wyciągarka ręczna TIRFOR .......... porady co do użytkowania

elektryczne, mechaniczne i wynalazki domowej roboty...

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
artmel
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

wyciągarka ręczna TIRFOR .......... porady co do użytkowania

Post autor: artmel » pt wrz 02, 2005 12:35 pm

Witam, kupiłem taką wyciągarkę
http://img13.allegro.pl/photos/oryginal ... 1/61062132

i linę. Mam parcha K160 krótkiego i czy może mie ktoś poinformować jak takie coś zmontować (lina+tirfor) i używać w terenie np. leśnym.

Za sugestie dziękuję, ja dopiero się UCZĘ walczyć w terenie.[/url]
  • k160 3,3D :)2
  • GV 2,7 8)
... teren czeka chcesz go zdobyć to nie zwlekaj

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » pt wrz 02, 2005 12:49 pm

najepiej umow sie z brydada ze szczecina -pewnie sie w teren wybiora syfa i wyciagarke Twoja zwerfikuja - i bedą to o niebo lepsze doświadczenia niż wirtual :)21

4x4 Szczecin :)2 zasady chłopcy maja proste -płatność przelewem :)21
Dżip z lebiodką :)21
GSM 501 44 66 33

Awatar użytkownika
artmel
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: artmel » pt wrz 02, 2005 12:55 pm

Mam takie może śmieszne pytanie,
tirfor dzisiaj rozpakowałem i zastanawiam się czy trzeba rozkrącić tirfor aby połączyć go z liną?
Tylko proszę się nie śmiać ..... :oops:
  • GV 2,7 8)

Awatar użytkownika
Misiek Bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: Misiek Bielsko » pt wrz 02, 2005 1:07 pm

Ta wajche w ksztalcie literki T przeciagasz na sam koniec tirfora (wymaga sporego wysilku, ale sie da) i wladasz line w otwor po przeciwnej stronie, przepychasz ja na wylot, ze tak powiem i wajche sciagasz z powrotem. Druga wajcha sluzy do ciagniecia liny w jedna strone, a trzecia - w druga.

Awatar użytkownika
mdeja

Post autor: mdeja » pt wrz 02, 2005 1:11 pm

Tak jak misiek napisał - przy czym pamiętaj że lina musi wyjść z tirfora tuz koło wielkiego haka, nie zaś koło wajch :wink: Po za tym lepiej nie ruszać na raz wajchą do ciągnięcia i do zwalniania (ale jak będziesz miał tylko 1 drążek to Ci to nie grozi). Kup sobie taśmę - zawiesie długą na ok 3 metry, z nośnością odpowiednią do masy auta - opleciesz nią drzewko i tiforka hakiem o zawiesie zaczepisz. A linę ja mam np. zakończoną szeklą i łącze szeklą z uchwytem do ciągnięcia
kiedyś VITA 2.0V6, Samuraj Coil - teraz Hyundai Terracan 2.9 32 MT, 31AT

Awatar użytkownika
artmel
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: artmel » pt wrz 02, 2005 2:09 pm

No i tak zrobiłem, męczyłem się dobre 15 minut
i ............... jest działa :lol: , opanowałem technikę RĘCZNEGO wyciągu :)2
teraz tylko poszukam taśmy i szekle a później w teren wypróbować czy pod obciązeniem mojego autka zadziała.

ps. Jak to dobrze zasięgnąć czasem rady.
Jeżeli macie jeszcze jakieś uwagi co do stosowania TIRFORA, bardzo proszę o przedstawienie.
Ostatnio zmieniony pt wrz 02, 2005 2:15 pm przez artmel, łącznie zmieniany 1 raz.
  • GV 2,7 8)

Awatar użytkownika
mdeja

Post autor: mdeja » pt wrz 02, 2005 2:14 pm

Pomachaj pomachaj - nie bedziesz musiał iść dziś na siłownie, ale wdzięczne urządzonko - jak masz drzewa naokoło auta to możesz ciągnąć sie w każdą strone.
Pomysl jeszcze o jakiejśc mocnej torbie podróżnej - ja sobie takową w Realu kupiłem - mieści sie w niej taki tirfor, lina, drążek i na upartego taśma. Biore se terbe na plery i za jednym zamachem zanosze na stanowisko

Awatar użytkownika
Misiek Bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: Misiek Bielsko » pt wrz 02, 2005 2:22 pm

U mnie za to sie tirfor zacial, czy co... Nie da sie liny przez niego przepchnac. macie jakies sugestie? Bo rozbierac sie go jakos obawiam....
Co do stosowania - Mocne rekawice skorzane, bo lina bywa w roznym stanie. Trzeba tez czasem sporo pary w rekach... Generalnie klamot ciezki i nieporeczny, ale sie przydaje, jesli jezdzisz sam.

Awatar użytkownika
mdeja

Post autor: mdeja » pt wrz 02, 2005 2:31 pm

Misiek Bielsko pisze:U mnie za to sie tirfor zacial, czy co... Nie da sie liny przez niego przepchnac. macie jakies sugestie? Bo rozbierac sie go jakos obawiam....
Co do stosowania - Mocne rekawice skorzane, bo lina bywa w roznym stanie. Trzeba tez czasem sporo pary w rekach... Generalnie klamot ciezki i nieporeczny, ale sie przydaje, jesli jezdzisz sam.
:oops: No wstyd przyznać - przy obecności Marka M&M sa tak załatwiłem tifora - ruszyłem naraz 2 wajchami - w sumie usterka niewielka sie okazała ale w polu nie do usunięcia.
Może tego nie uczyniłeś - ale pewno masz podobną sytuacje co ja miałem tj. jedna ze szczęk (bo są 2 zestawy szczęk w środku ) "wypadła" ze sterowania - (wygięła się taka poprzeczna blaszka co wchodzi w 2 połówki obudowy - po krótce szczęka ta zacisnęła się na linie i jej nie puszczała - zanim się zorientowałem że lina chodzi tam i z powrotem to z liny pomiędzy szczękami zrobiło sie jajko
Obrazek
Rozebrałem tirfora - ale nie do końca - tylko tyle żeby wysunąć linę ze szczęki - było to mozolne zajęcie bo musiałem linę zagniatać żabą i wyciągać, zajęło mi to 3 h i rozwalonego palca - ale udało się złożyc całość i działa. Upierdliwe jest właśnie takie złożenie obudowy i całości żeby poprzeczna beleczka do której doczepione są dwie prowadnice sprężyn weszła w przeznaczone dla niej otworki w połówkach obudowy - ale sie udało.

Nie bój sie rozebrać

Awatar użytkownika
Piotrek M

Kontaktowanie:

Post autor: Piotrek M » pt wrz 02, 2005 2:39 pm

Eskapada pisze:najepiej umow sie z brydada ze szczecina -pewnie sie w teren wybiora syfa i wyciagarke Twoja zwerfikuja - i bedą to o niebo lepsze doświadczenia niż wirtual :)21

4x4 Szczecin :)2 zasady chłopcy maja proste -płatność przelewem :)21
Drogi Eskapado , chętnie koledze pomożemy z Jego problemem,

tylko na cholere ma jechać po naukę aż do Szczecina :o
do Trójmiasta mu chyba bliżej :D .
Ale, jeżeli Artimel ma taką ochotę i chciałby się zapoznać z triforem w naszym bezpruderyjnym toważystwie , to go serdecznie zapraszamy. Jak i innych chętnych do nauki współpracy człowiek + maszyna [trifor]
:D :D
prezes ma racje
http://www.4x4.szczecin.pl
DR 800 S

Awatar użytkownika
Piotrek M

Kontaktowanie:

Post autor: Piotrek M » pt wrz 02, 2005 2:45 pm

Dobrym patentem jest linę od trifora wsadzić w starą oponkę od motoroweru, mamy wtedy pewność, że lina nie zap... po całym tyle pojazdu, a i sam trifor położony na w/w oponkę mniej się tłucze. Czyli robi mniej hałasu i szkód w sprzęcie :D
prezes ma racje
DR 800 S

Awatar użytkownika
artmel
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: artmel » pt wrz 02, 2005 2:53 pm

@Piotrek M
faktycznie do Szczecina jest dalej niż do Trójmiasta ...., ale gdy będę kierował się w tamtą stronę chętnie skorzystam z odwiedziń i przy okazji nauk pod kierownictwem .... WASZYM :)2

A dzisiaj pakuję sprzęt i jadę ranko żonkę zawieść na grzybki do lasu, a sam posiłuję się z tym miłym urządzeniem.
  • GV 2,7 8)

Awatar użytkownika
Kuszman

Post autor: Kuszman » pt wrz 02, 2005 2:58 pm

Nie widzę zeby ktoś o tym pisał: długą masz rurkę do tego tirfora? Jeśli chciałbyś sie kiedyś sam wyciągać w pojedynkę to lepiej mieć kawałek taki słuszniejszy bo sie zachetasz przy masie patrola.

Awatar użytkownika
pezet

Post autor: pezet » pt wrz 02, 2005 3:04 pm

artmel pisze: ps. Jak to dobrze zasięgnąć czasem rady.
Jeżeli macie jeszcze jakieś uwagi co do stosowania TIRFORA, bardzo proszę o przedstawienie.
Ja dopiero tydzien temu zobaczylem tirfora w akcji.
Nie wiem jaki masz drazek do machania, ale musi byc dlugi i mocny, bo wtopione auto wymaga sakramenckiej sily do wyciagniecia...
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...

Awatar użytkownika
darkman

Kontaktowanie:

Post autor: darkman » pt wrz 02, 2005 3:14 pm

artmel pisze:Mam takie może śmieszne pytanie,
tirfor dzisiaj rozpakowałem i zastanawiam się czy trzeba rozkrącić tirfor aby połączyć go z liną?
Tylko proszę się nie śmiać ..... :oops:
kupiłeś ostatni czy facio jeszcze ma na stanie? (bo miał ze 3 albo 4sztuki), gdzieś miałem link, ale chyba w obserwowanycxh i mi wcięło.
Predator 110 Td5, Deflorator 90 300Tdi

Awatar użytkownika
mdeja

Post autor: mdeja » pt wrz 02, 2005 3:21 pm

pezet pisze:
artmel pisze: ps. Jak to dobrze zasięgnąć czasem rady.
Ja dopiero tydzien temu zobaczylem tirfora w akcji.
Nie wiem jaki masz drazek do machania, ale musi byc dlugi i mocny, bo wtopione auto wymaga sakramenckiej sily do wyciagniecia...
Ja mam Vitare długą i drążek metrowy - siły wymaga ale pomyślcie też o zasięgu ramion. Machanie drążkiem 1,5 metra w moim wydaniu by przypominało bieganie za drążkiem :wink:
Rura calówka stalowa jest dobra - nie zegnie sie przy machaniu

Awatar użytkownika
artmel
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: artmel » pn wrz 05, 2005 6:48 am

@darkman
kupiłeś ostatni czy facio jeszcze ma na stanie? (bo miał ze 3 albo 4sztuki), gdzieś miałem link, ale chyba w obserwowanycxh i mi wcięło.
było jeszcze gdy kupowałem około 18 szt. -> tylko wystawia po jednej sztuce. link http://www.allegro.pl/show_item.php?item=61062132
teraz nie widziałem na allegro tego TIRFORA, można prywatnie się dogadać, chyba o 15 pln taniej... mail do tego gościa mogę przesłać na PW ----> masz już na PW

ps. to urządzonko próbowałem na małym ciążarze i działa OK, w weekend nie dałem radu zapuścić się w błotko
Ostatnio zmieniony pn wrz 05, 2005 11:59 am przez artmel, łącznie zmieniany 1 raz.
  • GV 2,7 8)

Awatar użytkownika
Piotrek M

Kontaktowanie:

Post autor: Piotrek M » pn wrz 05, 2005 11:09 am

Dobrze wklejonegp Patrola musi wyciągać jednak dwóch ludzi, drajwer i pilot [dajesz na 1 ustawiasz gaz ręczny i idziesz machać]
prezes ma racje
DR 800 S

Awatar użytkownika
Marci

Post autor: Marci » pn wrz 05, 2005 4:35 pm

i wez sobie zrób zblocze przydaje sie idzie połowe wolniej i połowe mniej siły trzeba uzyc
lodz4x4.weebly.com
d23 pickup :)21
790-71-74-74

Awatar użytkownika
Marci

Post autor: Marci » śr wrz 14, 2005 10:04 am

tu podaje linka jak korzystać z tiforka
http://www.landroverclub.net/Club/HTML/ ... irfor1.htm
lodz4x4.weebly.com
d23 pickup :)21
790-71-74-74

Awatar użytkownika
major

Kontaktowanie:

Post autor: major » śr wrz 14, 2005 6:41 pm

artmel pisze:
@darkman
było jeszcze gdy kupowałem około 18 szt. -> tylko wystawia po jednej sztuce. link http://www.allegro.pl/show_item.php?item=61062132
teraz nie widziałem na allegro tego TIRFORA, można prywatnie się dogadać, chyba o 15 pln taniej... mail do tego gościa mogę przesłać na PW ----> masz już na PW

ps. to urządzonko próbowałem na małym ciążarze i działa OK, w weekend nie dałem radu zapuścić się w błotko
Jakby co.. to ja mam nr 1 :)21 - a co! szybkim trza być :)23 - do tego 18 metrów liny 16mm w stanie wygladającym na nieużywanie poza odciskiem czasu w postaci śladowej rudej i poleżakowego skręcenia.
major
samurai SJ700

Awatar użytkownika
Piotrek M

Kontaktowanie:

Post autor: Piotrek M » śr wrz 14, 2005 6:43 pm

Lina to chyba fi 12
prezes ma racje
DR 800 S

Awatar użytkownika
major

Kontaktowanie:

Post autor: major » śr wrz 14, 2005 7:19 pm

Piotrek M pisze:Lina to chyba fi 12
:roll: hm..
a to to faktycznie musze sprawdzić i ewentualnie potwierdzić, bądź zaprzeczyć...
major
samurai SJ700

Awatar użytkownika
Piotrek M

Kontaktowanie:

Post autor: Piotrek M » śr wrz 14, 2005 7:36 pm

ja w swoim triforze [taki płaski blaszany :D , najczęściej spotykany] mam taką właśnie linę, dodam, że oryginalna miała rdzeń [drut w środku] stalowy, ja w swoim triforze ma linę z rdzeniem chyba parcianym. Lina sprwuje się dobrze i sie nie miażdży w triforze
prezes ma racje
DR 800 S

Awatar użytkownika
mik

Post autor: mik » śr wrz 14, 2005 7:40 pm

major pisze:Jakby co.. to ja mam nr 1 :)21 - a co! szybkim trza być :)23 - do tego 18 metrów liny 16mm w stanie wygladającym na nieużywanie poza odciskiem czasu w postaci śladowej rudej i poleżakowego skręcenia.
A te 18 metrow to bylo w komplecie z tirforem ??

Bo ja mam tylko 9 :cry:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyciągarki”