potrzebne info na temat wyciągarki elektrycznej
Moderator: Misiek Bielsko
- gazkontrauaz
- jestem tu nowy...
potrzebne info na temat wyciągarki elektrycznej
Witam.
Sprawa jest następująca: Jestem posiadaczem GAZa i UAZa oraz jednoczesnie studentem na politechnice. Jestem w trakcie pisania pracy przejściowej na temat "Wyciągarki w autach terenowych" jest to projekt na podstawie wyciągarki elektrycznej..
Od jakiegoś czasu szukam informacji o wyciągarkach w necie lecz jedyne co znajduje to sklepy oferujące takie sprzęty i nie posiadam zbyt wiele konkretnych danych. Jedyne miejsce gdzie dowiedziałem się czegoś konkretnego to posty na tym forum.
Swoja prace będę opierał głównie na wyciągarce elektrycznej i właśnie jej projekt mam wykonać (czyli dobór silnika zaprojektowanie reduktora, bębna dobranie liny itd.) I tu jest sedno sprawy, że nie mogę znaleźć nigdzie dokładnych informacji jak taka wyciągarka jest zbudowana.......więc zwracam się z prośbą o jakiekolwiek dokładniejsze informacje o budowie wyciągarki. (pdf. linki itp)
Nie jestem praktykiem w tych sprawach i dlatego zwracam się z ta prośbą do fachowców i praktyków.
Mam nadzieję że nie pozostaniecie obojętni na moje zapytanie.
Za każdą pomoc dziękuje.
P.s liczę na poważne podejście do tematu i bez kąśliwych uwag.
Dziękuję i Pozdrawiam
Sprawa jest następująca: Jestem posiadaczem GAZa i UAZa oraz jednoczesnie studentem na politechnice. Jestem w trakcie pisania pracy przejściowej na temat "Wyciągarki w autach terenowych" jest to projekt na podstawie wyciągarki elektrycznej..
Od jakiegoś czasu szukam informacji o wyciągarkach w necie lecz jedyne co znajduje to sklepy oferujące takie sprzęty i nie posiadam zbyt wiele konkretnych danych. Jedyne miejsce gdzie dowiedziałem się czegoś konkretnego to posty na tym forum.
Swoja prace będę opierał głównie na wyciągarce elektrycznej i właśnie jej projekt mam wykonać (czyli dobór silnika zaprojektowanie reduktora, bębna dobranie liny itd.) I tu jest sedno sprawy, że nie mogę znaleźć nigdzie dokładnych informacji jak taka wyciągarka jest zbudowana.......więc zwracam się z prośbą o jakiekolwiek dokładniejsze informacje o budowie wyciągarki. (pdf. linki itp)
Nie jestem praktykiem w tych sprawach i dlatego zwracam się z ta prośbą do fachowców i praktyków.
Za każdą pomoc dziękuje.
Dziękuję i Pozdrawiam
Uaz and Gaz
w sklepach tez mozesz sie dowiedziec roznych info, przelozenie, rodzaj przekladni, gr. liny, uciag, rodzaj silnika(szergowy czy rownolegly) itp. jesli to jest przejsciowka, to moze kilka winczow o identycznych uciagach a rozne marki?? a dobory liny itp. to sobie sam musisz policzyc w poradniku mechanika mysle ze powinno byc ile jaka lina wytrzymuje 

ERA...ERO disco..ROSJA&JAPONIA RZADZI
- gazkontrauaz
- jestem tu nowy...
.
To prawda że w sklepach sa info na temat wyciagarek tak jak i na stronach internetowych. przelozenie, rodzaj przekladni itd. ale mi chodzi raczej o to, ze muszę to narysować albo w CAD lub SolidWorks i są mi niezbędne jakieś wymiary takich cacek. Mam dobrać silnik i do tego mam sam zaprojektowac przekladnie i beben itd ( tu wymiary trochę się pozmieniaja) zreszta nie jestem pewien jak w takich T-maxach lub warnach sa rozwiązane hamulce i sprzęgła ? nigdy nie widziałem rozebranej wyciągarki. A zwłaszcza takiej za kilka tysiecy zl.
wszystko jest do policzenia..z doprym poradnikiem mechanika to bedzie wykonalna sprawa... najważniejsze sa jednak rozwiazania konstrukcyjne i wykonanie rysunków ...
Porównanie kilku winchow nie wchodzi w grę bo nie jest to moim celem pracy.
A jeśli chodzi o grila w Gazie to faktycznie...jest to wynalazek poprzedniego właściciela i zdjęcie pochodzi z czasów gdy tylko stałem się jego posiadaczem. Obecnie Gaz jest w trakcie ostrego remontu. (jak widze oko fachowcow zobaczy wszystko
)
wszystko jest do policzenia..z doprym poradnikiem mechanika to bedzie wykonalna sprawa... najważniejsze sa jednak rozwiazania konstrukcyjne i wykonanie rysunków ...
Porównanie kilku winchow nie wchodzi w grę bo nie jest to moim celem pracy.
A jeśli chodzi o grila w Gazie to faktycznie...jest to wynalazek poprzedniego właściciela i zdjęcie pochodzi z czasów gdy tylko stałem się jego posiadaczem. Obecnie Gaz jest w trakcie ostrego remontu. (jak widze oko fachowcow zobaczy wszystko

