Wyciągarka mechaniczna - dywagacje

elektryczne, mechaniczne i wynalazki domowej roboty...

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
CzarnySJ

Wyciągarka mechaniczna - dywagacje

Post autor: CzarnySJ » śr maja 12, 2004 6:26 pm

Tak sobie myślę przy okazji rozebranej Zuśki na cześci :)26 czy jest sens (waga), od czego, gdzie zapakować, koszty (przystawka)? Cwiczył już to ktoś?

Awatar użytkownika
banan

Post autor: banan » śr maja 12, 2004 7:18 pm

to ja się przyłączam z tym pytaniem...
niby jest możliwość do reduktora z 410 dostawienia przystawki...najpopularniesza starowska "troszke" razi wagą...wyciągarki mechaniczne od lekkich do super ciężkich (przemysłowe ale do zaadaptowania) robi ramsey (o ile dobrze pamiętam) ale chyba w polsce nie dostępne a i u nas na w sklepie są hudrauliki z możliwością napędu z pto cokolwiek to znaczy...

pozwole sobie temat przenieść do wyciągarek a tu zostawić odnośnik - aby więcej ludu grzebiącego go ujrzało...

Awatar użytkownika
CzarnySJ

Post autor: CzarnySJ » śr maja 12, 2004 7:28 pm

PODKREŚLAM ŻE CHODZI O SUZUKE!!!!!!!!!!!!!!!!!!

hydraulik z możliwością napędu z PTO to nic innego jak podłączenie pompy hydraulicznej pod przystawke.

raffik

Post autor: raffik » śr maja 12, 2004 9:16 pm

mechaniczny RAMSEY nie jest dostepny w Polsce od reki ale jest w ofercie
duzy ale wcale nie ciezki
około 80 kilo z 30 m liny 12mm
do suki polecalibusmy wciagareczke z BJ :lol:

Awatar użytkownika
syll
Kontaktowanie:

Post autor: syll » śr maja 12, 2004 9:33 pm

oglądając leszka nowy wynalazek z redukcją obrotów w temacie Suzuki "mosty-pytanie" a jak to wygląda można zobaczyć na:

http://www.kopbud.prezentacje.pl/redukcja.htm

myślałem już wcześniej o takim wynalazku ale nie jako dodatkowy reduktor tylko aby to zrobić jako dołanczany napęd wyciągarki a mianowicie musiała by być jedna zębatka główna zamontowana na "wale" a druga dołączana do głównej za pomocą dzwigni od napędu wyciągarki z wyjściem na zewnątrz wygładać to miało by podobnie jak leszka wynalazek z tą różnicą że była by u góry dzwignia włączająca i wystawały by na zewnątrz trzy lub cztery koła napędzające (wzalerzności czy byśmy chcieli na przód, tył czy na oba razem)
Defekter 90 mosty Patrol Worn 8274 i Star

Awatar użytkownika
CzarnySJ

Post autor: CzarnySJ » śr maja 12, 2004 9:35 pm

raffi pisze:mechaniczny RAMSEY nie jest dostepny w Polsce od reki ale jest w ofercie
jaśniej, więcej, konkrety, ceny.... :)23

Awatar użytkownika
Daniel Stachurski

Kontaktowanie:

Post autor: Daniel Stachurski » czw maja 13, 2004 12:16 pm

CzarnySJ pisze:PODKREŚLAM ŻE CHODZI O SUZUKE!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A czy Kolega widzial fabryczne PTO od Suzuki?
http://suzuki4x4.prv.pl/images/PTO_Suzuki.jpg
Bo oczywiscie kazdy zauwazy cztery zaslepione otworki na deklu reduktora, ale nie kazdy wie, ze japonski inzynier wymyslil to po to, by tam przylaczyc wlasne rozwiazanie :-)
CzarnySJ pisze: hydraulik z możliwością napędu z PTO to nic innego jak podłączenie pompy hydraulicznej pod przystawke.
I co w tym zlego? Byc moze to jest wlasnie rozwiazanie do Suzuki - wykorzystac mala i zwarta konstrukcje wyciagarki hydraulicznej, lub elektrycznej, a dorobic tylko PTO i jakies "szpejo" zastepujace silnik. Osobiscie ostatnio rozwazam taka wlasnie mozliwosc, bo montaz "winch from polish truck" do Suzuki oceniam jako marny z uwagi na jej wage. Problemy jakie tu widze, to chyba kompletnie inne przelozenia przekladni np. mojego HS9500, a spotykanych mechnikow?

Chodza tez legendy o malych i eleganckich przekladniach w aluminiowych obudowach do kupienia na gieldach od sasiadow zza Buga. Niestety nie wiem co sa warte, choc podobno dostepne sa rozmaite przelozenia i wielkosci.

Awatar użytkownika
Drako

Kontaktowanie:

Post autor: Drako » czw maja 13, 2004 12:21 pm

Daniel Stachurski pisze:Chodza tez legendy o malych i eleganckich przekladniach w aluminiowych obudowach do kupienia na gieldach od sasiadow zza Buga. Niestety nie wiem co sa warte, choc podobno dostepne sa rozmaite przelozenia i wielkosci.
kolega zamontowal cos takiego w suzi. Kupil poprostu mala przekladnie( od gornika) przelozenie chyba 1/50 waga jakies 20-30 kg ... super na serio. zrobie fotki to podesle komus zeby na stronke wrzucil. ja jestem w trakcie zalatwiania sobie tej przekladni...ale jak wiadomo latwiej porSZe Kajen kupic jak cos takiego znalesc. W garazu mam tez Big Star wincha i jak tamta przekladnia niewypali to dorobie do tej beben.

Awatar użytkownika
CzarnySJ

Post autor: CzarnySJ » czw maja 13, 2004 12:51 pm

Daniel Stachurski pisze:Bo oczywiscie kazdy zauwazy cztery zaslepione otworki na deklu reduktora, ale nie kazdy wie, ze japonski inzynier wymyslil to po to, by tam przylaczyc wlasne rozwiazanie :-)
No właśnie zauważył i z tego powodu dywaguje :wink:
Daniel Stachurski pisze:
CzarnySJ pisze: hydraulik z możliwością napędu z PTO to nic innego jak podłączenie pompy hydraulicznej pod przystawke.
I co w tym zlego?
Absolutnie nie twierdze, że jest to coś złego, jest to rozwiązanie b. dobre ale niestety nie tanie!

Dlatego też napisałem w pierwszym poście, iż największym minusem wyciągarki mechanicznej (star, robur, gaz) jest jej waga.

Natomiast z niecierpliwością czekam na fotki i konkrety tego czegoś o czym pisze Drako :)2

Awatar użytkownika
Daniel Stachurski

Kontaktowanie:

Post autor: Daniel Stachurski » czw maja 13, 2004 4:20 pm

Drako pisze:(...)przelozenie chyba 1/50 waga jakies 20-30 kg ... super na serio. zrobie fotki to podesle komus zeby na stronke wrzucil.
No to koniecznie cyknij fotki! Rozni ludzie twierdza, ze z przekladniami nie ma problemu - Rosjanie przywoza. Tylko ja nawet nie bardzo wiem, jak to ma wygladac...

bpuchowski
Kontaktowanie:

Post autor: bpuchowski » czw maja 13, 2004 5:04 pm

oto firma która ma przekładnie
http://www.polpack.com.pl/
będe miał ich program z danymi szegułowymi. Waga reduktora ( przewaznie ślimakowego ) to nie jest problem ( około 10-15 kg ) duzo wazy bęben, lina i sama rama wyciągarki. Moja wazy około 45 kg. ale jest za to bardzo mocna. Jak poszukacie na złomach, to mozna kupić idealne reduktory za 200 zł.
wildcat F50 w wersji rurka z IS

Awatar użytkownika
syll
Kontaktowanie:

Post autor: syll » czw maja 13, 2004 9:35 pm

Daniel Stachurski pisze:
CzarnySJ pisze:PODKREŚLAM ŻE CHODZI O SUZUKE!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A czy Kolega widzial fabryczne PTO od Suzuki?
http://suzuki4x4.prv.pl/images/PTO_Suzuki.jpg
Bo oczywiscie kazdy zauwazy cztery zaslepione otworki na deklu reduktora, ale nie kazdy wie, ze japonski inzynier wymyslil to po to, by tam przylaczyc wlasne rozwiazanie :-)
Sam myśle jak tu zmotać napęd na wyciągarke w samuraju ale szczeże mowiąc to nawet niewidziałem nigdzie zrobionego już wyjścia i niemam od kogo podpatzeć jak to zrobić a tak na ślepo to się troche boje zaryzykować ale pewnie jak jeszcze pare razy wtopie to się wkur... i będe coś motał, a może ktoś ma i by dla celów nałkowych to opisał co trzeba dokładnie zrobić na co uwarzać tak krok po kroku. Wiem że chłopaki z bielska robią, a i bartek Jordan... też mota ale na ich usługe to niestety mnie niestać
Defekter 90 mosty Patrol Worn 8274 i Star

Awatar użytkownika
banan

Post autor: banan » czw maja 13, 2004 10:08 pm

robią do suki 410 pto ? ile chcą ?

Awatar użytkownika
Drako

Kontaktowanie:

Post autor: Drako » pt maja 14, 2004 8:34 am

ok 1500 zl...ale teraz trendiiii jest p[odnoszenie cen ( patrz ropa dzisiaj 3. 20 w g-ce ). ja sie bede na cos takiego napinal, bo jest to sprawdzone ( widzialem juz kilka aut gdzie to dziala) a jak sie samemu zacznie motac, to szkoda kasy na 5 wybuchniety reduktor.

Awatar użytkownika
CzarnySJ

Post autor: CzarnySJ » pt maja 14, 2004 8:37 am

czyli, jeśli zmieniłem w swojej 413 reduktor na 410 to idę w dobrym kierunku do zmotania mechanika u siebie?

Awatar użytkownika
Daniel Stachurski

Kontaktowanie:

Post autor: Daniel Stachurski » pt maja 14, 2004 10:26 am

CzarnySJ pisze:czyli, jeśli zmieniłem w swojej 413 reduktor na 410 to idę w dobrym kierunku do zmotania mechanika u siebie?
Reduktor 413 ma taka sama obudowe, jak reduktor 410 "poznego typu", wiec nie ma to znaczenia do jakiego reduktora dobudujesz PTO.

raffik

Post autor: raffik » wt maja 25, 2004 5:02 pm

CzarnySJ pisze:
raffi pisze:mechaniczny RAMSEY nie jest dostepny w Polsce od reki ale jest w ofercie
jaśniej, więcej, konkrety, ceny.... :)23
mamy "już" wszystkie dane techniczne co do mechaników Ramseya
po skanie możemy wysłac na priva(pojutrze)
czekamy jeszcze na zestawienie cen

MACIEK27

Post autor: MACIEK27 » wt maja 25, 2004 5:15 pm

bpuchowski pisze:oto firma która ma przekładnie
będe miał ich program z danymi szegułowymi. Waga reduktora ( przewaznie ślimakowego ) to nie jest problem ( około 10-15 kg ) duzo wazy bęben, lina i sama rama wyciągarki. Moja wazy około 45 kg. ale jest za to bardzo mocna. Jak poszukacie na złomach, to mozna kupić idealne reduktory za 200 zł.
Szczerze to nie słyszałem o słabej wyciągarce mechanicznej :o poza Lr (była rozwalona i nie chodziła) :cry:
był patrol - był kojot ... teraz juz tylko emerytura...

Awatar użytkownika
Władek

Post autor: Władek » wt maja 25, 2004 8:51 pm

raffi pisze:mamy "już" wszystkie dane techniczne co do mechaników Ramseya
po skanie możemy wysłac na priva(pojutrze)
czekamy jeszcze na zestawienie cen
Jeśli można, poproszę komplet wraz z cenami na adres: office@kr.onet.pl
Z góry uprzejmie dziękuję!
Władek - Kraków

Awatar użytkownika
MOC
Kontaktowanie:

Post autor: MOC » śr maja 26, 2004 12:46 am

mechanik najlepszy i tej wersji sie bede trzymal :)21
MOC&OFFROAD-GOOD IDEA :)21
CHYBA UAZ V8 6.2
PREZES KLUBU NOCNYCH KASZTANIARZY 4x4 :)13

tiger
Kontaktowanie:

Post autor: tiger » pt maja 28, 2004 10:27 am

bpuchowski pisze:oto firma która ma przekładnie
Co do tych przekladni do ktorych dales link to w sumie wystarczy taka przekladnia do tego os z bebnem na dwuch lozyskach i masz wyciagarke tylko jeszcze to wyjscie mocy z reduktora jest najgorsze.
WWW.FCSERWIS.PL ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA, USUWANIE FAP DPF EGR, IMMOBILIZERY
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL

Awatar użytkownika
turbo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: turbo » ndz paź 10, 2004 2:34 pm

skoro za mechanika + line trzeba wywalić koło 1500 to w tej cenie nie dostanie się elektryka TAKIEGO POD SUZE ??

czy uciąg 2xciężar auta czyli 2000 uciągi w elektryku wystarczy właśnie pod samuraja ??
Masz sprawę? sugeruję maila.
Jak na razie pilot. Plany na jakąś zmotę..

Awatar użytkownika
leszek

Kontaktowanie:

Post autor: leszek » ndz paź 10, 2004 3:05 pm

turbo pisze:skoro za mechanika + line trzeba wywalić koło 1500 to w tej cenie nie dostanie się elektryka TAKIEGO POD SUZE ??

czy uciąg 2xciężar auta czyli 2000 uciągi w elektryku wystarczy właśnie pod samuraja ??
1,5 kl to za wyjście wołają drugie tyle cała reszta komplet coś 4,5kl.

no żebyś się tym 2tonowym elektryku nie wyciągnoł no chyba że z asfaltu na krawężnik i to jeszcze obniżany.

moja 9500 ledwo nas ostatnio wywlokła z breji. a jak wyrwałem tylny most i postanowiliśmy się do drogi sami dociągnąć (co nas będą leszcze na sznurku włuczyć) to żeśmy wyrwali drzewo a spore było taka sosna fi 300. elektryk jest do szybkiego upalania do bani :cry:

Awatar użytkownika
MaciekK

Kontaktowanie:

Post autor: MaciekK » ndz paź 10, 2004 4:43 pm

a co miała zamontowane ta żółta suzuka rmf-fm co kiedyś sie pokazywała na fotkach w nieregularniku ?
cialo nie przyspiesza umyslu,umysł nie ponagla ciała...
www.szachy.org/~maciek/net/pvekstory301.gif

Awatar użytkownika
leszek

Kontaktowanie:

Post autor: leszek » ndz paź 10, 2004 4:46 pm

stara mają wsadzonego

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyciągarki”