mechanik, srednica bebna
Moderator: Misiek Bielsko
mechanik, srednica bebna
Skladam mechanika, przekladnia slimakowa 1:21, jaka powinna byc srednica bebna zeby to robilo
wyciagarka bedzie siedziec w samuraju.

sj 425 606468554
-
-
Re: mechanik, srednica bebna
Pytanie z kosmosu ...
A jaką wytrzymałość ma przekładnia? Z dopuszczalnego momentu przekładni wychodzi, jaką możesz zastosować średnicę bębna, żeby uzyskać żądany uciąg w linie.
A jaką wytrzymałość ma przekładnia? Z dopuszczalnego momentu przekładni wychodzi, jaką możesz zastosować średnicę bębna, żeby uzyskać żądany uciąg w linie.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl
Rokfor ma rację,ale obawiam się,że aby coś wykombinować z tym problemem nalezy założyć,że przekładnia ślimakowa bedzie "wystarczająco" mocna:) Chyba,że to jakaś fabryczna rzecz o znanych parametrach.
Patrząc z drugiej strony: możemy spekulowac,że moment obrotowy dostarczony przez silnik na wyciągarkę bedzie wynosił np 85% max momentu obr silnika/straty po drodze na przekładniach/.
Mając ten moment i zakładając uciąg na bebnie-otrzymamy jego promień.Prędkość zwijania pod obciążeniem/kątowa/ bedzie wówczas taka jak predkość obrotowa silnika przy tym momencie,po przejściu przez wszystkie przełożenia.
Spróbujmy:
Moment max 150 Nm,po stratach:127 Nm
Uciąg: 30000N
promień bębna:127/3000 =0.04m,czyli srednica 8cm
Prędkość zwijania pod obciażeniem:
1500 obr/min: predkość obr silnika przy tym momencie/150Nm/
przełozenia: pierwszy bieg/4/,reduktor/1/,ślimakowa/21/
sumaryczne przełożenie: 4x1x21=84
predkośc obr bebna:17.8 obr/min
przy średnicy bębna 8 cm da to predkość liniową zwijania:
17.8 x pi x 8 = ok 447 cm/min.
Patrząc z drugiej strony: możemy spekulowac,że moment obrotowy dostarczony przez silnik na wyciągarkę bedzie wynosił np 85% max momentu obr silnika/straty po drodze na przekładniach/.
Mając ten moment i zakładając uciąg na bebnie-otrzymamy jego promień.Prędkość zwijania pod obciążeniem/kątowa/ bedzie wówczas taka jak predkość obrotowa silnika przy tym momencie,po przejściu przez wszystkie przełożenia.
Spróbujmy:
Moment max 150 Nm,po stratach:127 Nm
Uciąg: 30000N
promień bębna:127/3000 =0.04m,czyli srednica 8cm
Prędkość zwijania pod obciażeniem:
1500 obr/min: predkość obr silnika przy tym momencie/150Nm/
przełozenia: pierwszy bieg/4/,reduktor/1/,ślimakowa/21/
sumaryczne przełożenie: 4x1x21=84
predkośc obr bebna:17.8 obr/min
przy średnicy bębna 8 cm da to predkość liniową zwijania:
17.8 x pi x 8 = ok 447 cm/min.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
[quote="meenia"]Skladam mechanika, przekladnia slimakowa 1:21, jaka powinna byc srednica bebna zeby to robilo
wyciagarka bedzie siedziec w samuraju.[/quote
Na takim przełożeniu tu samuraj będzie latał na tej windzie
21:1 to co innego

Na takim przełożeniu tu samuraj będzie latał na tej windzie

Nissan Patrol Y60 TD42+PTO
honki pisze:meenia pisze:Skladam mechanika, przekladnia slimakowa 1:21, jaka powinna byc srednica bebna zeby to robilowyciagarka bedzie siedziec w samuraju.[/quote
Na takim przełożeniu tu samuraj będzie latał na tej windzie![]()
honki, wiele to wnioslo do tematu, jeszcze przepis na mielone dodaj.
Dzieki Vandall1, cos postaram sie policzyc.
Pozdrawiam
sj 425 606468554
w ramseyu średnio mocnym mam około 90 mm , w superwinchu raczej mocnym mam około 100 mm . przełożenia powyżej ( starej ,poczciwej granicy samohamowności ) 40:1
trzyseta jedna , dwa mechaniki
meenia-się wstrzymaj,bo zrobiłem chyba babola w tym liczeniu.Nie powinienem w sobotę rano udzielac sie na forumie
Jeszcze raz przemyslę
.

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
vandall1 pisze:meenia-się wstrzymaj,bo zrobiłem chyba babola w tym liczeniu.Nie powinienem w sobotę rano udzielac sie na forumieJeszcze raz przemyslę
.
Spoko, dzis mam dzien wora, tzn nic nie robie

sj 425 606468554
To wracając do tematu,powinno być tak:
Mamy te 127 Nm momentu obr po stratach,przy predkości obr silnika 1500/min
Iloczyn tych dwóch wartości daje moc którą dysponujemy na wyciągarce.Zakładam tu że cała moc silnika idzie na wyciągarkę/nie pomagamy sobie kołami/,a silnik chodzi na 1500 obr.W praktyce jest to mało realne/będzie chyba chodził wolniej,wiec dysponowana moc tez bedzie inna/pewnie mniejsza/
Te 1500obr/min przelatuje przez przełożenia/w naszym przykładzie 84/.
Daje to prędkość obrotową bębna:1500/84 = ok 18 obr/min.
Czyli moment obrotowy który dostaniemy na bębnie bedzie krótko mówiąc 84 razy wiekszy,czyli:11206 Nm
Ten "dysponowany" moment jest iloczynem siły uciagu wyciagarki x promień bębna.
Teraz zakładając jakiś uciąg,np 30000N/3 tony/,mamy:
11206/30000= 0.37m
Lub zakładając 60000N/6 ton/-dostaniemy 0.185 m.
Zmniejszanie srednicy bebna bedzie skutkowało wzrostem uciagu i spadkiem predkości posuwu liny.
Widać z tego,ze problemem może być rzeczywiście wytrzymałośc samej wyciagarki.
Dasz mniejszy bęben-bedziesz miał wiekszy uciąg,ale oś bębna może trzasnąć
Albo wyrwiesz to z ramy.
Osobiscie,w tej sytuacji dobrałbym srednicę bębna wg żądanej predkosci nawijania,ile ona powinna być to nie wiem
Np w tym wypadku mając 18 obr/min bębna o srednicy np 20 cm,mamy prędkośc liny 19m/s co się zdaje wiele za dużo...
Sadzę,że mógłbyś zrobić podobne rozważanie dla swojego silnika.
Mając charakterystykę silnika /moment, obroty/,dokładniej znane przełożenia po drodze,wymaganą szybkość zwijania-można coś wyspekulować.Nadto należy wziać po uwagę minimalną średnicę bębna ze wzgledu na układanie sie liny.
Mamy te 127 Nm momentu obr po stratach,przy predkości obr silnika 1500/min
Iloczyn tych dwóch wartości daje moc którą dysponujemy na wyciągarce.Zakładam tu że cała moc silnika idzie na wyciągarkę/nie pomagamy sobie kołami/,a silnik chodzi na 1500 obr.W praktyce jest to mało realne/będzie chyba chodził wolniej,wiec dysponowana moc tez bedzie inna/pewnie mniejsza/
Te 1500obr/min przelatuje przez przełożenia/w naszym przykładzie 84/.
Daje to prędkość obrotową bębna:1500/84 = ok 18 obr/min.
Czyli moment obrotowy który dostaniemy na bębnie bedzie krótko mówiąc 84 razy wiekszy,czyli:11206 Nm
Ten "dysponowany" moment jest iloczynem siły uciagu wyciagarki x promień bębna.
Teraz zakładając jakiś uciąg,np 30000N/3 tony/,mamy:
11206/30000= 0.37m
Lub zakładając 60000N/6 ton/-dostaniemy 0.185 m.
Zmniejszanie srednicy bebna bedzie skutkowało wzrostem uciagu i spadkiem predkości posuwu liny.
Widać z tego,ze problemem może być rzeczywiście wytrzymałośc samej wyciagarki.
Dasz mniejszy bęben-bedziesz miał wiekszy uciąg,ale oś bębna może trzasnąć

Albo wyrwiesz to z ramy.
Osobiscie,w tej sytuacji dobrałbym srednicę bębna wg żądanej predkosci nawijania,ile ona powinna być to nie wiem

Np w tym wypadku mając 18 obr/min bębna o srednicy np 20 cm,mamy prędkośc liny 19m/s co się zdaje wiele za dużo...
Sadzę,że mógłbyś zrobić podobne rozważanie dla swojego silnika.
Mając charakterystykę silnika /moment, obroty/,dokładniej znane przełożenia po drodze,wymaganą szybkość zwijania-można coś wyspekulować.Nadto należy wziać po uwagę minimalną średnicę bębna ze wzgledu na układanie sie liny.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
-
-
Nie można zakładać że winda przeniesie całą moc silnika (minus straty). Dlatemu zabezpiecza się napęd windy (zwykle kołek ścinalny), i w autach posiadających seryjnego mechanika napęd windy przenosi jakieś 150 Nm do ścięcia kołka (silnik daje jakieś 240 lub wyżej, a przy napędzie z reduktora skrzynia go jeszcze powiela). Zabezpiecza to ślimaka windy, ale też i kółka PTO. I radziłbym tej wartości nie przekraczać - nawet jeżeli winda jest od stara, i wytrzyma więcej, to pto fabryczne już niekoniecznie.
I - z grubsza, bo się mi dokładnie przeliczać nie chce - te 150 Nm daje na windzie ze ślimakiem 33:1 i bębnie 90 mm uciąg ok. 3,5 - 4T. Straty przekładni są niestety duże (sprawność max 60%), stąd tylko tyle. Szybsza przekładnia to oczywiście mniejszy uciąg, więc żeby wyrównać trza by zmniejszyć średnicę bębna.
I - z grubsza, bo się mi dokładnie przeliczać nie chce - te 150 Nm daje na windzie ze ślimakiem 33:1 i bębnie 90 mm uciąg ok. 3,5 - 4T. Straty przekładni są niestety duże (sprawność max 60%), stąd tylko tyle. Szybsza przekładnia to oczywiście mniejszy uciąg, więc żeby wyrównać trza by zmniejszyć średnicę bębna.
Fakt,na starowskiej ten kołek ma bodaj fi 8 tylko.
Winda meeni ma 1:21
Obawiam się,że nie wiem czy meenia ma jakąś jasność po tych wywodach
Winda meeni ma 1:21
Obawiam się,że nie wiem czy meenia ma jakąś jasność po tych wywodach

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
-
-
Średnica kołka to raz, ale średnica wałka pto na którym jest ten kołek to dwa. W nissanie safari kołek jest 8 mm na średnicy 25mm, w toytoyach to samo - to daje te ok. 150 Nm (obliczeniowo mniej, ale tam nie zachodzi czyste ścinanie, więc kołek wytrzymuje nieco więcej).
Poza wytrzymałością przekładni dochodzi też wytrzymałość liny - przy przeciążeniu coś musi strzelić. I lepiej żeby bezpiecznik niż lina - przekładnia jest liczona z jakimś tam zapasem, lina nie, w dodatku z czasem jej wytrzymałość maleje.
Ja mam u siebie założone sprzęgło przeciążeniowe (automatyczne) na wałku pto, nastawione na jakieś 120 - 130 Nm. I już wiele razy "zaterkotało". Na mechniku nie ma za bardzo wyczucia, że jest obciążony (elektryk wyraźnie wtedy zwalnia, i to ewidentnie słychać. Mechanik ma taki zapas mocy ze silnika, że nie słychać niczego).
Poza wytrzymałością przekładni dochodzi też wytrzymałość liny - przy przeciążeniu coś musi strzelić. I lepiej żeby bezpiecznik niż lina - przekładnia jest liczona z jakimś tam zapasem, lina nie, w dodatku z czasem jej wytrzymałość maleje.
Ja mam u siebie założone sprzęgło przeciążeniowe (automatyczne) na wałku pto, nastawione na jakieś 120 - 130 Nm. I już wiele razy "zaterkotało". Na mechniku nie ma za bardzo wyczucia, że jest obciążony (elektryk wyraźnie wtedy zwalnia, i to ewidentnie słychać. Mechanik ma taki zapas mocy ze silnika, że nie słychać niczego).
bezpiecznikiem powinna być lina.
stalowa lina 10mm o drobnym splocie (miękka) ze stalowym rdzeniem wytrzymuje jak dobrze pamiętam niecałe 6t.
w samuraiu ze starem dokładnie czuć czy lekko idzie czy ciężko.
jak jest ciężko to silnik potrafi dusić na 1 biegu z 2000-3000tyś obr. Dasz za dużo gazu jak jest ciężko, lina strzela.
Po linie stalowej widać kiedy jest zmęczona i pracowała na granicy wytrzymałości.
Bezsensownym pomysłem jest by bezpiecznikiem był klin np. na wyciągarce. Wyobraźmy sobie sytuację, że strzela taki klin w błocie po kolana, w nocy. Super Zostajesz tam do rana bo A: nie masz klina zapasowego B: masz zapasowe kliny ale nie możesz ich zastosować bo... stary klin został ścięty i się nie da C: Masz kliny ale nie masz narzędzi itp...
Urywa się lina, skracasz to co zostało i jedziesz dalej.
Problem z wyczuciem obciążenia wyciągarki jest w zasadzie tylko przy bardzo wolnych windach... takich jak np. superwinch. Najczęściej windy takie montowane są od sporych klekotów z względnie dużym momentem obrotowym. Tam rozwiązanie takie jak ma rokfor32 (sprzęgło przeciążeniowe na pto) ma sens. Rozwiązanie takie można spotkać np. w PTO do land roverów.
A co do pytania na temat średnicy bębna:
Zrób taki bęben, żeby mieściło Ci się tyle liny ile zamierzasz wozić, prawdopodobnie ograniczą Cię wymiary miejsca gdzie zamontowana będzie winda. Tego się trzymaj. Nie martw się o prędkość, masz w suzuce (jak dobrze pamiętam to ma to być w samuraiu?) 5 biegów. Nawet jak zrobisz bęben najmniejszej średnicy jakiej dasz radę to na pierwszym biegu, na pierwszym zwoju przy 4000tys obr będziesz szybszy od elektryków. A w zapasie masz jeszcze 4 szybsze biegi...
Do tego jeśli to ma być w suzuce, i chciał byś mieć wielki bęben, żeby szybko zwijać, to to się nie sprawdzi w mocnym terenie, gdzie będziesz musiał pomagać kołami... czterema kołami zblokowanymi na sztywno. Silnik nie da rady.
ps. i nie piszę o samuraiu z fabrycznym 1.3 a o mocniejszej jednostce.
stalowa lina 10mm o drobnym splocie (miękka) ze stalowym rdzeniem wytrzymuje jak dobrze pamiętam niecałe 6t.
w samuraiu ze starem dokładnie czuć czy lekko idzie czy ciężko.
jak jest ciężko to silnik potrafi dusić na 1 biegu z 2000-3000tyś obr. Dasz za dużo gazu jak jest ciężko, lina strzela.
Po linie stalowej widać kiedy jest zmęczona i pracowała na granicy wytrzymałości.
Bezsensownym pomysłem jest by bezpiecznikiem był klin np. na wyciągarce. Wyobraźmy sobie sytuację, że strzela taki klin w błocie po kolana, w nocy. Super Zostajesz tam do rana bo A: nie masz klina zapasowego B: masz zapasowe kliny ale nie możesz ich zastosować bo... stary klin został ścięty i się nie da C: Masz kliny ale nie masz narzędzi itp...
Urywa się lina, skracasz to co zostało i jedziesz dalej.
Problem z wyczuciem obciążenia wyciągarki jest w zasadzie tylko przy bardzo wolnych windach... takich jak np. superwinch. Najczęściej windy takie montowane są od sporych klekotów z względnie dużym momentem obrotowym. Tam rozwiązanie takie jak ma rokfor32 (sprzęgło przeciążeniowe na pto) ma sens. Rozwiązanie takie można spotkać np. w PTO do land roverów.
A co do pytania na temat średnicy bębna:
Zrób taki bęben, żeby mieściło Ci się tyle liny ile zamierzasz wozić, prawdopodobnie ograniczą Cię wymiary miejsca gdzie zamontowana będzie winda. Tego się trzymaj. Nie martw się o prędkość, masz w suzuce (jak dobrze pamiętam to ma to być w samuraiu?) 5 biegów. Nawet jak zrobisz bęben najmniejszej średnicy jakiej dasz radę to na pierwszym biegu, na pierwszym zwoju przy 4000tys obr będziesz szybszy od elektryków. A w zapasie masz jeszcze 4 szybsze biegi...
Do tego jeśli to ma być w suzuce, i chciał byś mieć wielki bęben, żeby szybko zwijać, to to się nie sprawdzi w mocnym terenie, gdzie będziesz musiał pomagać kołami... czterema kołami zblokowanymi na sztywno. Silnik nie da rady.
ps. i nie piszę o samuraiu z fabrycznym 1.3 a o mocniejszej jednostce.
-
-
Żadnego urządzenia dźwigowego nie oblicza się na zerwanie liny ...
Jest to po prostu niebezpieczne - raz że sama lina (stalowa) lata jak kosa żyłkowa, a dwa - no wyobraź se sytuację że się ciągniesz pod górę (nie każdy mieszka na nizinach
), i lina strzela ...
Przy zerwaniu bezpiecznika układ staje, ale zakotwiczony - przekładnia jest samohamowna.
Kołek zabezpieczający montuje się tuż przy windzie, w łatwo dostępnym miejscu. Jest pasowany luźno, i zrobiony z niezbyt ciągliwego materiału (można se np. zrobić takie kołki z mosiądzu) - wtedy wymiana nie jest problematyczna, a i daleko łatwiejsza niż zabawa ze skracaniem liny - szczególnie na stalówce.
Sprzęgło przeciążeniowe na napędzie jest znacznie wygodniejsze - ale i znacznie droższe do zrobienia niż kołek zabezpieczający. Koszt ori sprzęgła nastawnego kulkowego to ponad tysiączek. Taniej (gdzieś o połowę) wychodzi sprzęgło cierne, ale ono nie trzyma parametrów (zmieniają się wraz z rozgrzaniem sprzęgła i w miarę ścierania tarczek), i trza uważać coby go nie spalić w amoku.

