dlaczego gotuje mi wode w 4 runner 3vze
Moderator: Mroczny
dlaczego gotuje mi wode w 4 runner 3vze
witam wszystkich toyociarzy
mam problem
moje auto sie nie dogrzewało wiec zajżałem do termostatu. termostat był zepsuty poprostu ktos go zawiesił. wsadziłem nowy i w tej chwili góra się gotuje a dół chłodnicy jest zimny jak lód. więc nie ma krążenia bo napewno termostat się nie otwiera. układ powinien byc odpowietrzony bo nagrzewnice grzeją. chyba że jest coś o czym nie wiem???? jest to silnik 3 v6 proszę o pomoc[/code]
- janusz k160
-

- Romeo

- Kontaktowanie:
Raczej zaczął bym od sprawdzenia tego drugiego czyli chłodnicy.
Uszczelka pod głowicą będzie powodowała objaw, albo wyżucania płynu w skutek przedostania się spalin do układu chłodzenia lub płyn dostanie się do cylindrów poprzez kanały dolotowe (dymi na biało) lub płyn pojawi się w oleju ...ot co...W każdym z tych przypadków nagrzewnice słabiej grzeją lub przestają o ile nie zagotuje się wcześniej silnik
Uszczelka pod głowicą będzie powodowała objaw, albo wyżucania płynu w skutek przedostania się spalin do układu chłodzenia lub płyn dostanie się do cylindrów poprzez kanały dolotowe (dymi na biało) lub płyn pojawi się w oleju ...ot co...W każdym z tych przypadków nagrzewnice słabiej grzeją lub przestają o ile nie zagotuje się wcześniej silnik
4 RUNNER
HILUX-taczka
i przyszło mieszkać na górce w Beskidzie wyspowym-jest pięknie
HILUX-taczka
i przyszło mieszkać na górce w Beskidzie wyspowym-jest pięknie
- janusz k160
-

dzienki panowie za rady ale one nic nie wnosza
ja osobiscie uważam że na mechanice troche sie znam bo więcej udało mi sie naprawic niż zepsuc:D więc powiem wam krok po kroku co juz zrobiłem i sprawdziłem.1.test na obecnośc spalin w płynie.wyszedł negatywnie czyli przedmuchów nie ma . pozatym bez termostatu nie wzrastało ciśnienie w płynie ani mi płynu nie brał czyli przedmuchy odpadaja.2 pompa wody nie cieknie śmigło się trzyma a pozatym ją zepsuc to chyba żeby tam wleciał klucz 32
3 termostat mieżyłem mu temp otwarcia i jest wzgodna z opisem 82. jest to orginał. chłodnica jest przepustowa. TYLKO ZASTANAWIAM SIĘ CZY ONA NIE MA BYC ZALANA POD KOREK PŁYNEM.bo to jest układ który pracuje pod jakimś ciśnieniem . wogóle to tylko japoniec może wymyślec termostat u dołu
wracając do tematu to wydaje mi się że poprostu termostat nie nagżewa się do temp otwarcia tylko dlaczego jak woda w silniku ma ponad 100 st. zapowietrzony czy tak jak mówilem za mało lałem płynu do układu??? pomorzecie?
To po kiego mędzisz a jak już pytasz to napisz co sprawdziłeś a i tak gówno na tym się znasz bo jakbyś wiedział to byś sprawdził i naprawiłBUNIO pisze:dzienki panowie za rady ale one nic nie wnoszaja osobiscie uważam że na mechanice troche sie znam bo więcej udało mi sie naprawic niż zepsuc
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
ale sie rozłościli panowie
sorki że nie powiedziałem o jakie porady pytam . więc mówię odrazu że nie jestem laikiem z mechaniki pojazdowej bo parę aut mam w jednym paluszku a że kupiłem 4 runner wiec poznaję ja cal po calu. a to że miałem problem z gotowaniem wody to też juz wiem o co chodzi i wam powiem mondrale bo kaqżdemu moze sie to przydażycw silniku 3 v ze. problem tkwił w chłodnicy olejowej a dokładnie w kanale doprowadzającym płyn. poprostu był zabity i to tak mocno że dopiero 8 atm. ze sprężarki mu pomogło.i teraz bład jaki popełniłem to to że niepotrzebnie wykrecałem chłodnicę oleju i tu macie na przyszłośc podpowiedz. ŚCIĄGA SIĘ WĘZYK PRZY TERMOSTACIE TEN CIENIUTKI I PCHA SIĘ TAM POWIETRZE UPRZEDNIO ODKRĘCAJAC KOREK CHŁODNICY
niedożny kanalik powoduje że mogą wam się przegrzewac auta. POZDRAWIAM WAS I NIE ZŁOŚCIE SIĘ NA PZYSZŁOŚC