Sprzęgło do załączania wyciągarki mechanicznej

elektryczne, mechaniczne i wynalazki domowej roboty...

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
s4e

Sprzęgło do załączania wyciągarki mechanicznej

Post autor: s4e » czw sie 11, 2011 3:37 pm

Coś mnie się działy pomyliły :-?
Z czego użyć/zrobić sprzęgło do zasprzęglania wałka z pto na wyciągarkę? (flansza wału przystawki kręci się razem z wałkiem głównym)
sraczyki

rokfor32

Re: Sprzęgło do załączania wyciągarki mechanicznej

Post autor: rokfor32 » czw sie 11, 2011 7:51 pm

Zrobić - a i to z uwzględnieniem szczególnych warunków pracy, czyli na sucho (a w zasadzie w błocie ... :wink: ) Są gotowe rozwiązania tego typu (stosuje się w przemyśle), ale nie chcesz znać ceny ... :)21

Inna opcja to przekładnia hydrauliczna - przy PTO pompa, przy windzie silnik, kilka przewodów i prosty rozdzielacz. Większość pomp nie będzie protestować jak się będzie kręcić na okrągło bez obciążenia. Wadą jest koszt układu, zaletą możliwość dobrania przełożenia (pto - winda) i bezproblemowe zabezpieczenie przeciążeniowe.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl

Awatar użytkownika
s4e

Post autor: s4e » czw sie 11, 2011 9:53 pm

Nie, takie proste z kombajna albo traktora :)21 Tylko mi nie przychodzi do głowy, żebym coś takiego widział :)16
sraczyki

rokfor32

Post autor: rokfor32 » pt sie 12, 2011 7:21 am

No bo nie uwidzisz. Potrzebujesz sprzęgło typu "wałek - wałek", z przesuwką zawieszoną "w powietrzu". Natomiast to, co się zazwyczaj spotyka ma jakiś kawałek korpusu, do którego jest mocowane, wraz z dźwignią.

Problem u Ciebie jest taki, że oba wałki muszą być łożyskowane względem siebie (bo jeden będzie wirował stale, a drugi sporadycznie), a dokładniej to jeden wewnątrz drugiego, bo nie ma innej opcji prowadzenia, a przesuwka umieszczona na tym wirującym sporadycznie.

Szkoda, że nie pomyślałeś o tym na etapie budowy PTO - łatwiej byłoby zbudować np. luzowaną flanszę.

Mogę Ci szkicnąć poglądowy rysuneczek jak to może być zrobione (poprawnie technicznie i rokujące bezawaryjne działanie :wink: ). Ale dopiero wieczorem.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl

Awatar użytkownika
s4e

Post autor: s4e » pt sie 12, 2011 7:14 pm

Ale to w unimogu tak jest, ja nic nie rzeźbiłem. Ja szukam gotowca, jak będę musiał projektować, to zrobię to sam, dla satysfakcji :)21 Jednakowoż, dziękuję Ci za chęć pomocy w planowaniu :)2
sraczyki

SOLTYS 2.8TD

Post autor: SOLTYS 2.8TD » wt sie 16, 2011 7:56 pm

A wstawić PTO od stara 660 minus taki że jeden wał się kręci i dorobienie zaślepki do niej ,no i drugi wał.
DAIHATSU ROCKY
PARCHATY ROPUCH

Awatar użytkownika
s4e

Post autor: s4e » wt sie 16, 2011 9:41 pm

Temat nieaktualny, unimogowcy mnie oświecili, że istnieje ukryta przesuwka, teraz muszę sobie dźwignię wystrugać i będę miał o co chodziło :)2 :)21
sraczyki

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyciągarki”