wyciaganie sie do tylu wyciagarka umiejscowiona z przodu

elektryczne, mechaniczne i wynalazki domowej roboty...

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
OldAdler

wyciaganie sie do tylu wyciagarka umiejscowiona z przodu

Post autor: OldAdler » śr kwie 25, 2012 2:20 pm

Gdzies widzialem taki film pokazowy na YT, gdzie Amerykanin pokazuje taki wymyk.
Jest ktos w stanie zapodac na forum ten film?

Awatar użytkownika
adam992

Re: wyciaganie sie do tylu wyciagarka umiejscowiona z przodu

Post autor: adam992 » śr kwie 25, 2012 3:26 pm

Babell Extreme Off Road TEAM
Toyota LJ70 3.0 V6 KOCUR :)21
Discovery TD5

Awatar użytkownika
OldAdler

Post autor: OldAdler » śr kwie 25, 2012 4:06 pm

i dziekuje bardzo...
czyli potrzebne sa drzewa, i 3 rolki, oraz dluga lina

Awatar użytkownika
adam992

Post autor: adam992 » śr kwie 25, 2012 8:51 pm

będzie prościej i bezpieczniej założyć tylna windę w razie braku 3 drzew w okolicy :)21
Babell Extreme Off Road TEAM
Toyota LJ70 3.0 V6 KOCUR :)21
Discovery TD5

Awatar użytkownika
sebastian2357

Post autor: sebastian2357 » śr kwie 25, 2012 9:26 pm

Sytuacja raczej mocno wyreżyserowana, czasem mając winde z przodu i zakopując się w lesie, ciężko jest znaleść takie drzewo żeby było odpowiednio mocne i w tym kierunku o który nam chodzi. P-stwo, że zajdzie coś takiego jak na filmiku jest podobne jak to, że pan Kazio bedzie przejeżdżał obok swoim traktorem i nas po prostu wyciągnie...
TRJ120 '07 jest
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
Samurai '93 rdzewieje pod domem

Awatar użytkownika
Sawa GR
Kontaktowanie:

Post autor: Sawa GR » czw kwie 26, 2012 10:02 am

Ja dlatego nie kupuje widny (na razie) bo jak się zakopie to w 90% na łące, do najbliższych drzew miewam przeważnie ok 500m :)9 :)9 A co dopiero 3 sztuki... W nivie starczała kotwa, do Patrola potrzebował bym raczej taką okrętową... Pozostaje, łopata, trapy i duże agresywne koła...
Patrol Y60 2,8TD 1992 - Jest
Niva 1,9D 1990 - Była
Pathfinder 2,5TD automat 2008 - On road

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » czw kwie 26, 2012 10:12 am

Zrobilem kiedys kotwice i dziala spokojnie. Pisalem na forum. Zrob sobie na wszelki wypadek.

Tak to wygalda:

Obrazek
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

Awatar użytkownika
OldAdler

Post autor: OldAdler » czw kwie 26, 2012 10:32 am

Wojtek_W pisze:Zrobilem kiedys kotwice i dziala spokojnie. Pisalem na forum. Zrob sobie na wszelki wypadek.

Tak to wygalda:

Obrazek

Po co ci kotwica, jesli tylko jezdzisz w turystyku! W rajdach rodzinnych, gdzie widzialem takie sytuacje, ze pilot ubieral biale rekawiczki, by nie pobrudzic rak od kinetyka.

Ja raczej zaloze drugiego elektryka do tylu, bo faktycznie, rzadko kiedy jest tyle drzew wokolo.
Bede tez wozil trapy, o kinetyku nie wspominajac.

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » czw kwie 26, 2012 10:44 am

Zestawu Traxx nie zapomnij czasem. Baardzo przydatny w terenie. Mechanik koniecznie. Bez niego ani rusz. Pozatym jak nie masz mechanika to bede mowil,ze slaby jestes. A przeciez Ty zajestes zajebisty. Jak my wszyscy tego mozemy nie wiedziec? :)21

Oprocz jezdzenia w turystyku wyobraz sobie,ze jezdze tez samemu. :o Naprawde :o Zdradze Ci jeszcze wieksza ciekawostke, ze wszlkiego typu rajdy czy pojezdzawki to tylko ulamek tego co jezdze w terenie (mimo,ze tych rajdow zaliczylem w zeslzym roku kilkanascie). Sa weekendowe wycieczki na ktoe biore zone, coreczke i malyc szwagrow czy wyjazdy gdzies dalej. Wiem, ze Tobie ciezko to pojac z perspektywy goscia, ktory byl na 2 imprezach z synem, jechal tylko w wyczynie (na extrem pewnie jest za cienki ;)) i wydaje mu sie,ze pozjadal wszystkie rozumy. Spokojnie... kiedys dorosniesz, nabierzesz doswiadczenia i zrozumiesz, ze off road to nie tylko imprezy, targanie sie na wyciagarce i babranie po dach w blocie. Takich zapatrzonych w siebie narcyzow zycie szybko z reguly prostuje. 8)
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