Uaz and Gaz
tez jestem po poli. zewnetrzne wymiary to nie ma problemu jesli chodzi o warna, mialem gdzies przekroj hamulca, i moze sprzegla, ale na papierze, jesli chodzi ci o wymiary dokladne bebechow to nie wiem czy mozna gdzies to znalezc, przekladnia to 3przekladnie planetarne, sa i oczywiscie slimakowe (np. specjalny ramsey, husky), sprzeglo takie jak w ramseyu jest prostsze niz warn.
ERA...ERO disco..ROSJA&JAPONIA RZADZI
- gazkontrauaz
- jestem tu nowy...
.
Panowie........Gaz kupiony za 500 PLN a takie wielkie emocje wzbudza w was grill zrobiony z rury.
Uaz and Gaz
- gazkontrauaz
- jestem tu nowy...
wiesz widziałem tego gazika juz jakis czas temu.......jak był do sprzedania, nawet chyba silnik z opla ma o ile sie nie myle, nikt sie tu nie nasmiewa( no prwie nikt
) tylko delikatnie zwraca uwage ze ten grill i klatka moim zdaniem równiez, szpeci ten jakze piekny samochód
A odnosnie wyciągarki to mysle ze spokojnie znajdziesz tutaj fachowa pomoc, ake najpierw kazdy musi swoje pokasztanic, moja uwage akurat zwrócił na siebie ten trzepak.....yyy grill znaczy sie 

WARMIŃSKO-MAZURSKA GRUPA OFF ROAD
- Bogdan 4x4
-
Re: potrzebne info na temat wyciągarki elektrycznej
akurat po sąsiedzku- prawiebieszczady- kroi się parę imprez (oficjalnych):gazkontrauaz pisze:Witam.
Za każdą pomoc dziękuje.
Dziękuję i Pozdrawiam
umów się, kratę zakup

z drutem polatasz po lesie, praktyki nabierzesz,
to i teoria będzie sie przyswajać

tego klonkra kupiłeś chyba nie jako dużą skarbonkę

jeżeli piszesz o wyciągarkach, to ten pie.rdo.lec w tobie już tkwi

a grila dla odmiany chlaśnij na ŻÓŁTO

PS. pozdrawiam młodych jeepniętych (gazniętych, ect.)

Wsio można szto nie można, tolko z wolna i astarożna
- nie_mientki
.....wracając do tematu to tu masz link do manuala jednej z wyciągarek. Nie wiem na ile on Ci sie przyda ale warto zobaczyć http://www.ih8mud.com/tech/warn5687.php
- gazkontrauaz
- jestem tu nowy...
Witam po weekendzie bardzo slonecznym
CLIMBER ty to masz oko i pamiec...faktycznie byl ten Gazik jakis czas temu do sprzedania na allegro. (pewnie bedzie juz z rok) pamiec pierwsza klasa a i patrze ze i humor dopisuje
Dzieki nie_mientki za linka. Przyda sie napewno.
Panowie. chyba zmienie zdjecie na uaza bo nie dajecie za wygrana z tym fatalnym grilem i "trzepakami"
(jak juz pisalem Gaz w trakcie kapitalnego remontu, nie zapowiada sie zeby cos z tych rur pozostalo i dalej szpecilo to autko
jak bedzie po remoncie to dam nowa fote)
Pozdrawiam wszystkich.

CLIMBER ty to masz oko i pamiec...faktycznie byl ten Gazik jakis czas temu do sprzedania na allegro. (pewnie bedzie juz z rok) pamiec pierwsza klasa a i patrze ze i humor dopisuje

Dzieki nie_mientki za linka. Przyda sie napewno.
Panowie. chyba zmienie zdjecie na uaza bo nie dajecie za wygrana z tym fatalnym grilem i "trzepakami"

Pozdrawiam wszystkich.
Uaz and Gaz
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Na stronach Warna masz jakieś rysunki i mnóstwo danych
http://www.warn.com/truck/ReplacementPa ... l9.5xp.pdf
http://www.warn.com/truck/ReplacementPa ... l9.5xp.pdf