Kołek zabezpieczający montuje się tuż przy windzie, w łatwo dostępnym miejscu. Jest pasowany luźno, i zrobiony z niezbyt ciągliwego materiału (można se np. zrobić takie kołki z mosiądzu) - wtedy wymiana nie jest problematyczna, a i daleko łatwiejsza niż zabawa ze skracaniem liny - szczególnie na stalówce.
Sprzęgło przeciążeniowe na napędzie jest znacznie wygodniejsze - ale i znacznie droższe do zrobienia niż kołek zabezpieczający. Koszt ori sprzęgła nastawnego kulkowego to ponad tysiączek. Taniej (gdzieś o połowę) wychodzi sprzęgło cierne, ale ono nie trzyma parametrów (zmieniają się wraz z rozgrzaniem sprzęgła i w miarę ścierania tarczek), i trza uważać coby go nie spalić w amoku.
Tak, tak... niebezpieczne jest jak masz niepewną linę, zniszczoną.
Strzelała mi lina kilka razy, widziałem jak komuś strzela kilkanaście razy... mity o pędzącej linie która pęka a jej trajektoria lotu przypomina bicz, osiągając przy tym prędkość światła i energię rozpędzonego pociągu towarowego z rudą żelaza... można odstawić na półkę.
Wyciągam się na linie 10mm. waga samochodu to coś koło 1000-1100kg niech będzie, że 1500... Lina jest badana z papierami itp. Wytrzymuje 6 ton wiszące w pionie + współczynnik bezpieczeństwa. Przy zakuciu jej końca na prasie wytrzymałość spada troszkę. Niech to będzie 5.5t (nie pamiętam dokładnie tych wartości z głowy)
Nie ma górki pod jaką byś się nie wciągną robiąc to prawidłowo.
Oczywiście są asy które nie powinny się wciągać pod górę
ale to czynnik ludzki a nie wytrzymałość liny...
*ze strzelaniem liny. Proszę tego nie odbierać, że można stać gdzie popadnie. A lina która uderzy w człowieka będzie niczym wiosenny komar. Tak nie jest ale nie można popadać ze skrajności w skrajność.
Strzelała mi lina kilka razy, widziałem jak komuś strzela kilkanaście razy... mity o pędzącej linie która pęka a jej trajektoria lotu przypomina bicz, osiągając przy tym prędkość światła i energię rozpędzonego pociągu towarowego z rudą żelaza... można odstawić na półkę.
Wyciągam się na linie 10mm. waga samochodu to coś koło 1000-1100kg niech będzie, że 1500... Lina jest badana z papierami itp. Wytrzymuje 6 ton wiszące w pionie + współczynnik bezpieczeństwa. Przy zakuciu jej końca na prasie wytrzymałość spada troszkę. Niech to będzie 5.5t (nie pamiętam dokładnie tych wartości z głowy)
Nie ma górki pod jaką byś się nie wciągną robiąc to prawidłowo.
Oczywiście są asy które nie powinny się wciągać pod górę

*ze strzelaniem liny. Proszę tego nie odbierać, że można stać gdzie popadnie. A lina która uderzy w człowieka będzie niczym wiosenny komar. Tak nie jest ale nie można popadać ze skrajności w skrajność.
-
-
Wytrzymałość liny jest podawana nominalnie (bez współczynnika bezpieczeństwa), a w dodatku jeżeli nie jest to lina dźwigowa to nie ma robionych badań każdej partii (tylko badania typu i wyrywkowo kontrola jakości materiału), tylko podaje się wytrzymałość obliczeniową.
A wyciąganie pod górkę - jasna sprawa że po płaskiej górce wyciągniesz się bez problema (nawet pionowej). Ale zawsze się może trafić jaki zagrzebany głaz czy korzeń, którego nie zauważysz, a auto go nie przeskoczy.
Ja już parę razy wyciągałem się z miejsc, gdzie sprzęgło przeciążeniowe zaterkotało, że ma dosyć. I możesz wierzyć albo nie - lepiej żeby się lina wtedy nie zerwała. Nawet jeżeli nie grozi to zjechaniem w poważną przepaść - to po cholerę zobijać auto o drzewa ...
A wyciąganie pod górkę - jasna sprawa że po płaskiej górce wyciągniesz się bez problema (nawet pionowej). Ale zawsze się może trafić jaki zagrzebany głaz czy korzeń, którego nie zauważysz, a auto go nie przeskoczy.
Ja już parę razy wyciągałem się z miejsc, gdzie sprzęgło przeciążeniowe zaterkotało, że ma dosyć. I możesz wierzyć albo nie - lepiej żeby się lina wtedy nie zerwała. Nawet jeżeli nie grozi to zjechaniem w poważną przepaść - to po cholerę zobijać auto o drzewa ...
Dobrze, Ty jeździj z tyrkoczącym sprzęgłem na PTO a ja z pękającą liną siejącą zniszczenie w promieniu 90metrów 

-
-
Lina potrafi niefajnie strzelić - to że tobie się akurat tak nie zdarzyło nie znaczy że zjawisko nie występuje wogule. W opowieściach jest zapewne sporo przesady, ja tam jednak nie chciał bym być w zasięgu.
Nie tak dawno był na forum temat o tym jak to gość jakiś utopił auto w częściowo zamarzniętej rzece (ponoć ręczny puścił i auto samo wpadło). Pomijając różne dywagacje jak i dlaczemu - jest komentarz osoby która była na miejscu (lub miała dane nieprzekłamane) w temacie skąd i po co policja na miejscu - bo się okazało że podczas próby wyciągania na siłę liną (przez strażaków) lina strzeliła, i jeden z nich (strażaków) oberwał tą liną przez łeb - dobrze że był w kasku, jak to strażacy na akcji. A i tak gościa karetka odwiozła.
Nie tak dawno był na forum temat o tym jak to gość jakiś utopił auto w częściowo zamarzniętej rzece (ponoć ręczny puścił i auto samo wpadło). Pomijając różne dywagacje jak i dlaczemu - jest komentarz osoby która była na miejscu (lub miała dane nieprzekłamane) w temacie skąd i po co policja na miejscu - bo się okazało że podczas próby wyciągania na siłę liną (przez strażaków) lina strzeliła, i jeden z nich (strażaków) oberwał tą liną przez łeb - dobrze że był w kasku, jak to strażacy na akcji. A i tak gościa karetka odwiozła.
Głupota wyciągających nie zna granic... i a wtedy nawet najlepsze zabezpieczenie nie pomoże 

Najlepiej jeśli wszystko jest tak hardmadafaka mocne, że zanim lina lub bezpiecznik puści silnik zdechnie.

ja tak mam... do puku nie dam za dużo gazu 

Chyba benzyny.

Jak miałem za słaby kołek, to dopiero była masakra jak gdzieś strzeliło w środku bagna - a dobrego dostępu do kołka od góry brak. Dobra lina 12mm ze stalowym rdzeniem wytrzymuje nawet dobrze wklejonego parcha.

Jak miałem za słaby kołek, to dopiero była masakra jak gdzieś strzeliło w środku bagna - a dobrego dostępu do kołka od góry brak. Dobra lina 12mm ze stalowym rdzeniem wytrzymuje nawet dobrze wklejonego parcha.
tak naprawdę chodzi o przepustnicę
i jej wychylenie 

W sumie powietrze też gaz.

-
-
Pisałem już wyżej - kołek zabezpiecza nie tylko linę - też przekładnię windy i kółka w pto.
Podnoszenie uciągu powinno się więc odbywać kompleksowo, przez dobranie całości napędu (np. zapodanie windy o wolniejszym przełożeniu i mocniejszej konstrukcji), a nie zaspawaniu kołka i nawinięciu grubszej liny na istniejący układ ...
Lina jest najtańszym elementem tej układanki, i najłatwiej wymienialnym. PTO gdybym se zarżnął - koszt już spory. A gdyby windę - to następną taką mogę se szukać w Australii ...
Podnoszenie uciągu powinno się więc odbywać kompleksowo, przez dobranie całości napędu (np. zapodanie windy o wolniejszym przełożeniu i mocniejszej konstrukcji), a nie zaspawaniu kołka i nawinięciu grubszej liny na istniejący układ ...

Lina jest najtańszym elementem tej układanki, i najłatwiej wymienialnym. PTO gdybym se zarżnął - koszt już spory. A gdyby windę - to następną taką mogę se szukać w Australii ...