co to za ramsey?
Moderator: Misiek Bielsko
co to za ramsey?
http://imageshack.us/photo/my-images/59 ... 0129j.jpg/
wiem ze jest slimakowa i przelozenie raczej 470:1. potrzebuje silnik 12v do tego cuda i kolo zebate ktore jest nalozone na silnik wlasnie.
wiem ze jest slimakowa i przelozenie raczej 470:1. potrzebuje silnik 12v do tego cuda i kolo zebate ktore jest nalozone na silnik wlasnie.
-
-
Re: co to za ramsey?
Wątpię żeby przełożenie było aż tak wolne. Mam taką samą, ino sam ślimak (czyli winda mechaniczna) - przełożenie samego ślimaka to 33:1. Na tych kółkach są dwa stopnie walcowe jeszcze, Ale sądząc po wielkości i rozstawie osi max co będzie na tych dwóch stopniach to jakieś 5, może 6:1. To daje razem 165 - 198:1
Chyba że ślimak jest inny - acz wątpię (wolniejszy miałby bardzo niską sprawność, co przy elektryku jest bez sensu).
Niestety nie wiem co to za model.
Chyba że ślimak jest inny - acz wątpię (wolniejszy miałby bardzo niską sprawność, co przy elektryku jest bez sensu).
Niestety nie wiem co to za model.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl
Być może: http://www.ramsey.com/winches/re12000.html - przełożenie właśnie 470:1.
Ta winda musi być koszmarnie wolna
z resztą dane producenta to potwierdzają...
Ta winda musi być koszmarnie wolna

SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Może i jest wolna, ale robi zajebiścieDidymos pisze:Być może: http://www.ramsey.com/winches/re12000.html - przełożenie właśnie 470:1.
Ta winda musi być koszmarnie wolnaz resztą dane producenta to potwierdzają...
A tak na marginesie to szczęśliwi czasu nie liczą

przelozenie slimaka 60:1.
jedno przelozenie sklada sie z kola zebatego 56 zebow i 20 zebow co daje nam 2.8
niemam kola ktore jest na silniku ale po srednicy tego 20 zebnego mysle ze tez ma 20 zebow i ono znowu wspolpracuje z kolkiem o 56 zebach wiec mamy kolejne 2.8.
wiec 2.8x2.8x60=470,4 chyba dobrze to licze?
jedno przelozenie sklada sie z kola zebatego 56 zebow i 20 zebow co daje nam 2.8
niemam kola ktore jest na silniku ale po srednicy tego 20 zebnego mysle ze tez ma 20 zebow i ono znowu wspolpracuje z kolkiem o 56 zebach wiec mamy kolejne 2.8.
wiec 2.8x2.8x60=470,4 chyba dobrze to licze?
-
-
Dobrze. Znaczy to, że mimo tej samej obudowy, ślimak jest znacznie wolniejszy niż przy czystym mechaniku.
Winda ślimakowa ma swoje zalety, ale ma też i wady. Podstawową jest niestety bardzo niska sprawność stopnia ślimakowego(tak duże przełożenie oscyluje między 50 a 60% sprawności). Zerknij se na te dane z linku, dla młodszego modelu. Prędkości to jedno, ale istotne jest co innego - ta winda żre tyle samo prądu co znacznie szybsze (dla porównywalnego obciążenia) wyciągarki z przekładniami planetarnymi. Inaczej - gdyby w planetarnych zastosować tak wolne przełożenie - można by tam zapodać wtedy słabszy, mniej prądożerny silnik, i uzyskać taki sam uciąg.
Ale dzięki ślimakowi nie musi mieć hamulca.
Ślimaki elektryczne są niezastąpione do asekuracji, ale do przeciągania się w błocie już tak se. Czynnik prędkości przekłada się na czas życia akumulatorów - nie są wieczne, i długość bagna po którym można się przeciągnąć wyciągarką elektryczną jest ograniczona. A im większe straty generuje przekładnia windy - tym krócej się będziesz ciągnął ...
Winda ślimakowa ma swoje zalety, ale ma też i wady. Podstawową jest niestety bardzo niska sprawność stopnia ślimakowego(tak duże przełożenie oscyluje między 50 a 60% sprawności). Zerknij se na te dane z linku, dla młodszego modelu. Prędkości to jedno, ale istotne jest co innego - ta winda żre tyle samo prądu co znacznie szybsze (dla porównywalnego obciążenia) wyciągarki z przekładniami planetarnymi. Inaczej - gdyby w planetarnych zastosować tak wolne przełożenie - można by tam zapodać wtedy słabszy, mniej prądożerny silnik, i uzyskać taki sam uciąg.
Ale dzięki ślimakowi nie musi mieć hamulca.
Ślimaki elektryczne są niezastąpione do asekuracji, ale do przeciągania się w błocie już tak se. Czynnik prędkości przekłada się na czas życia akumulatorów - nie są wieczne, i długość bagna po którym można się przeciągnąć wyciągarką elektryczną jest ograniczona. A im większe straty generuje przekładnia windy - tym krócej się będziesz ciągnął ...

w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl
na ślimaku ma 60:1 , na przekładni zębatej pomiędzy silnikiem a ślimakiem przy pomocy dobrego tokarza można uzyskać + 40% , co przy maniu pto daje fajną turystyczną , lekką windę . zębatki by się znalazły.
trzyseta jedna , dwa mechaniki
to ma byc wlasnie asekuracja bo glowna wyciagarka to star. ale gdzie zdobyc ten motor?
- pablo.tabs
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
skątaktuj się z tą firmą mieli wszystko i w normalnej cenie brałem od nich jakieś gadźety
http://www.tevor.pl/content/wyciagarki/ ... akow%C4%85
http://www.tevor.pl/content/wyciagarki/ ... akow%C4%85
- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
mieli i mają to oni są dystrybutorem ramseja na polske, na zdjęciu nie widać drugiej części obudowy ze sprzęgłem kłowym
ps. mam dwie takie windy
wolne ale do zabawy nie zamienił bym na żadnego innego elektryka
poszukaj w sieci jest gdzies manual do tej windy
a tu masz coś co ci się przyda

ps. mam dwie takie windy

poszukaj w sieci jest gdzies manual do tej windy
a tu masz coś co ci się przyda

Czwarte serce