Problem z wyciągarką - może coś ktoś wie?

elektryczne, mechaniczne i wynalazki domowej roboty...

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
zly porucznik

Problem z wyciągarką - może coś ktoś wie?

Post autor: zly porucznik » wt lip 04, 2006 9:43 pm

Mam w Samuraiu założonego chińczyka. U poprzedniego właściciela działał ok, u mnie też przez dłuższy czas nie było problemów. Wczoraj rozwinąłem linę w celu konserwacji, przypiąłem do drzewa i kiedy chciałem ją trochę naciągnąc wyciągarka działała tak, jakby nie miała siły tego zrobić. Po skończeniu konserwacji liny nie chciała już zwiajać w ogóle. Słychać było tylko pykanie przekaźnika i to wszystko. Po kilkukrotnym naciśnięciu przyciścięciu przycisku sterowania wykonuje lekki ruch, albo nic nie robi co się częściej zdarza. Jak sprawdzałem próbnikiem to się okazuje że napięcie do wyciągarki dochodzi.

Może ktoś ma pomysł, jaka jest tego przyczyna. Z tego co sprawdzałem, to kable są ok. Spalić się raczej nie mogła, bo podczas ostatniej akcji działała prawidłowo. Uciąg ma zresztą aż nadto duży jak dla Samuraia. Czy może byłby sens ją wyjąć i wyczyścić w środku?

Z góry dziękuję za informacje.
Terrano II 2.7 i Samurai 1.6 16v lekko zmotany,
http://picasaweb.google.pl/aszlachta

Awatar użytkownika
Michał_1989

Post autor: Michał_1989 » wt lip 04, 2006 9:57 pm

czyżbyś ostatnio pływał??(oczywiście suzuką ?? ) my mieliśmy podobny problem po utopieniu samochodu trzeba było rozebrać ,wyczyścić i działa ,jak bedziesz rozbierał to oba dekielki posmaruj silikonem a przy bębnie daj towot (wodzie trudniej dostac sie do środka) :wink: Pozdro

Ten problem co opisujesz to szczotki sie zawieszaja zauważ że : próbujesz zwinąc -niedziała .... rozepnij sprzegło i rozwik kawałek nawet pół obrotu bębna...i już powinna działać ,lecz po jakimś czasie staje na stałe :D trzeba rozebrać dać nowy smar i bedzie git :)2
Suzuki Samurai 2.0i :) / Jeep Grand Cherokee 4,7 V8 :)21

Awatar użytkownika
zly porucznik

Post autor: zly porucznik » wt lip 04, 2006 10:10 pm

Michał_1989 pisze:czyżbyś ostatnio pływał??(oczywiście suzuką ?? ) my mieliśmy podobny problem po utopieniu samochodu trzeba było rozebrać ,wyczyścić i działa ,jak bedziesz rozbierał to oba dekielki posmaruj silikonem a przy bębnie daj towot (wodzie trudniej dostac sie do środka) :wink: Pozdro

Ten problem co opisujesz to szczotki sie zawieszaja zauważ że : próbujesz zwinąc -niedziała .... rozepnij sprzegło i rozwik kawałek nawet pół obrotu bębna...i już powinna działać ,lecz po jakimś czasie staje na stałe :D trzeba rozebrać dać nowy smar i bedzie git :)2
Zgadza się, jakiś czas temu wyciągarka miała okazję popracować pod wodą. Po ostatnim rajdzie myłem ją karcherem i choć starałem się nie kierować wody bezpośredni na wyciągarkę co coś musiało się do niej dostać. Co prawda była uszczelniana silikonem, ale jak widać coś się tam musiało dostać. Tak mi się właśnie wydawało, że to może być przyczyna. Jutro będę ją rozbierał i zobaczę jak wygląda w środku.

Wielkie dzięki za informację :)2
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
gri74

Post autor: gri74 » wt lip 04, 2006 11:16 pm

nie towot ,lecz smar z dodatkiem Litenu
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl

i wiele innych )

Awatar użytkownika
Michał_1989

Post autor: Michał_1989 » wt lip 04, 2006 11:23 pm

gri74 pisze:nie towot ,lecz smar z dodatkiem Litenu
My mamy towot i sie sprawdza :wink:
Suzuki Samurai 2.0i :) / Jeep Grand Cherokee 4,7 V8 :)21

Awatar użytkownika
Biga

Post autor: Biga » śr lip 05, 2006 5:07 pm

To moze byc wiele rzeczy jak to chinczyk. U mnie dzialal wieczorem, a rano po jednym malym boku urwal sie kabel od uzwojenia stojana.

Zawsze najpierw sprawdzil bym szczotki. Mysle, ze to jest przyczyna. Jesli nie ma spadku napiecia, a po wlaczeniu prad dochodzi to raczej to.

