Wyciągarka w wodzie

elektryczne, mechaniczne i wynalazki domowej roboty...

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
kastor80
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Wyciągarka w wodzie

Post autor: kastor80 » śr wrz 15, 2010 12:56 pm

Może to błahe pytanie ale zastanawia mnie czy elektryczna wyciągarka będzie działa pod wodą? Może ktoś z was miał sytuację kiedy podtopił autko i musiał użyć wyciągarki.
Pajero I 2.5 tdi - krótka buda

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Re: Wyciągarka w wodzie

Post autor: Zibi » śr wrz 15, 2010 1:50 pm

Będzie działała ale wczesniej trzeba o nią zadbać. Silnk rozebrać i zasilikonować. Do przekłądni naładować dośc dużo smaru. Przekazniki uszczelnić lub przenieść wyżej. Szczególnie dobrze zabezpieczyć sterownik pilota bezprzewodowego. Koniecznie zamontować wyłacznik główny. Pamiętać o zasadach - sprzęgło wyciągarki ZAWSZE powinno być rozpięte. Trzeba sobie wyrobić ten nawyk. Jesli zostawisz wyciągarkę pod prądem ( właczoną na wyłaczniku głownym) i zapiętym sprzegle po wjeżdzie do wody a często także dużo pózniej moze nastąpić jakieś zwarcie i silnik sam się uruchomi. Jeśli sprzęgło będzie rozpete nic się nie stanie, jak będzie zasprzeglone najpierw zwinie ci zderzak a pózniej unieruchomiony silnik po prostu się spali. Po pierwszych topieniach po slkonowaniu trzeba koniecznie odkręcić śrubę masową - w 99% od dołu silnika i sprawdzić, czy w silniku nie ma wody. Po każdym większym topieniu jeśli silnik jest suchu trzeba rozsprzeglona wyciagarkę uruchomić na parę minut aby silnik się dogrzał ( odparował) a przekłądnia przemieszała smar i wyrzuciła wodę do środka bębna. Inaczej po kilku dniach woda w przekłądni będzie przyczyną korozji.

Awatar użytkownika
kastor80
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kastor80 » śr wrz 15, 2010 2:41 pm

Dzięki za "soczystą" odpowiedź. Co rozumiesz przez zasylikonowanie silnika? Mam wyciągarkę XTR 12 SPEED 12000 LBS Escapa, czy takie zabiegi przy niej też są niezbędne?
Pajero I 2.5 tdi - krótka buda

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » śr wrz 15, 2010 2:49 pm

teoretycznie nie. Praktycznie jeśli nie zlecałeś przeglądu wyciągarki przy zakupie ( to jest usługa gratis dla forumowiczów) to jednak radzę rozebrać silnik albo chociaz sprawdzić otwory montażowe od strony bebna. Niestety w niektórych modelach stosowane są podstawy silnika z podwójnymi otworami na śruby i mimo, że silnik ma dobre uszczelnienie to przez te otwory przedostaje się woda. Odkreć więc tylko dwie śruby od pretów od strony silnika i wysuń slnik z bebna. Zobaczysz 4 otwory w podstawie silnika obok hamulca. W dwóch powinny być śruby od dekla a dwa powinny być zaslepione. Jeśli nie są zapchaj je slikonem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyciągarki”