Lina syntetyczna do turystyki...
Moderator: Misiek Bielsko
Lina syntetyczna do turystyki...
Cze,
Zastanawiam sie nad ew. wymiana liny stalowej na syntetyczna (redukcja masy, nie ma problemu ze zwijanie zakleszczaniem) Nie ukrywam ze patrze tez na aspekt ekonomiczny tj. cene. Wyciagam sie od przypadku do przypadku jak to w turystyce co sa warte dwie liny podane ponizej ?
Lina syntetyczna DYNEEMA 11mm x 30.5m 1066.93 zł
Lina syntetyczna Marlow Dynaline 10mm x 30m 1073.48zł
A jesli nie te to jakie ? Winch - More 12500lbs.
Czy lepiej zostac przy stalowce ? tylko ze ona jak widze troszke rdza sie pokrywa etc. rolki rowniez, wydaje sie ze mniejszym problemem bedzie syntetyk.
Jaka jest wasza opinia ?
Zastanawiam sie nad ew. wymiana liny stalowej na syntetyczna (redukcja masy, nie ma problemu ze zwijanie zakleszczaniem) Nie ukrywam ze patrze tez na aspekt ekonomiczny tj. cene. Wyciagam sie od przypadku do przypadku jak to w turystyce co sa warte dwie liny podane ponizej ?
Czy lepiej zostac przy stalowce ? tylko ze ona jak widze troszke rdza sie pokrywa etc. rolki rowniez, wydaje sie ze mniejszym problemem bedzie syntetyk.
Jaka jest wasza opinia ?
Y61 GU4
http://airman.org.pl
Re: Lina syntetyczna do turystyki...
uwzględnij w swoich kalkulacjach że syntetyk syntetykowi nie równy
miałem 11 dyneme niebieską z terenowca i poszła się walić na pierwszym rajdzie
od 1,5 roku mam liny Vikinga i nie zerwałem ich ani razu (raz musiałem przeciąć
) 

o takie opinie mi chodzi czyli Viking lepszy...
Y61 GU4
Miałem przez chwilę syntetyka...teraz mam stalówkęgrzes pisze:Cze,
Jaka jest wasza opinia ?

Stalówka jest ok, tylko trzeba kupić dobrą, a nie chiński badziew. Podobnie z rolkami (jak wolisz to do stalówki też może być ślizg)

Mozesz to rozwinac - swoje za i przeciw...Adamo pisze:Miałem przez chwilę syntetyka...teraz mam stalówkę![]()
Stalówka jest ok, tylko trzeba kupić dobrą, a nie chiński badziew. Podobnie z rolkami (jak wolisz to do stalówki też może być ślizg)
oraz jak to jest ze slizgiem w przypadku liny stalowej bo doswiadczenia w tej kwestii nie mam zadnego...

Y61 GU4
i dla sprostowania
syntetyk też się zakleszcza
podstawą przy używaniu syntetyka jest nawijanie liny od samego początku pod dużym obciążeniem
wtedy lina układa się dobrze i nie zakleszcza ,natomiast jeżeli nawiniesz początek z "ręki" a potem się pociągniesz z dużym oporem to lina może się zakleszczyć 

Syntetyk po kilku użyciach się zakleszczył i przez to dość mocno zmasakrował, a po kolejnych kilku użyciach wisiały z niego farfoclegrzes pisze:Mozesz to rozwinac - swoje za i przeciw...Adamo pisze:Miałem przez chwilę syntetyka...teraz mam stalówkę![]()
oraz jak to jest ze slizgiem w przypadku liny stalowej bo doswiadczenia w tej kwestii nie mam zadnego...

Ślizg jest stalowy. Działa bardzo dobrze. Nie niszczy liny. Nie wystaje do przodu. Nie blokuje się od błota. Jak podrdzewieje to można przeszlifować papierem ściernym. Używałem kilka lat i było ok

grzes pisze:Cze,
Jaka jest wasza opinia ?
jesteś w błędzie jeśli myślisz że syntetyk nie ma problemu z zakleszczaniem.
Poza tym jest dość wrażliwy na promienie UV...
Miałem 10 i po kilku rajdach zaczeła sie rwać. Co prawda użytkowanie jest przyjemniejsze ale nie ma takiego zaufania jak do stalówki.
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
Flor Ty masz Vikinga Trail? Jaka średnica, waga auta i do jakiego wincha ją masz? Jeśli można wiedzieć 

Pisałem już kiedyś, że rosyjskie pismo off-roadowe zrobiło taki test - cztery popularne liny powiesili na pół roku na balkonie i zrobili test na zrywarce - żadna lina nie miała nominalnej wytrzymałości, mimo, że nowe trzymały parametry. Chronić przed światłem. Ale przynajmniej w Terrano Grzesia brakowało do ideału ślizgu zamiast rolek - mówię o wyglądzie.
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru
tył Husky 11mm/30m ,przód star 14,5 mm /45m,warn gigleppin 13mm /60m auto z zawartościaStanley16 pisze:Flor Ty masz Vikinga Trail? Jaka średnica, waga auta i do jakiego wincha ją masz? Jeśli można wiedzieć

To świetnie, do mnie już jedzie 60m 13mm na Stara i 30m 9,5mm na Superwincha EP9 tyż Vikingi powinny więc wytrzymać, bo auto będzie trochę lżejsze czyli 1400 maxFlor pisze:tył Husky 11mm/30m ,przód star 14,5 mm /45m,warn gigleppin 13mm /60m auto z zawartościa2500
tylna pozwoliła mi pozbyć się wahaczy i mostu
ale lina wytrzymała
![]()

pamiętaj tylko o właściwej konserwacjiStanley16 pisze: To świetnie, do mnie już jedzie 60m 13mm na Stara i 30m 9,5mm na Superwincha EP9 tyż Vikingi powinny więc wytrzymać, bo auto będzie trochę lżejsze czyli 1400 max

- wojtek_kom
-
Dzięki za rade, pozdrawiamStanley16 pisze:pamiętaj tylko o właściwej konserwacjizabłocone liny trzeba prać (najlepiej ręcznie ) w szamponie samochodowym i dobrze płukać
lina jest wtedy miękka i mniej się niszczy i lepiej się układa na bębnie
![]()

a co sadzicie o tej linie
http://www.allegro.pl/item998261152_lin ... m_hak.html
na asekuracje do parcha bedzie ?
miałem wczesniej dyneme niebieską , to rawała sie jak c.h.u.j.
a teraz mylę o takiej
napiszcie jak ktos takiej uzywa .....
miałem wczesniej dyneme niebieską , to rawała sie jak c.h.u.j.

Genitalia-to nie są włoskie linie lotnicze!!!!!!
10mm to trochę słaboZengal pisze:a co sadzicie o tej linie
miałem wczesniej dyneme niebieską , to rawała sie jak c.h.u.j.a teraz mylę o takiej

No ja moge cos napisac, starajac sie obiektywnieZengal pisze:a co sadzicie o tej linie
miałem wczesniej dyneme niebieską , to rawała sie jak c.h.u.j.a teraz mylę o takiej

- lina niewiadomego pochodzenia, czyli brak pewnosci co do jakosci
- material kewlar? nie ma czegos takiego. jest albo "kevlar" by DuPont albo wlokno aramidowe. czyli nie wiadomo co to jest naprawde
- kausza, nie dosc ze licha bo nie oslania liny, to jeszcze aluminiowa
- liny z oplotem maja wieksza wytrzymalosc na przetarcia, ale ten oplot nie wyglada zbyt zwiezle
- pierwsze zdjecie jest wziete z MaterPulla
- liny z oplotem musza byc wiazanane a nie zaplatane, wiec ich wytrzymalosc spada
- ta lina jest zapleciona w dziwny sposob z przesunieciem oplotu - jest luzny na pierwszych metrach, wyglada na amatorke
- oplot "zabiera" srednice wiec lina jest slabsza porownujac do lin bez oplotu
- nie da sie takiej liny dobrze wyprac
- liny z oplotem sa sztywniejsze, wiec gorzej sie ukladaja na bebnie, gorzej sie nimi manipuluje
- cena nie jest atrakcyja, tym bardziej ze moze to byc "jednorazowka"
- prawdopodobnie wyrob chinski
na szybko to tyle...
Mistrzow uprasza sie o spokoj
ło
a wyglada tak ładnie
to co polecacie w podobnej kwocie i ma byc tylko do asekuracji

Genitalia-to nie są włoskie linie lotnicze!!!!!!
stalówka
przy mnie podczas asekuracji strzeliła 10 na jimniaku...

przy mnie podczas asekuracji strzeliła 10 na jimniaku...
to zacznijmy od podstawZengal pisze:łoa wyglada tak ładnie
![]()
![]()

do turystyki dobra miękka stalówka, wytrzyma wiele więcej niż syntetyk a masa nie jest aż tak ważna
dobrze zakonserwowana i nawinięta stalówka nie kleszczy się i wytrzymuje dużo dłużej niż syntetyk
ja w tym roku wymieniłem swoją 6cio letnią na nową
ciekawe który syntetyk tyle wytrzymuje 

dobrze zakonserwowana i nawinięta stalówka nie kleszczy się i wytrzymuje dużo dłużej niż syntetyk

ja w tym roku wymieniłem swoją 6cio letnią na nową

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
to już dawno wiadomo ale temat nam się po drodze trochę zmieniłlbl78 pisze:do turystyki dobra miękka stalówka, wytrzyma wiele więcej niż syntetyk a masa nie jest aż tak ważna![]()
dobrze zakonserwowana i nawinięta stalówka nie kleszczy się i wytrzymuje dużo dłużej niż syntetyk![]()
ja w tym roku wymieniłem swoją 6cio letnią na nowąciekawe który syntetyk tyle wytrzymuje

szybkie przewinięcie kasztanówFlor pisze:to już dawno wiadomo ale temat nam się po drodze trochę zmienił

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
u nas w superwinchu stalówka 5 lat wytrzymała...lbl78 pisze:do turystyki dobra miękka stalówka, wytrzyma wiele więcej niż syntetyk a masa nie jest aż tak ważna![]()
dobrze zakonserwowana i nawinięta stalówka nie kleszczy się i wytrzymuje dużo dłużej niż syntetyk![]()
ja w tym roku wymieniłem swoją 6cio letnią na nowąciekawe który syntetyk tyle wytrzymuje
I jeszcze by pewnie pożyła gdyby nie używanie szekli zamiast zblocza podczas asekuracji