PS. elektrycznej wyciagarki nie da sie w 100% zabezpieczyc przed woda. Niestety. Trzeba ja konserwowac na okraglo jak sie w wodzie jezdzi. Rozbierac, czyscic, smarowac ... Rozbierac, czyscic, smarowac ... itd.
To co piszę jest wyłącznie moim PRYWATNYM zdaniem i nie ma związku z niczym poza tym. Jasne?

Awatar użytkownika
Bng862

Post autor: Bng862 » śr lip 05, 2006 7:35 pm

A propo rozbierania :roll: ciężko to się rozbiera i składa, ?? bo ja do swojej nie zaglądałem ok 2 lat :wink:
Patrol Gr Tjm XgS Sileverstone mt-117

Awatar użytkownika
Biga

Post autor: Biga » śr lip 05, 2006 7:52 pm

Ciezko nie, ale robota dosc upierdliwa jest. Line nalezy zwalic z bebna wstepnie bo zycie upierdliwia jak zostanie. Potem to juz tylko srubki, mycie czyszczenie i smarowanie. W chinczykach mozna napotkac rozne kwiatki jak trzeszczace nowe lozysko np. Wode wygonic, smaru dac nie za duzo na przekaldnie bo sie trudno rozwija na luzie jak napchane, szczotki, lozyska i tuleje sprawdzic, na silikon poskladac i do nastepnego razu. No chyba, ze widac wieksza usterke jak np. przekoszone zeby w przekladni chinskiej :)21 to wtedy kupic nowego nawijaka :lol:
To co piszę jest wyłącznie moim PRYWATNYM zdaniem i nie ma związku z niczym poza tym. Jasne?

Awatar użytkownika
Marcin

Post autor: Marcin » śr lip 05, 2006 8:00 pm

Bng862 pisze:A propo rozbierania :roll: ciężko to się rozbiera i składa, ?? bo ja do swojej nie zaglądałem ok 2 lat :wink:
to lepiej zajrzyj..ja moja rozebralem po 2 latach i byl syf, smar z woda, a raczej woda ze smarem i blotem...-moglo sie zdupcyc w kazdje mozliwej chwili :roll:

Awatar użytkownika
zly porucznik

Post autor: zly porucznik » czw lip 06, 2006 11:39 pm

Właśnie skończyłem składanie wyciągarki po konserwacji. W środku nie wyglądała zbyt ciekawie, woda ze smarem. Wszystki zostało wyczyszczone, nasmarowane i.... dalej nie działa :evil: Nie wiem jaka może być tego przyczyna ale ciśnienie mi strasznie skoczyło, bo na nową mnie nie stać a nie mam już pomysłów co z tą zrobić żeby zaczęła działąć. Napięcie do wyciągarki wchodzi, więc kłopot musi być w środku, tylko pytanie jaki ??

Awatar użytkownika
Tapeworm

Post autor: Tapeworm » pt lip 07, 2006 1:50 am

Biga może miecć racje, że jakiś kabelek przy szczotce się urypał, u mnie objawiało się to podobnie :-? trochę domowej elektryki i powinno być git :wink:
SeriaIII made by craftsmen-driven by psychos

Awatar użytkownika
zly porucznik

Post autor: zly porucznik » pt lip 07, 2006 10:27 am

Tapeworm pisze:Biga może miecć racje, że jakiś kabelek przy szczotce się urypał, u mnie objawiało się to podobnie :-? trochę domowej elektryki i powinno być git :wink:
Tego akurat nie sprawdziłem :roll: Dobrze, że nie zmontowałem jeszcze zderzaka i można bez problemu do środka zajrzeć. Dzieki :)2

Awatar użytkownika
Biga

Post autor: Biga » pt lip 07, 2006 5:59 pm

Mi sie w chinczyku urwal kabel od srubki zasilajacej stojan. I do tego tak wrednie, ze nie bylo widac ze nie podlaczony. Wiekszosc rzeczy mozna sprawdzic zwyklym omomierzem.

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » śr lip 12, 2006 1:10 pm

Niestety przypuszczam, ze poszło Ci jedno z uzwojeń spowodowane pracą wyciagarki z zawieszona szczotka. Trzeba dać do elektryka, przewinie za parę złotych.

Awatar użytkownika
zly porucznik

Post autor: zly porucznik » śr lip 12, 2006 10:58 pm

Zibi pisze:Niestety przypuszczam, ze poszło Ci jedno z uzwojeń spowodowane pracą wyciagarki z zawieszona szczotka. Trzeba dać do elektryka, przewinie za parę złotych.
Zgadza się. Wyciągara już zrobiona i okazało się że problemem było właśnie uzwojenie, które trzeba było przewinąć, bo skorodowało i lekko się przepaliło.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyciągarki”