T-Max - sprzeglo

elektryczne, mechaniczne i wynalazki domowej roboty...

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
seburaj

T-Max - sprzeglo

Post autor: seburaj » wt lis 02, 2004 9:43 am

witam

zalozylem nowego t-maxa 9500, oczywiscie sliczny jest, chodzi nawet cicho i generalnie jak na poczatek cudnie... troche kombinowania, gniazdko na zewnatrz, skrzynka pod maske, kable 50 mm2 w miejsce oryginalnych i takie tam

mam tylko jedna rozterke - bardzo koslawo "załącza" sie sprzeglo :( :(
rozłączanie oczywiscie bez problemu, natamiast aby zalaczyc to trzeba sie niezle nakombinowac - poruszajac bebnem (na sile to zdaje sie nie ma co)... zeby bylo ciekawiej, to na aucie obok lezy inny t-max (12500 i 24v, ale to przeciez bez znaczenia) - gdzie wajcha sprzegla chodzi jak po masle gora-dol praktycznie przy kazdym ustawieniu bebna :(

wyrobi sie? macie jakies wskazowki?

pozdrawiam, seb
robok rzępoli w harapuciu

Awatar użytkownika
CzarnySJ

Post autor: CzarnySJ » wt lis 02, 2004 9:50 am

mam to samo w dakarze :-?

Awatar użytkownika
seburaj

Post autor: seburaj » wt lis 02, 2004 9:55 am

w dakarze to widzialem, ze tak jest - dlatego rowniez wybralem t-maxa...
ale okazuje sie, ze chinczycy maja rozrzut egzemplarzowy jak swego czasu FSO :) :) w jednej sztuce chodzi jak po masle, a w drugiej niet... obydwie nowe

no i jak sobie z tym zalaczaniem radzisz

seb

Awatar użytkownika
CzarnySJ

Post autor: CzarnySJ » wt lis 02, 2004 11:13 am

to problem pilota a nie mój - jak mu to przeszkadza to niech se kupi łorna :)21

Awatar użytkownika
Twardy

Kontaktowanie:

Post autor: Twardy » wt lis 02, 2004 10:24 pm

Nie tylko chińczycy tak mają, jedyna usterka T-Maxa z jaką się spotkałem to urwana lina ( amok ).
Za dużo pisania aby przedstawić Ci powód takiego działania sprzęgła, podam tylko rozwiązanie.

- wykręć małą śrubkę imbusową spod dźwigni sprzęgła
- wyjmij dźwignię do góry nie gubiąc podkładek
- nałóż palcem nieco czystego smaru
- obracaj bębnem smarując pierścień sprzęgła w obu pozycjach
- poskładaj z powrotem uważając aby nie dokręcić śróbki zbyt mocno ( najlepiej użyć kleju unieruchamiającego )

Jesli masz wątpliwości to podjedź do mnie zrobię Ci to za free
człowiek człowiekowi wilkiem a kiwi kiwi kiwi

Awatar użytkownika
seburaj

Post autor: seburaj » śr lis 03, 2004 11:54 am

dzieki za precyzyjne informacje - postaram sie wykonac opisane czynnosci dzis podczas przywracania do swiata zywych rozrusznika... :)

dam znac o efekcie...

chetnie bym podjechal do Ciebie, ale do Krakowa z Katowic to jednak pare kilometrow jest :D ale moze kiedys...

pozdr, seb

Awatar użytkownika
seburaj

Post autor: seburaj » pt lis 05, 2004 12:36 pm

dzwignie wyjalem, przesmarowalem smarem czystym poruszajac bebnem, zmontowalem wajche i... nic

znaczy nic nie pomoglo :(

pozdr, seb

Awatar użytkownika
Twardy

Kontaktowanie:

Post autor: Twardy » sob lis 06, 2004 11:16 pm

czasem też tak bywa :( , ale miej cierpliwość zacznie działać.
do tej pory możesz robić tak :
po swobodnym rozwinięciu liny przekręć dżwignię sprzęgła aż poczujesz opór i trzymaj, następnie bardzo krótko naciśnij przycisk zwijania ( natychmiast zaskoczy).

wczoraj to samo było w warnie 9500 :)

Awatar użytkownika
krzyś

Post autor: krzyś » ndz lis 07, 2004 4:52 pm

...nie zaskoczy.... Warn i to ..to nie to samo...

bez rozebrania przekłądni nie usuniesz usterki.... wina leży po.......stronie chińskiej :) a dokładniej wykonanie:
pierścień jest dość ciasno spasowany i opiłki lub jakieś elementy piasku moga go zatrzeć, powstają rysy które blokują przesów sprzęgła... rozebranie i pilnikowanie lub papirkowanie ścierne :)

przerabiałem to juznie raz :)21

A widze że kolega Jacek nie rozbierał tego ....ajkby rozbierał to by wiedział że budowa pieścienia uniemożliwia przez otworek nasmarowanie :)
Range Rover Classic Pickup/discovery 3,9
NIE pisać mi PW, mail w profilu.

Awatar użytkownika
Twardy

Kontaktowanie:

Post autor: Twardy » ndz lis 07, 2004 9:35 pm

krisi pisze:A widze że kolega Jacek nie rozbierał tego ....ajkby rozbierał to by wiedział że budowa pieścienia uniemożliwia przez otworek nasmarowanie :)
Bardzo jest mi przykro Krisi że masz kłopoty ze wzrokiem, bo tylko tym mogę tłumaczyć Twoją wypowiedż.
Owszem piasek i opiłki mogą się zdarzyć, ale rzadko w nowej wyciągarce.
Masz rację że jest to wada wykonania ( ale nie tylko T-MAXA ), winien jest pierścień który w miejscu załączania ma zbyt ostre krawędzie.
Jutro nagram Ci krótki film o "precyzji" działania sprzęgła w WARNIE :roll:

A i nie proponowałem Sebastianowi smarować od strony zębnej, tylko z góry bo często ( jak wiesz rozbierając wiele razy ) mimośród dżwigni sprzęgła i pierścień pracują na sucho co powoduje dodatkowy opór do pokonania. Napewno otrzymując materiały dotyczące wyciągarek Zwróciłeś uwagę, że producenci próbują usunąć tą wadę wprowadzając sprzęgła zatrzaskowe.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
seburaj

Post autor: seburaj » pn lis 08, 2004 9:43 am

witam ponownie... da sie z tym zyc - znaczy z tym trudnym załączaniem sprzegla... ale przeszkadza i nieco irytuje

weekend pokatowalem troche wyciagarke w trudnych warunkach, co zakonczylo sie dosc konkretnym pozagniataniem liny w ferworze walki oraz uszkodzeniem gniazdka lub wtyczki lub kabla pilota przez najechanie kolem na kabel wpiety do gniazdka w blotniku... wyciagarka rowijala ale przestala zwijac :) (wolalbym odwrotnie)... ale krotka zmota z trzech przewodow, przelacznika trojpolozeniowego i przycisku od rozrusznika w ciezarowce zalatwila sprawe :)2

a sprzeglo chodzi jak chodzilo, najlepiej w ostatniej fazie rozwijania liny, przy poruszajacym sie wolno bebnie probowac je zalaczyc.

Jak myslicie - takie ciezkie zalaczanie upowaznie mnie do odeslania wyciagarki celem wykonania regulancji gwarancyjnej ? ? ? ? ? ? ?

pozdrawiam, seb

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyciągarki”