Jak obliczyć obciążenie ton na linie
Moderator: Misiek Bielsko
Jak obliczyć obciążenie ton na linie
Moje auto waży powiedzmy 2 tony, gdybym go miał podnieść to na linę przyjdzie obciążenie 2 tony. Jakie obciążenie przyszłoby na linke gdyby to samo auto trzeba by było wypchać po równym asfalcie pod kątem 45 stopni (auto by było na luzie).
Czy będzie to obciążenie 1T czy może więcej?
Pytam czysto teoretycznie ... może są jakieś wzory na to ...
Czy będzie to obciążenie 1T czy może więcej?
Pytam czysto teoretycznie ... może są jakieś wzory na to ...
Nissan D22 2.5TD 2000r
Re: Jak obliczyć obciążenie ton na linie
Wiesz, co prawda nie bardzo mi się chce szukać sposobu na takie obliczenia, ale wydaje m i się, ze wpychanie auta pod górę za pomocą liny to może strasznie kłopotliwe być... 

Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
erpe_roman
no na dwie tony auta, zeby sie nie wygiela, to mysle ze srednica 80-100 mm 

Mistrzow uprasza sie o spokoj
Tylko, ze linka 80mm jak patrze ma obciazenie max 4 tony. A przeciez wiadomo, ze auto ciagniete pod gore (bez zrywania) nie osiagnie 2 ton a co dopiero 4 ton. Ciekaw jestem jaka wage tak faktycznie linka bierze na siebie.
Takie auto 2 tonowe na luzie po prostym spokojnie swoimi silami przepcham wiec ile wtedy by linka musiala brac na siebie 100 kg obciazenia? (wiecej raczej watpie bym mial sily przepchac kg)
Takie auto 2 tonowe na luzie po prostym spokojnie swoimi silami przepcham wiec ile wtedy by linka musiala brac na siebie 100 kg obciazenia? (wiecej raczej watpie bym mial sily przepchac kg)
Nissan D22 2.5TD 2000r
Że tak się zapytam "co ty tworzysz" ?
Widzę że twoje pytania są absurdalne.
I koledzy mają rację, że linę łatwiej ciągnąć niż pchać.

Widzę że twoje pytania są absurdalne.
I koledzy mają rację, że linę łatwiej ciągnąć niż pchać.

Czysta ciekawosc. Wiem, ze tutaj sa znawcy i pewnie nie jeden sie orientuje w prawach fizyki.
Wiem, ze napewno lina nie bedzie brala na siebie obciazenia 2T dla auta 2T przy pochyleniu 45 stopni bo to oznacza, ze brala by takie samo obciazenie jak przy podnoszeniu a to jest nie mozliwe.
Ciekaw tylko jestem czy sa jakies wzory na to. Po prostu siedzialem dzisiaj (wolny dzien od pracy wiec nie ma co robic) i pomyslalem ile obciazenia w postaci KG bierze lina jesli auto jest ciagniete do gory (nie rwane)...
Wiem, ze napewno lina nie bedzie brala na siebie obciazenia 2T dla auta 2T przy pochyleniu 45 stopni bo to oznacza, ze brala by takie samo obciazenie jak przy podnoszeniu a to jest nie mozliwe.
Ciekaw tylko jestem czy sa jakies wzory na to. Po prostu siedzialem dzisiaj (wolny dzien od pracy wiec nie ma co robic) i pomyslalem ile obciazenia w postaci KG bierze lina jesli auto jest ciagniete do gory (nie rwane)...
Nissan D22 2.5TD 2000r
ja wiem że są Święta i powinno się być miłym dla wszystkich... ale chyba się przemęczyłeś pchając to autko po równym.treewood pisze:Tylko, ze linka 80mm jak patrze ma obciazenie max 4 tony.....

Wracając do tematu - w stanie statycznym, pomijając wszystkie opory tarcia, na linę będzie działa siła 1,41 T przy utrzymaniu auta 2 tonowego w bezruchu na równi pochyłej 45 st. ( na poziomie morza - im wyżej tym siła grawitacji mniejsza i auto waży mniej.

Jeżeli bedzie miało się ruszyć w górę to już ho ho ho albo i więcej ton, zależy jak szybko i jakie opony.

Polecam dział fizyki - maszyny proste - równia pochyła - kiedyś szkoła podstawowa.
Samurai 89 1.3 nie motany Sahara 205/70/15
jeszcze musisz to przeliczyc na nowowprowadzona jednostke "KG" 

Samurai 89 1.3 nie motany Sahara 205/70/15
Pewnie kolega chce obliczyć, czy wystarczy mu do patrola wyciągarka z quada. Widzialem kilka takich maszyn. Pewnie też w ten sposób obliczali.
tel. 509700949
https://www.escape4x4.pl/
- Marcin-Kraków
-
- Kontaktowanie:
Niekoniecznie.
Widzialem kiedys takie cudo u kolesia co mial spory podjazd z kostki pod dom. I wieczne problemy w zimie. Zainstalowal pod domem mini wyciag do samochodow. Do takiego zastosowania w sumie byle wyciagareczka wystarczy.
Widzialem kiedys takie cudo u kolesia co mial spory podjazd z kostki pod dom. I wieczne problemy w zimie. Zainstalowal pod domem mini wyciag do samochodow. Do takiego zastosowania w sumie byle wyciagareczka wystarczy.
Y60 +4'' 34'' SS LTB -> Y61 +2'' 35'' KL-71
- w trakcie motania

Mój post to oczywiście świąteczny żart. Nie jesteś w stanie tego wszystkiego dokłądnie w przypadku wyciągarki obliczyć bo za dużo zmiennych, zmienia się długość liny, jej ilość na bębnie, a nawet sam kąt wszak hak nie jest na równi z podłożem lecz na wysokości np 1 metra wiec czym krótsza lina tym kąt mniejszy.
tel. 509700949
Ale kontynuując temat pchania. Czy nie zastanawiałeś się może nad zastosowaniem sztywnego holu, może taki teleskopowy najlepiej z przyssawką. Jak będzie nierówno to się wypchniesz, a jak będzie to parking pod tesco to się przyssiesz do szyby i wciągniesz na krawężnik. Sam chciałem u siebie takie zamontować, ale nie umiem poradzić sobie z hydrauliką. Poza tym ja mam krótkiego... onaniste i nie mam gdzie zamontować. Ale w patrolu powinno wejść.
... ech święta...

erpe_roman
erpe_roman
Skąd to założenie, że jeśli samemu się czegoś nie potrafi to ktoś inny także nie da rady?Zibi pisze: Nie jesteś w stanie tego wszystkiego dokłądnie w przypadku wyciągarki obliczyć bo za dużo zmiennych
Kolejne błędne założenie - a drugi koniec liny nie może być podpięty na wysokości 1m ?Zibi pisze: zmienia się długość liny, jej ilość na bębnie, a nawet sam kąt wszak hak nie jest na równi z podłożem lecz na wysokości np 1 metra
Raczej odwrotnieZibi pisze: wiec czym krótsza lina tym kąt mniejszy.
W przypadku takiej teleskopowej przyssawki odpada problem zapinanaie haka na jakiejkolwiek wysokości. To się sprawdzi najlepiej. Taka rura w rurę jak w siłowniku koparki i zamontować na przednim zderzaku. W błoto siup i potem wypychasz i po sprawie. Bez liny, bez problemu. Bo lina do wypychania to faktycznie gruba by być musiała. Któryś kolega wyżej już to pisał. Tylko sztywny hol z przyssawką,mówię Ci. 

erpe_roman
erpe_roman
przecież tak działa PełzaczPiRoman pisze: Taka rura w rurę jak w siłowniku koparki i zamontować na przednim zderzaku. W błoto siup i potem wypychasz i po sprawie. Bez liny, bez problemu.

Moglem zajzec do informacji o wyciagarkach. Jak byk pisze:
http://allegro.pl/item863441411_wyciaga ... a_hak.html
Siła uciągu na kołach - 8 ton
Siła uciągu na wodzie - 7 ton
Siła uciągu w pionie - 2,5 tony
Grubosc liny - 6 mm
Wg tych danych taka linka 6mm pod katem 45 stopni na gladkiej powierzchni bez wiekszych oporow powinna wyciagnac auto o wadze 5.25 tony. Oczywiscie to sa dane czysto teoretyczne ...
http://allegro.pl/item863441411_wyciaga ... a_hak.html
Siła uciągu na kołach - 8 ton
Siła uciągu na wodzie - 7 ton
Siła uciągu w pionie - 2,5 tony
Grubosc liny - 6 mm
Wg tych danych taka linka 6mm pod katem 45 stopni na gladkiej powierzchni bez wiekszych oporow powinna wyciagnac auto o wadze 5.25 tony. Oczywiscie to sa dane czysto teoretyczne ...
Nissan D22 2.5TD 2000r
z tego co piszesz, to jak bedzie padac to wtedy uciag spada...
to musisz skalkulowac
to musisz skalkulowac

He he następny naiwny. Proponuję ci powiesić na tej windzie 2,5 tony w pionie i dzwignąć, jak sie uda to zwracam kasę za zakup.
Pewnie już 200 razy pisałem ale powtórzę - wyciągarki nie mają przelicznika w pionie
tylko w poślizgu
!!!!.
Pewnie już 200 razy pisałem ale powtórzę - wyciągarki nie mają przelicznika w pionie

tel. 509700949
Ja za bardzo nie sugerował bym się danymi przetwarzanymi przez sprzedających rzeczy na allegro. Tam auto lekko uderzone w tył wygląda jak by zostało ucięte na wysokości deski rozdzielczej a najmniejsza wyciągarka wg nich pasowała by nawet do Kraza
lepiej poczytaj książki z fizyki

lepiej poczytaj książki z fizyki

Aro 243 3.2 D
Zibi - przeczytaj wpierw calosc a potem pisz z sensem. Ja pisze o linie a nie o wyciagarce
radek4x4 - a co ma allegro tutaj do rzeczy? Ci sprzedawcy nie wyciagneli prawdopodobnie tych danych z kosmosu ale od producentow i raczej jestem sklonny wierzyc w to, ze lina, ktora udzwignie ciezar 2 tony jest w stanie pociagnac (bez wiekszego rwania) po plaskim auto o wadze 8 ton a to dlatego, ze sam nie bedac zbyt silnym potrafie przepchac takie 2 tonowe auto po plaskim.
radek4x4 - a co ma allegro tutaj do rzeczy? Ci sprzedawcy nie wyciagneli prawdopodobnie tych danych z kosmosu ale od producentow i raczej jestem sklonny wierzyc w to, ze lina, ktora udzwignie ciezar 2 tony jest w stanie pociagnac (bez wiekszego rwania) po plaskim auto o wadze 8 ton a to dlatego, ze sam nie bedac zbyt silnym potrafie przepchac takie 2 tonowe auto po plaskim.
Nissan D22 2.5TD 2000r
Piszesz i piszesz i sam nie rozumiesz. Twoje rozumowanie wynika z twierdzenia, ze ta wyciągarka udźwignie (UDZWIGNIE
) w pionie 2,5 tony. Więc pisze Ci że nie ma takich parametrów w wyciągarkach. Jedynym parametrem, który jest podawany w mocy wyciągarki jest uciąg w poślizgu
!. I tak tez podaje każdy producent a mailowałem pewnie z ponad setką. Uciąg podawany jest w funtach czyli LBS-ach ( połowa sprzedawców zresztą podaje ibs-ach) Ponieważ przyjmujesz błędne dane to wyciagasz błędne wnioski. I wierz mi, ze 90% sprzedawców z allegro ale i innych sklepów internetowych te dane bierze własnie z głowy.

tel. 509700949
Zibi - nie, ja mysle o linie. Lina stalowa 6mm od wyciagarki wezmie na siebie ciezar 2.5 tony jest przyblizona do wytrzymalosci liny stalowej 6mm kupowanej luzem nie koniecznie do wyciagarki (porownalem dane tez producenta). Skoro te dane sa podobne to stwierdzilem, ze dane o wytrzymalosci liny na ciagniecie po plaskim lub pod katem 45 stopni beda tez podobne. Wogole nie bralem pod uwage tego, ze wyciagarka wyciaga w pionie czy w poziomie bo to nie interesuje mnie zupelnie.
Mozliwe, ze faktycznie jest to bledne porownanie ale wg mnie logiczne jest, ze lina o wytrzymalosci 2 tony (nie pisze tu wogole o zadnej wyciagarce) wyciagnie auto pod katem 45 stopni pod gore o wadze wiekszej niz jej wytrzymalosc (bo wytrzymalosc wg mnie liczona jest w przypadku podnoszenia przedmiotu w pionie). I dowodem na to sa moje obserwacje i to co podaje producent wyciagarki, ktory hipotetycznie (bo zaznacza wyraznie, ze wyciagarka nie sluzy do podnoszenia w pionie) informuje, ze wyciagarka wyciagnie do gory 2.5 tony ale w poziomie bez oporow juz 8 ton. Oznacza to co jest logiczne mniej bedzie musiala dac w to sily i oznacza to tez, ze lina bedzie mniej obciazona i razem i wyciagarka i lina to co wyciagna w gore to w poziomie bez wiekszych oporow przeciagna prawie 4 x tyle. I tyle ...
Mozliwe, ze faktycznie jest to bledne porownanie ale wg mnie logiczne jest, ze lina o wytrzymalosci 2 tony (nie pisze tu wogole o zadnej wyciagarce) wyciagnie auto pod katem 45 stopni pod gore o wadze wiekszej niz jej wytrzymalosc (bo wytrzymalosc wg mnie liczona jest w przypadku podnoszenia przedmiotu w pionie). I dowodem na to sa moje obserwacje i to co podaje producent wyciagarki, ktory hipotetycznie (bo zaznacza wyraznie, ze wyciagarka nie sluzy do podnoszenia w pionie) informuje, ze wyciagarka wyciagnie do gory 2.5 tony ale w poziomie bez oporow juz 8 ton. Oznacza to co jest logiczne mniej bedzie musiala dac w to sily i oznacza to tez, ze lina bedzie mniej obciazona i razem i wyciagarka i lina to co wyciagna w gore to w poziomie bez wiekszych oporow przeciagna prawie 4 x tyle. I tyle ...

Nissan D22 2.5TD 2000r
Jak wiesz lepiej i nie słuchasz ludzi "z branży", to po co ciągniesz ten temat?treewood pisze:... I dowodem na to sa moje obserwacje i to co podaje producent wyciagarki, ...

Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
Kostuch - wydaje mi sie, ze to jest forum a w tym miejscu wymieniamy sie opiniami prawda? Ja podaje swoja opinie a m.in. Zibi swoja i on proboje wytlumaczyc mi jak on to rozumie a ja jak ja (co wyraznie zaznaczylem, ze mozliwe, ze jestem w bledzie, wiec nie wiem skad ten wniosek, ze wiem lepiej). Nie wiem jednak co Ty probojesz wniesc do tej rozmowy?
Nissan D22 2.5TD 2000r