy tylko połowę drogi do drzewa (10m) i trzeba przepinać cały układ.
Jak połączyć dwa zblocza "równolegle", to siła wzrośnie trzykrotnie.
Jak je połączyć "szeregowo", to czterokrotnie. Ale w tym ostatnim przypadku pokonamy tylko połowę drogi do drzewa (10m) i trzeba przepinać cały układ.

Jak to mówią: z każdym dniem nieuchronnie wzrasta liczba osób, które mogą mnie pocałować w dupę
- Misiek Bielsko
-
- Kontaktowanie:
takie urządzenie nazywa się zbloczem wielokrążkowym i jest stosowane w dźwigach (żurawiach). Kto widział ten wie.
Wyciągarka w dźwigu (hydrauliczna) nie ma tyle mocy żeby podnośić cięzar (maxymalny uxwig żurawia), więc w celach bezpieczeństwa i zwielokrotnienia siły wyciągarki stosuje się zblocze, w mechanice zwane wielokrążkiem. Mogą mieć dwa lub trzy i więcej rolek.
W zależności od sposobu przeplecenia liny uzyskuje się odpowiednie przełożenie. Koniec.
Wyciągarka w dźwigu (hydrauliczna) nie ma tyle mocy żeby podnośić cięzar (maxymalny uxwig żurawia), więc w celach bezpieczeństwa i zwielokrotnienia siły wyciągarki stosuje się zblocze, w mechanice zwane wielokrążkiem. Mogą mieć dwa lub trzy i więcej rolek.
W zależności od sposobu przeplecenia liny uzyskuje się odpowiednie przełożenie. Koniec.
Czysta dusza, silna ręka.
Pamiętaj, żelazo nie klęka!!! V8
Pamiętaj, żelazo nie klęka!!! V8

To chyba dobrze ?muhha pisze:..kolega jest filozofem siedzacym w domu i myslacym, a kazda niejasnosc swoich wizji chce wyjasnic tutaj na forum.
Dla mnie to też czysta filozofia, bo wyciągarki nie mam..

Ale siedzę w domu i kombinuję a potem sprawdzam z Mańkiem w terenie.
Tak jechaliśmy ostatnio na Kaszubii. Zamiast wyciągarki drugi samochód, co przy okazji niweluje problem szybkości. Trzeba będzie kiedyś spróbować z dwoma zbloczami..

Jak to mówią: z każdym dniem nieuchronnie wzrasta liczba osób, które mogą mnie pocałować w dupę
- El Modzello
dwa zblocza sie bardzo przydają np; autem z tyłu pociągnąć auto z przodu do przodu... fajnie można kombinować kierunki i wogólezbig pisze:To chyba dobrze ?muhha pisze:..kolega jest filozofem siedzacym w domu i myslacym, a kazda niejasnosc swoich wizji chce wyjasnic tutaj na forum.
Dla mnie to też czysta filozofia, bo wyciągarki nie mam..![]()
Ale siedzę w domu i kombinuję a potem sprawdzam z Mańkiem w terenie.
Tak jechaliśmy ostatnio na Kaszubii. Zamiast wyciągarki drugi samochód, co przy okazji niweluje problem szybkości. Trzeba będzie kiedyś spróbować z dwoma zbloczami..

w sumie inni już pokrótce wyjaśnili wyjasnili po co jest forummuhha pisze:ja mam takie skromne pytanko, czy kolega ma cos wiecej wspolnego po za tym forum z offroadem? bo tematy jakie kolega tutaj zapodaje wskazuja ze kolega jest filozofem siedzacym w domu i myslacym, a kazda niejasnosc swoich wizji chce wyjasnic tutaj na forum.
mogłbym np. nie pytać o pękające liny itp. , mógłbym pojechać w teren, wpaść w amok i przekonać się na sobie co się prędzej urwie albo gdzie nie stać przy wyciąganiu albo ...
wiadomo - są ludzie i .....
Wozimy trzy, i różnej długości stalówki..El Modzello pisze:dwa zblocza sie bardzo przydają np; autem z tyłu pociągnąć auto z przodu do przodu... fajnie można kombinować kierunki i wogóle

Szanowni koledzy forumowicze..temat ten przewija się co jakiś czas od początku istnienia forum. Nie gwarantuję, że te tematy jeszcze są ale spróbujcie poszukać. Wielu szuka różnych tanich sposobów na rozwiązanie problemu wtopy..gkozi pisze:no ale tamten był wyraźnie oznaczony [w temacie] że jest lekko niepoważnymuhha pisze:akurat temat pekajace liny byl w porzadku, ale wybacz utkwil mi w pamieci temat o wyciagarce na kolo i chyba juz tak bede reagowal na kazdy dziwny tekst.