Wyciagarka na pace pick-up'a - ukladanie liny

elektryczne, mechaniczne i wynalazki domowej roboty...

Moderator: Misiek Bielsko

tomkon
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Wyciagarka na pace pick-up'a - ukladanie liny

Post autor: tomkon » ndz wrz 07, 2008 5:39 am

Witam
Tak jak w tytule postu, przystawiam sie do zamontowania elektrycznej wyciagarki na skrzyni ladunkowej
mojego pick-up'a Toyota hilux '97. Prosze o opinie na temat sposobu prowadzenia liny, a szczegolnie
dotyczace ukladania liny na bebnie wyciagarki. Moj pomysl jest taki, aby lina do wyciagarki biegla przez bloczek
umieszczony na palaku nad skrzynia. Pozwoli mi to na trzykierunkowe poprowadzenie liny: na boki do podciagania
samochodu poprzez przelotki w palaku oraz jako wyciagarka tylna. Do tylu zamierzam poprowadzic line
poprzez rure stalowa (z przelotkami) pod skrzynia ladunkowa do zderzka tylnego.

Obrazek

Chce sie poradzic, czy odleglosc 800 -900 mm od bloczka na palaku do bebna wyciagarki pozwoli na rownomierne
nawijanie liny syntetycznej na beben. Wszelkie inne uwagi dotyczace tego sposobu tez sa mile widziane.
Czy plyta montarzowa wincha powinna byc pionowo a tym samym wyciagarka obrocana o 90 deg
(ze wzgledu na przenoszone obciazenia), czy nie ma to znaczenia ?
TOMKON
Hilux pick-up;
Y61-Long - V8
Wrangler Rubi

Awatar użytkownika
Flor

Post autor: Flor » ndz wrz 07, 2008 8:27 am

płyta montażowa powinna być mocowana do ramy !! jak przykręcić windę to nie istotne(znaczy kierunek) :wink: pamiętaj że jeżeli planujesz stosowanie tej samej windy do asekuracji i do tyłu to musisz mieć możliwość sprawnego przeciągnięcia liny z hakiem !! !! !! przez wszystkie przelotki ,czyli muszą mieć albo odpowiednie nacięcia albo odpowiednią średnicę :)4 nie bardzo wyobrażam sobie jak chcesz przeciągać linę z hakiem przez tę rurę pod spodem :o rozwiązaniem jest montaż windy z tyłu (dodatkowo poprawia rozkład masy) i zastosowanie przelotek na pałąku za kabiną :)2

Awatar użytkownika
Marcin-Kraków

Kontaktowanie:

Post autor: Marcin-Kraków » ndz wrz 07, 2008 8:49 am

Cos mi sie zdaje, ze kiepskie warunki bedzie mial ten syntetyk do pracy. Zwlaszcza w rurze z piaskiem i woda pod autem. Taki miks jak paper scierny zrobi swoje.
Pozatym zylion przelotek, bloczkow. To powinno byc proste, kazde takie miejsce generuje opory i problemy.
Y60 +4'' 34'' SS LTB -> Y61 +2'' 35'' KL-71 :)21 - w trakcie motania

tomkon
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: tomkon » ndz wrz 07, 2008 9:25 am

Srednice rury i przelotek planuje troche wieksza niz oko na koncu liny. Z przeciaganiem liny chyba nie bedzie problemu, jak przy wyciagnieciu przewleke tasme lub inny kawalek liny i zabezpiecze na obu koncach.
Ale Marcin slusznie zauwazyl, ze rura moze dzialac jak papier scierny na line z calym piachem w srodku.
Co do plyty montazowej, to oczywiscie polacze ja z rama samochodu przez poszycie paki. Mam zamiar dorobic szczatkowa rame do wyciagarki polaczona z rama samochodu.
Flor, jak ty widzisz powrot liny na palak, jezeli wyciagarke zamontuje bezposrednio z tylu? Ta sama rura, czy masz jakis inna koncepcje?
TOMKON
Hilux pick-up;
Y61-Long - V8
Wrangler Rubi

Awatar użytkownika
Flor

Post autor: Flor » ndz wrz 07, 2008 12:11 pm

tomkon pisze: Flor, jak ty widzisz powrot liny na palak, jezeli wyciagarke zamontuje bezposrednio z tylu? Ta sama rura, czy masz jakis inna koncepcje?
Obrazek
u mnie jest przelotka z tyłu i na klatce po bokach "uszy" przez które przekładamy linę z hakiem :)2 przetestowane działa dobrze i jest szybkie w obsłudze :D

Awatar użytkownika
Adam.Ż

Post autor: Adam.Ż » ndz wrz 07, 2008 2:25 pm

ten pałąk musi być bardzo mocny i wytrzymały bo obciążenia przy ciągnięciu do tyłu będą bardzo duże...
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyciągarki”