mechaniczna - elektryczna
Moderator: Misiek Bielsko
mechaniczna - elektryczna
Hej,
O co chodzi? Czym się różni mechaniczna od elektrycznej?
Jak pracuje nie mechaniczna, przecież silnik musi coś zasilać a chyba nie jest ona spalinowa?
poprosze o krótkie info.
O co chodzi? Czym się różni mechaniczna od elektrycznej?
Jak pracuje nie mechaniczna, przecież silnik musi coś zasilać a chyba nie jest ona spalinowa?
poprosze o krótkie info.
Pozdrawiam
Patrol Y61-2,8 TD LONG - na wyprawy.
Re: mechaniczna - elektryczna
Hmmm... wyczuwam podpuchę... ale niech tam. może mnie ktos na tym forum polubi...
Są to nazwy potoczne, generalnie wszystkie są mechaniczne, hydrauliczna też.
Wyciągarka z napędem elektrycznym, ma swój silnik elektryczny, który jest zasilany z akumulatora wozu.
A wyciągarka z napędem mechanicznym, pobiera napęd od silnika samochodu, poprzez dodatkowa przekładnię na skrzyni biegów lub rozdzielczej.
P.S. A wyciągarki z własnym silnikiem spalinowym, też już widziałem...

Są to nazwy potoczne, generalnie wszystkie są mechaniczne, hydrauliczna też.
Wyciągarka z napędem elektrycznym, ma swój silnik elektryczny, który jest zasilany z akumulatora wozu.
A wyciągarka z napędem mechanicznym, pobiera napęd od silnika samochodu, poprzez dodatkowa przekładnię na skrzyni biegów lub rozdzielczej.
P.S. A wyciągarki z własnym silnikiem spalinowym, też już widziałem...

Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
erpe_roman
Wiesz co, to nie podpucha. Tylko ja już zgłupiałem, bo mi tu jeden koleś obśmiewał elektryczne, ponieważ sam miał jak twierdzi mechaniczną. I własnie nie widziałem żadnej przekładni ani nic więc sobie myślę ... czegos nie wiemPiRoman pisze:Hmmm... wyczuwam podpuchę... ale niech tam. może mnie ktos na tym forum polubi...![]()

Pozdrawiam
No bo elektryczne, przy mechanicznych są przeważnie śmieszne... Jakaś przekładnia pewnie była, tylko nie wiedziałeś, gdzie zaglądać.
erpe_roman
erpe_roman
Raczej tak, jakoś musi działaćPiRoman pisze:No bo elektryczne, przy mechanicznych są przeważnie śmieszne... Jakaś przekładnia pewnie była, tylko nie wiedziałeś, gdzie zaglądać.

Ja będę używał wyciągarki raczej turystycznie więc jestem przekonany, że elektryczna mi wystarczy

Pozdrawiam
- sebastian2357
Elektryczna jest wygodniejsza, lżejsza, tańsza i bezpieczniejsza w obsłudze. Pod każdym innym względem mechaniczna jest lepsza 

TRJ120 '07 jest
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
Samurai '93 rdzewieje pod domem
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
Samurai '93 rdzewieje pod domem
z tym wszystkim można by polemizowaćsebastian2357 pisze:Elektryczna jest wygodniejsza, lżejsza, tańsza

Podstawoweym kryterium jest: tańszasebastian2357 pisze:Elektryczna jest wygodniejsza, lżejsza, tańsza i bezpieczniejsza w obsłudze. Pod każdym innym względem mechaniczna jest lepsza

Pozdrawiam
Olej mechanika.
W protym przelozeniu: dla takich wafli jak my wystarczy zwykle elektyrczna lebiotka
Super-hard-madafakery musza miec mechanika, bo z elektrykami jezdza leszcze, a na rajdzie nie beda jezdzic w kategorii leszczy tylko swojej.
Montowanie mechanika jest wedlug mnie nieoplacalne, jesli ktos jezdzi inaczej niz w ekstremie.
Pomijam oczywiscie przypadki, ze ktos mial seryjnie jak np. w y60 sie zdarzalo.
Jedna wedlug mnie zajebiscie wazna sprawa. Niech Ci to montuje, ktos kto ma o tym pojecie i nie jedna winde juz zalozyl. Chyba,ze masz zajebiste obeznanie w pradach i kabelkach. Ja juz mialem 3 wyciagarki. Ostatnia jest zalozona naprawde z glowa a i tak przez wlasna glupote bym sobie auto spalil
W protym przelozeniu: dla takich wafli jak my wystarczy zwykle elektyrczna lebiotka

Super-hard-madafakery musza miec mechanika, bo z elektrykami jezdza leszcze, a na rajdzie nie beda jezdzic w kategorii leszczy tylko swojej.

