hydraulik
Moderator: Misiek Bielsko
hydraulik
nie znam sie na hydraulice więc sie od razu nie śmiejcie. Mam przekładnie z bębnem i liną i zastanawiam się z czego wziąść napęd, myślałem o jakimś silniku hydraulicznym ale nikt u mnie w okolicy nie wie skąd takie coś wziąść, więc pomyślałem czy za silnik mogła by robić druga pompa hydrauliczna (tzn. podpiąć jej olej pod ciśnieniem i żeby ona napędzała wyciągarke) czy to jest nierealne.
Ja szukalbym raczej silnika hydr. a nie pompy . Silnik najszybciej znajdziesz... na linku do strony. Pewnie po zapoznaniu sie z ich oferta bedziesz mugl szukac podobnych w Polsce. Co do dobrania odpowiednich parametrow to zupelnie inna bajka...http://www.northerntool.com/webapp/wcs/ ... =6970&N=96
hydraulik
Hydraulik fajny jest, ale trzeba miec
- wiedze
- umiejetnosci
- zaplecze
- zaciecie
kolejnosc dowolna.
Jesli debiutujesz w temacie, to odradzam samodzielne motanie. Nawet majac gotowa wyciagarke hydr. zabudowanie jej w pojezdzie zeby sensownie i pewnie wydawala to jest juz wyzwanie. A co dopiero konstruowanie wyciagarki.
Z drugiej strony, jak masz odpowiednio duze zaciecie to pozostale punkty sie znajda
ale czy skorka warta wyprawki?
Przemysl sam.
Dla wyjasnienia: mam hydraulika, MM10500
- wiedze
- umiejetnosci
- zaplecze
- zaciecie
kolejnosc dowolna.
Jesli debiutujesz w temacie, to odradzam samodzielne motanie. Nawet majac gotowa wyciagarke hydr. zabudowanie jej w pojezdzie zeby sensownie i pewnie wydawala to jest juz wyzwanie. A co dopiero konstruowanie wyciagarki.
Z drugiej strony, jak masz odpowiednio duze zaciecie to pozostale punkty sie znajda

Przemysl sam.
Dla wyjasnienia: mam hydraulika, MM10500
... ale oo ssso chhhoozzi
?
Egon GR'93

Egon GR'93
Re: w domu
ooo..egon4x4 pisze:hehe, pewnie ze w domu, ale w ktorym?
Aktualnie onrold w Irlandii Pln, niestetyczyli status quo
Pozdr!

Predator 110 Td5, Deflorator 90 300Tdi
Re: hydraulik
silnik hydrauliczny nazywa sie fachowo - serwomotorkrolik pisze:nie znam sie na hydraulice więc sie od razu nie śmiejcie. Mam przekładnie z bębnem i liną i zastanawiam się z czego wziąść napęd, myślałem o jakimś silniku hydraulicznym ale nikt u mnie w okolicy nie wie skąd takie coś wziąść, więc pomyślałem czy za silnik mogła by robić druga pompa hydrauliczna (tzn. podpiąć jej olej pod ciśnieniem i żeby ona napędzała wyciągarke) czy to jest nierealne.

pompa hydrauliczna nie moze zastapic serwomoteru poniewaz ich konstrukcja jest nieco inna

Jak chcesz cos takiego wykonac to musisz dobrac wydajnosc i cisnienie pompy do odpowiedziego serwomotoru - to pozwoli ci uzyskac odpowiedni moment obrotowy i predkosc. Oczywiscie na poczatku musisz znac parametry samego srewomororu - a wiec predkosc obrotowa- uzalezniona od przeplywu a wiec wydajnosci pompy i moc jaka powinien posiadac ten serwomotor ktora z kolei jest uzalezniona zazwyczaj od cisnienia jakie moze wytworzyc pompa

UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień
OKI Dzięki
Zakup silnika hydraulicznego ze względu na cene nie był brany pod uwage, pomysł z drugą pompą wziął się przy piwie z kumplem z którym patrzymy zmotać jakąś wyciągarkę, bo mamy dwie przekładnie 1:50 i 1:45, tylko brak napędu a siniki elektryczne tez nie są najtańsze a wydać np. 600zl na silnik od np. montany 12500 i żeby to okazało sie niewypałem to bym sie chyba pochlastał
Zakup silnika hydraulicznego ze względu na cene nie był brany pod uwage, pomysł z drugą pompą wziął się przy piwie z kumplem z którym patrzymy zmotać jakąś wyciągarkę, bo mamy dwie przekładnie 1:50 i 1:45, tylko brak napędu a siniki elektryczne tez nie są najtańsze a wydać np. 600zl na silnik od np. montany 12500 i żeby to okazało sie niewypałem to bym sie chyba pochlastał
naped wyciagarki zmoty
a jakby tak jakis rozrusznik zastosowac jako silnik?
Tak spekuluje, wiem ze nie sa rozruszniki przystosowane do pracy ciaglej i sie bedzie grzal, ale tanie sa za to... no i do wyboru, do koloru.
No i jak jest duza przekladnia to moze nie bedzie sie tak grzal? HGW
Jeszcze kwestia hamulca. I sprzegla.
Tak spekuluje, wiem ze nie sa rozruszniki przystosowane do pracy ciaglej i sie bedzie grzal, ale tanie sa za to... no i do wyboru, do koloru.
... ale oo ssso chhhoozzi
?
Egon GR'93

Egon GR'93
Re: naped wyciagarki zmoty
pierd.o.lenie kotka za pomoca mlotkaegon4x4 pisze:a jakby tak jakis rozrusznik zastosowac jako silnik?

Nie przejmuj sie. Ksiezniczki z ch...ja nie zrobisz (Emila).
-
- Kontaktowanie:
-
-
Mam pytanie – mam w firmie sporo ciężkiego sprzętu i jest w warsztacie sporo hydraulicznego badziewia. Najwięcej jest pomp. Wykombinowałem sobie dołączenie tej pompy do wyjścia w reduktorze, następnie selektor do zmiany kierunku (strasznie niestety duży) i silnik (o te u mnie najtrudniej). I pytanie czy silnik hydrauliczny – kostka o ściankach długości ok. 15cm złączona z bębnem bez przekładni będzie mieć jakąś sensowną siłę uciągu. I drugie czy można od biedy zastosować pompe – z wyglądu identyczna kostka – jako silnik?
-
- Kontaktowanie:
część silników zębatych może pracować jako pompa. Sprawność pompy, silnika to ok 75 ( max ) przy określonych parametrach. Więc dobranie pompy do obrotów i jakie mozesz mieć na wejściu jest bardzo wazne.
Popatr na typowe pompy i silniki :http://www.wph.pl/produkty.html
Popatr na typowe pompy i silniki :http://www.wph.pl/produkty.html
wildcat F50 w wersji rurka z IS
-
-
-
- Kontaktowanie:
Pompy hydrauliczne mogą pracować tylko w jednym kierunku. Można zastosować pompę jako silnik ale wtedy można mieć obroty tylko w jednym kierunku (inaczej wywali zimering na wałku).
Warto jeszcze zwrócić uwagę na wielkość silnika i pompy. Stosunek wielkości geometrycznych (cm^3 na 1 obrót wałka) da przełożenie prędkości obrotowych (nie uwzględniając sprawności).
Pompy i silniki zębate nie pracują przy prędkościach poniżej 500obr/min. Jeśli silnik potrzebny jest o mniejszych prędkościach to raczej silnik gerotorowy.
Nie zapominajcie, że do wszystkiego potrzebny jest jeszcze zbiornik oleju, filtr itp.
Warto jeszcze zwrócić uwagę na wielkość silnika i pompy. Stosunek wielkości geometrycznych (cm^3 na 1 obrót wałka) da przełożenie prędkości obrotowych (nie uwzględniając sprawności).
Pompy i silniki zębate nie pracują przy prędkościach poniżej 500obr/min. Jeśli silnik potrzebny jest o mniejszych prędkościach to raczej silnik gerotorowy.
Nie zapominajcie, że do wszystkiego potrzebny jest jeszcze zbiornik oleju, filtr itp.
-
- Kontaktowanie:
-
- Kontaktowanie:
- Namdan
-
Re: hydraulik
Mam dokumentację do pomp "zębatych", które mogą pracować jako silniki. Możesz spróbować ale zastanów się nad prędkością. Typowa wyciągarka hydrauliczna ma przełożenie ok. 6:1. Jakie przełożenie ma twoja przekładnia?krolik pisze:nie znam sie na hydraulice więc sie od razu nie śmiejcie. Mam przekładnie z bębnem i liną i zastanawiam się z czego wziąść napęd, myślałem o jakimś silniku hydraulicznym ale nikt u mnie w okolicy nie wie skąd takie coś wziąść, więc pomyślałem czy za silnik mogła by robić druga pompa hydrauliczna (tzn. podpiąć jej olej pod ciśnieniem i żeby ona napędzała wyciągarke) czy to jest nierealne.
Nazywam się Gordon, Gordon Shumway
przekladnia
Mam dwie przekladnie 1:50 i 1:45, myslalem przez moment zeby je razem zczepic ale przelozenie bylo by po byku i wtedy wysokie obroty byłyby potrzebne