WARN - Sterowanie od chinolka
Moderator: Misiek Bielsko
WARN - Sterowanie od chinolka
witam , czy do wyciągarki warn 5.5 t będzie działać sterowanie na pilota od chińczyka bo w mojej coś mi padło , pstyka pstyka a silnik chodzi raz na 20 razy , ewentualnie co mogło paść i jak naprawić ? dz pozdr
xm10
gg 6820858
Y60 +4'' / 35''
gg 6820858
Y60 +4'' / 35''
Re: WARN - Sterowanie od chinolka
no i jak kolego z tego wybrnąłeś ? ja myślę kupić całą puszke sterowania z pilotem ręcznym , tylko czy to pasuje ?
xm10
gg 6820858
Y60 +4'' / 35''
gg 6820858
Y60 +4'' / 35''
A nie prościej najpierw miernika użyć?
tel. 509700949
https://www.escape4x4.pl/
- Marcin-Kraków
-
- Kontaktowanie:
Czy po wysterowaniu recznie przekaznika dziala za kazdym razem ?
Czy winda po podaniu bezposrednio na nia pradu dziala za kazdym razem ?
Jak pisze Zibi, miernik w lape i popatrz co jest zepsute, a nie kupuj calego sterowania. Spalil sie przekaznik to jego kupisz, jak masz problem ze stykami trzeba je poprawic. Szukaj, albo oddaj to elektrykowi celem znalezienia usterki.
Czy winda po podaniu bezposrednio na nia pradu dziala za kazdym razem ?
Jak pisze Zibi, miernik w lape i popatrz co jest zepsute, a nie kupuj calego sterowania. Spalil sie przekaznik to jego kupisz, jak masz problem ze stykami trzeba je poprawic. Szukaj, albo oddaj to elektrykowi celem znalezienia usterki.
Y60 +4'' 34'' SS LTB -> Y61 +2'' 35'' KL-71
- w trakcie motania

dzisiaj troszke zacząłem rozbierać i fakt styki na wyciągarce zasyfiałe że hej , czyli może pstykać przekażnik i nie przekazywać prądu do wyciągarki a jak wyczyszcze to się okaże czy pomoże , bezpośrednio nie sprawdzałem bo jakoś na to nie wpadłem , jak będą efekty to napisze , a co do zakupu sterowania z chińczyka to mi pasuje pilocik bezprzewodowy , miałem w patrolku wcześniej i super sprawa , a ten przewodowy to lekki koszmarek ,
xm10
gg 6820858
Y60 +4'' / 35''
gg 6820858
Y60 +4'' / 35''
Pamiętaj, ze pilot bezprzewodowy steruje przekaznikiem czyli twojego problemu nie naprawi. Najpierw musisz to co masz naprawić. I raczej bez miernika to jest szukanie na oślep. Pamietaj, że pierwsze co się gubi to minus więc poczyść minus do silnika wyciągarki. Równie dobrze może być zepsuty przekażnik co skorodowany od wewnątrz silnik. Poszukaj miernika bo zaoszczędzisz godzin pracy.
tel. 509700949
myślę kupić całe sterowanie z pilotem bezprzewodowym i po problemie tylko czy od chińczyka pasuje ? problem w tym że na krótko dziś próbowałem i ni huhu , nic nie drgneło , szczotki i wirnik przeczyściłem , chyba że coś żle podłanczam , ale raczej na krótko nie ma filozofi , nadmienie że fachowcem nie jestem ale jakąś podstawe mam ...
xm10
gg 6820858
Y60 +4'' / 35''
gg 6820858
Y60 +4'' / 35''
zadając pytanie " czy od chińczyka pasuje" pokazujesz, że o prądzie nie masz zielonego pojęcia. Przypuszczam też, ze na krótko źle podłączyłeś lub tak jak pisałem wczesniej silnik jest skorodowany i nie dostaje minusa na szczotki.
tel. 509700949
- Marcin-Kraków
-
- Kontaktowanie:
Napisz jak probowales na krotko, bo tez mi sie cos zdaje ze nie zrobiles tego jak nalezy.
Gdzie podales plusa ? Zwierales cos poza tym ?
Gdzie podales plusa ? Zwierales cos poza tym ?
- w trakcie motania

kurde sam sobie nie poradze , podaj może jakiegoś kumatego gościa z krakowa , ...
xm10
gg 6820858
Y60 +4'' / 35''
gg 6820858
Y60 +4'' / 35''
- Marcin-Kraków
-
- Kontaktowanie:
- w trakcie motania

Podepnę się.
Używa ktoś zespolonych przekaźników, chodzi mi o takie jak na allegro lub u lokalnych dilerów.
Nie chcę wydawać kupę kasy na allbrighta, gdzieś tu wyczytałem że tylko naklejka kosztuje... Chcę wywalić fabryczną puszkę i zaoszczędzić trochę miejsca w komorze silnika.
Warto?
Dzięki!
Używa ktoś zespolonych przekaźników, chodzi mi o takie jak na allegro lub u lokalnych dilerów.
Nie chcę wydawać kupę kasy na allbrighta, gdzieś tu wyczytałem że tylko naklejka kosztuje... Chcę wywalić fabryczną puszkę i zaoszczędzić trochę miejsca w komorze silnika.
Warto?
Dzięki!
Vitara Evo 1,6 8v "SMERFETA"
"Uaz ma opór powietrza jak kiosk Ruchu"
- tkocy20
warto
dzielone na sekcje chinole i Warny to masakra w przypadku awarii. nim ustalisz co i jak szlak Cię trafi. Pomimo że będziesz miał zapasowy przekaźnik.
albright albo działa albo nie i już, od razu wiesz że jesteś w gównie
a przynajmniej jest hermetyczny więc żyje mu się lepiej i dłiużej
W Twoim przypadku jak cyka a nie kręci to wcale nie musi być przekaźnik.
wersja 1. przekaźnik nie działa prawidłowo, cyka ale silnik nie dostaje prądu
wersja 2. przekaźnik działa a silnik nie kręci pomimo że prąd dopływa (wariant jeszcze gorszy bo może być droższy)
jak masz kłopoty z prundem to bez odwiedzin u elektryka się nie obędzie.
Przy okazji wizyty u elektryka warto doinwestować szczególnie chinola w dobre 2 razy grubsze przewody z porządnymi miedzianymi oczkami. W połączeniu z dobrym przekaźnikiem daje szansę dłuższej zabawy. Przewody dla oszczędności możesz sobie zrobić sam: lecisz do hurtowni elektrycznej kupujesz przewód i końcówki a potem grzecznie prosisz czy w ramach promocji nie mógłbyś zobaczyć jak działają dobre nożyce a w szczególności dobra zaciskarka do końcówek. Mnie to kosztowało flaszkę za 30 złotych i Pan zrobił mi to "po fajrancie"
powodzenia
dzielone na sekcje chinole i Warny to masakra w przypadku awarii. nim ustalisz co i jak szlak Cię trafi. Pomimo że będziesz miał zapasowy przekaźnik.
albright albo działa albo nie i już, od razu wiesz że jesteś w gównie

W Twoim przypadku jak cyka a nie kręci to wcale nie musi być przekaźnik.
wersja 1. przekaźnik nie działa prawidłowo, cyka ale silnik nie dostaje prądu
wersja 2. przekaźnik działa a silnik nie kręci pomimo że prąd dopływa (wariant jeszcze gorszy bo może być droższy)
jak masz kłopoty z prundem to bez odwiedzin u elektryka się nie obędzie.
Przy okazji wizyty u elektryka warto doinwestować szczególnie chinola w dobre 2 razy grubsze przewody z porządnymi miedzianymi oczkami. W połączeniu z dobrym przekaźnikiem daje szansę dłuższej zabawy. Przewody dla oszczędności możesz sobie zrobić sam: lecisz do hurtowni elektrycznej kupujesz przewód i końcówki a potem grzecznie prosisz czy w ramach promocji nie mógłbyś zobaczyć jak działają dobre nożyce a w szczególności dobra zaciskarka do końcówek. Mnie to kosztowało flaszkę za 30 złotych i Pan zrobił mi to "po fajrancie"
powodzenia
z wiekiem rośnie ilość osób mogących jedynie pocałować mnie w ....
Winde kupiłem używaną, póki co to przekaźniki działają, winda była dopiero kilka razy użyta. Elektryka jest zrobiona przez elektryka wg tutejszych szamańskich zaleceń
Chodzi mi głównie o ich żywotność a tak jak napisałem chcę zrobić miejsce w komorze bo fabryczna puszka dość dużo go zajmuje po za tym jest w niej sterowanie bezprzewodowe i trochę kabelków których nie chcę.
Chodzi mi głównie o ich żywotność a tak jak napisałem chcę zrobić miejsce w komorze bo fabryczna puszka dość dużo go zajmuje po za tym jest w niej sterowanie bezprzewodowe i trochę kabelków których nie chcę.
- tkocy20
sterowanie bezprzewodowe jest do dupy! częste awarie zmuszają i tak do wożenia kabla a jak zapomnisz
a nie jest to zabawka, naciśnięcie przycisku podczas układania linki może skończyć się amputacją. Widziałem jak kolega zwijał już zwiniętą linkę aż do momentu wyrwania się wyciągarki. nim się połapaliśmy gdzie tak brzęczy i wyłączyliśmy hebel było po zabawie. a kolega poszedł 100 metrów na spacer z pilotem w gaciach i jak wrócił pytał kto mu roz...bał sprzęt.
ponieważ jest to sprzęt do walki a nie zabawy trzeba to maksymalnie uprościć inaczej dupa gwarantowana. Moim zdaniem: dobre kable, sterowanie przewodowe z porządnym wtykiem i zabezpieczonym gniazdem, dobry hermetyczny stycznik np. albright no i jazda tak jakbyś tej wyciągarki nie miał
daje dobrą zabawę!

a nie jest to zabawka, naciśnięcie przycisku podczas układania linki może skończyć się amputacją. Widziałem jak kolega zwijał już zwiniętą linkę aż do momentu wyrwania się wyciągarki. nim się połapaliśmy gdzie tak brzęczy i wyłączyliśmy hebel było po zabawie. a kolega poszedł 100 metrów na spacer z pilotem w gaciach i jak wrócił pytał kto mu roz...bał sprzęt.
ponieważ jest to sprzęt do walki a nie zabawy trzeba to maksymalnie uprościć inaczej dupa gwarantowana. Moim zdaniem: dobre kable, sterowanie przewodowe z porządnym wtykiem i zabezpieczonym gniazdem, dobry hermetyczny stycznik np. albright no i jazda tak jakbyś tej wyciągarki nie miał

Dobra,
Z całym szacunkiem cieszą mnie Twoje doświadczenia ale nadal chciałbym uzyskać odpowiedź jak jest z tymi hermetycznymi przekaźnikami.
Z całym szacunkiem cieszą mnie Twoje doświadczenia ale nadal chciałbym uzyskać odpowiedź jak jest z tymi hermetycznymi przekaźnikami.
To znaczy, że lepiej stracić całe sterowanie niż tylko połowę (i tą połowę przepiąć sobie na właściwą stronę lub naprawić wymieniając w 5 minut stycznik)?tkocy20 pisze:warto
albright albo działa albo nie i już, od razu wiesz że jesteś w gówniea przynajmniej jest hermetyczny więc żyje mu się lepiej i dłiużej
Pojedyncze styczniki też są hermetyczne.
To dobrze. Znaczy że mocowanie wyciągarki było do dupy jak na n-tej warstwie liny sobie ją wyrwał z auta.tkocy20 pisze: Widziałem jak kolega zwijał już zwiniętą linkę aż do momentu wyrwania się wyciągarki.

Trzeba mieć włącznik uzbrajania sterowania (na pilocie i/lub na desce) a nie zasłaniać się bezmyślnością.tkocy20 pisze:sterowanie bezprzewodowe jest do dupy! częste awarie zmuszają i tak do wożenia kabla a jak zapomnisz![]()
U siebie oprócz hebli mam włącznik sterowania na pilocie i włącznik sterowania na desce rozdzielczej. Zasada ograniczonego zaufania działa nie tylko na drodze

Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
- tkocy20
przecież już na samym początku napisałem że warto!NuVo pisze:Dobra,
a potem wątek się ciągnie jak guma od majtek!
- tkocy20
ad.1 pojedyncze hermetyczne? ciekawe nie widziałem a miałem i chinole i warny. w 5 minut rozmontujesz obudowę odkręcisz kable i przypadkiem trafisz na zepsuty?Kostuch pisze:tkocy20 pisze:warto
To znaczy, że lepiej stracić całe sterowanie niż tylko połowę (i tą połowę przepiąć sobie na właściwą stronę lub naprawić wymieniając w 5 minut stycznik)?
Pojedyncze styczniki też są hermetyczne.
To dobrze. Znaczy że mocowanie wyciągarki było do dupy jak na n-tej warstwie liny sobie ją wyrwał z auta.tkocy20 pisze: Widziałem jak kolega zwijał już zwiniętą linkę aż do momentu wyrwania się wyciągarki.![]()
Trzeba mieć włącznik uzbrajania sterowania (na pilocie i/lub na desce) a nie zasłaniać się bezmyślnością.tkocy20 pisze:sterowanie bezprzewodowe jest do dupy! częste awarie zmuszają i tak do wożenia kabla a jak zapomnisz![]()
U siebie oprócz hebli mam włącznik sterowania na pilocie i włącznik sterowania na desce rozdzielczej. Zasada ograniczonego zaufania działa nie tylko na drodze

ad 2. Wyciągarka jest przewidziana do ciągnięcią a nie jako dzwig. a jak hak masz przypięty do góry rogów działa jak dzwig. i obudowa je...
ad 3. 100% racji, ale od kiedy widziałem jak jeden kolega ciągnął na kinetyku samochód drugiego kolegi bez kierowcy w środku nie przekonasz mnie że wyciągnięcie kluczyka ze stacyjki spowoduje 100% unieruchomienie pojazdu.
poza tym 3 moja opisane tu doświadczenia z takim szpejem pochodzą z 3 imprez. a możliwe jest że zdarzą się podczas jednej

1. Rozmontowuję jaką obudowę? Skrzynka jest pod maską, kable na klucz 12 (na szybko dwa oczka do przełożenia), przy pomocy probówki z żaróweczką identyfikuję padnięty stycznik w 15 sekund - to nie jest kwestia przypadku, tylko znajomości podłączenia.tkocy20 pisze: ad.1 pojedyncze hermetyczne? ciekawe nie widziałem a miałem i chinole i warny. w 5 minut rozmontujesz obudowę odkręcisz kable i przypadkiem trafisz na zepsuty?super marne szanse mesje.
ad 2. Wyciągarka jest przewidziana do ciągnięcią a nie jako dzwig. a jak hak masz przypięty do góry rogów działa jak dzwig. i obudowa je...
ad 3. 100% racji, ale od kiedy widziałem jak jeden kolega ciągnął na kinetyku samochód drugiego kolegi bez kierowcy w środku nie przekonasz mnie że wyciągnięcie kluczyka ze stacyjki spowoduje 100% unieruchomienie pojazdu.
poza tym 3 moja opisane tu doświadczenia z takim szpejem pochodzą z 3 imprez. a możliwe jest że zdarzą się podczas jednejtyle praktyka do teorii! ale ponieważ się nie znam jeżdżę w wyczynie a wyciągarkę traktuję jako elegancki dodatek do auta na wsiakij słuczaj
Czy to moja wina, że nie chce mi woda wejść do środka styczników?

2. A jakie to ma znaczenie gdzie hak zaczepisz? Rolki/ślizg do czegoś służą - lina zawsze wchodzi na bęben z tego samego kierunku. Chyba że namotana lina nie zmieściła się między bęben a płytę i wysadziło, ale to ma się nijak do sterowania...
3. Zgodnie z prawami Murphy'ego jesteś i tak skazany na porażkę wymyślając dowolne zabezpieczenia

- tkocy20
oj tam oj tam
ad 1 będę się upierał że 5 minut będziesz szukał próbówki
a jak będzie potrzebna to się okaże że żaróweczkę ... trafił
ad 2 ślizg tez wy.....o
ad 3 tu mamy 100% zgodność
no to se pogadaliśmy o wyższości świąt .........

ad 1 będę się upierał że 5 minut będziesz szukał próbówki

ad 2 ślizg tez wy.....o

ad 3 tu mamy 100% zgodność

no to se pogadaliśmy o wyższości świąt .........

Nic z tego.tkocy20 pisze: 5 minut będziesz szukał próbówki...
Probówka jest w Pakiecie Przetrwania (obok zaplombowanej paczki fajek, snickersa, 50cm absoluta, koca termicznego, szuwaksu na komary i paru innych niezbędnych rzeczy)

- tkocy20
kużwa McGyver mi się trafił