Tirfor - ile może być warty?
Moderator: Misiek Bielsko
Tirfor - ile może być warty?
Jak w temacie, chodzi o tirfor 3,5 tony, jaka cena jest rozsądna, za używkę rzecz jasna, z kilkumetrową mocno zmęczoną liną? 3,5 tony, bo owawiam się, że 1,6 może być mało do długiego GR ze szpejem turystycznym, mam rację?
Familijny niedzielny turysta.
Ciepły sik i ziew na drogę.
Ciepły sik i ziew na drogę.
- LSD
-
- Kontaktowanie:
Według mnie 1,6 daje radę. Jeżeli nie chcesz wciągać auta pionowo do góry to w zupełności wystarczy. Zawsze poza tym można zastosować zblocze. Według mnie nie warto 3,5 bo zwykłego 1,6 można za 300 pln dostać.
Już nie raz widziałem trifora który dał radę, tam gdzie wyciągarka nie dała
Już nie raz widziałem trifora który dał radę, tam gdzie wyciągarka nie dała

Safari "Gucio" 4,2D
Patrol "Żuber" 4,2TDI SGX
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
No cena jest z niskiej półki. W tirforach są ważne dwie rzeczy ... stan szczęk któe ciągną linę (jak są wyrobione to będzie ślizgał i przepuszczał). Dwa bezpieczniki mosiężne... by się zerwały przy przeciążeniu. Szczęki mozna w pewnym sensie domowym sposobem regenerować ale to tylko na jakiś czas pomaga. Inna sprawa nie życze nikomu składać tirfora... rozebrać jest łatwo
. Jak Ci koleś da gwarancję że są OK to cena godna uwagi. Normalnie się sprzedają 250-300 złociszy. No i jeszcze linę z hakiem trza zanabyć. Temat wałkowany poszukaj we wczesniejszych postach. A czy taki da radę wyciągnąć ? Wszystko zależy od wajhującego
, zawsze mozna przez zblocze czyli masz x2. Z reguły uciąg 1,6 T wystarcza.... ciągnie pomału ale skutecznie.

Patrol G-60 3,5D '75 => prawdopodobnie jedyny w PL 

- LSD
-
- Kontaktowanie:
Po pierwsze rozkładane będzie bardziejsze. Jak będziesz miał takie z hakiem to będziesz musiał linę z trifora wyjmować lub cały czas trzymać na linie.
Zblocze powinno być oczywiście o wytrzymałości 3,2T !
P.S. Jak sobie zakupisz zblocze to na rajdy zabieraj kilku silnych kolegów, chętnych do machania. Bez zblocza to czasem ręce odpadają...
Zblocze powinno być oczywiście o wytrzymałości 3,2T !
P.S. Jak sobie zakupisz zblocze to na rajdy zabieraj kilku silnych kolegów, chętnych do machania. Bez zblocza to czasem ręce odpadają...
Safari "Gucio" 4,2D
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
- artmel
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
do @LSD
Ja mam zapytanie: co to jest dokladnie zblocze i jak wygląda oraz ile może kosztować?
Czytam, bo jestem nowy i zainteresował mnie temat wyciągarek ręcznych.P.S. Jak sobie zakupisz zblocze to na rajdy zabieraj kilku silnych kolegów, chętnych do machania. Bez zblocza to czasem ręce odpadają...
Ja mam zapytanie: co to jest dokladnie zblocze i jak wygląda oraz ile może kosztować?
- k160 3,3D
- GV 2,7
- LSD
-
- Kontaktowanie:
A tak to wygląda. Oczywiście ten jest do trochę innych zastosowań, ale zasada działania ta sama.
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=61144241
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=61144241
Safari "Gucio" 4,2D
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
1,6 T tirfor to bardzo silne urzadzenie.LSD pisze:Zblocze raczej nie jest potrzebna. Jeszcze mi się nie zdazyło, żeby trifor nie dałrady , a mam długiego GR więc trochę masy jest.
Znajomy przesuwal nim tokarke po posadzce cementowej bez rzadnych podkladek ( a tokarka to tak okola 2x dlugi GR ) tylko bezpieczniki mial wymienione z orginalow na sruby.
A potem kiedys stwierdzil ze w/w urzadzenie nie jest mu potrzebne i oddal sasiadowi za free

Re: Tirfor - ile może być warty?
Kolego ja kupiłem dla kolegi na złomie za 50 zł i chyba nawet działa jest z liną i hakiem. To jest dobra cena.pyntront pisze:Jak w temacie, chodzi o tirfor 3,5 tony, jaka cena jest rozsądna, za używkę rzecz jasna, z kilkumetrową mocno zmęczoną liną? 3,5 tony, bo owawiam się, że 1,6 może być mało do długiego GR ze szpejem turystycznym, mam rację?

Pozdrowionka

Ile długości ma oryginalna rurka do takiego tifrora?
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=61465941
(na zdjeciu po lewej stronie)
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=61465941
(na zdjeciu po lewej stronie)
major
samurai SJ700
samurai SJ700