Awatar użytkownika
OldAdler

Post autor: OldAdler » czw kwie 26, 2012 11:02 am

Wojtek_W pisze:Zestawu Traxx nie zapomnij czasem. Baardzo przydatny w terenie. Mechanik koniecznie. Bez niego ani rusz. Pozatym jak nie masz mechanika to bede mowil,ze slaby jestes. A przeciez Ty zajestes zajebisty. Jak my wszyscy tego mozemy nie wiedziec? :)21

Oprocz jezdzenia w turystyku wyobraz sobie,ze jezdze tez samemu. :o Naprawde :o Zdradze Ci jeszcze wieksza ciekawostke, ze wszlkiego typu rajdy czy pojezdzawki to tylko ulamek tego co jezdze w terenie (mimo,ze tych rajdow zaliczylem w zeslzym roku kilkanascie). Sa weekendowe wycieczki na ktoe biore zone, coreczke i malyc szwagrow czy wyjazdy gdzies dalej. Wiem, ze Tobie ciezko to pojac z perspektywy goscia, ktory byl na 2 imprezach z synem, jechal tylko w wyczynie (na extrem pewnie jest za cienki ;)) i wydaje mu sie,ze pozjadal wszystkie rozumy. Spokojnie... kiedys dorosniesz, nabierzesz doswiadczenia i zrozumiesz, ze off road to nie tylko imprezy, targanie sie na wyciagarce i babranie po dach w blocie. Takich zapatrzonych w siebie narcyzow zycie szybko z reguly prostuje. 8)
Spoko Wojtus, troche rozbawiles mnie. Juz mi cisnienie na pecherz moczowy zelzalo.
Przestan juz pisac glupotki, zapiszmy sie na jakis powazny rajd na Dolnym Slasku i porywalizujmy. A potem usiadziemy i wypijemy piwo. I opowiesz mi o swoich wyczynach, a ja rozdziawie gebe i szeroko otworze galy... ze zdziwienia...
No i wez ta kotwice, zobaczymy jak dziala.

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » czw kwie 26, 2012 11:06 am

OK, daj tylko wczesniej znac kiedy i gdzie no i co rozumiesz przez porywalizujemy. Przyjade wtedy odpowdnim do tego celu sprzetem. 8)

Awatar użytkownika
Sawa GR
Kontaktowanie:

Post autor: Sawa GR » pn maja 07, 2012 12:42 pm

Dokładnie, ja śmigam parchem tylko na ryby, może 2 popierdułki w roku, a że w okolicy mam tereny jak z Magamu lub ciężkie i śliskie gliny nanoszone przez Odrę...
Przeważnie to ja wyciągam, osobówki i inne terenówki na ATekach. Miałem kotwę innej konstrukcji, jak ugrzęzłem na ATekach 31" nie było problemu dawała rady. Jak wyfrezuje łąkę, 34' Insą Turbo triforek wyrywa kotwę i mniejsze drzewa a auto nie ruszy. Wtedy pozostaje zakopać koło (nie próbowałem jeszcze), trafić na rolników oni śmigają na bliźniakach o średnicy 2,5m :o :o No ale niezastąpione są trapy hi, szpadel i babranie się w melasie, często w adidasach i z dzieckiem na pace :)21
Niva 1,9D 1990 - Była

Awatar użytkownika
OldAdler

Post autor: OldAdler » wt maja 08, 2012 9:24 am

ok...
TRAPY, SZPADEL, KOTWICA, WYCIAGARKA Z TYŁU...
ale, jeszcze slyszalem o takim motywie "wiejskim"..., ze nawija sie line(?) z belką na kolo, ewentualnie na obciazenie osi przedniej ciagnika rolniczego?

A gdzie w parchu zamontowac wyciagarke z tylu? W srodku, w kabinie? Macie jakies pomysly?

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » wt maja 08, 2012 9:34 am

Obrazek

Mam gdzies dokladniejsze zdjecia - jak znajde to wrzuce. Robi bez laski a auto katowane zdrowo.
Co do belki to mozna zrobic to tak:

http://youtu.be/YnRRGW6z3UQ

Awatar użytkownika
OldAdler

Post autor: OldAdler » wt maja 08, 2012 10:12 am

Przymierzalem wyciagareczke z tylu w ten sposob i za bardzo wystaje, co uniemozliwia, albo i blokuje podjazd pod stromy najazd.

Dobrym patentem jest ta belka drewniana na pokazanym filmiku.
Sam kiedys szarpalem traktor utopiony, bo nie wiedzieli jak takie cos zmajstrowac.

A jakby miec taka mozliwosc przykrecenia do kol takiej belki w razie "co" ?

Awatar użytkownika
gruszkin

Post autor: gruszkin » wt maja 08, 2012 10:21 am

To dlaczego jeździsz parchem, a nie rurakiem :o
nie mów do mnie z rana

jeżdże dieslem dla szatana

ŚNIEGU WYP.ERDALAJ!!

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » wt maja 08, 2012 10:48 am

OLEK40 pisze:Przymierzalem wyciagareczke z tylu w ten sposob i za bardzo wystaje, co uniemozliwia, albo i blokuje podjazd pod stromy najazd.

Dobrym patentem jest ta belka drewniana na pokazanym filmiku.
Sam kiedys szarpalem traktor utopiony, bo nie wiedzieli jak takie cos zmajstrowac.

A jakby miec taka mozliwosc przykrecenia do kol takiej belki w razie "co" ?
Bez zderzaka to sobie mogles przymierzac. ;)
To konkretne auto jezdzi przewaznie w ekstremie, a nie klasie wyczyn dla slabeuszy. Zderzak z wyciagarka dostal juz pare strzalow, ale trzyma sie dzielnie i dziala. Nie ma problemu. Wiec zareczam,ze dziala. Mozna montowac w srodku w kabinie, ale to juz duzo motania. Teraz juz auto pomotane bardziej. Chlodnica na pake, ciete z przodu i duzo innych zmian.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

A belke mozesz sobie z kawalkiem lancucha wozic w aucie. Jaki problem?

Awatar użytkownika
OldAdler

Post autor: OldAdler » wt maja 08, 2012 12:05 pm

OLEK40 pisze:Przymierzalem wyciagareczke z tylu .
... ale bez zderzaka przymierzalem, do samej belki. Chyba, zeby ciac belke. A i nie mam tak wysoko - "profesjonalnie" podniesionego auta.

Co do pytania o ruraka, to nie stac mnie na zmiany, jezdze parchem i jakos daje to sobie rade (a czasem mniej).

Awatar użytkownika
lukassos

Post autor: lukassos » śr maja 09, 2012 12:53 pm

Kilka lat temu widziałem jak Stara wojskowego próbowali wyciągnąc do tyłu. Wyciągarka mechaniczna w ramie, linę pociągnęli pod spodem i but. Star podniósł się delikatnie po śrdoku zmniejszając rozstaw osi. Rama wygięła się w pobliżu mechanika.

Awatar użytkownika
sebastian2357

Post autor: sebastian2357 » śr maja 09, 2012 4:03 pm

Jak jest odpowiednio dużo drzew, a nie da się jechać do przodu, to można za pomocą wyciągarki z przodu praktycznie zawrócić w miejscu-ostatnio to przerabiałem, daje radę :)21
TRJ120 '07 jest
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była

Awatar użytkownika
Sawa GR
Kontaktowanie:

Post autor: Sawa GR » czw maja 10, 2012 11:19 am

Małym może i tak, ale parchem wiszącym na gruszkach lub głębiej???
Albo wyciągarka nie da rady.
albo coś się powygina (mocowania, rama, rolki)
albo urwiesz koła
albo zdejmiesz opony z felgi...
Niva 1,9D 1990 - Była

Awatar użytkownika
pinc6x6

Post autor: pinc6x6 » czw maja 10, 2012 4:13 pm

Wojtek_W pisze: To konkretne auto jezdzi przewaznie w ekstremie, a nie klasie wyczyn dla slabeuszy.
:)21 nie ma jak dogłębna wiedza w temacie :lol: :)13

Awatar użytkownika
sebastian2357

Post autor: sebastian2357 » czw maja 10, 2012 4:21 pm

Toyota BJ73 na 33" nie jest taka znowu mała..nic sie nie wygina, winda 24V ciągnie druta aż miło :D
TRJ120 '07 jest
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » czw maja 10, 2012 9:33 pm

pinc6x6 pisze:
Wojtek_W pisze: To konkretne auto jezdzi przewaznie w ekstremie, a nie klasie wyczyn dla slabeuszy.
:)21 nie ma jak dogłębna wiedza w temacie :lol: :)13

Pewnie nie czytales, wiec Ci tylko wytlumacze,ze w jakims innym watku Olek mial wszystkich jezdzacych w turystuke za cienkie fifole niegodne off roadu. Stad przesmiewczy ton. ;)

Awatar użytkownika
Sawa GR
Kontaktowanie:

Post autor: Sawa GR » pt maja 11, 2012 11:04 am

sebastian2357 pisze:Toyota BJ73 na 33" nie jest taka znowu mała..nic sie nie wygina, winda 24V ciągnie druta aż miło :D
I twierdzisz że siedząc w głębokich koleinach ciągnąc się pod katem zbliżonym do 90' nic się nie stanie? Choćby najtańsze ale upierdliwe w terenie, spadniecie opony z felgi?
To tylko w miękkim bagnie lub śliskiej melasie. Spróbuj tego we wyfrezowanym przez ciągniki lub kogoś na kołach 35 i powyżej dość twardej nawierzchni, korzeniach, kamieniach...
Czasem nawet koło ciężko skręcić, bo auto opiera się bokiem koła...
Niva 1,9D 1990 - Była

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyciągarki”