Jak wyczyscic wyciagarke

elektryczne, mechaniczne i wynalazki domowej roboty...

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Jak wyczyscic wyciagarke

Post autor: Wojtek_W » śr lis 28, 2012 11:11 am

Dobra.

Generalnie mam zasyfiona wyciagarke. Wczoraj w ramamach jakis tam drobnych napraw i usprawnien zdjelismy zderzak i zobaczylismy wielki syf.

Auta nie topie, wyciagarki uzywam incydentalnie a arb dosc dobrze ja chroni przed takim "zwyklym" blotem i rozpryskami.
Ale calosc zasyfiona niemozliwie. Probowalismy uruchomic i nie zagadala. Pol roku wczesniej bez problemu. Wyciagnelismy i rozmontowalismy na czynniki pierwsze -wszystko w blocie i glinie. Nawet w srodku :roll:
W jednym miejscu znalezlismy peknieta obudowe (podziekowania dla Ani i Kosy :)21 ) i chyba odrobine sie rozeszla i naszlo gnoju. Wracajac do sedna. Kolaga mi ja opanuje (do tej pory bez problemu sobie radzil), ale kazala wszystko wyczyscic i doprowadzic do takeigo stanu,zeby mozna bylo postawic na biurku.

O ile z bebnem i obudowa sobie poradze jakos. To nie wiem co z zasyfialym wirnikiem ireszta zrobic. O pradach wiem niewiele a niechce zrobic wiekszego bigosu niz jest. W jakis roztwor to wrzucic? Niech sobie od lezy i pozniej delikatnie pedzelkiem element po elemencie?
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Re: Jak wyczyscic wyciagarke

Post autor: Zibi » śr lis 28, 2012 2:17 pm

teraz już wiesz, że zderzak typu wanna to nie jest dobre wyjscie. Zderzak powinien mieć w rejonie silnik dość duży otwór, aby liście i błoto wypadało. W innym przypoadku połowa silnika zawsze leży w błocie.

Silnik rozbieraj powoli, na 100 % do wymiany będą łożyska na wirniku, resztę oczyścić. sprawdzić umasowienie szczotek minusowych. Poczyścić, zakonserwować, złożyć na silikonie. I wyciąć dziurę w zderzaku.

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » śr lis 28, 2012 2:27 pm

To,ze po czesci ze swojej winy to sie przyznaje . Zderzak ARB cudem nie jest. O tym tez juz pisalem wiele razy.
Aczkolwiek auto u mnie juz chyba ponad 3 lata i problemow takich nie mialem nigdy. Zreszta mniejsza o to.
Lozyska sa do wyrzucenia. Rozebrane do rosolu. Mam generalnie cala skrzynke klamotow utaplanych w blocie.

Reszte oczyscic to wiem. Tylko w jaki sposob? Wirnik wyglada dokladnie jakby go wrzucic do blota i wyjac.
Pod wode chyba nie, co ?

Do do superwincha ep9 masz klamoty jakies? Bo pewnie trzeba bedzie.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » śr lis 28, 2012 2:37 pm

Wirnik i stojan jedynie odrdzewić. W wodzie już był i raczej mu nie zaszkodziła. Spokojnie wiec możesz wypłukac wodą, resztę mechanicznie oczyścić i odrdzewić. Cześci to najlepiej terenowiec - nie będę im odbierał roboty.

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » śr lis 28, 2012 2:42 pm

OK, dziekuje

Do odrdzewienia cos konkretnego?
Bo dzis sobie patrzylem to z metra klamotow.

Awatar użytkownika
mari

Post autor: mari » śr lis 28, 2012 6:04 pm

Hej Wojtas

Masz linka organoleptycznego poniżej - bo ty chyba EP 9 masz z tego co pamiętam.
Zibi tez ma na swojej stronce fajne instrukcje.

http://forums.lr4x4.com/index.php?showtopic=20162

Ja swoja przed wyjazdem na krypę rozbierałem - wszystkie łożyska nowe i nowe smary. Całość fajnie w Dieslu się odmoczyła.
Łożyska w każdym sklepie są dostępne oprócz łożysk ciernych samego bębna. Dostępne w zakładowym i pewnie w innych punktach tez.
Proponuje same szczotki wymienić tez.

A swoja droga sporo syfu w środku miałem i aż zdziwiony bylem - ty tez - może to jakaś przypadłość ep9??
Zibi się pewnie wypowie i naprowadzi nas na co zwrócić uwagę.
U 93 - Prawie oryginał :) Joanna Brodzik Edition :)

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » śr lis 28, 2012 6:08 pm

Przecież pisałem kilka razy - ep9 to wyciągarka do lawety a nie w błoto. Jak zdejmiesz bęben z podstawy silnika to widać uzwojenie. Tam są dziury takie, ze nawet małe kamienie mogą wpaść :o

Winch do błota nie ma w tym miejscu żadnych otworów.

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » śr lis 28, 2012 6:25 pm

mari pisze:Hej Wojtas

Masz linka organoleptycznego poniżej - bo ty chyba EP 9 masz z tego co pamiętam.
Zibi tez ma na swojej stronce fajne instrukcje.

http://forums.lr4x4.com/index.php?showtopic=20162

Ja swoja przed wyjazdem na krypę rozbierałem - wszystkie łożyska nowe i nowe smary. Całość fajnie w Dieslu się odmoczyła.
Łożyska w każdym sklepie są dostępne oprócz łożysk ciernych samego bębna. Dostępne w zakładowym i pewnie w innych punktach tez.
Proponuje same szczotki wymienić tez.

A swoja droga sporo syfu w środku miałem i aż zdziwiony bylem - ty tez - może to jakaś przypadłość ep9??
Zibi się pewnie wypowie i naprowadzi nas na co zwrócić uwagę.
Siema! :)2 8)

Na Swieta ladujesz?
Pojezdzawki beda :)

Co do samego demontazu i calej reszty to sobie poradze. W sumie to juz jest w czesciach :)21
Chodzi mi o jakies w miare dokaldne umycie elementow "wrazliwych" tak,zeby kuku nie zrobic. Czyli pioch pod wode, reszte na kapiel w dieslu i pozniej ewentualnie odrdzewiacz.
Bedzie git?

Skrecic i serwisowac ma juz mi kto.
A,ze do lawet to nie widzialem. Jak dzialalo to ciagnelo to niezle. Mialem poprostu na aucie i tyle. Ale uwaga na przyszlosc sluszna :)

Awatar użytkownika
mari

Post autor: mari » śr lis 28, 2012 6:31 pm

No i sprawa jasna - a jakiś patent na to istnieje i czy coś można zrobić żeby to poprawić?

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » śr lis 28, 2012 6:37 pm

Niestety konstrukcja za bardzo nie pozwala tego uszczelnić. Trzeba po prostu przerobić zderzak aby nie był wanną i aby był łątwy dostęp do śruby masowej.

Awatar użytkownika
mari

Post autor: mari » śr lis 28, 2012 6:39 pm

Wojtek_W pisze:Na Swieta ladujesz?
Pojezdzawki beda
Hej niestety nie będzie mnie - wracam 10 stycznia :)21
Z pojezdzawek na razie nici bo stare auto zostało dawca a nowe jeszcze nie gotowe.
Ale w maju już powinienem mieć U 96 skończone :)21 Może na Markowiade mi się uda w tym roku być :)11
Wojtek_W pisze:Chodzi mi o jakies w miare dokaldne umycie elementow "wrazliwych" tak,zeby kuku nie zrobic. Czyli pioch pod wode, reszte na kapiel w dieslu i pozniej ewentualnie odrdzewiacz.
Bedzie git?
Moim skromnym zdaniem będzie git bo sam tak robiłem. Ale może są na to jakieś inne tajemne sposoby leśnych ludzi??

Awatar użytkownika
mari

Post autor: mari » śr lis 28, 2012 6:42 pm

Zibi pisze:Niestety konstrukcja za bardzo nie pozwala tego uszczelnić. Trzeba po prostu przerobić zderzak aby nie był wanną i aby był łątwy dostęp do śruby masowej.
Czyli najprościej dopisać EP9 do listy rzeczy do rozebrania i sprawdzenia po każdym poważniejszym topieniu.
Coraz dłuższa ta lista się robi :)21

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » czw lis 29, 2012 3:52 pm

Zibi pisze:Przecież pisałem kilka razy - ep9 to wyciągarka do lawety a nie w błoto. Jak zdejmiesz bęben z podstawy silnika to widać uzwojenie. Tam są dziury takie, ze nawet małe kamienie mogą wpaść :o

Winch do błota nie ma w tym miejscu żadnych otworów.
praktycznie najpopularniesza wyciągarka w USA w off-roadzie, znana lubiana i polecana, ale Ty piszesz że to nie do terenu jest :o

tak się składa że z tym superłynczem trochę pracuję i jest zdecydowanie bardziej do terenu niż tanie chinole
:)21
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » czw lis 29, 2012 3:55 pm

Myślę, ze nie wiesz co piszesz.

Stare EP9 nie miała otworów i nadawała się w teren. Nowy model ma otwiory przez które syf wpada do silnika. Z drugiej strony powinien wylecieć. Ale wyleci tylko woda a syf zostanie.

to jest silnik EP9

Obrazek

uzwojenie silnika jest na wierzchu. Wystarczy że bedzie niewielka nieszzcelnbosć w jakimkolwiek miejscu wyciągarki - czy w przekładni, czy w bębnie czy też na panewkach bębna- syf przez beben p[rzedostaje się do wnętrza silnika.

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » czw lis 29, 2012 4:09 pm

być może nie wiem co piszę, bo ja nigdy tej wyciągarki nie rozbierałem osobiście

nie wiem kiedy był stary, a kiedy nowy, ale o ile kojarzę to data produkcji tej windy to 2008 rok (albo 2009)
ponad dwa lata używamy jej w jednym z aut do układania tras na imprezę odbywającą się dwa razy w roku, w terenie bardzo mokrym (taka specyfika)
nigdy nie zawiodła, a często pracowała pod wodą

czego zdecydowanie nie da się powiedzieć o taniej chińskiej wyciągarce marki której nie wspomnę i przekaźnikach tej samej firmy, którymi zamieniłem oryginalne przekaźniki (7-letnie) z T-maxa ;)

po prostu jestem mocno zdziwiony że ktoś pisze, że ta winda nie jest do terenu a do lawety
dziwne w kontekście tego jak ją używamy i jaką ma popularność w USA - i nie u laweciarzy :)21
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

Awatar użytkownika
Miskiller

Post autor: Miskiller » czw lis 29, 2012 4:12 pm

ja tez o EP9 mam jak najlepsze zdanie, jakosc wykonania, uzywanie , niska awaryjnosc, normaln a dzwignia do sprzegla a nie jakis wygiety barani cycek...
4-ta REAKTYWACJA.Zrobie sobie PTO do Quada...a co ? umiem..

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » czw lis 29, 2012 5:06 pm

wystarczy poszukać bo temat już był wałkowany wraz ze zdjećiami i rożniacami w obu modelach. Stary model ma pełną podstawę która jest szczelna. Nowy model - ten który jescze niedawno był na wyprzedażach ma podstawę z dziurami na palec. W ciągu miesiaca kilka na serwis przyjąłem i naprawą było oczyszczenie z błota i syfu. Generalnei winda jest świetna i złego słowa o niej nie powiem ale z tą podstawą po prostu przegięli.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyciągarki”