Escape Winch 12000LB

elektryczne, mechaniczne i wynalazki domowej roboty...

Moderator: Misiek Bielsko

Stu

Escape Winch 12000LB

Post autor: Stu » czw lis 29, 2012 10:01 pm

Witam
Dostałem dziś od znajomego taką wyciągarkę, jak w tytule - zdemontowaną jako sprawną z auta dwa lata temu. Od tego czasu leżała w garażu na półce. Niestety, nie mam żadnego schematu, jak ją można podłączyć. Oczywiście w komplecie jest puszka z przekaźnikami oraz przewodowy pilot, ale po podłączeniu jej oryginalnymi przewodami do akumulatora nic się nie dzieje... Od czego zacząć? Czy wyczyścić silnik? Bo być może woda spowodowała, że styki bądz szczotki komutatora skorodowały? Czy jest możliwość podpięcia w celu sprawdzenia silnika wyciągarki na krótko, z pominięciem przekaźników? Gdzie mogę znaleźć schemat podłączenia? Czy dzwignia sprzęgłą odłącza jednocześnie zasilanie silnika ?
Pzdr, Kuba

Awatar użytkownika
kosa20
Kontaktowanie:

Re: Escape Winch 12000LB

Post autor: kosa20 » czw lis 29, 2012 10:24 pm

Stu pisze:Witam
Dostałem dziś od znajomego taką wyciągarkę, jak w tytule - zdemontowaną jako sprawną z auta dwa lata temu. Od tego czasu leżała w garażu na półce. Niestety, nie mam żadnego schematu, jak ją można podłączyć. Oczywiście w komplecie jest puszka z przekaźnikami oraz przewodowy pilot, ale po podłączeniu jej oryginalnymi przewodami do akumulatora nic się nie dzieje... Od czego zacząć? Czy wyczyścić silnik? Bo być może woda spowodowała, że styki bądz szczotki komutatora skorodowały? Czy jest możliwość podpięcia w celu sprawdzenia silnika wyciągarki na krótko, z pominięciem przekaźników? Gdzie mogę znaleźć schemat podłączenia? Czy dzwignia sprzęgłą odłącza jednocześnie zasilanie silnika ?
Pzdr, Kuba
Wyślij do Escape na przegląd. Do Zibiego pisz.
:)

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » czw lis 29, 2012 10:25 pm

uuuu, no z tą rączką sprzęgła to już przegiąłeś. :)21

Kolego wyślij na pw adres mailowy to rano podeślemy instrukcję podłaczenia. Do tego czasu z taką znajomością lepiej nic nie rób bo popalisz sterownik.

Stu

Post autor: Stu » czw lis 29, 2012 10:44 pm

Z tym sprzęgłem to trochę żartem, ale to przez kolegę, który akurat był w garażu, jak próbowałem uruchomić wyciągarkę :)
Kolejne pytanie: na końcu przewodu "-", czyli tym zamontowanym pod spodem silnika, jest krótki przewód ok 1mm^2.Do czego ma on być podłączony? Mam nadzieję, że schemat pomoże....
Pzdr, Kuba

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » czw lis 29, 2012 10:45 pm

on ma być podłaczony do minusa przekazników. Pewnie tego ci brakuje żeby uruchomić wincha. Pozostałe kable idą wg,. kolorów. I pamiętaj, aby przy przykręcaniu kabli używać dwóch kluczy aby nie przekręcić wyjsć z silnika.

Stu

Post autor: Stu » czw lis 29, 2012 11:04 pm

dzięki za podpowiedz, ale takie sprawy to raczej oczywistość - przynajmniej dla mnie, bo są związane z moim zawodem :)
Mam natomiast inne pytanie - może i dla niektórych oczywiste, ale to moja pierwsza winda - płytę już zrobiłem i zamocowałem do ramy, natomiast nie wiem, na jakiej wysokości w zderzaku umieścić prowadnicę liny (czy "prześwit" między rolkami ma być na wysokości pierwszego czy trzeciego zwoju liny)? A może lina ma się delikatnie ślizgać po górnej rolce?
Pzdr, Kuba

Awatar użytkownika
Jaaareeek !

Post autor: Jaaareeek ! » pt lis 30, 2012 8:36 am

Stu pisze:Od czego zacząć? ... Czy jest możliwość podpięcia w celu sprawdzenia silnika wyciągarki na krótko ... Czy dzwignia sprzęgłą odłącza jednocześnie zasilanie silnika ? ... ale takie sprawy to raczej oczywistość - przynajmniej dla mnie, bo są związane z moim zawodem ... ale to moja pierwsza winda - płytę już zrobiłem i zamocowałem do ramy ... nie wiem, na jakiej wysokości w zderzaku umieścić prowadnicę...
wybrane fragmenty

:)21

Stu

Post autor: Stu » pt lis 30, 2012 9:42 am

Hmmm. Nie każdy musi znać budowę wyciągarki, a trudno coś określić z zewnątrz, bez jej rozbierania lub schematu. To, że potrafię zacisnąć końcówkę na przewodzie i że wiem, że podczas dokręcania przewodu do zacisku trzeba używać dwóch kluczy nie spowoduje, że domyślę się do których zacisków podpiąć przewody - a takie czynności wykonuje się także w innych zawodach :) A z wyłącznikiem sprzęgła to tak trochę żartem, bo skojarzyła nam się z "heblem", jakiego używam w aucie do odłączenia akumulatora.... no. :D
Pzdr

Awatar użytkownika
cielaczek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: cielaczek » pt lis 30, 2012 10:59 am

Z tego co się orientuję, to rolki powinny być tak zamocowane, że jak rozwiniesz połowę liny z bębna to lina powinna być pośrodku szczeliny między poziomymi rolkami.

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » pt lis 30, 2012 11:37 am

dokłądnie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyciągarki”