Dodatkowe przekaźniki
Moderator: Misiek Bielsko
Dodatkowe przekaźniki
Zwracam się z zapytaniem czy dołożenie dodatkowych przekaźników do sterownika wyciągarki T-max możne znacząco wpłynąć na poprawę jej pracy pod dużym obciążeniem. Pytam gdyż zainspirowało mnie rozwiązanie w wyciągarkach warn tam sa po 2 przekaźniki na każdy kierunek pracy. Zdaje mi się ze jeden przekaźnik traci swoja wydajność pod obciążeniem a z dwoma były by mniejsze straty, a co za tym idzie lepsza praca. Mogę się mylić ale może ktoś ma doświadczenie w tej kwestii.
Zielony Hijszpan TEAM SŁAWNO 4X4
Re: Dodatkowe przekaźniki
Wydaje ci się.Stachu-80 pisze:Zwracam się z zapytaniem czy dołożenie dodatkowych przekaźników do sterownika wyciągarki T-max możne znacząco wpłynąć na poprawę jej pracy pod dużym obciążeniem. Pytam gdyż zainspirowało mnie rozwiązanie w wyciągarkach warn tam sa po 2 przekaźniki na każdy kierunek pracy. Zdaje mi się ze jeden przekaźnik traci swoja wydajność pod obciążeniem a z dwoma były by mniejsze straty, a co za tym idzie lepsza praca. Mogę się mylić ale może ktoś ma doświadczenie w tej kwestii.
Ale jak chcesz, to oddam po taniości skrzynkę z czterema warnowskimi stycznikami (rozkręcalne, więc można sobie oskrobywać skwarki ze styków

Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
pewnie masz 12v windę , mam w garażu komplet przekaźników od ramseya ale 24v. w razie czego do wzięcia. daleko nie masz.
trzyseta jedna , dwa mechaniki
Pytałem czy to zmieni coś, kostuch nie bardzo rozumiem co mas na myśli. Czy warn-nowskie rozwiązanie jest do pupy skoro pala się styki
Jeden markowy załatwi sprawe np albright
jimny 1.3 turbo simex 30'' 2x8274
jimny 1.6 turbo booger 33'' 2x8274
GR Y60 simex 35''
jimny 1.6 turbo booger 33'' 2x8274
GR Y60 simex 35''
Mam na myśli, że z elektrycznego punktu widzenia nie ma znaczenia czy w jednej obudowie jest jeden, dwa czy cztery styczniki. Ważna jest jakość styków.Stachu-80 pisze:Pytałem czy to zmieni coś, kostuch nie bardzo rozumiem co mas na myśli. Czy warn-nowskie rozwiązanie jest do pupy skoro pala się styki
Styki przypalają się we wszystkich rozwiązaniach, ale jak masz nierozbieralny (np. http://www.sklep4x4.pl/sklep/produkt/96/2024.html), to niestety wyrzucasz i kupujesz nowy. A taki rozkręcalny można sobie otworzyć, wyczyścić i dalej ciągnąć druta

A to teraz rozumiem co miałeś na myśli. U mnie narazie działają bez problemów tylko pomysł się zrodził aby system ulepszyć.
Stachu-80 pisze:... U mnie narazie działają bez problemów ...
To się zdecydujStachu-80 pisze:... Zdaje mi się ze jeden przekaźnik traci swoja wydajność pod obciążeniem ...

Jeden działa ale mam wrażenie że trochę mu słabo idzie, wyciągarka zrobiła się jakby wolniejsza dlatego pytam. Uprzedzam pytanie alternator 90A, klemy nowe wyciągarka jakiś czas temu była rozbierana i czyszczona.
To zamień je miejscami. Ten podwójny od zwijania zawsze bardziej jest obciążony i może już mieć styki zużyte.Stachu-80 pisze:Jeden działa ale mam wrażenie że trochę mu słabo idzie, wyciągarka zrobiła się jakby wolniejsza dlatego pytam. Uprzedzam pytanie alternator 90A, klemy nowe wyciągarka jakiś czas temu była rozbierana i czyszczona.
Słuszna sugestia zastosuje sie i zobaczymy efekta 

- szerokimost
Kostuch pisze:To zamień je miejscami. Ten podwójny od zwijania zawsze bardziej jest obciążony i może już mieć styki zużyte.Stachu-80 pisze:Jeden działa ale mam wrażenie że trochę mu słabo idzie, wyciągarka zrobiła się jakby wolniejsza dlatego pytam. Uprzedzam pytanie alternator 90A, klemy nowe wyciągarka jakiś czas temu była rozbierana i czyszczona.
mądrego to warto posłuchać

Samiec
Łatwiej będzie zamienić kable na wyciągarce niż przekazniki. i nie ma sensu wydawać kasę na albrighta bo doplacasz tylko za naklejkę.
tel. 509700949
https://www.escape4x4.pl/
https://www.escape4x4.pl/
Nie podlizuj sięszerokimost pisze:

U mnie kable do wyciągarki są tak na styk, że nie da się zamienić miejscami, ale słuszna uwaga.Zibi pisze:Łatwiej będzie zamienić kable na wyciągarce niż przekazniki. i nie ma sensu wydawać kasę na albrighta bo doplacasz tylko za naklejkę.
Jeszcze o stycznikach:
Kiedyś z ciekawości otworzyłem nowy "warnowski" stycznik, bo nie chciał działać. Styki miał z blaszek jak od płaskiej bateryjki...

Jak otworzyłem stycznik ze "starych dobrych czasów", to styki ma z krążka miedzi jak moneta 5zł. Po przypaleniu można przekręcić na niezużyty fragment i jak nowy

- szerokimost
Nie podlizuj sięKostuch pisze:szerokimost pisze:

jaki skromny

Samiec
A ja tu widzę małe niedopowiedzenie. Jak zamienisz tylko kable to na pilocie wciśniesz zwijaj a będzie rozwijał i odwrotnie.Zibi pisze:Łatwiej będzie zamienić kable na wyciągarce niż przekazniki. i nie ma sensu wydawać kasę na albrighta bo doplacasz tylko za naklejkę.
I kto tu jest de - beściak