monthana wyjeta - co rozkręcić i zakonserwować ?
Moderator: Misiek Bielsko
monthana wyjeta - co rozkręcić i zakonserwować ?
Wyjąłem wyciągarkę - teraz do w niej sprawdzić na okoliczność obecności wody tudziez przesmarowania : silnik i przekładnię?
jak rozkręcę to mi wystrzelą wszystkie części na zewnątrz (znaczy szukać serwisu) czy dam radę sam się pobawić?
jak rozkręcę to mi wystrzelą wszystkie części na zewnątrz (znaczy szukać serwisu) czy dam radę sam się pobawić?
Długi LC90 do jazdy, krótki GRat do zabawy
Podłącze sie pod temat, co prawda ja już dawno po konserwacji i rozlożeniu, złożeniu i robi
Po ostatnim wyjeździe w teren wyciągarka zanurkowała pod wode na długi okres czasu
no to mam efekt że line rozwija z bębna przez pilota, ale już ZWIJAĆ nie robi, po prostu na przekaźniuku słychać że działa ale już silnik nie kręci.
Rozkładać silnik ? może ktoś dokładnie wie o co choo

Po ostatnim wyjeździe w teren wyciągarka zanurkowała pod wode na długi okres czasu

no to mam efekt że line rozwija z bębna przez pilota, ale już ZWIJAĆ nie robi, po prostu na przekaźniuku słychać że działa ale już silnik nie kręci.

zmien przekaznik...luckymen pisze:Podłącze sie pod temat, co prawda ja już dawno po konserwacji i rozlożeniu, złożeniu i robi![]()
Po ostatnim wyjeździe w teren wyciągarka zanurkowała pod wode na długi okres czasu![]()
To że słychać, nie oznacza że działa.luckymen pisze:przekaznik dziala musi byc cos w silniku chyba przekaznik robi, slychac go
Sprawdź każdy przekaźnik zasilając go kabelkiem i sprawdzaj miernikiem, czy pojawia się przejście na stykach prądowych.
Silnik możesz sprawdzić bez przekaźników:
Zwierasz kabelkiem jeden ze styków przy bębnie z tym trzecim stykiem oddalonym. Potem minus na obudowę i plus na trzeci styk.
Żeby zakręcić w drugą stronę przekładasz zworę na drugi styk.
Jak nie zrozumiałeś, to się nie zabieraj do tego.

Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
Tak zrobiłem dawno i właśnie nie na styk robi (rozwija) jak przełożysz na drugi styk to już nie zwijaKostuch pisze:...............Silnik możesz sprawdzić bez przekaźników:
Zwierasz kabelkiem jeden ze styków przy bębnie z tym trzecim stykiem oddalonym. Potem minus na obudowę i plus na trzeci styk.
Żeby zakręcić w drugą stronę przekładasz zworę na drugi styk............

Kolego jak się nie znasz to nie pouczaj. W rozwijaniu jak i zwijaniu naraz biora udział OBA ( dwa) przekaźniki. Jeden łączy z przodu, drugi na środku, przy drugim biegunie jest odwrotnie - drugi łaczy z przodu a pierwszy na środku. Bez miernika nie jesteś w stanie tego sprawdzić, który przekaźnik nie działa. Czasami wystarczy tylko poluzować śruby mocujące wychodzace prety i delikatnie nimi poruszać, szczególnie poprawić te plastiki izolujące - czasem z przegrzania lekko się nadtopi i blokuje dojście.przekaznik dziala musi byc cos w silniku chyba przekaznik robi, slychac go
tel. 509700949
https://www.escape4x4.pl/
https://www.escape4x4.pl/
Nie objeżdżaj kolegi, bo się zamknie w sobieZibi pisze:Kolego jak się nie znasz to nie pouczaj.przekaznik dziala musi byc cos w silniku chyba przekaznik robi, slychac go
...
- czasem z przegrzania lekko się nadtopi i blokuje dojście.

Apropos styczników, to teraz robi się je z materiałów termoplastycznych?

W wiekowej wyciągarce którą używam styczniki mają obudowy z bakelitu (czy czegoś w tym rodzaju) i prędzej się na wylot wypalą styki niż obudowa popuści.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
moja ( ciągle nie rozebrana ) też czasem ma takie fochy - np. tylko rozwija a potem nie chce zwijać, ale czasem to przechodzi, czasem jak szybko przejdę od fazy rozwijania do zwijania to zwija
a raz nie chciala w żadną stronę i pomogła delikatna stymulacja silnika kijkiem
a raz nie chciala w żadną stronę i pomogła delikatna stymulacja silnika kijkiem

Długi LC90 do jazdy, krótki GRat do zabawy
stycznik a przekaznik to nie do konca to samo urzadzenie choc funkcje spalnia ta samaKostuch pisze:Nie objeżdżaj kolegi, bo się zamknie w sobieZibi pisze:Kolego jak się nie znasz to nie pouczaj.przekaznik dziala musi byc cos w silniku chyba przekaznik robi, slychac go
...
- czasem z przegrzania lekko się nadtopi i blokuje dojście.![]()
Apropos styczników, to teraz robi się je z materiałów termoplastycznych?![]()
W wiekowej wyciągarce którą używam styczniki mają obudowy z bakelitu (czy czegoś w tym rodzaju) i prędzej się na wylot wypalą styki niż obudowa popuści.

oj elektrycy od siedmu bolesci

UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień