wyciągarka - brak prądu a diesel
Moderator: Misiek Bielsko
- kpeugeot
-
- Kontaktowanie:
wyciągarka - brak prądu a diesel
hej
taki teoretyczny problem
stoje w błocie - zaczynam korzystac z wyciągarki (auto ma tylko jeden główny akumulator) silnik pracuje nonstop,
ponieważ dużo tego ciągnięcia to aku pada wyciągarka nie ciągnie bo pradu brak,
pytanie nr 1 - czy silnik dalej będzie pracował - mniemam że tak
pytanie nr 2 - włączając ssanie w aucie - jak szybko aku zostanie doładowane - 1 godzina - 2 czy wiecej
czy korzystając z wyciągarki sporadycznie (awaryjnie) jest sens kupować drugi aku np optime i czy optima dobrze znosi współpracę z centrą futurą
taki teoretyczny problem
stoje w błocie - zaczynam korzystac z wyciągarki (auto ma tylko jeden główny akumulator) silnik pracuje nonstop,
ponieważ dużo tego ciągnięcia to aku pada wyciągarka nie ciągnie bo pradu brak,
pytanie nr 1 - czy silnik dalej będzie pracował - mniemam że tak
pytanie nr 2 - włączając ssanie w aucie - jak szybko aku zostanie doładowane - 1 godzina - 2 czy wiecej
czy korzystając z wyciągarki sporadycznie (awaryjnie) jest sens kupować drugi aku np optime i czy optima dobrze znosi współpracę z centrą futurą
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!
silnik ine zgaśnie.. chyba, że ma pompę sterowaną prądemm
ale.. nie rozumiem po co chcesz mordować akumulator.. wszak zanim zdechnie całkiem to już dano nie da rady ciągnąć auta
zamontuj miernik (voltomierz - choćby zwykły miernik za 15zeta wpinany do np gniazda zapalniczki) i obserwuj co się dzieje
co do optimy - a po co? jak masz odrby akumulator, dobry alternator i dobrą windę.. seryjny sobie poradzi.. Jak przestanie sobie radzić to możesz zwiększać pojemność układu... ale wtedy warto będzie pomyśleć o wydajniejszym altku
reasumując..montuj windę i tyle, pamiętaj o wyłączniku centralnym
ale.. nie rozumiem po co chcesz mordować akumulator.. wszak zanim zdechnie całkiem to już dano nie da rady ciągnąć auta
zamontuj miernik (voltomierz - choćby zwykły miernik za 15zeta wpinany do np gniazda zapalniczki) i obserwuj co się dzieje
co do optimy - a po co? jak masz odrby akumulator, dobry alternator i dobrą windę.. seryjny sobie poradzi.. Jak przestanie sobie radzić to możesz zwiększać pojemność układu... ale wtedy warto będzie pomyśleć o wydajniejszym altku
reasumując..montuj windę i tyle, pamiętaj o wyłączniku centralnym
miałem swego czasu
taki zestaw: toyota lj70 + spirala exide (ta mocniejsza, bodajze 55Ah) + wyciagarka T-Max 9500
zdarzyło sie kilkukrotnie wywalić prąd z akumulatora do zera (przy probie uzycia wyciagarki przygasaly kontrolki, gasło radio), silnik mi tez raz zgasł w środku torfowiska (ale chyba przez zduszenie) - zapalilem go na zaciąg będąc wyciaganym (ja i drugi samochod) na starowskim mechaniku (w tymze bagnie)
poźniej zamontowałem sobie już woltomierz
a teraz co do ładowania - podwyższone obroty, pół godziny snu i akumulator prawie pełny, spierala fenomenalnie przyswaja każdy prąd (najlepiej jak najwiekszy) - pytanie, czy alternator tyle da
taki zestaw: toyota lj70 + spirala exide (ta mocniejsza, bodajze 55Ah) + wyciagarka T-Max 9500
zdarzyło sie kilkukrotnie wywalić prąd z akumulatora do zera (przy probie uzycia wyciagarki przygasaly kontrolki, gasło radio), silnik mi tez raz zgasł w środku torfowiska (ale chyba przez zduszenie) - zapalilem go na zaciąg będąc wyciaganym (ja i drugi samochod) na starowskim mechaniku (w tymze bagnie)

poźniej zamontowałem sobie już woltomierz
a teraz co do ładowania - podwyższone obroty, pół godziny snu i akumulator prawie pełny, spierala fenomenalnie przyswaja każdy prąd (najlepiej jak najwiekszy) - pytanie, czy alternator tyle da

robok rzępoli w harapuciu
Konrad jak będziesz szukał hebla to wdepnij do mnie , leży sobie jeszcze taki jeden na półce , miałem go montować u siebie ale zainwestuje w coś takiego :
http://www.wyprawa4x4.com.pl/sklep/ind ... y=&prod=59
FZJ80
Re: wyciągarka - brak prądu a diesel
ssanie w dieslu?kpeugeot pisze: pytanie nr 2 - włączając ssanie w aucie - jak szybko aku zostanie doładowane - 1 godzina - 2 czy wiecej

to jakas nowosc...
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
Re: wyciągarka - brak prądu a diesel
Tu sie mylisz, w starszych dieslach sie spotyka.LR_Olek pisze:ssanie w dieslu?kpeugeot pisze: pytanie nr 2 - włączając ssanie w aucie - jak szybko aku zostanie doładowane - 1 godzina - 2 czy wiecej![]()
to jakas nowosc...
Kapec, disco 300TDi '97,
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
jest takie coś szczególnie jeżeli planujesz 2 aku http://www.intelle.pl/separator_bezstratny_2_sekcje.pdfkpeugeot pisze:i taki układ mozna chyba taniej samemu zrobić jakimś elektro wyłącznikiem - zbadam temat - i coś pomajstruję

- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
Niva'94 pisze:inne heble:
http://www.allegro.pl/search.php?string ... C4%85cznik
te to na pewno nie są do samochodu, no ale mozna sprawdzic samemu
http://www.allegro.pl/item305595557_odl ... _400_.html
http://www.allegro.pl/item308137872_roz ... _nowy.html
http://www.allegro.pl/item308138611_roz ... _nowy.html
komus rozdzialnia prądu z samochodem sie pop......a

Czwarte serce 

-
-
Spoko, wpisałem w wyszukiwarce Allegro słowo "Odłącznik". Że wyszukiwarka znalazła więcej, to już nie moja wina. Nie przyszło mi nawet do głowy że ktoś mógłby taki "energetyczny" odłącznik wykorzystać do odłączania akumulatora. Chociaż jak widzę niektórym takie rzeczy do głowy przyszły.
Trzynastego w piątek o godzinie 13.13 sprzedałem Nivkę