zakończenie liny
Moderator: Misiek Bielsko
zakończenie liny
Znalazłem w piwnicy ok 5,5m liny stalowej 14mm, chciał bym zrobić z tego przedłużenie do tirfora. Problem w tym że lina nie ma żadnego zakończenia, jest poprostu ucięta. Jak najlepiej zrobić ucha na końcu liny, żeby było bezpiecznie??
Choroba Gaz69.
Wszelkie wartościowe foty wysyłajcie na @, a znajdą sie tu www.luk.desk.pl
Wszelkie wartościowe foty wysyłajcie na @, a znajdą sie tu www.luk.desk.pl
- tomasz sobkowiak
-
-
Można też zapleść "oczko" ale tu trzeba sie trochę pobawic i mieć troche manualnych zdolności, + jakiś wkrętak i imadło. Rozplatasz końcówke, zaginasz i te włókna wplatasz w w linę zgodnie z ich osią obrotu. Ja tak mam i sobie to chwalę, im mocniej ciągniesz tym bardziej sie to zacieśnia, polecam.
Subaryna leśnik, i piździk dzielny w teren. Poszukiwanie sztywnych mostów...
-
Zaplatac trzeba umiec ale potwierdzam ze potem robi
.
Kiedys jak jezdzily Stary z motowidlami do zaladunku drewna (wciagarki+liny do dluzycy) to byl jedyny sposob zrobienia oczka, nic innego na linie nie przechodzilo przez otwory ktorymi lina byla poprowadzona. Moze znasz jakiegos emerytowanego speca z OTL-u? Pewnie jeszcze pamieta i za piwko zaplecie

Kiedys jak jezdzily Stary z motowidlami do zaladunku drewna (wciagarki+liny do dluzycy) to byl jedyny sposob zrobienia oczka, nic innego na linie nie przechodzilo przez otwory ktorymi lina byla poprowadzona. Moze znasz jakiegos emerytowanego speca z OTL-u? Pewnie jeszcze pamieta i za piwko zaplecie

SJ 413 '87 mota sie co nieco 

Re: zakończenie liny
Sprawa wygląda tak że zerwałem linę z bębna a konkretnie urwało się to ucho co jest na końcu liny zagniecione. Czym by to zastąpić?
Frontera Long 2.2 '97 MT 33", lift 3", winch....
http://www.opelfrontera.pl
http://www.opelfrontera.pl
Re: zakończenie liny
innym uchem kupionym w sklepie metalowymbrum pisze:Sprawa wygląda tak że zerwałem linę z bębna a konkretnie urwało się to ucho co jest na końcu liny zagniecione. Czym by to zastąpić?