wyciągarka
Moderator: Misiek Bielsko
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
wyciągarka
mam mały problem, wyciągarka T-Max 12v, przestała działać, słychać jedynie odgłosy stukania podczas jej wyłączania w pzrekazniku bądź cefce, stą to dwa metalowe przypominające literetkę urządzenia podpięte pomiedzy akumulatroem a wyciągarką. Przypuszczam, że któros z tych dwóch rzeczy mogła się spalić. Można coś sprawdzić czy tylko elektryk w tym przypadku.
banan198
Re: wyciągarka
Kolego ale to chyba nie ten dział, bo wyciągarki mają swoje osobne podforum -> http://www.rajdy4x4.pl/forum/viewforum.php?f=15banan198 pisze:mam mały problem, wyciągarka T-Max 12v, przestała działać, słychać jedynie odgłosy stukania podczas jej wyłączania w pzrekazniku bądź cefce, stą to dwa metalowe przypominające literetkę urządzenia podpięte pomiedzy akumulatroem a wyciągarką. Przypuszczam, że któros z tych dwóch rzeczy mogła się spalić. Można coś sprawdzić czy tylko elektryk w tym przypadku.
gg: 7253286
biorąc pod uwagę ze sam nie do konca wiesz co to są za elementy miedzy akumulatorem a wyciagarką, to wskazane bybyło zeby sprawdził to elektryk...
bo inaczej sobie auto mozesz spalić, ot, niechcący
ps. to co stuka to przekaźniki
p.ps. jak stuka to na ogół dobry i cos spaprane dalej, na połączeniu od przekaźników do wyciagarki
p.p.ps. weź młotek i delikatnie opukaj obudowe silnika wyciagarki - najlepiej gumowy młotek zeby slady nie zostały bo cie potem serwis powiesi i gwarancji napewno nie uzna
pewnie sie szczotki zawiesiły i dlatego nie robi
bo inaczej sobie auto mozesz spalić, ot, niechcący
ps. to co stuka to przekaźniki
p.ps. jak stuka to na ogół dobry i cos spaprane dalej, na połączeniu od przekaźników do wyciagarki
p.p.ps. weź młotek i delikatnie opukaj obudowe silnika wyciagarki - najlepiej gumowy młotek zeby slady nie zostały bo cie potem serwis powiesi i gwarancji napewno nie uzna

Krzysiek
Życie jest piękne - jeśli dobrze wybierzesz środki antydepresyjne...
to 'podłącz' odpowiednio dla lajkonika wcale nie jest takie proste 
kable są trzy
a akumulator ma tylko dwie klemy
moze jednak dać zarobić elektrykowi te pare złotych i nie kombinować
zjarane auto od zwarcia w wyciągarce juz kiedys widziałem, paskudny widok.

kable są trzy
a akumulator ma tylko dwie klemy

moze jednak dać zarobić elektrykowi te pare złotych i nie kombinować

zjarane auto od zwarcia w wyciągarce juz kiedys widziałem, paskudny widok.
Krzysiek

metoda na laika

sprawdzaj od przekaznikow po silnik (wyciagarki) ;
na pewno nalezy sprawdzic styki na polączeniach (wszystkich) kabli
tester na gumowy mlotek jest prostym acz sprawdzonym rozwiazaniem
Jak styki trzymaja i mlotek nie pomogl to trzeba bardziej technicznie - jest podobno takie uzadzenie co to sie nazywa voltomierz, ale to trzeba miec troche wiecej wiedzy

Nadal ześwirowany...
U mnie też stukało, (a sprzęt full nówka) walnięcie młotkiem czasem pomagało, po jakimś czasie przestało pomagać. Wymontowałem wyciągarkę, otwarłem dekiel i co się okazało - piep... kitajce zapomniały zamontować jednej sprężynki na szczotko-trzymaczu, niedociśnięta szczotka wyjarała komutator. Oczywiście o naprawie gwarancyjnej mogę zapomnieć.
a o spapranym rajdzie już nie wspomnę

"Gonzo" is DEAD
http://www.kominkioffroadteam.pl.tl/Samoch%F3d-4x4.htm
http://www.kominkioffroadteam.pl.tl/Samoch%F3d-4x4.htm