Ranking szybkosci wyciagarek
Moderator: Misiek Bielsko
Ranking szybkosci wyciagarek
Jesli juz bylo to przepraszam widocznie za slabo szukalem
Interesuje mnie ranking pod wzgledem szybkosci wyciagania sprzetu z melasy - wiem ze jest to uzaleznione od wielu czynnikow ale chodzi mi o ranking bardziej praktyczny (bez okreslenia sily i zestawien tabelarycznych - zakladam ze kazdy kto ma na samochodzie wyciagarke zakladal ja dla konkretnych potrzeb)
Z zaslyszanych opini:
BigStar
.
.
Warn 8274
.
.
WARN 9,5xp
.
Montana
T-Max
.
wyciagarki hydrauliczne
Interesuje mnie ranking pod wzgledem szybkosci wyciagania sprzetu z melasy - wiem ze jest to uzaleznione od wielu czynnikow ale chodzi mi o ranking bardziej praktyczny (bez okreslenia sily i zestawien tabelarycznych - zakladam ze kazdy kto ma na samochodzie wyciagarke zakladal ja dla konkretnych potrzeb)
Z zaslyszanych opini:
BigStar
.
.
Warn 8274
.
.
WARN 9,5xp
.
Montana
T-Max
.
wyciagarki hydrauliczne
Nadal ześwirowany...
Klamer
kombinujesz...
da sie auto zabic w takiej melasie ze nawet mechanik nie pociagnie mimo ze motor ma kilkudziesieciu/kilkuset konny
wyciagarki >12000lbs na ogol maja ten sam motor co te 9.5lbs tylko przekladnie wolniejsze, wiec siłą rzeczy, mocy wiecej, ale predkosc niższa...
morał taki ze dobrac solidne 9000-11000lbs
8274 jest lekką wyciagarką, do szybkiego wyciagania z płytkiego bagna
wciągania na góreczki itd itp... przy ciezkim aucie, bo do suzuki jest wystarczająca 'do wszystkiego', ale rozmawiamy o samochodach a nie gokartach
jako dodatek do mechanika, ktory jest po prostu ciezki do rozwiniecia
i troche sporo pitolenia sie z wajchami, jest fajna sprawa... lekkie i szybkie elektrykiem, bo latwo nim manewrowac, ciezkie holowanie mechanikiem, bo tam nie ma ze sie zatrzyma 
to kiedy mechanik w patrolu ?
ps. czyzby oba elektryki juz umarli ?

da sie auto zabic w takiej melasie ze nawet mechanik nie pociagnie mimo ze motor ma kilkudziesieciu/kilkuset konny

wyciagarki >12000lbs na ogol maja ten sam motor co te 9.5lbs tylko przekladnie wolniejsze, wiec siłą rzeczy, mocy wiecej, ale predkosc niższa...
morał taki ze dobrac solidne 9000-11000lbs
8274 jest lekką wyciagarką, do szybkiego wyciagania z płytkiego bagna

wciągania na góreczki itd itp... przy ciezkim aucie, bo do suzuki jest wystarczająca 'do wszystkiego', ale rozmawiamy o samochodach a nie gokartach

jako dodatek do mechanika, ktory jest po prostu ciezki do rozwiniecia

to kiedy mechanik w patrolu ?

ps. czyzby oba elektryki juz umarli ?
Krzysiek
Życie jest piękne - jeśli dobrze wybierzesz środki antydepresyjne...
elektryki padly ale nie w tym rzecz...
Posiadajac T-maxa i Tajfuna i majac duzo do czynienia z Montana wydawalo mi sie ze robi podobnie szybko jak Warn, Milemaker elektryczny a jedynie co szybsze to mechanik (wyrok "pod klucz" ze wszystkimi bajerami, przenoszeniem zbiornika itp itd ok 9k PLN) i odpuscilem, jednak widzialem w sobote XD9000, XP-ka i inne Warn'y, ktore na prawde wyciagaly sprzet z melasy szybciej niz moj t-max - dlatego tez to pytanie i ten post
Posiadajac T-maxa i Tajfuna i majac duzo do czynienia z Montana wydawalo mi sie ze robi podobnie szybko jak Warn, Milemaker elektryczny a jedynie co szybsze to mechanik (wyrok "pod klucz" ze wszystkimi bajerami, przenoszeniem zbiornika itp itd ok 9k PLN) i odpuscilem, jednak widzialem w sobote XD9000, XP-ka i inne Warn'y, ktore na prawde wyciagaly sprzet z melasy szybciej niz moj t-max - dlatego tez to pytanie i ten post
Nadal ześwirowany...
9 tysia za mechanika to niestety w wersji pod klucz normalna cena ;-(
nad czym sam ubolewam, ale nie żałuje jakos specjalnie.
co do Warnów, rozmawialismy ostatnio
jesli masz kupić dwie wyciagarki rocznie ze wzgledu na ich umarcie, to taki warn wychodzi naprawde zdecydowanie taniej.
A czy wytrzymały, duzo jak sam wiesz zalezy od umiejetnosci obsługi
i do jasnej cholery, zrob sobie w koncu płyte z blaszki grubszej niz 10 mm... zebys jej nie giął juz bardziej
nad czym sam ubolewam, ale nie żałuje jakos specjalnie.
co do Warnów, rozmawialismy ostatnio
jesli masz kupić dwie wyciagarki rocznie ze wzgledu na ich umarcie, to taki warn wychodzi naprawde zdecydowanie taniej.
A czy wytrzymały, duzo jak sam wiesz zalezy od umiejetnosci obsługi
i do jasnej cholery, zrob sobie w koncu płyte z blaszki grubszej niz 10 mm... zebys jej nie giął juz bardziej

Krzysiek
dopisz jeszczeAdamo pisze:Krecik pisze:9 tysia za mechanika to niestety w wersji pod klucz normalna cena ;-(Za co tyle
![]()
Do parcha wyszło:
1. winda starowska 450
2. PTO 1700
3. lina 350
4. pozostałe pierdoły ok. 500
5. założenie 1500
Razem 4500 i nie chce być więcej
przeróbka bębna 500-800
wałek 500
stado rolek 1000
ukladacz (docisk) + hamulec bebna 600
i w przypadku G PTO o 1000 zł droższe
tak w duzym uproszczeniu
btw. jak masz namiar na windy starowskie po 450 to ja trzy poprosze... bo jak nic ponizej 600-700zł nie chcą sie pokazać. Z ramą.
Krzysiek
Bębna nie przerabiałemKrecik pisze:dopisz jeszcze
przeróbka bębna 500-800
wałek 500
stado rolek 1000
ukladacz (docisk) + hamulec bebna 600
i w przypadku G PTO o 1000 zł droższe
tak w duzym uproszczeniu
btw. jak masz namiar na windy starowskie po 450 to ja trzy poprosze... bo jak nic ponizej 600-700zł nie chcą sie pokazać. Z ramą.

Wałek od czego taki drogi

Rolek nie mam

Układacza nie mam

Wszystko działa

Windy kupowałem dwie po 450 od firmy co hienuje rzeczami z demobilu (komplet z ramą). Miały być dwa bębny ale mi przeszło i drugą odstąpiłem.
Jutro poszukam namiar (miałem gdzieś w biurze) i jak znajdę to Ci wyślę

i kolejny temat skasztaniony
Adamo - ty masz 160-tke to pomysl ze w GRze jeszcze trzeba wykombinowac PTO i przeniesc z letka zbiornik troche wyzej i nie kazdy ma dwie prawe rece, czas i odpowiednie miejsce do wykonania tych robot - trzeba jeszcze zaplacic za czyjas wiedze i prace nad tematem.
Wracajac do rankingu szybkosci - czy istnieja hydrauliki o szybkosci przynajmniej Warn'a?
Adamo - ty masz 160-tke to pomysl ze w GRze jeszcze trzeba wykombinowac PTO i przeniesc z letka zbiornik troche wyzej i nie kazdy ma dwie prawe rece, czas i odpowiednie miejsce do wykonania tych robot - trzeba jeszcze zaplacic za czyjas wiedze i prace nad tematem.
Wracajac do rankingu szybkosci - czy istnieja hydrauliki o szybkosci przynajmniej Warn'a?
Nadal ześwirowany...
Wymieniłem kasę za montaż.Klamer pisze: Adamo - ty masz 160-tke to pomysl ze w GRze jeszcze trzeba wykombinowac PTO i przeniesc z letka zbiornik troche wyzej i nie kazdy ma dwie prawe rece, czas i odpowiednie miejsce do wykonania tych robot - trzeba jeszcze zaplacic za czyjas wiedze i prace nad tematem.
Sam nie robię nic przy syfie, bo nie mam czasu

Co do hydraulika to jest to urządzenie tak powolne, że aby zarejestrować ruch to trzeba zrobić zdjęcia poklatkowe

Jak mnie kiedyś Wiktor ciągnął na hydrauliku jakieś 30m to trwało to z 20min

używka 2950 na giełdzie
to i tak za dużo jak na taką kupe prymitywnego złomu, widziałem na sovieckiej stronie pto po 350 dolków na hamerykańskiej po 300 dolków
za tą cene bym brał od ręki i wtedy wycofuje ogłoszenie z giełdy i montuje u siebie tego bigstara, bo robiłem go pod siebie
wszystko ma tak jak bym chciał aby było