Montowanie mechanika jest wedlug mnie nieoplacalne, jesli ktos jezdzi inaczej niz w ekstremie.
Pomijam oczywiscie przypadki, ze ktos mial seryjnie jak np. w y60 sie zdarzalo.
Jedna wedlug mnie zajebiscie wazna sprawa. Niech Ci to montuje, ktos kto ma o tym pojecie i nie jedna winde juz zalozyl. Chyba,ze masz zajebiste obeznanie w pradach i kabelkach. Ja juz mialem 3 wyciagarki. Ostatnia jest zalozona naprawde z glowa a i tak przez wlasna glupote bym sobie auto spalil

y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
Kabelki to raz. A dwa, a dwa to wypada dobrze podejść też do kwestii prawidłowego przytwierdzenia jej do auta. Żeby ani sobie, ani nikomu krzywdy nie zrobić i sprzętu nie rozpieprzyc.
erpe_roman
erpe_roman
to w kwestii bezpieczeństwaWojtek_W pisze: a i tak przez wlasna glupote bym sobie auto spalił

To juz nie mowie, bo Romek ma oczywiscie racje.
Tak wygaldal moj wspanialy ARB przy montazu zgodnie z instrukcja:

Uploaded with ImageShack.us
Bylo wzmocnic po gospodarsku i od razu inaczej. Tyle,ze wedlug mnie akurat zle zamontowana wyciagarka dosc ciezko zrobic sobie lub komus krzywde (co nie znaczy,ze sie nie da
) Albo sie wygnie cos - jak u mnie, albo poprostu wyrwie i wypadnie z polowa pasa przedniego. Wystrzelic nie powinno.
Jak cos spitolisz z kablami to przy odrobinie szczescia spalisz tylko wyciagarke, a jak pojdzie gorzej to auto i wszystko co dookola.
Podstawa to wedlug mnie 2 heble ( jeden w kabinie ) i drugi na zewnatrz pod maska lub przy wyciagarce. Jak preferuje pod maska, bo nikt postronny nie pogrzebie, ale tu motywy sa rozne.
EDIT:
Ano. Nie zdawalem sobie sprawy jak niebezpieczne to jest narzedzie.
Tak wygaldal moj wspanialy ARB przy montazu zgodnie z instrukcja:

Uploaded with ImageShack.us
Bylo wzmocnic po gospodarsku i od razu inaczej. Tyle,ze wedlug mnie akurat zle zamontowana wyciagarka dosc ciezko zrobic sobie lub komus krzywde (co nie znaczy,ze sie nie da

Jak cos spitolisz z kablami to przy odrobinie szczescia spalisz tylko wyciagarke, a jak pojdzie gorzej to auto i wszystko co dookola.
Podstawa to wedlug mnie 2 heble ( jeden w kabinie ) i drugi na zewnatrz pod maska lub przy wyciagarce. Jak preferuje pod maska, bo nikt postronny nie pogrzebie, ale tu motywy sa rozne.
EDIT:
Wojtek_W napisał(a):
a i tak przez wlasna glupote bym sobie auto spalił
to w kwestii bezpieczeństwa
Ano. Nie zdawalem sobie sprawy jak niebezpieczne to jest narzedzie.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
Poszła własną drogą...Wojtek_W pisze:...

Może się różnie zdarzyć. Cała to pewnie nie wystrzeli, ale łby gównianych śrub już np mogą latać.
erpe_roman
erpe_roman
ja a propos tej kontrowersyjnej wypowiedzisebastian2357 pisze:Elektryczna jest wygodniejsza, lżejsza, tańsza i bezpieczniejsza w obsłudze. Pod każdym innym względem mechaniczna jest lepsza