Lina stalowa do tirfora

elektryczne, mechaniczne i wynalazki domowej roboty...

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
Fazi

Lina stalowa do tirfora

Post autor: Fazi » pn mar 15, 2004 10:39 am

Wiem, że temat jest stary jak świat, może dlatego liczę na szybkie odpowiedzi :-). Muszę kupić ale mam kilka wątpliwości:
- musi być z rdzeniem stalowym to już wiem, czy faktycznie 10 mm jest za małej średnicy ?
- jaki hak powinienem założyć ? Zakładająć że tirfor ciągnie do 1,6T zakładać na takie max obciążenie czy większe ( a co będzie jak założę bloczek)
- Chermol pisze, że sprzedaje linę firmy DRUMET, czy ktoś mie oświeci co znaczy 6x19 (6++6+1). Podejrzewam, że 6 drutów w 6 splotach plus 1 rdzeń. Ale 6x19 :)5 A może się mylę.

Tym bardziej, że MANIEK czeka na testy tirfora :-)
No i najważniejsze jak skutecznie zarobić aby się nie rozszczepywała ? Widziałem zalutowane końcówki? Zakładać tuleje metalowe na konieć i zacioskać czy może coś innego ?

Awatar użytkownika
zbig

Post autor: zbig » pn mar 15, 2004 2:50 pm

http://www.drumet.pl/drumpol/ropes.htm

Jak to się zarabia będę wiedział w środę. Jestem umówiony na zrobienie dwóch z mojej jednej uszkodzonej. Czyli do jednego kawałka będzie zakładany hak a drugi będzie zarabiany. Zakończenie z tulejką może nie przejść przez tirfor. Obecnie jest to skręcone przy różnych długościach drutów (czyli się zwęża). Nie ma tendencji do rozplątywania. 12 mm (tylko).
Jak to mówią: z każdym dniem nieuchronnie wzrasta liczba osób, które mogą mnie pocałować w dupę

Maniek

Re: Lina stalowa do tirfora

Post autor: Maniek » wt mar 16, 2004 12:09 am

Fazi pisze: Tym bardziej, że MANIEK czeka na testy tirfora :-)
?
ano...chętnie bym go już przetestował w warunkach "naturalnych" :wink:
coś będzie....

Awatar użytkownika
zbig

Post autor: zbig » śr mar 17, 2004 2:11 pm

Byłem i zrobili. Robota prosta ale z oprzyrządowaniem.
Zarabianie liny przez grzanie palnikiem w jednym miejscu z jednoczesnym skręcaniem liny (maszynka samoróbka). Ładnie się przewęża i na koniec ukręca/przetapia (ze 40 cm odpadu liny).
Hak też prosto, przez hak kausza, przez kausze lina a na linę (już podwójną) tuleja, młotkiem dobić i gotowe..aha jeszcze małe dupnięcie stutonową prasą .. :)21
Jak to mówią: z każdym dniem nieuchronnie wzrasta liczba osób, które mogą mnie pocałować w dupę

tiger
Kontaktowanie:

tirfor

Post autor: tiger » śr mar 17, 2004 2:56 pm

Ja kupowalem line do tirfora i musi byc conajmniej 11mm ja mam koncówki zalutowane przez hak przelozona lina i zacisnieta dwoma zaciskami. Dzila ok tylko jednak lina 12mmm jest lepszym rozwiazaniem bo 11 sie troche slizga.
WWW.FCSERWIS.PL ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA, USUWANIE FAP DPF EGR, IMMOBILIZERY
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyciągarki”