Chłodzenie- problem!

LandCruiser, 4Runner, Hilux, Rav4

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
Jabar

Post autor: Jabar » śr cze 06, 2007 1:27 pm

Jaki płyn wlewa się do przeczyszczenia chłodnicy i czy trzeba spuszczać płyn czy tylko dolać do chłodnicy ten siuwaks.

Bullitt

Post autor: Bullitt » ndz cze 17, 2007 9:00 pm

Informuję co dzisiaj odkryłem w zwiążku z problemem.

Otóż po zdjęciu przedniej tabvlicy rejestracyjnej która częściowo zasłaniała chłodnicę- problem wydaje się że ustał.

Dlatego skłaniam sie ku wersji, że to jednak zamulona/zakamieniona chłodnica. Wleję wkrótce odkamieniacza do czajników w ilości x 10 oraz jakiś syf do odmulania chłodnic i zdam na szybko relacje co i jak.

Awatar użytkownika
profesorr

Post autor: profesorr » ndz cze 17, 2007 9:31 pm

lepiej wyciąg i wypłukaj bo u mnie po tych wynalazkach zaczeło cieknąć :)3
tel660675798

Awatar użytkownika
LX450

Post autor: LX450 » ndz cze 17, 2007 11:39 pm

Bullitt,

Problem w sumie jednoznacznie wskazuje na niedrożny układ chłodzenia.

Pytasz dlaczego ludzie często wskazują na problemy z głowicą... No bo w głowicy są kanaliki od chłodzenia wodą. Jeśli samochód był kiedyś zalany czerwonym płynem chłodzącym (stosuje go Toyota) a potem niedokładnie wypłukany i zalany popularnym zielonym płynem chłodzącym, to wtedy dochodzi do reakcji dwóch płynów. W wyniku tego powstaje takie niby gówno (z wyglądu i konsystencji, z zapachu chyba nie). Zatyka ono kanaliki zarówno w chłodnicy jak i w głowicy. Ta-daaa...

A teraz gorsza wiadomość. Wskazówka temperatury ma bardzo dużą bezwładność. Jak tylko samochód zaczyna łapać temperaturę to wskazówka jest na środku, a jak samochód już dawno się przegrzał to wtedy wskazówka dopiero się wychyla w górę. Po prostu fabryka chciała, aby użytkownicy byli zadowoleni, że nic im się nie rusza. Oczywiście jak wszystko gra, to jest to dobry pomysł, ale jak tylko są problemy to wskaźnik temperatury staje się niewiarygodny i niepotrzebny.

Jeśli w Twojej wersji też zastosowano ten sam układ do wskazówki temperatury, to prawdopodobnie przegrzałeś silnik, i to zdrowo, parę razy. Jest więc prawdopodobne, że głowica się pogięła.

A dobra wieść na przyszłość jest taka, że jest prosty patent, aby wskazówka działała normalnie. Wystarczy parę rezystorów przylutować z tyłu, za licznikami. Jak będę miał trochę czasu to rozwinę temat.

Więc ja bym wylał stary płyn (i wypłukał wodą), bo może on neutralizować kwasy czy odkamieniacze, a poza tym pewnie jest padaka. Zalałbym samochód wodą, nie musi być demineralizowana bo to tylko na trochę. Dolał jakiegoś odkamieniacza albo wlał kilka butelek octu i pojeździł tak przez godzinkę. Potem zlewamy syf do białego wiadra albo miski i patrzymy... Jak woda jest brązowa to znaczy, że patent działa i powtarzamy operację kolejne 2 razy. Jeśli wylana woda jest czysta to szukamy innego preparatu aż znajdziemy.

Tak czy inaczej potem sama woda destylowana i odrobina płynu chłodniczego (10%), żeby nie marnować. Jeśli po tygodniu jazdy wszystko jest OK, to zlewamy jeszcze raz i zalewamy 50/50 jakimś dobrym płynem i pamiętajmy, żeby nie mieszać płynów.

Aha, nie wiem jaki masz silnik, ale w 1FZ-FE są z boku bloku takie otwory do układu chłodzenia. Jak je odkorkujemy to będzie widać czy jest syf. W najgorszych przypadkach ludzie odkręcali śrubę a płyn się nie zlewał. Osad był twardy jak gips i dopiero grzebanie drutem czy śrubokrętem udrażniało zlew. Jeśli będziesz miał taką sytuację, to oznacza, że w kanalikach głowicy masz to samo i wtedy albo dużo odkamieniacza, albo po prostu zdjęcie głowicy, przeczyszczenie, splanowanie itd... No ale za to potem silnik jak nowy i większa kompresja jak zaszalejesz z planowaniem :-)

Awatar użytkownika
Pazuzu
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Pazuzu » pn cze 18, 2007 8:17 am

Ja bym nie płukał całego ukladu chłodzenia.
Może faktycznie zacząć cieknąć nie tam gdzie chcesz.
Mialem ten sam problem w Vitarze.
Wyciagnąłem chlodnicę, plukalem ale nie pomogło.
Kamień był za duży.
Proponuję płukać wymontowaną chłodnicę.
Ja oddałem chłodnicę do warsztatu z chłodnicami i wymienili mi ją na regenerowaną.
Operacja kosztuje 150 PLN a wszelkie problemy zniknęły od razu.
Pozdrawiam
Scenic RX4 2000
Suzuki Sidekick '93 automat, lift 2,5", MT
Patrol GR '94

Bullitt

Post autor: Bullitt » pn cze 18, 2007 8:47 am

LX450 pisze:Bullitt,

Problem w sumie jednoznacznie wskazuje na niedrożny układ chłodzenia.

Pytasz dlaczego ludzie często wskazują na problemy z głowicą... No bo w głowicy są kanaliki od chłodzenia wodą. Jeśli samochód był kiedyś zalany czerwonym płynem chłodzącym (stosuje go Toyota) a potem niedokładnie wypłukany i zalany popularnym zielonym płynem chłodzącym, to wtedy dochodzi do reakcji dwóch płynów. W wyniku tego powstaje takie niby gówno (z wyglądu i konsystencji, z zapachu chyba nie). Zatyka ono kanaliki zarówno w chłodnicy jak i w głowicy. Ta-daaa...

A teraz gorsza wiadomość. Wskazówka temperatury ma bardzo dużą bezwładność. Jak tylko samochód zaczyna łapać temperaturę to wskazówka jest na środku, a jak samochód już dawno się przegrzał to wtedy wskazówka dopiero się wychyla w górę. Po prostu fabryka chciała, aby użytkownicy byli zadowoleni, że nic im się nie rusza. Oczywiście jak wszystko gra, to jest to dobry pomysł, ale jak tylko są problemy to wskaźnik temperatury staje się niewiarygodny i niepotrzebny.

Jeśli w Twojej wersji też zastosowano ten sam układ do wskazówki temperatury, to prawdopodobnie przegrzałeś silnik, i to zdrowo, parę razy. Jest więc prawdopodobne, że głowica się pogięła.

A dobra wieść na przyszłość jest taka, że jest prosty patent, aby wskazówka działała normalnie. Wystarczy parę rezystorów przylutować z tyłu, za licznikami. Jak będę miał trochę czasu to rozwinę temat.

Więc ja bym wylał stary płyn (i wypłukał wodą), bo może on neutralizować kwasy czy odkamieniacze, a poza tym pewnie jest padaka. Zalałbym samochód wodą, nie musi być demineralizowana bo to tylko na trochę. Dolał jakiegoś odkamieniacza albo wlał kilka butelek octu i pojeździł tak przez godzinkę. Potem zlewamy syf do białego wiadra albo miski i patrzymy... Jak woda jest brązowa to znaczy, że patent działa i powtarzamy operację kolejne 2 razy. Jeśli wylana woda jest czysta to szukamy innego preparatu aż znajdziemy.

Tak czy inaczej potem sama woda destylowana i odrobina płynu chłodniczego (10%), żeby nie marnować. Jeśli po tygodniu jazdy wszystko jest OK, to zlewamy jeszcze raz i zalewamy 50/50 jakimś dobrym płynem i pamiętajmy, żeby nie mieszać płynów.

Aha, nie wiem jaki masz silnik, ale w 1FZ-FE są z boku bloku takie otwory do układu chłodzenia. Jak je odkorkujemy to będzie widać czy jest syf. W najgorszych przypadkach ludzie odkręcali śrubę a płyn się nie zlewał. Osad był twardy jak gips i dopiero grzebanie drutem czy śrubokrętem udrażniało zlew. Jeśli będziesz miał taką sytuację, to oznacza, że w kanalikach głowicy masz to samo i wtedy albo dużo odkamieniacza, albo po prostu zdjęcie głowicy, przeczyszczenie, splanowanie itd... No ale za to potem silnik jak nowy i większa kompresja jak zaszalejesz z planowaniem :-)
Bardzo rozsądnie napisane. Dziękuję za cenne uwagi- szczególnie dotyczące wskaxnika.

Jeśli chodzi o przegrzewanie- mam wersję Afrykańską więc może nie jest tak źle. Ani razu nie zauwazyłem, żeby się silnik zagotował (nie kipiał, nie walił parą itp) więc może nie ma tragedii z tą głowicą.

Co do patentu z wodą- zrobię jak radzicie- wleję tego szuwaksu i pojeżdżę trochę. Mam nadzieję, ze poskutkuje. BTW: przednią chłodnicę i tak mam do wymiany- podcieka.

Awatar użytkownika
seburaj

Post autor: seburaj » pn cze 18, 2007 9:05 am

szuwaksy szuwaksami - daje to mniej wiecej tyle (nadziei) co uzywanie preparatow ze stacji benzynowej, co to "czyszczą wtryski, redukują dymienie, podnoszą moc" (krawaty wiążę, usuwam ciąże)

:lol:

i tak wyjdzie na to, ze do roboty jest co najmniej uszczelka
robok rzępoli w harapuciu

Bullitt

Post autor: Bullitt » pn wrz 10, 2007 9:15 am

sebastian dziurdzik pisze:szuwaksy szuwaksami - daje to mniej wiecej tyle (nadziei) co uzywanie preparatow ze stacji benzynowej, co to "czyszczą wtryski, redukują dymienie, podnoszą moc" (krawaty wiążę, usuwam ciąże)

:lol:

i tak wyjdzie na to, ze do roboty jest co najmniej uszczelka
Odgrzewam kotleta-żeby opisać co i jak - bo tydzień temu zabrałem sie za temat.

Otóż Panie Dziurdziuk- nie uszczelka- co było oczywiste od samego początku.

Winna była chłodnica, która była zarośnięta szlamem i kamieniem od wewnątrz. Po wymianie rdzenia problem ustał jak ręką odjąć.

Teraz tak. Ponieważ auto w zimie słabo grzało- domyśliłem, sie ze również zarośnieta musi być nagrzewnica. Zatem zanim pojechałem do chłodnicarzy nalałem do chłodnicy 2x preparat do odmulania i odkamieniania chłodnic, 1,5 litra octu oraz 10 saszetek proszku do odkamieniania czajników. Pojeździłem tak dwa dni na włączonym grzaniu, i to co ukazało się oczom moim po tym jak mechaniory odpięły przewód chłodnicy.... No - nie chcielibyście tego oglądać. Mimo, że rdzeń zrobił się drożny- to okazało się, ze zaczął przeciekać- i dlatego trzeba było go wymienić.

Koszt operacji 1000 pln.

Pozdrawiam

Kuba.

P.S. Czy ktoś łaskawie może sprawdzić czy FZJ 80 4,5 litra w benzynie może mieć inny termostat na Afrykę i bliski wschód i inny powiedzmy to na resztę świata? Chodzi o temperaturę otwierania...

Awatar użytkownika
seburaj

Post autor: seburaj » pn wrz 10, 2007 10:01 am

Bullitt pisze:
Otóż Panie Dziurdziuk- nie uszczelka- co było oczywiste od samego początku.
otóż zadałbyś sobie przynajmniej tyle trudu, aby bez błędu napisać nazwisko, a jak jednak to trudne to proponuje funkcję "copy"

a jeżeli cos jest dla Ciebie oczywiste to nie zajmuj czasu zakładaniem wątku

Bullitt

Post autor: Bullitt » pn wrz 10, 2007 12:26 pm

Oczywiste było, że nie uszczelka- wcale nie było pewne, że chłodnica. Tak?

Awatar użytkownika
seburaj

Post autor: seburaj » pn wrz 10, 2007 12:55 pm

nie

w poscie inicjujacym ten watek pisales, ze auto sie grzeje podczas dlugotrwalej jazdy na podwyzszonych obrotach, nie pisales nic nt tego, ze w ukladzie nie ma nienormalnego cisnienia ani tego, ze np nie stwierdziles spalin w ukladzie chlodzenia - to dlaczego niby bylo oczywiste, ze nie uszczelka ??

pierwszy objaw pasuje na glowice/uszczelke

Bullitt

Post autor: Bullitt » pn wrz 10, 2007 1:42 pm

Nie chcę się kłócić- bo to oczywiście niczego nie wnosi.

W każdym razie- ważne jest to, że udało się problem wyeliminować- co następnie opisałem na forum- żeby inni użytkownicy tego modelu wiedzieli co było przyczyną.

Nie chciałem przekręcić Twojego Nicka, po prostu popełniłem "spelling mistake"

BTW: Wydaje mi sie, że ktoś musiał do tej biednej chłodnicy wlać jakiegoś uszczelniacza i dlatego też przepływ się zmniejszył...

Awatar użytkownika
seburaj

Post autor: seburaj » wt wrz 11, 2007 8:07 am

ok, wszystko w porządku

mialem podobny problem kiedys w lj70 - grzala sie dziwnie i nielogicznie, czasami skokowo, czasami liniowo :-)
jazda z wyciagnietym termostatem nie eliminowala... dopiero wymiana chlodnicy, tj dorobienie nowej na nowym rdzeniu zalatwilo sprawe na amen i byl spokoj :lol: tak to jest z tymi dwudziestoletnimi autami :wink:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Toyota”